Midsommarmat och Skagenbilder
Nu är vi tillbaka efter en härlig semester i Skagen, det tar ett tag att anpassa sig till storstadslivet igen.
Skagen är en plats vi verkligen kan rekommendera för alla som tycker om friluftsliv kombinerat med en hel del lugn och ro.
Jag var där tillsammans med min vän och kompanjon Therese Renåker i våras, det besöket gav verkligen mersmak.
Så nu ville jag visa Lennart den fina naturen, som Grenen, öknen i Råbjerg Mile, Solnedgångsplatsen i Höjen och förstås alla vackra målningar på Skagens Museum.
Efter dagens recept på några av mina favoritsillar ser du några av de bilder jag tog under resan.
Just nu finns inte så mycket tid till nyskapande av midsommarmat, då jag håller på med korrekturläsning av Gammaldags husmanskost, samtidigt som förberedande arbete pågår inför min nya kokbok med Lars-Erik Litsfeldt.
Jag återkommer med de recept jag gjorde i Skagen vid ett senare tillfälle, passa på att botanisera bland mina 1500 recept härinne under tiden.
Fler bilder hittar du på mitt Instagramkonto, följ mig gärna där.
Önskar alla mina läsare en riktigt Glad Midsommar.
Matjesmousse
1 burk matjessill
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
½ dl färskost
1 dl finhackad gräslök
2 gelatinblad
2 msk sillspad
Salt och peppar
Skär matjessillen i små tärningar och blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Krama ur bladen och smält på svag värme i sillspadet.
Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor. Rör ner sillbitarna.
Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.
Vispa grädden och vänd ner i sillröran.
Låt stå i kylen minst 3-4 timmar så stelnar den till en mousse.
Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg.
Du kan också fylla moussen i glas eller små formar innan den kallnar.
Servera med kokt ägg eller på en silltallrik.
Du kan också mixa några skivor av mitt valnötsbröd och blanda med smält smör.
Tryck ut smuldegen i en plastklädd pajform och häll moussen över innan den kallnat.
Ställ i kylen och låt kallna till en matjestårta, garnera med hackad gräslök och rädisor.
Rödvinssill med kummin
Inlagd sill, 2 filéer eller 120 g avrunnen
½ dl rödvin
5 cm purjolök i strimlor
1 msk kallpressad olivolja
1 msk tomatpuré
1 tsk balsamvinäger
1 krm stött kummin
Flingsalt
Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.
Rör ner purjolöksringar och sillbitar.
Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.
Krämig örtsill
2 inlagda sillfiléer eller 120 g avrunnen
1 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
½ pressad citron
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad persilja
2 rivna vitlöksklyftor
Några droppar Worcestershiresauce
Vitpeppar
Rör ihop alla ingredienser till såsen.
Lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.
Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.
Smaka av om du vill ha mer sälta i såsen.