Somrig gräddtårta med jordgubbar och hallon

jordgubbstårta_sommartårta
Att svänga ihop somriga tårtor är så busenkelt och en given dessert på sommaren. Allt som behövs är lite sockerkaka, en god sylt eller vaniljkräm, grädde och massor av bär! :-P

Du kan använda en bit rulltårta också och täcka med grädde, eller ett par skivor sockerkaka. Du kan dela en vetefläta (dögott blir det) och fylla med sylt eller vaniljkräm och sen bara dekorera med grädde och bär. Det går på nolltid och är garanterat uppskattat av både stora som små! :-P

Den här sockerkaks-stubben gjorde jag till barnens skolavslutning, inte så stor och räcker precis lagom till 4 personer. En snabb tårta behöver inte vara perfekt rund och noga spritsad, även det lite busiga och ostyriga kan bli vackert! Glöm inte pudra med florsocker för det extra lilla piffet, det blir ju såååå fint.

jordgubbstårta_gräddtårta_sommartårta
Glöm inte heller att fota och skicka in bild på din finaste sommartårta,
läs mer HÄR >>

Inspiration av högsta mått
På Facebook för ett tag sedan, såg jag föreslagna länkar............och där" Kakburken, för oss som gillar att baka".
Varje gång jag öppnar fb, så har Kakburken uppdaterats med flera smaskiga inlägg. Mycket tips om tårtor med sockerpasta och alla möjliga fantasifulla och fina utsmyckningar.

Ja, så nu suger det allt ordentligt i baktarmen, här hemma. Någon dag när jag känner att jag har lite extra tid över och ingredienserna finns på plats......ja, då skall jag minsann baka en tårta.



Här är det Heavenly Cupcake som inspirerar

Inspiration av högsta mått
På Facebook för ett tag sedan, såg jag föreslagna länkar............och där" Kakburken, för oss som gillar att baka".
Varje gång jag öppnar fb, så har Kakburken uppdaterats med flera smaskiga inlägg. Mycket tips om tårtor med sockerpasta och alla möjliga fantasifulla och fina utsmyckningar.

Ja, så nu suger det allt ordentligt i baktarmen, här hemma. Någon dag när jag känner att jag har lite extra tid över och ingredienserna finns på plats......ja, då skall jag minsann baka en tårta.



Här är det Heavenly Cupcake som inspirerar

Inspiration av högsta mått
På Facebook för ett tag sedan, såg jag föreslagna länkar............och där" Kakburken, för oss som gillar att baka".
Varje gång jag öppnar fb, så har Kakburken uppdaterats med flera smaskiga inlägg. Mycket tips om tårtor med sockerpasta och alla möjliga fantasifulla och fina utsmyckningar.

Ja, så nu suger det allt ordentligt i baktarmen, här hemma. Någon dag när jag känner att jag har lite extra tid över och ingredienserna finns på plats......ja, då skall jag minsann baka en tårta.



Här är det Heavenly Cupcake som inspirerar

Påsktema – Budapestbakelse med påskägg

marängrulle_budapeststubbe_bakelse_budapest_påsk
God morgon härliga torsdag! Här på ön skiner solen och vi ska börja dagen med att presentera vårt PÅSKTEMA jag och Jennys matblogg kommer ha på våra bloggar framöver. Idag blir det bakat – och det kan man ju tolka hur som helst, matbröd, vetebröd eller ett bakverk som en bakelse och det är precis vad jag har gjort. :-P

Jag tycker den klassiska budapestrullen är så vansinnigt god och går att variera och dekorera efter årstid. Dessutom är den naturligt glutenfri.

Jag har ingen kakao i mina rullar, jag tillsätter istället 50 gram marsanpulver då blir den precis så där god som på konditorer. Så prova de och blanda med de malda nötterna innan de åker ner i marängsmeten.

