Korvgryta med inspiration från Medelhavsköket

Korv med vuxen smak

Även om många barn säkert tycker om den här korvgrytan, så är ingredienserna lite mer åt vuxna smaklökar.

Jag hittade på den här grytan på en resa till Cypern, där jag köpte en mycket smakstark korv hos den lokala slaktaren, liknande vår ölkorv.

Vitlök, tomat, paprika, örter, oliver, kanel och vin är alla typiska smaksättningar i medelhavsmaten, så även i min korvgryta.

En sallad med fetaost och en vitlöksyoghurt kompletterade smakerna väl.

Cypriotisk korvgryta för 2

3 smala, rökta korvar typ ölkorv

½ gul lök

½ grön paprika

1 tomat

10 stora, svarta oliver

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

½ tsk paprikapulver

½ tsk timjan

½ tsk kanel

1 dl av min enkla buljong

½ dl rödvin

Skär korven i bitar, hacka lök, paprika och tomat och riv vitlöken fint.

Skär loss köttet från oliverna och strimla det.

Värm oljan och fräs korv, lök och paprika några minuter utan att ta färg.

Rör ner kryddor, tomat och oliver, häll på vin och buljong.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 45 minuter.

Servera med strimlad sallad, fetaost och paprika.

Jag gjorde en vitlöksyoghurt till: Riv en vitlöksklyfta ner i 2 dl grekisk yoghurt, smaksätt med lite flingsalt.

Kallpressad olivolja och balsamvinäger på salladen gjorde måltiden ännu godare.

I min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv hittar du flera recept med inspiration från mina många resor till Medelhavet.

På bilden nedan ser du tomatbiffar, som är en specialitet från den vackra ön Santorini i Grekland.

Jag fick receptet av en kock där och har gjort om det lite för att få det glutenfritt, men den underbara smaken är precis som den jag minns.

Här hittar du två andra av mina medelhavsrecept som passar fint tillsammans med sommarmaten, bönsallad från Kreta och morotsröra från Turkiet.

Grekisk sallad

Semesterminnen

Jag är en av alla dem som älskar den grekiska maten, så nu när sommaren närmar sig med stormsteg passar det fint med en grekisk sallad.

Den närmaste tiden blir det ju troligtvis inga resor till underbara Grekland, då är det bra att kunna laga rätterna här hemma och låta smaklökarna minnas.

Den är god både som ensamrätt i en lite större portion eller som tillbehör till grillat.

 

Grekisk sallad 2 port

150-200 g fetaost

2-4 tomater

20 svarta oliver

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 liten rödlök

½ dl kallpressad olivolja

2 tsk oregano

Flingsalt

Citron

Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor.

Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor.

Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt.

Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar.

Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och pressa lite citron på salladen.

Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, här finns de om du vill köpa en eller ett par till dig själv eller som present.

Kanske någon av dem passar att skicka till din kära Mor, nu när det inte är självklart att kunna åka på besök?

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Här ser du en av mina favoriter från det grekiska köket, närmare bestämt från Santorini.

Tomatbiffarna hittar du i min nya kokbok gröna, sköna tillbehör, klicka på bilden så hittar du den på Adlibris för 182 kr.

Köttbullar med gräddig tomatsås

Grekiska köttbullar

Jag har alltid varit förtjust i det grekiska köket och den enkla men smakrika maten från de andra länderna runt Medelhavet.

Jag brukar alltid köpa med mig matsouvenirer hem, så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, olivolja, konserver och havssalt från olika länder.

Nu dröjer det ju ett tag innan vi kan åka ut och resa igen, då är såna här fina matminnen bra att ta till för att förgylla våra svenska råvaror.

Idag får du ett recept inspiration från Grekland, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Här kan du läsa på Kurera om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.

Gillar du inte myntasmaken så fungerar det fint med persilja, basilika eller timjan istället.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

1 riven vitlöksklyfta

1 msk fiberhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

1-2 msk oregano

1-2 msk mynta

Salt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor, vänd sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig, häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna.

Slå på grädden och låt puttra 10 minuter, rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, sjögräsnudlar/bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Fler av mina favoriter från medelhavsköket hittar du i nya kokboken Gröna, sköna tillbehör.

Här nere ser du Grekiska tomatbiffar från Santorini, jag fick receptet av en kock där nere för många år sen och har gjort det glutenfritt till boken.

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör