Ugnsbakade fattiga riddare, eller brödpudding eller ja vet inte vad, men gott som tusan blev det!

brödpudding_kaka_pannkakssmet_vitt_bröd
Vill ni ha tips på världens enklaste och i allra högsta grad en vansinnigt god dessert? Tja, eller mellanmål eller picknick-fika, då ska ni prova detta!

Att vi dessutom tar tillvara på gamla torra brödkanter blir ett rejält plus i kanten, istället för att kasta.

Om ni gillar pannkakor, kanelbullar och fattiga riddare då måste ni bara prova, måste, måste, måste!! :-P
Det jag har använt är kort och gott gamla torra brödkanter och pannkakssmet, ner med allt i en form, strö över socker och kanel och in i ugnen.

Smaken är sagolik, det blir fluffiga fattiga riddare att skära i rutor med rejäl smak av kanelbullar. Vill man så kan man ju dessutom sticka ner några äppelskivor så vips har vi en fullfjädrar äppelkaka också. Lika god ”nybakad” som kylskåpskall… ;-)

 

Det här behöver du :
Vitt bröd, gärna torrt och några dagar gammalt…
Mängden här är inte så noga.

4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
8 dl mjölk
4 ägg
en liten gnutta vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop mjölet och bakpulvret och vaniljsockret med häften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och äggen. Vispa allt väl. Bryt brödet i bitar och blanda ner i smeten. Häll upp i en smord ugnsfast form. Strö över socker och kanel. Grädda i ca 20-25 min 200 grader.

äggsmet_fattiga_riddare_pannkakssmet
Pannkakssmet…

dagsgammalt_bröd_brödpudding_fattiga_riddare
Överbliven torr rostfranska och en halv baguette.

torrt_bröd_vitt_fattiga_riddare
Riv brödet i bitar.

vitt_torrt_bröd_brödpudding_fattiga_riddare

brödpudding_fattiga_riddare_
Blanda brödet i smeten.

bröd_form_riddare_rika
Häll ner i en smord ugnsfast form.

fattiga_riddade_ugnsbakade_brödpudding
Strö över socker kanel. Grädda i 200 grader ca 20-25 min.

brödpudding_fattiga_riddare_ugnsform
Färdigt! :-P

fattiga_riddare_ugnsform
Servera med lättvispad grädde och sylt.

Muurikka-pannkakor med hallon och blåbär!

pannkakor_recept_muurikka_steka
Ska man lyxa till helgen och solen dessutom skinker från klarblå himmel då ska muurikkan fram, så är det bara! I söndags stekte jag pannkakor på löpande band och barnen åt så det rök ur öronen och jag stekte så de rök! :-P

Det finns faktiskt inte några pannkakor i världen som är godare än de man gräddar på muurikkan. Jag brukar dessutom lyxa till det med lite vaniljsocker i pannkakssmeten och då doftar det nybakade vaniljbullar när man står ute och steker och det blir verkligen extra gott. Ingen middag i sig men en ack så god efterrätt ute i det fria!

Servera med sylt, hallon, blåbär, glass, socker, grädde, sirap, smör… Precis just din favorit gäller här! ;-)

8- 10 pannkakor (dubbla gärna receptet)
Pannkakor
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
2 ägg
2 krm salt
en liten gnutta vaniljsocker
Smör till stekning

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop mjölet med häften av mjölken till en slät smet. Tillsätt ägget och resten av mjölken samt salt och vaniljsocker. Vispa allt väl. Häll upp smeten i en PET-flaska, himla smidigt när man gräddar på muurikkan. Lite smör på muurikkan innan smeten hälls i, sen går de undan!

muurikka_recept_mat_pannkakor
Solig helg med pannkakor och bär…

pannkakor_muurikka_stekhäll
Doften av nygräddade pannkakor och vanilj som flyger i vinden! Kom och ät!! ;-)

pannkakor_muurikka_muurikka_sommarkök
Pannkaka nummer 2 blir den första på fatet. Nummer ett får alltid fåglarna!

muurikka_pannkakor
Lider man inte av bacillskräck så är det himla smidigt med ett jättestort fat och varsin gaffel, ös över en massa bär o sylt och pudra över florsocker, sen är det bara att hugga in! Är man utomhus ska det vara gott & enkelt! :-P

Har du provat nya twisty vispen?


Minns ni ballongvispen man vevade med? Två vispar och en handtag och sen var det bara att veva utav bara… Ja… :-P Här kommer en moderniserad version; Twisty vipsen! Inte fullt lika jobbigt att stå och veva längre och resultatet blir bra.

Man trycker bara skaftet upp och ner med ett lätt tryck så roterar vispen, lätt som en plätt! Vispa grädde (inte en 5:a, där behövs elvisp men en mindre mängd funkar kanon). Maräng, skumma mjölk eller vispa ihop din egen majonäs. Snabbt & smidigt. Hittade även detta videoklipp som visar hur det går till :

Ett litet, litet minus då den är aningen svårdiskad eftersom smet och rester sätter sig i skaftet och man får liksom ”vispa” med den när den ska diskas men en väldigt kul pryl som alla matnördar måste ha! ;-)

Här har jag använt den till pannkakssmet.


Jodå, plättar blev de…


Vispen fick jag av tjejerna på ÖNSKA i Borgholm då dom tyckte jag kunde vara lite försökskanin på denna nya pryl vilket jag inte tackade nej till! Rolig grej som funkar kanon! Kostar ca 99kr och finns i två längder på skaftet och i färgerna; lime, vit och lila.

Kolbulle utan Gluten

Utflyktsmat på Skogshuggarvis

Fick ett trevligt mail häromdagen som jag vill dela med mig av.

Mailet innehöll bilder på en av mina favoriter till skogsutflykter, nämligen Kolbullar.

Har inte ätit någon kolbulle på flera år, eftersom de ju innehåller vetemjöl eller kornmjöl.

Men nu fick jag alltså ett bra recept på en glutenfri variant, som passar både oss som äter LCHF och alla som inte tål gluten.

Det roliga var att de använt pannkakssmeten från min och Annika Dahlqvist’s kokbok LCHF för seniorer, men att göra kolbullar av den smeten hade inte fallit mig in förut.

Jag fick sån här mat redan som liten, eftersom min Pappa hade jobbat som skogshuggare, även som kolare och flottare på 30-50-talet.

Rejäl mat med mycket fett behövdes för att orka med det hårda arbetet.

Här kommer en länk till en liknande rätt som jag brukar laga i stugan, Kolbotten med Messmörduppa.

Det är en traditionell rätt från mina hemtrakter i närheten av Särna i nordvästra Dalarna.

Receptet till den gjorde jag innan jag var tvungen att sluta helt med gluten.

Kolbotten fungerar bra med det här receptet också, har testat det förra sommaren.

Så här skriver Catarina och Martin Puranen:

I söndags for vi till stugan för första gången i år. Naturligtvis ville vi äta något gott på plats, det fick bli kolbulle.

Receptet till smeten (pannkakssmet) hämtade vi ur din kokbok. Det blev jättemumsigt! En lyckad säsongspremiär.

Härligt när andra kommer på nya användningsområden till mina recept och delar med sig av skapelserna.

Alla bilderna i inlägget kommer också från makarna Puranen.  Stort Tack till Er för att vi fick ta del av de läckra bilderna.

Passa på att ta med Dig fläsk, pannkakssmet och en gjutjärnspanna på en utflykt i helgen och njut av god, gammaldags mat ute i det fria.

Annat gott Du kan njuta av nu i Påsk, som varken har mycket kolhydrater, gluten eller socker, är Påskgodis à la Anna Hallén.

I tidningen Familjemagasinet gör Anna nyttiga godsaker tillsammans med några godissugna barn.

De gillade recepten från hennes nyutkomna kokbok LCHF för familjen. Artikeln hittar Du på sidorna 18-20.

På sidan 10 finns också mitt recept på Pizzabullar med, ett bra alternativ till utflykten om man inte vill göra upp eld.

Tidningen kan alla som har barn i grundskolan prenumerera på alldeles gratis.

Glutenfri Pannkakssmet till 1 Kolbulle

2 Ekologiska Ägg

1 dl Grädde

1 msk Fiberhusk

½ krm Havssalt

Smör till stekning

150-200 gr rimmat, fett Sidfläsk

Vispa äggen med grädde och salt. Strö ner fiberhusk under fortsatt vispning, låt smeten stå och svälla 10 minuter.

Vispa om ordentligt innan stekning. Skär fläsket i tärningar och bryn väl i smör.

Häll på smeten och låt kolbullen steka några minuter, tills den stelnat på ytan och fått fin färg under.

Vänd försiktigt och stek några minuter till, den ska vara välstekt och riktigt knaprig.

Jag föredrar att äta den med Rårörda Lingon till.

Men den är också god att äta som den är, uppskuren i trekanter och serverad i en servett.

En kolbulle brukar räcka till två hungriga, den är väldigt mäktig.

Stek fläsk till kolbullen över öppen eld

Låt fläsket få ordentligt med färg

Häll på pannkakssmeten

Njut av riktigt gammaldags husmanskost, tillagad på nytt sätt utan gluten