Som dekoration till dessa bakelser rullade jag små marsipanägg med smält choklad ringlad över. ;-)

8 bakelser
Det här behöver du : 

6 äggvitor
3dl strösocker
50g marsanpulver
100g finhackade hasselnötter*

*Hasselnötterna kan bytas ut mot mandel eller uteslutas helt om man är nötallergiker. 

Fyllning : 
3 dl vispgrädde (vispas)
2 burkar konserverade mandariner

GÖR SÅHÄR :
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Börja tillsätta sockret med ca ½dl i taget och vispa ca 1min innan du tillsätter mer.  Blanda marsanpulvret med den finhackade nötkärnorna och vänd försiktigt ner i smeten. Inte vispa. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut 9 - 10 längder på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda marängbottnen i 175 grader ca 20 – 25 minuter. Låt bottnen svalna på galler med bakplåtspappret kvar. Vänd sedan försiktigt den upp & ner på ytterliggare ett bakplåtspapper och lossa försiktigt. Bred sedan på fyllning, vipsad grädde och en burk konserverade mandariner.. Rulla ihop, kantskär och garnera. Fler bilder på beskrivningen hittar du HÄR.

bakelse_påskbakelse_påsk_budapest
Ljuvliga påskbakelser till påskens högtid.

IMG_7857
Det här är Jennys påskfina kladdkaka, vilken läcker gul färg det blev och med några Jelly beans på toppen passar den verkligen in på påskbordet. För att komma till Jenny´s recept, klicka HÄR >>

Här kan ni se Jennys och mina utmaningar vi gjort hittills.
Klicka på bilderna för att komma till recepten.

3 lika ingredienser ”Kyckling, paprika, philadelphiaost”
bakad_potatis_kycklingröra_philadelphiaost_paprika IMG_7083

3 lika ingredienser ”Kondenserad mjölk, mandel och röda bär”
tjinuskitårta_kondenserad_mjölk_recept jennys_matblogg

Julgodis
oreo_fudge_julgodis_recept polkabräck

Julgodis
hemmagjord_daim_godis_recept banan_chokladfudge

Vårtema varmrätt
laxpaj_sparris IMG_7388-001

Vårtema dessert
kladdkaka_spett_dessert kitkat_tårta

Årets första gräddtårtor med jordgubbar, hallon och blåbärsfyllning

jordgubbstårta_gräddtårta
Nu blir det lite tårtor och bilder från helgens födelsedagsfirande av Nicke. Precis som alltid när man fyller år här hemma så bestämmer man vilken tårta och vilken middag man vill ha, så har vi alltid gjort och även i år! :-P

Den klassiska gräddtårtan med bär. Det är så han vill ha det kära gubben! Jordgubbar o blåbär, ingen marsipan eller annat ”konstigt”. Jag håller faktisk med honom i detta, gräddtårta med bär är den godaste tårtan. Jag avundas dock alla fantastiska tårtkonstnärer som kan trolla fram de mest sagolika, vackra, höga och helt perfekta tårtor. Det är en konst jag inte besitter. Tårtorna här hemma fylls ned sylt, bär och vaniljkräm – det är den nivån jag är på! :-P Tårtbotten kan jag dock baka, å dom brukar bli höga och fina. ;-)

Tårtbotten :
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form ca 25 cm diam, gärna med löstagbara kanter. Vispa ägg & socker riktigt poröst. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen. Grädda ca 35-40 min.

gräddtårta_bär_jordgubbar_hallon
Tårtan som fick följa med maken till jobbet i fredags. Flyttgubbar BEHÖVER tårta då och då! :-P Detta är Jolines verk. :-P

öland_öjkroken_kryddburken_vår_tulpaner_rosa
Härliga buketter och snittblommor fick han, här syns också syrenblommor i tulpanbuketten, nu längtar man verkligen tills dom slår ut här på ön!

