Grillmiddag med rostade tillbehör

grillad_skinkstek_vitlökssmör
Då var det fredag igen och idag bjuder jag på grillat! Nog kliar det allt lite i grillfingrarna när vårsolen tittar fram och man väcks av fågelkvitter på morgonkvisten. Det är ju så förbenat gott med grillat just i början av säsongen. Här kommer tips på marinad, vitlökssmör och goda tillbehör med rostade rotfrukter och grönsaker. Kan säga att det smakade ljuvligt! :-P

Har ni idétorka om vad ni ska ha för tillbehör?, här hittar ni 50 tips på tillbehör till just grillat – Klicka HÄR!

Marinad till 1 kg skivad skinkstek;
2 dl rapsolja
2 msk tomatvinäger
2 msk tomatpuré
2 msk soya
2 tsk D´Elidas chilisås
2 pressad vitlöksklyfta
2 msk malen paprika
Salt & svartpeppar

räfflad_kniv_potatis_morötter
Potatis och morötter skar jag med ”räffelkniven” i skivor.

rostade_grönsaker_rotfrukter_tillbehör_grillat
Blandade med förkokta majskolvar i bitar, små plommontomater, ett par vitlöksklyftor, citron och timjan. Olivolja, salt och peppar sen ska allt vändas runt och gotta till sig i ugnen ca 50 – 60 min 200 grader.

grillmiddag_potatistillbehör_förberedaFörbereder tillbehör och min specialare; american grillsås. Den är sjukt god! ;-)

American grillsås :
2,5 dl creme fraiche
2,5 dl gräddfil
3 msk stark sweet chilisås
1 msk balsamicovinäger
1 msk tomatpuré
1 msk steakhous seasoning *
2 tsk paprikapulver

*American steakhouse(Fidde´s Payne) innehåller :
Finsalt, Lökpulver, Chilipulver, Brunt socker, Rökt paprika, Koriander frön, Rostade Vitlökflarn, Senapspulver, Persilja, Tomatpulver, Röksmak, Citronsyra, Basilika, Oregano.

Kryddan kan man hitta på bl a. Citygross eller beställa på nätet, te x. här >>

tillbehör_grillat_potatis_rostade_majs_grönsaker_rotfrukter
Skjuts in i ugnen 200 grader ca 50 – 60 min. Vänd runt då och då.

tillbehör_grillat_potatis_majskolvar_morötter_ugnsrostade_grönsaker
När rotfrukter och grönsaker är klara i ugnen, plocka bort de torra timjankvistarna och servera till köttet.

grillat_griskött_skinkstek
Smaklig måltid, å glöm för guds skull inte vitlökssmöret! ;-)

Vitlökssmör :
200 gram rumsvarmt smör
2 msk olivolja
6 pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk D’Elidas chilisås
Några droppar pressad citron
Trocomare örtsalt
Vitpeppar
Flingsalt

RÖR IHOP – smaka av! :-P

Bacon och potatis, ugnsgratinerat och knaprigt tillbehör

bacon_potatis_crusched_recept
Nya, goda alternativ på potatis är alltid uppskattat. Man snöar ofta in på kokt eller stekt, kanske gratäng till helgen eller hasselbackspotatis men denna variant måste jag bara tipsa om. Sådär krispigt knaprigt, lite likt friterat och med god sälta och smak av bacon. Det låter väl inte så tokigt? :-P

Något direkt recept behövs inte, ta den mängd av potatis och bacon du tycker blir bra, krydda med förslagsvis en grillkrydda med lite chiliflakes i, ett par pressade vitlöksklyftor och vänd runt i en ugnsform.

Potatisen ska vara kokt, kall eller varm spelar ingen roll.
Baconet har jag skurit i strimlor och förstekt ca 10 min i ugnen tillsammans med två pressade vitlöksklyftor innan jag blandat ner potatisen. Sen in i ugnen igen ca 220 grader tills allt är krispigt och fått fin färg, ca 20 min.

crasched_bacon_potato
Mosa ner den kokta potatis lätt i det förstekta baconet. Krydda.

baconpotatis_ugn_gratinerade
Stek i ugn ca 20 min 220 grader tills allt är knaprigt.

baconpotatis_kotletter_recept
Här serverade jag chilikotletter med sky till baconpotatisen och en god sallad. ;-)

Per Morbergs Sweet smokey BBQ sauce!

20140529-180813-65293666.jpg
Men titta vad jag hittade på vårt lilla ICA idag! ❤️ BBQ-sås a la Per Morberg!!! :-P
Dom är då bara för bra i lilla Köpingsvik!

Massor med nyheter på grillhyllorna och att Morbergs nya BBQ-såser skulle hitta ända hit trodde jag inte. Inte så snabbt i alla fall! Heja vårt ICA Nära – ni är bäst! Trevlig, alltid glad och pigg personal. Man Känner sig alltid hemma, hittar ALLT, och en fördel är att butiken inte är så vansinnigt stor så vill/behöver man snabbhandla så går det också SNABBT!

Det jag undrar nu är förstås – Har ni provat nån av BBQ-såserna??

De finns i två varianter, en ”original” och denna ”sweet smokey”.
Det finns även två sorters glaze som jag måste prova snart.
Ikväll kör vi dock provsmakning BBQ sauce sweet smokey! :P Ska bli spännande, återkommer såklart med smakbetyg.

Trevlig helg och mysfredag på er allihop! ♥

Baconlindad potatis – hett grilltillbehör!

baconlindad_potatis_bacon
Ett roligt tillbehör till grillat som har dykt upp lite här och där bland matbloggarna är de baconlindade potatisarna. Tror det var hos Lotta med bloggen ”Två små kök” jag såg det först.

Perfekt till korv, kött, fisk, kyckling eller vad man nu grillar. Ett krispigt salt och roligt tillbehör på potatis som säkert behövs när det knakar i ”grillfogarna” efter ny inspiration! :-P

baconlindad_potatis_grilltillbehör
Bara linda en skiva bacon runt varje potatis (kokt) och fräs på i het panna eller lägg på grillen.

grillad_korv_baconlindad_potatis

Smörfrästa champinjoner med timjan och vitlök – ett gott tillbehör till grillat!

champinjoner_tillbehör_grillat_smörstekta
Ett väldigt enkelt men gott tillbehör till en fin grillad köttbit är dessa champinjoner som smörstekts med vitlök och örter. Går alldeles utmärkt att förbereda några timmar innan och bara värmas på före servering. Variera svampen efter tillgång. Champinjoner, kantareller, karl johan, portabello etc. Garanterat uppskattat! :-P

Det här behöver du : 
250 gram färska champinjoner
Salt & vitpeppar
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkade örter
Färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 
Borsta svampen och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna och torrstek svampen tills den fått lite färg och de mesta av vätskan från dom kokat bort. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt smör. Sänk värmen och strö över torkade örter och på slutet färsk timjan. Servera som tillbehör till en grillad köttbit.

smörstekta_champinjoner_grilltillbehör

Vrålgod pastasallad med ost & soltorkade tomater

pastasallad_godaste_ost_soltorkade_tomater
Ljummen pastasallad en grillkväll i solnedgången med ost och soltorkade tomater, en örtvinegrette, små pastasnäckor och färska tomater är det inte mycket som slår till en grillad korv, istället för korv med BRÖD! :-P

Jag verkligen älskar pastasallader sommartid, just som ett grilltillbehör att kunna variera i det oändliga. Här har jag skurit ner tärningar av port salut, soltorkade tomater i marinad och gjort en vinegretten med en skvätt av marinaden, lite balsamvinäger, och torkade örter. Slå vinegretten direkt på den nykokta pasta och blanda sedan med salladen, där har du en matig och faktiskt vrålgod middag på ett litet kick. ;-) Perfekt att göra lite i förväg och bara ta med sig ut till grillen!

4 port
Det här behöver du : 
2 port kokta pastasnäckor
Salladskål
Små tomater
En bit ost (port salut)
6 hela soltorkade tomater i marinad

Vinegrette : 
3 msk av mariander från de soltorkade tomaterna
1 msk vit balsamvinäger
½ msk honung
2 tsk torkade örter (provencale)
½ tsk salt

GÖR SÅHÄR : 
Gör salladen under tiden pastan kokar. Skär osten i kuber och strimla de soltorkade tomaterna. Blanda i en skål, strö över örtkrydda. Rör ihop vinegretten och rör ihop den med den nykokta pastan. Blanda med salladen.

sallad_pastasallad_tillbehör_grillat

Ostfyllt, gratinerat bjudbröd till förrätt


Vi hade ett litet euforiskt inslag under lördagens grillkväll. Jag hade köpt hem ett mörkt surdegsbröd som jag tänkte ha som lite förrätt i väntan på grillen. Gjorde en härlig oströra med blandade ostar, torkade örter och lite smält smör för konsistensen. Fyllde brödet och skar sedan små fyrkantiga tärningar av locket och la ovanpå. Skjuts in i ugnen med allting till osten riktigt hade smält.

Ställde sen fram det på bordet och alla kunde ta små bitar och doppa i den smälta osten! Vilken succé det blev, så in i nordens gott!! Vi var 6 stycken och i ett nafs var hela brödet slut och väldigt uppskattat så detta bara måste ni prova. Som förrätt till grillat, som drinktilltugg, eller en fredgskväll till en kall öl. :-P

Det här behöver du : 
1 surdegsbröd
3 dl riven ost, blanda lite olika sorter (gouda, gréve, cheddar etc)
100 gram brieost
2 msk torkade örtkryddor provencale
1 msk D´Elidas chilisås
3 msk smält smör
Olivolja
Flingsalt

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop den rivna osten med brie, (smula den i mindre bitar). Tillsätt kryddorna, chilisås och det smälta smöret.
Skär av locket på brödet och gröp ur lite ur botten. Lägg bottnen på ett bakplåtspapper. Skär locket i fyrkantiga kuber diagonalt men låt det hålla samma form som locket var. Fyll brödet med osten, lägg tillbaka locket, här får du lyfta allt försiktigt så alla lösa små fyrkanter hamnar på rätt plats. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Lägg sedan brödet i ett stort ark aluminiumfolié och vik ihop som ett paket. Grädda i 200 grader ca 15 min. Mot slutet kan du öppna folién lite så brödbitarna får krispig yta.


Riven ost, brie, torkade örter och D´Elidas.


Fyllt botten med osten.


På med ”locket” i kuber och in i ugnen!


Ca 15 min 200 grader… Sen är det bara att ställa fram och hugga in! ;-)