Sportiga tider
Februari och mars är sportlovstider för många, ljuset återvänder och det är riktigt härligt att ta med sig maten ut i naturen.
Oavsett om du åker skidor i fjällen eller tar en skogspromenad så är det alltid gott att ha med sig matsäck och njuta av en god picknick.
I dagens inlägg tipsar jag om rätter som passar extra bra att äta i friska luften, både kalla och varma godsaker.
För fler tips och recept så hittar du just nu Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken för 49 kr och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv finns för 79 kr på Bokrean.
Glutenfria kolbullar 2 st
4 ägg
2 dl grädde
2 msk psylliumhusk
ca ½ krm salt
Smör till stekning
200 g rimmat eller rökt, fett sidfläsk
Vispa äggen med grädde och salt, strö ner fiberhusk under fortsatt vispning och låt smeten stå och svälla 10 minuter.
Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.
Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.
Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.
Den är god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.
Det passar också bra med lingon till, här hittar du min sockerfria lingonsylt smaksatt med äpple.
Varm choklad med vispgrädde 1 port
2 dl mjölk/kokosmjölk
2 msk grädde + 1-2 tsk kakao
Lite smulat flingsalt
Nymald kardemumma
1/2 dl lättvispad grädde
Rör ihop grädde, kakao, kardemumma och salt i en kastrull. Häll på mjölken och värm till strax under kokpunkten.
Häll upp i din finaste mugg, skeda över den vispade grädden försiktigt. Mal lite extra kardemumma på toppen.
Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små
2 ägg
1 dl grädde/kokosgrädde
1 dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
2 msk smält smör
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Vispa ägg och grädde, tillsätt psylliumhusk och mandelmjöl under vispning.
Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt och låt smeten svälla ca 20 minuter.
Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.
Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.
Den blir ganska fast, rör om ordentligt och bred ut den lite med en sked över järnet.
Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter, låt dem svalna på galler.
Våfflorna går fint att lösfrysa för att värma på några minuter i ugnen innan serveringen.
De är också goda att ha med på utflykter, gör dubbelmackor av två våffelhjärtan med ost/mesost emellan, det hade vi ofta när jag var liten.
Kokosplättar med avokado 2 port
2 ägg
1 mogen avokado
1 dl kokosgrädde/grädde
1 msk psylliumhusk
2 tsk kakao
2 krm mald kardemumma
ca 1 krm salt
Kokosolja eller smör till stekning
Lägg alla ingredienser i en hög bunke och arbeta smeten slät med en stavmixer.
Hetta upp en plättlagg eller stekpanna, klicka i lite kokosolja eller smör och stek små plättar ett par minuter på varje sida.
Servera plättarna med bär och citronmeliss, vispad kokosgrädde/grädde är förstås också väldigt gott till.
Ta med dem ut i naturen i några små burkar och lägg ihop när det är fikadags.
Näringsrik buljongdryck 2 port
3 dl kokande vatten
1 dl kycklingbuljong
1 msk kokosolja
Havssalt eller örtsalt efter smak
Blanda allt i en mixerskål, kör några sekunder med stavmixer.
Smaka av om du vill ha mer salt. Häll upp i muggar eller ta med i termos på utflykten.
Du kan också smaksätta din buljong med t ex gurkmejamix, ingefära, chili, pepparrot eller färska örter.
Glutenfria bovetebullar ca 12 st
1 dl bovetekross
1 dl vatten
1½ tsk salt
1 ägg + 2 äggvitor
1 dl yoghurt 10%
2 msk psylliumhusk
½ dl sesamfrön
½ dl pumpakärnor
2 msk smält smör
1 tsk bakpulver
Koka upp vatten, bovetekross och salt. Ta från värmen och låt svalna.
Rör sen ner yoghurt, fiberhusk blandat med bakpulver, frön och det smälta smöret i boveteröran.
Vispa ägg och vitor till tjockt skum, vänd ner i smeten. Låt svälla i en halvtimme.
Rulla till bullar och grädda i mitten av ugnen på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.
Här får du länkar till tre av mina mest populära, glutenfria formbröd som passar extra bra till varma mackor.
Tips på pålägg till matiga varma klämmackor
Falukorv, purjolök och senap
Skivad pannbiff med stekt lök och lagrad ost
Salami, tomater, oliver, lök och vitlök
Rökt renstek och färskost med örter
Roquefortost, valnötter och päron
Frökakor med kardemumma ca 14 st
25 g smör
2 msk mandelmjöl
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
2-3 msk vatten
1 msk valfri sötning
1 tsk psylliumhusk
1 tsk nymald kardemumma
Lite salt
Smält smöret i en kastrull, häll på vatten. Rör ihop alla torra ingredienser, blanda ner vätskan.
Rör om ordentligt, tillsätt ev lite mer vatten så du får en fast deg och låt stå i 1 timme för att svälla.
Rulla små runda bollar eller forma med två skedar och lägg på bakplåtspapper.
Platta till bollarna lätt och grädda i 200° i 10-12 minuter, låt svalna på galler.
Du kan frysa in kakorna som blir över, fräscha på dem nån minut i ugnen.
Pannkaksbröd med kanel
2 ägg
½ dl grädde/kokosgrädde
½ dl linfrön
2 msk pumpafrön
2 msk pofiber
2 tsk kanel
½ tsk salt
2 msk smör/kokosolja till stekning
Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.
Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten stekpanna.
Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.
Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.
Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.
Det här brödet blir riktigt gott som ostmacka till en kopp varm choklad.
Variera smaksättningen med brödkryddor eller blanda ner riven, lagrad ost och oregano så får du ett pizzabröd, gott med skinka eller salami.
Ännu fler tips hittar du i mina övriga kokböcker, här länkar till dem på Adlibris.
Du hittar dem också på Bokus, att beställa hem till din lokala bokhandlare och att låna på Biblioteket.
Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt – E-kokbok