blommor_snittblommor_öjkroken_öland_kryddburken
Vackra…

gräddtårta_jordgubbstårta_tårta
Sen kom dagen D och ännu en tårta dukades fram. En stooor tårta med fyra lager av blåbär, vaniljkräm, jordgubbssylt varvat… Tårtfatet har Joline gjort av ljusstake som fot och fat av en pizzatallrik. Limmat ihop o lackat svart. Bilder och beskrivning finns i ett eget inlägg som du hittar du HÄR >>

tårta_nicke_öjkroken_födelsedag
Finaste maken som skär första biten. En mastig tårta de där! :-P

utebelysning
Senare på kvällen strosade vi ut i garaget och tände grillen! Här är Nickes present från mig och barnen som han nyss har monterat upp på garaget vid dörren.

burgare_garage
Självklart blev det grillade hamburgare, grillat bröd och goda tillbehör. ;-)

nicke_nilsson_öjkroken
Har man haft en hel helg med födelsedagsfirande så kan man inte avsluta en söndagskväll i Öjkroken bättre än ute i skogen vid elden! ♥ Älskade Nicke 39 år, du är underbar – jag älskar dig!

Banoffee glasstårta

banoffee_glasstårta
Desserten vi hade på nyår var denna glasstårta. En banoffee-paj-glasstårta. ;-) Det fungerar alldeles ypperligt att göra glasstårta av pajen. Jag har använt mig av vanlig digestivebotten, gjort en 3-minutersglass med grädde och kondenserad mjölk och på detta karamellsås, bananer, grädde och daim. Hur gott som helst! :-P

Botten :
12 st digestivekex
50 gram smör
Glassen :
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad, sötad mjölk (inte kokt eller karamelliserad)
Topping :
1 burk karamelliserad mjölk (kolasås)
2 dl grädde
1 dubbeldaim

GÖR SÅHÄR :
Mixa digestivekexen med smält smör och tryck ut i en rund springform ca 25cm i diam.
Vispa grädden till glassen och rör ihop med den kondenserade mjölken. Slå över digestivebottnen. Täck med plastfolie och ställ in i frysen tills den ska ätas.

Före servering, bred på karamelliserad mjölk och skivade bananer. Toppa med vispad grädde och krossad daim.

glasstårta_banoffe_paj

glasstårta_banoffee

nyårsdrinkar_pommac
J
olines tjusiga nyårsdrinkar som vi skålade in tolvslaget med. Massor med jordgubbar, kiwi, citron och lime och Pommac förstås! :-P

Chokladtårta med körsbär

Här blir det lite mer kolhydrater av chokladen och körsbären (runt 13 gram per 100 g för körsbär) så var försiktiga.
Använder du 70% choklad uteslut helt sötningen, och då får det utgå en varning för väldigt hög kolhydratshalt.

©2013 MariannAndersson

Ingredienser för Chokladtårtan med körsbär:

100 gram mörk choklad, gärna 90% Lindt (14 gram kh 100 gram)eller råchoklad
100 gram osaltat smör
4 ägg
2-3 msk bakery+ sötning om du använder 90% choklad eller råchoklad
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 dl kokosnötsmjöl
ca 2 dl halverade och urkärnade färska eller frysta körsbär (använder du frysta ca 225 g, 8 gram kolhydrater per 100 gram)

Chokladglasyr:
100 gram mörk choklad, gärna 90% Lindt (14 gram kh per 100 gram) eller råchoklad
1 dl vispgrädde
2-3 msk Bakery+ sötning om du använder 90% eller råchoklad
20 gram mycket mjukt osaltat smör

Gör så här:
Smält choklad och smör tillsammans i kastrull på låg värme.
Vispa  ägg och sötning fluffigt. Blanda ner choklad- och smörblandningen i äggsmeten. Blanda ner kokosmjölet och vaniljen. Vänd i körsbären och häll smeten i en smord och bröad (pofiber) form med löstagbar kant eller kläm fast ett bakplåtspapper, formen ca 22 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen 175 grader i 20–25 min. Låt kakan svalna helt.
Glasyr: Hacka chokladen. Koka upp grädden. Häll grädden över chokladen och ta i sötning och rör tills chokladen smält. Rör i smöret. Låt glasyren svalna och bred sedan ut den över tårtan. Pudra ev tårtan med kakao och garnera med körsbär.
Servera med glass eller vispad grädde.

