De här kryddiga och lite mjuksega småkakorna hittade jag på till min första kokbok ”LCHF för seniorer” som jag skrev med Annika Dahlqvist.
Den såldes slut för många år sen, men kom ut på nytt i en omarbetad utgåva med titeln ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” med tillägg av många recept från ”Långkok för LCHF och Paleo”.
Även den såldes slut och kommer inte att tryckas upp på nytt, men mina bästa recept på vår svenska husmanskost, matbröd och bakverk finns som tur är att ladda ned som E-bok i den här länken.
De här kakorna får namnet pepparkakor till jul, men nu mitt i sommaren får de heta kryddkakor för de är ju lika goda året runt.
Kan du inte tänka dig att äta julsmakande kakor på sommaren, så hoppa bara över nejlikor och ingefära och öka på kanel och kardemumma, det blir också väldigt gott.
Kryddkakor ca 20 st
100 g smör
2 dl mandelmjöl
2 msk psylliumhusk
2 msk valfri sötning
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
2 krm mald ingefära
1 ägg
Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.
Blanda mandelmjöl och psylliumhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.
Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
Grädda på 200° i 10-12 minuter och låt svalna en stund, flytta sen över dem försiktigt med en stekspade och låt kallna på galler.
Smöret och fettet i mandelmjölet kan krypa ut ur kakorna lite under gräddningen, men det dras tillbaka igen när de får svalna någon minut på plåten.
Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.
De här kryddiga och lite mjuksega småkakorna hittade jag på till min första kokbok ”LCHF för seniorer” som jag skrev med Annika Dahlqvist.
Den såldes slut för många år sen, men kom ut på nytt i en omarbetad utgåva med titeln ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” med tillägg av många recept från ”Långkok för LCHF och Paleo”.
Även den såldes slut och kommer inte att tryckas upp på nytt, men mina bästa recept på vår svenska husmanskost, matbröd och bakverk finns som tur är att ladda ned som E-bok i den här länken.
De här kakorna får namnet pepparkakor till jul, men nu mitt i sommaren får de heta kryddkakor för de är ju lika goda året runt.
Kan du inte tänka dig att äta julsmakande kakor på sommaren, så hoppa bara över nejlikor och ingefära och öka på kanel och kardemumma, det blir också väldigt gott.
Kryddkakor ca 20 st
100 g smör
2 dl mandelmjöl
2 msk psylliumhusk
2 msk valfri sötning
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
2 krm mald ingefära
1 ägg
Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.
Blanda mandelmjöl och psylliumhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.
Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
Grädda på 200° i 10-12 minuter och låt svalna en stund, flytta sen över dem försiktigt med en stekspade och låt kallna på galler.
Smöret och fettet i mandelmjölet kan krypa ut ur kakorna lite under gräddningen, men det dras tillbaka igen när de får svalna någon minut på plåten.
Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.
Små grottor med olika sorters bär har alltid varit en av mina favoriter i vår svenska fikatradition.
Skogshallon är ett av mina absoluta favoritbär tillsammans med lingon och hjortron.
Alla tre bären fungerar bra att ha som fyllning i de här kakorna.
Sen jag slutade äta gluten för 15 år sen har det blivit många nya sorters kakor skapade hemma i mitt kök.
Lingongrottorna är bakade med bovetemjöl, vill du hellre använda mandelmjöl så kommer även ett recept här nedan på hallongrottor från E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna, låt koka upp under omrörning.
Tillsätt vatten och vald sötning och ta från värmen.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll över smörblandningen och rör om väl, smaka av om du vill ha mer sälta.
Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.
Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt, min plåt är ca 35×35 cm.
Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer, ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.
Grädda på 150º i ca 15 minuter, titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.
Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.
Sänk värmen till 50º och grädda en timme till, känn då efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.
Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.
Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen.
Låt svalna och förvara kakorna i lufttät burk.
Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.
Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.
Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.
Saffranskakor ca 20 små
2 dl mandelmjöl
1½ dl kokosflingor
1 tsk psylliumhusk
1 ägg
25 g smör
1-2 msk valfri sötning
1 kuvert saffran på 0,5 g
Hela mandlar till garnering
Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer smaken fram mer.
Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokosflingor, husk och mandelmjöl.
Häll i det avsvalnade smöret, blanda väl, låt stå i kylen en halvtimme att svälla.
Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, tryck ner en mandel i varje kaka.
Grädda kakorna på 175° i 15 minuter och låt svalna på galler.
Fryser du in dem så låt kakorna stå en stund i varm ugn när de tinat, så blir de som nybakta.
Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Mandelmusslor 10-12 st
50 g kallt smör
2 dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
1 ägg
1 msk valfri sötning
1 msk smält smör till formarna
Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, husk och sötning.
Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.
Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.
Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.
Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:
”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”
Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.
Mandelpepparkakor ca 20 st
100 g smör
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
½ tsk mald Ingefära
2 dl mandelmjöl
2 msk psyliumhusk
2 msk valfri sötning
1 ägg
Lägg smör och kryddor i en kastrull och ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite innan du blandar ner vald sötning.
Rör ihop mandelmjöl och husk i en bunke, vispa ner kryddblandningen.
Rör sist i ägget, blanda väl och ställ degen i kylen att svälla en halvtimme.
Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
Grädda på 200° i 10-12 minuter, flytta över kakorna försiktigt och låt svalna på galler.
Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn innan serveringen.
Chokladdoppade kokoskakor 25 st
50 g rumsvarmt smör
1 dl grädde
½-1 msk valfri sötning
1-2 krm äkta vaniljpulver
200 g kokosflingor
100 g mörk choklad 70-90%
Ev några rutor vit choklad
Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp, vill du inte ha nån sötning så ta lite mer vaniljpulver istället.
Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.
Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.
Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.
Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.
Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.
Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.
Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.
Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.
Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.
Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.
Mjuk saffranskaka
6 ägg
6 dl mandelmjöl
100 g smör/kokosolja
1 dl grädde/kokosgrädde
1 dl valfri sötning
4 msk psylliumhusk
1½ msk bakpulver
½-1 tsk vaniljpulver
2 krm salt
2 kuvert à 0,5 g saffran
Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.
Rör samman mandelmjöl med husk, bakpulver och vanilj.
Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.
Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.
Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.
Mjuk pepparkaka
3 ägg
100 g smör
4 dl grovriven pumpa eller zucchini
2 dl grovrivet äpple
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1-2 msk valfri sötning
1 msk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
ca 1-2 krm salt
Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.
Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat, låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke, vispa äggen riktigt tjockt i en annan.
Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.
Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och sötning om du vill, annars kan du hoppa över den.
Häll upp i en smord ugnsform på ca 1½ liter, grädda kakan i mitten av ugnen på 175º i ca 45-60 minuter.
Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna, lossa försiktigt från botten med en stekspade.
Förvara pepparkakan i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand, du kan också frysa in skivorna och ta fram eftersom.
Kakan blir rätt mjuk av pumpa/zucchini, lite som en kladdkaka och smakar extra gott som en bakelse med bär och grädde.
Kokboksreklam inför julen
Här nedanför ser du mina kokböcker, det finns något för alla smakinriktningar som kan tänkas finnas bland dina släktingar och vänner.
Nu blir det sockerchock här på Kryddburken! St Patrick’s day o allt ju. Irlands nationaldag firas både högt och lågt och jag verkligen älskar alla gröna fyrklövers och längtar ännu mer efter vår fyrbenta lilla irländare som snart flyttar hem! Hur firar ni?
Svängde ihop en cheesecake igår eftermiddag med massa härliga oreokakor, gott gott men väldigt sött!
Receptet är mycket enkelt och dessutom äggfritt. Vill man smaksätta med något annat än söta kakor kan jag rekommendera botten av digestive och en barnmatsburk-dessert. Dom är inte så söta och passar utmärkt tycker jag. Mango, päronpuré, djungeldessert, drottningdessert mm mm., finns ju massor att välja bland och bara att röra ner den smak man gillar bäst. Här kommer i alla fall recept på oreocheesecake.
