Tips till fredagsmyset
Idag får du två tips på goda röror som passar lika bra till chips och grönsaksstavar som till all slags grillat.
Dipen på bilden häruppe är en grön ärtcrème som ingick i mitt tävlingsbidrag till Plantable Cooking Contest.
Där som tillbehör till savoykåldolmar fyllda med kantareller och kikärtor, du kommer förstås att få ta del av det receptet härinne framöver.
Det var första gången jag deltog i en stor matlagningstävling, mitt recept tog sig dock inte hela vägen till final.
Recept nummer två är min variant av en kanarisk mojo, det här receptet som finns med i min grillkokbok innehåller mandelmjöl så den blir lite tjockare och passar fint som dip.
Jag åt mojo för första gången när jag var på Gran Canaria i mitten på 70-talet, ett mycket gott smakminne.
Idag är jag på väg ner till Öland för signering av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Birgitta Höglunds bästa grilltips.
I morgon lördag den 11 augusti är jag på Stenladan i Algutsrum mellan 10-16 och på söndag den 12 på Kungens sommarslott Solliden, där jag står i butiken Fredrikssons Smakglädje mellan 11-16.
Båda butikerna säljer Öländska Bönchips, så dem får du också smaka, i den här länken hittar du dem på Apotea.se.
På Stenladan finns dessutom alla sorters bönor som odlas på Öland att köpa.
Grön ärtcrème med Öländska Bönchips
3 dl förvällda gröna ärtor
2 dl blötlagda cashewnötter
Ca ½ tsk salt
Lägg nötterna i blöt i kallt vatten över natten. Låt rinna av väl och mixa tillsammans med ärtor och salt till en slät röra.
Ställ i kylen en stund så smakerna utvecklas. Smaka av om du vill ha mer sälta.
Kanarisk mojo
1 röd paprika
1 gul paprika
2 stora vitlöksklyftor
1 + 1 dl kallpressad olivolja
1 dl mandelmjöl
1 msk finhackad, urkärnad chili
2 tsk finstötta korianderfrön
1½ tsk vit balsamvinäger
ca ½-1 tsk salt
Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken.
Hetta upp 1 dl olivolja i en stekpanna, lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin. Krydda med koriander, vinäger och salt.
Bryn lätt och låt sen puttra i en halvtimme, rör då och då. Var försiktig med värmen, så det inte bränns.
Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra.
Tillsätt mandelmjöl och olja, mixa en liten stund till. Smaka av om det behövs mer salt eller vinäger.
Förvara i kyl, men ta då fram den i god tid före serveringen så den blir rumstempererad.
Såsen håller ett par veckor i kylen.
Bilden här nedanför på mojon är tagen av Amelie von Essen på Öländska Bönchips, här hittar du mina recept på deras hemsida.
Hejsan! Hoppas ni alla haft en härlig midsommarhelg. Vädret har varit underbart, soligt med ljumma vindar och några regnstänk då och då. Ni vet när man precis satt sid vid det uppdukade bordet ute och inväntar grillglöden DÅ kom regnet förstås. Precis som sig bör en midsommarafton, men det är lite av charmen med det hela. Alla springer omlott runt varann för att få sig allt in så fort som möjligt. Vi hann i alla fall äta en liten förrättstallrik utomhus med sill, färskpotatis, gräddfil, börd och lite goda ostar. Det grillade köttet fick ätas inomhus istället.😉
Mamma stod för tårtan och hade även med sig hemkokt flädersaft, recept – klicka HÄR!
Mycket folk har också anlänt till ön under helgen och trafiken har verkligen varit en tjock ström av köer. Många åker härifrån idag, mest ungdomar men en hel del stannar också kvar. Så nu är verkligen högsommaren igång på ön på riktigt!
Passade på att åka ner och storhandla i Borgholm inför veckan tidigare idag då affärerna inte är så fullsmockade just vid lunchtid.
Jag har planerat för en vecka med väldigt vanlig, hederlig vardagsmat. Tycker man tröttnar ganska fort på grillat och festmat i allmänhet så imorgon ska ni få ett nytt recept på en väldigt förenklad klassiker.
Må så gott allihopa och glöm inte skicka in era tårtbilder till tävlingen!
Fram till 10 juli har ni på er så än är det gott om tid.
Läs mer HÄR!
En hektiskt vecka, bokstavligen. Men jösses va mycket vi hunnit med. Joline som nu slutat 9:an var i onsdags iväg på supé och dans i slottsruinen med avgångseleverna. Mycket planering med kompisar om klänningar och skor och accessoarer och gud vet allt. Torsdagen var det avslutning på kvällen, också i slottsruinen. Efteråt samlade vi familj och släkt på restaurang Sörens i Borgholm, där min lillasyster jobbar dessutom. Och ikväll fredag – har dom FEST såklart. Så otroligt skönt att det snart är lördag…😉
Max har också slutat 1:an på gymnasiet denna vecka och i eftermiddags kom han till oss. (Bor varannan vecka) Skönt för dom nu med lite skol-ledighet. Och framför en lugn och stilla helg!
Jag sitter nu och kopplar av efter kvällens runda med hundarna och inväntar midnatt då hon ska hämtas igen. Mycket skjutsande och farande när allt händer samma vecka. Har haft fullt sjå med att hålla isär dagar, tider, skjuts hit och hämtning där osv men alla har vi hjälpts åt, både föräldrar och släkt och det är jag tacksam för. Nästa vecka börjar Joline sommarjobba och då är det moppe som gäller!😉
Är ni i Borgholm och vill äta god mat så rekommendera jag Sörens på Slottsgatan nere mot hamnen. Jag har skrivit om dom förut men det tål att upprepas.
Vi äter där titt som tätt och har alltid varig nöjda, de har dessutom ett fint lunchutbud, även för avhämtning. I torsdags kväll provade jag nåt från menyn jag inte gjort tidigare och nu har jag plötsligt en stående favorit.
Grillat lammentrecote-spett med wokade grönsaker, tzatziki, rödvinssås och klyftpotatis/gratäng. 135kr och så vansinnigt gott och perfekt tillagat kött med rosa kärna. Prova om ni har vägarna förbi. En mysig, liten restaurang och trevlig personal som alltid.
(Översta bilden)
Önskar er en fortsatt trevlig fredagkväll. På återseende i helgen!😊
Pistageglass till dessert.