Tips: För en festlig och lyxig Chokladtårta låt de halverade körsbären marineras i några timmar i en liten skvätt konjak (2 msk) innan det hela får komma ner i chokladsmeten.

 

 

 

 

Halloween, en kuslig helg…

spindeltårta_halloween_tårta
Hej svejs, nu är jag online vid datorn igen efter helgen och en del datatrubbel! Har massor på gång att visa er och jag börjar med lite bilder från fredagens halloween/tjejfest som Joline hade för tjejerna i sin klass.

Jag tror jag uppskattade partyt lika mycket trots att jag inte ”festade loss” med tjejerna, men allt runtomkring med förberedelser, pynt och fix är ju bara sååå kul! :-P

Jag bakade pizza och gjorde en glass och marängtårta med blod och spindlar. En mycket enkel kreation men väldigt uppskattad och supergod, Jag norpade en bit dan efter då det fanns lite kvar… ;-)

Två marängbottnar, glass däremellan och glass uppepå. Därtill en körsbärssås med hela körsbär och så några plastspindlar. ;-)  Går att förbereda långt innan om man vill för den håller sig fin i frysen.

Nu följer några bilder från kvällen och allt runtomkring…

halloween_party_dekoration
Girlanger upphängda och godisbordet dukat…

halloween_fest_party_dekoration
Bus OCH godis!

halloween_pynt
Spindelnät överallt… Fortfarande…. :-P

halloween_godis
Gooooodis!! ;-)

spindlar_halloween_tårta
S
pindeltårtan…

joline
En mycket nöjd halloween-värdinna! :-P

halloween_linda_nicke_makup
Ooopsss… Festfixarna själva också… ;-)

halloween_pumpa_pumpagubbe
Pumpagubbe…

dalton_kors
Även Dalton fick lysa upp våra hjärtan lite extra… ♥

Converse all star – tårta!

converse_tårta_all_star
Har ju helt glömt att visa er Jolines tårta som hon gjorde till sitt kalas! Varje år får hon önska sig ett tema på tårtan och så gör jag den åt henne. I år var temat så självklart CONVERSE och inget annat. Men hon ville göra den helt själv så de fick hon. Här kommer ett litet bildregn och slutresultatet blev ju så galet fint.

Undrar just vad det ska bli nästa år…?

Vill du se hur tårtorna sett ut tidigare födelsedagar?
Det har varit både spindlar, hästar, fjärilar, godistårtor, hjärtan och lite till… Kika längst ner i detta inlägg.

Årets önskemiddag hittar du HÄR >>

tårta_converse

1 rund tårtbotten :

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Rör ihop mjölet med potatismjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll i en smord och “bröad” rund form med löstagbar kant. Grädda i 175 grader ca 40 min.

Fyllning :
Första lagret består av krossad ananas, andra lagret med vaniljkräm. Täckt med grädde och dekorerad med sprits. Röran till spritsen gjorde hon av färskost + florsocker + hushållsfärg.

converse_all_star_tårta
Valet av tårta i år var givet. Converse skulle de va och hon skulle göra den själv! :-P Stor tjej nu!

converse_tårta
Jag tycker den blev kanonfin!

converse_allstar
Och självklart hade pappa köpt vita Converse till henne…. Lyckan var gjord! Av mig fick hon ridbyxor och nya ridstövlar. Mormor Mia, Sanna och övrig släkt och vänner fyllde paket med presentkort på smink/leksaksaffären, nagellack, pengar, målarfärger, gips och gipsformar, mascara, och ännu mer presentkort! ;-)

4år – Pannkakstårta

5 år – Fjärilstårta

6 år – Godistårta

7år – Hästtårta

8 år – Spindeltårta

9 år – Dubbelhjärta
tårta_love_hjärta

10 år - Hamburgertårta
hamburgare_hamburgertårta_tårta

11 år – Converse
converse_tårta_all_star