Det här behöver du :
4 pkt oreokakor
3 msk smör
300 gram philadelphiaost
2 dl florsocker
5 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
GÖR SÅHÄR :
Mixa 2 paket kakor i matberedaren. Smält smöret och vänd ner i kaksmulorna. Tryck ut allt i en rund springform med löstagbara kanter. Platta till med baksidan av en sked till en jämn yta. Ställ i kylen under tiden du förbered fyllningen.
Vispa grädden i en skål tillsammans med vaniljsocker. Vispa philadelphiaosten med florsockret i en annan. Blanda samman bägge två i en skål. Bryt ner ett halvt paket kakor i smeten och vänd runt, häll sedan över i formen. Tryck ner kakor på toppen runtom. Plasta in och ställ i frysen.
Nu blir det sockerchock här på Kryddburken! St Patrick’s day o allt ju. 😉 Irlands nationaldag firas både högt och lågt och jag verkligen älskar alla gröna fyrklövers och längtar ännu mer efter vår fyrbenta lilla irländare som snart flyttar hem!
Svängde ihop en cheesecake igår eftermiddag med massa härliga oreokakor, gott gott men väldigt sött!
Receptet är mycket enkelt och dessutom äggfritt. Vill man smaksätta med något annat än söta kakor kan jag rekommendera botten av digestive och en barnmatsburk-dessert. Dom är inte så söta och passar utmärkt tycker jag. Mango, päronpuré, djungeldessert, drottningdessert mm mm., finns ju massor att välja bland och bara att röra ner den smak man gillar bäst. Här kommer i alla fall recept på oreocheesecake.
Det här behöver du :
4 pkt oreokakor
3 msk smör
300 gram philadelphiaost
2 dl florsocker
5 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
GÖR SÅHÄR :
Mixa 2 paket kakor i matberedaren. Smält smöret och vänd ner i kaksmulorna. Tryck ut allt i en rund springform med löstagbara kanter. Platta till med baksidan av en sked till en jämn yta. Ställ i kylen under tiden du förbered fyllningen.
Vispa grädden i en skål tillsammans med vaniljsocker. Vispa philadelphiaosten med florsockret i en annan. Blanda samman bägge två i en skål. Bryt ner ett halvt paket kakor i smeten och vänd runt, häll sedan över i formen. Tryck ner kakor på toppen runtom. Plasta in och ställ i frysen.
När chokladsuget sätter in och du bara MÅSTE ha något chokladigt, kladdigt, segt då är dessa kakor de ultimata att baka! De går fort att röra ihop smeten och snabbt att grädda dom, inga krusiduller och de blir alltid kanongoda. Väldigt svåra att misslyckas med.
Ca 40 st
Det här behöver du :
4 äggvitor
9 – 10 dl florsocker (lite mer än ett paket)
2 dl kakao
100 gram choklad
1 krm salt
GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Klicka ut 40 st ”bollar” på bakplåtspappersklädd plåt. (20st/plåt är lagom). Grädda ca 10-12 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna på pappret innan du lossar dom. Förvaras torrt i rumstemperatur.
Provade baka denna galet goda kaka häromdagen. En söt, seg och knäckig kondisbit som bara är försvinnande god till kaffet, helst så kall som möjligt dessutom! Prova baka den om ni inte gjort tidigare, den blev en riktig favorit här hemma och inte många ingredienser heller.
Det här behöver du :
125 gram rumsvarmt smör
2, 5 dl vetemjöl
1 dl florsocker
Topping :
1 burk karamelliserad mjölk (dulce de leche)
1 påse werthers kolor (135 gram)
2 dl kokosflingor
GÖR SÅHÄR :
Vispa smör, mjöl och florsocker till en slät smet. Tryck ut i en form ca 20*20 klädd med bakplåtspapper. Grädda i ca 10 – 15 min i 175 grader. Ta ut bottnen och rör ihop kolorna (klippta i småbitar) med dulce de leche och kokos. Fördela över bottnen. Grädda ytterligare 25 – 30 minuter.
Ingredienserna. Jag valde Werthers chokladfyllda kolor här men det går lika bra med originalet. Ett tips är att använda en sax och klippa dom i småbitar för det blir väldigt kladdigt med kniv upptäckte jag.
Grädda med toppingen ytterligare 25 – 30 minuter. Låt svalna och förvara sedan i kylskåp.