Höstmys – frukostinspiration!
Att njuta lite extra av frukosten på helgerna är något som jag verkligen uppskattar att kunna göra. Jag och min sambo brukar försöka variera helgfrukostarna och har så klart några stående favoriter. Förutom äggbrödsrullar med olika fyllning är våra favoriter ostbricka, ”mini-hotell-frukost”, omeletter med olika fyllning och så klart stora mängder gott kaffe. Vill du […]
Nya rätter från årets buffé – del 2
Hej på er! Den här vattenmelontårtan kanske inte är helt LCHF eftersom den innehåller frukt. Men, den är ett väldigt bra alternativ till en vanlig söt och sliskig tårta. Dessutom är den snygg, enkel att göra och uppskattas av både barn och vuxna. Jag tycker den funkar som ett lågkolhydratalternativ, och det är ju inget […]
Utflippad semesterfrukost!
Det kanske är lite udda att äta tårta till frukost? Men är det semester så varför inte ;) Bottnarna är gjorda av mina äggbröd och fyllningen är krämig kokosgrädde och hemgjord sylt på svarta- och röda vinbär. Som pricken över i är tårtan garnerad med solmogna bär direkt från buskarna i trädgården. Blir nog inte […]
Somrig tårta med banan, kokos & blåbär
Nu har vinbären i trädgården mognat och det är så gott att bara äta dem direkt från busken, solmogna och perfekta. Vinbär och även små blad från buskarna är ju dessutom snyggt att dekorera med :) Här har jag gjort en mjuk kaka med kokosgrädde smaksatt med blåbär. Somrigt och fint! Jag väljer bort sukrin […]
Sommartårta!
Förra helgen när vi kom hem från Halmstad var både jag och min sambo rätt trötta. Jag fixade dagens middag lite snabbt och sambon passade på att ta en tupplur i soffan. Vi brukar äta middag tidigt på helgerna, oftast runt klockan 14-15. Jag slängde ihop ett lass sallad med råa grönsaker, lite hemodlat och så […]
Sommartårta med nötmarängbotten
Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Sommarbak, LCHF, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Här kommer nästa recept ur Expressens LCHF tidning som  kom ut i Juni 2015.
Passar ju givetvis som vintertårta också 😉 varför inte riva lite mörkchoklad ovanpå grädden?
Fylla med andra bär eller gör en chokladkräm?
Ja ni väljer själva bottnarna är kanongoda hur som helst!

Sommartårta med nötmarängbotten

ca 6-8 bitar

Nötmarängbotten:

6 äggvitor
3 msk sötning Bakery+ sötning (eller annan vald sötning motsvarande ca 1,5 dl strösocker)

0,5 dl kokosnötsmjöl

1 dl hasselnötsmjöl (gärna rostade)

1 dl finhackade hasselnötter (gärna rostade)

Fyllning:
3 dl vispad grädde
Jordgubbar i valfri mängd
4 rutor 90% smält choklad


Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Vispa vitor och ta i sötning efterhand till en fast marängsmet. Blanda kokosnötsmjöl och de finhackade nötterna och hasselnötsmjölet. Vänd försiktigt ner det i marängsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i två cirklar ca 22 cm i diameter.
Grädda i ca 15 minuter. Ta loss från pakplåtspappret och låt svalna på galler.
Fyll med vispad grädde och skivade jordgubbar och ringla lite smält 90% choklad ovanpå och dekorera med några jordgubbar.
Tips: Bottnarna går att styckfrysa, bara att ta fram, de tinar fort och fyll med grädde och bär.
Finns det inte rostade hasselnötter så rosta nötterna på plåt i 225 grader ca 10 min.

Rostbiffstårta på hällakaka

smörgåstårta_hönökaka_rostbiff_enkel_dekoration_garnering
Vad säger ni, har sommaren anlänt hos er alla nu?
Här på Öland har vi verkligen haft toppenväder senaste veckan och inte minst i helgen. Strålande sol och massa roliga påhitt med familj och släkt har stått på agendan. Grillkvällar och norra Ölands-utflykter och både Cadillac och Cheva-rundor och några restaurangbesök så därför har det ekat lite tomt här inne. Nu är midsommarveckan i full gång och det är ju underbart! Ön börjar fyllas på och alla sommar-varuhus och uteställen är fullproppade med folk. 😛 Välkommen efterlängtade sommar.

Tänkte bjuda er på en otroligt enkel och god smörgåstårta för två. Fyra runda hällakakor och tre goda lager fyllning. Väldigt busig och lite slarvig smörgåstårta som du snabbt kan svänga ihop på väldigt lite och få ingredienser. Rostbiff och jordgubbar hör ihop så denna tycker jag ni ska prova i sommar, en riktig favorit hos mig!

Grundröra : 
1 dl grädde (som vispas löst)
2 msk majonäs
salt & peppar

Lager 1 : 
2 kokta ägg + salt
3 msk naturell mjukost

Lager 2 :
2 – 3 msk remouladsås på tub (Mills; den innehåller inte curry) eller hemmagjord

Lager 3 :
1 hg rökt skinka
2 msk krossad ananas
2 – 3 msk av grundröran

Täcke/topping : 
Resten av grundröran breds ut runtom. Om du tycker att det inte är tillräckligt mycket för att täcka hela så kan du blanda ut med lite creme fraiche, remouladsås eller mjukost.

Garnering :
Romansallad
1 hg skivad rostbiff
Jordgubbar
Vindruvor

Rostbiffstårta på hällakaka

smörgåstårta_hönökaka_rostbiff_enkel_dekoration_garnering
Vad säger ni, har sommaren anlänt hos er alla nu?
Här på Öland har vi verkligen haft toppenväder senaste veckan och inte minst i helgen. Strålande sol och massa roliga påhitt med familj och släkt har stått på agendan. Grillkvällar och norra Ölands-utflykter och både Cadillac och Cheva-rundor och några restaurangbesök så därför har det ekat lite tomt här inne. Nu är midsommarveckan i full gång och det är ju underbart! Ön börjar fyllas på och alla sommar-varuhus och uteställen är fullproppade med folk. 😛 Välkommen efterlängtade sommar.

Tänkte bjuda er på en otroligt enkel och god smörgåstårta för två. Fyra runda hällakakor och tre goda lager fyllning. Väldigt busig och lite slarvig smörgåstårta som du snabbt kan svänga ihop på väldigt lite och få ingredienser. Rostbiff och jordgubbar hör ihop så denna tycker jag ni ska prova i sommar, en riktig favorit hos mig!

Grundröra : 
1 dl grädde (som vispas löst)
2 msk majonäs
salt & peppar

Lager 1 : 
2 kokta ägg + salt
3 msk naturell mjukost

Lager 2 :
2 – 3 msk remouladsås på tub (Mills; den innehåller inte curry) eller hemmagjord

Lager 3 :
1 hg rökt skinka
2 msk krossad ananas
2 – 3 msk av grundröran

Täcke/topping : 
Resten av grundröran breds ut runtom. Om du tycker att det inte är tillräckligt mycket för att täcka hela så kan du blanda ut med lite creme fraiche, remouladsås eller mjukost.

Garnering :
Romansallad
1 hg skivad rostbiff
Jordgubbar
Vindruvor

Rostbiffstårta på hällakaka

smörgåstårta_hönökaka_rostbiff_enkel_dekoration_garnering
Vad säger ni, har sommaren anlänt hos er alla nu?
Här på Öland har vi verkligen haft toppenväder senaste veckan och inte minst i helgen. Strålande sol och massa roliga påhitt med familj och släkt har stått på agendan. Grillkvällar och norra Ölands-utflykter och både Cadillac och Cheva-rundor och några restaurangbesök så därför har det ekat lite tomt här inne. Nu är midsommarveckan i full gång och det är ju underbart! Ön börjar fyllas på och alla sommar-varuhus och uteställen är fullproppade med folk. 😛 Välkommen efterlängtade sommar.

Tänkte bjuda er på en otroligt enkel och god smörgåstårta för två. Fyra runda hällakakor och tre goda lager fyllning. Väldigt busig och lite slarvig smörgåstårta som du snabbt kan svänga ihop på väldigt lite och få ingredienser. Rostbiff och jordgubbar hör ihop så denna tycker jag ni ska prova i sommar, en riktig favorit hos mig!

Grundröra : 
1 dl grädde (som vispas löst)
2 msk majonäs
salt & peppar

Lager 1 : 
2 kokta ägg + salt
3 msk naturell mjukost

Lager 2 :
2 – 3 msk remouladsås på tub (Mills; den innehåller inte curry) eller hemmagjord

Lager 3 :
1 hg rökt skinka
2 msk krossad ananas
2 – 3 msk av grundröran

Täcke/topping : 
Resten av grundröran breds ut runtom. Om du tycker att det inte är tillräckligt mycket för att täcka hela så kan du blanda ut med lite creme fraiche, remouladsås eller mjukost.

Garnering :
Romansallad
1 hg skivad rostbiff
Jordgubbar
Vindruvor

Rulltårts-tårta och Max som har fyllt år

rulltårtstårta_tårta_rulltårta
Den 14:e juli på självaste prinsessans födelsedag fyller även lillprinsen Max år! Hela 14år! HURRA HURRA!! :-P Vi uppvaktade honom med en lite snurrig tårta, en rulltårts-tårta med hallonsylt, grädde, strössel och jordgubbar och inte minst ett litet fyrverkeri i mitten!

Max älskar födelsedagar och all förväntan, hemlisar och presenter, vem gör inte det? ;-)

Tårtan i sig är väldigt enkel att göra. En helt vanlig sockerkaksbotten som man brer sylt över. Skär i fyra ”remsor” och rullar ihop remsa efter remsa. Det här receptet har jag använt :

Ljus rulltårta grundrecept : 
3 ägg
1 ½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning : 
2 dl hallonsylt

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg och strösocker luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med vatten och lossa försiktigt. Bred på sylt. Skär fyra lika breda remsor på längden. Börja rulla ihop en av remsorna och ”lappa” efter med resterande tre. Dekorera med grädde och jordgubbar.

max_öjkroken
Lycklig, liten kille!

max_nilsson
Måste spana in som finns i paketet noga, noga!

gräddtårta_jordgubbar_födelsedag