Glutenfria nötchokladkakor
Foto Mikael Eriksson

Njutbart till söndagsfikat

Mina inlägg med glutenfri bakning med lägre halt av kolhydrater lockar väldigt många läsare, då fler och fler märker att de mår bättre av bakverk utan vetemjöl och vitt socker.

Det märks även på alla caféer som börjat lägga manken till för att locka den växande skara som äter glutenfritt och även med en mindre mängd sött.

Det är stor skillnad mot bara för några år sen märker jag när jag går ut och fikar.

När jag och Annika Dahlqvist 2011 skulle skriva kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt- recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo (E-bok)” så bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning av bakverken.

Vi enades om att det var ett bättre val när vi nån gång vill njuta av en kaka, istället för att använda artificiella sötningsmedel då de kan inverka negativt på tarmfloran.

Kostdoktorn Andreas Eenfeldt skrev en gång att den mängd honung som fanns i ett av mina recept på mandelkakor som han publicerat var närmast homeopatisk, så han rekommenderade det sättet att baka.

Numer skriver jag valfri sötning i recepten, då det finns så många olika sorters både naturlig och konstgjord sötning, så det är bäst att alla får välja det som passar just dem.

Men var lite försiktig när du väljer sötningsmedel, igår läste jag om en ny studie från Cambridge där en variant som används i Sverige, neotam E961, funnits orsaka många hälsoproblem, om du vill veta mer så läs här.

Många har genom åren bett mig skriva en hel bakbok med naturlig smaksättning så häromåret blev den idén verklighet, här kan du läsa om ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Där har jag gått ännu ett steg längre på vägen till det naturligt söta och använt bara frukt, bär och grönsaker som smaksättning av fikabröd och matbröd.

Nötkakor med choklad ca 20 st

2 ägg

2 msk valfri sötning

50 g smält smör/kokosolja

2 dl finhackade hasselnötter

1 dl rostade solrosfrön

1 msk psylliumhusk

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

En knivsudd salt

4 rutor mörk choklad 70-90%

10 hasselnötter

Vispa ägg och vald sötning vitt och pösigt med elvisp.

Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten, rör till sist i det smälta smöret.

Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt.

Grädda på 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.

Här nere ser du några av mina bilder från den söta delen av ”Baka med frukt & grönt”.

Jag fick det stora förtroendet av Bladh by Bladh Förlag att fotografera den själv, ett väldigt roligt och givande jobb.

Även i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” har jag tagit med mig alla rätter ut i naturen för att ta bilderna, där finns också en del bakverk och matbröd.

Mörk chokladkaka med cashewnötter och plommon
Pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon
Kafferep i rosenbersån med kakor från min bakbok
baka-med-frukt-002
Glutenfri kardemummakaka

Favoritkaka

Kardemummakaka har alltid varit en av mina absoluta favoriter bland mjuka kakor, mammas var alldeles underbar.

Men sen 10 år äter jag inte vanliga mjuka kakor, bakade på vetemjöl och socker.

Så därför kommer här en glutenfri variant bakad på mandelmjöl istället och med den sötning man själv föredrar.

Den malda mandeln gör kardemummakakan väldigt saftig, serverad med bär och grädde, smetana eller kokosgrädde blir den som en bakelse.

Kardemummakaka

3 ägg

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

2 dl mald mandel

2 msk honung, lönnsirap, björksocker eller annan sötning

2 msk fiberhusk

½-1 msk mald eller stött kardemumma

1 tsk bakpulver

1-2 krm vaniljpulver

1 nypa salt

Smör och sesamfrön till formen

Ta fram smöret så det blir rumsvarmt, ta lite av det och smörj en avlång bakform, strö i sesamfrön så det blir jämnt fördelat.

Vispa smör och valfri sötning kraftigt med elvisp, tills det blir vitt och fluffigt.

Knäck ner äggen i smöret, ett i taget, vispa kraftigt emellan, så smöret och äggen går ihop.

Rör samman den malda mandeln med fiberhusk, bakpulver, vanilj, kardemumma och lite salt.

Vänd ner blandningen i smeten, tillsammans med grädden, smaka av så du fått lagom sötma, sälta och kardemummasmak.

Häll upp i formen och grädda på 175° i ca 30 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en stund, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan svalna en stund, den blir saftig och fin om den sen får kallna under formen.

Vill du ha fler tips på glutenfria bakverk så hittar du en hel del av mina favoriter i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, här nere ser du några bilder från den kokboken.

Hallongrotta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Chokladdoppade kokoskakor
Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor
Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor
Nötchokladkakor  Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor
Foto Mikael Eriksson

Glutenfri njutning

Idag bjuder jag på ett recept från kokboken LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Boken är tyvärr slutsåld hos förlaget, men jag och Annika hoppas på att kunna ge ut den själva framöver.

Mina kokböcker har alla översatts till engelska, du kan beställa dem här på Amazon. En fin present till släkt och vänner utomlands.

Jag publicerade det här receptet på min engelska blogg LCHF Made in Sweden igår, det blev mycket välbesökt.

Dela gärna länken till bloggen vidare om du har vänner utomlands som är intresserade av god och hälsosam mat.

Flera av mina vänner på Facebook ville ha receptet på svenska, så här kommer det så du kan njuta av en god kaka till kaffet i sommar :)

Glutenfri bakning med få kolhydrater lockar väldigt många läsare världen över idag, då fler och fler märker att de mår bättre utan mjöl- och sockerstinna bakverk.

När jag och Annika skulle skriva den här boken bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning och krydda i bakverken, istället för stevia, erythritol eller xylitol.

Personligen tycker jag inte om smaken på de flesta sötningsmedel och vi vet ju heller inte vilka hälsoeffekter de har på sikt.

Du väljer förstås själv vilken sorts sötning du föredrar och i vilken mängd, beroende på om du har problem med dit blodsocker eller är sockerberoende.

Jag har vant mig av vid förtjusningen över den söta smaken efter 6 år på LCHF, så den här dosen passar mig bra när jag vill njuta av en liten kaka till kaffet.

Vill du göra kakorna anpassade för mjölkfritt och Paleo så använd kokosolja istället för smör, ta då lite extra salt så framhävs smakerna mer.

Garnera då med mjölkfri choklad eller hoppa över den och tillsätt istället 2 msk grovhackade kakaobönor (cacao nibs) till smeten.

De här kakorna fick också vara med på omslaget till boken, här ser du den engelska versionen Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging som kommer ut i augusti.

Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging by Birgitta Höglund and Annika Dahlqvist

Nötkakor med choklad ca 20 st

2 ägg

2 msk flytande honung (eller annan sötning)

50 g smält smör

2 dl finhackade hasselnötter

1 dl rostade solroskärnor

1 msk fiberhusk

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

En knivsudd salt

4 rutor mörk choklad

10 hasselnötter

Vispa ägg och honung vitt och pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten. Rör till sist i det smälta smöret.

Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt. Grädda på 200° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.

Här nedan ser du lite bilder från den senaste veckans promenader runt ett sommarfagert Stockholm.

Stockholm

Stockholms Slott

Luftballong över Stockholm

Stockholm


Nötchokladkakor
Nötchokladkakor  Foto Mikael Eriksson

Nötchokladkakor
Foto Mikael Eriksson

Glutenfri njutning

Idag bjuder jag på ett recept från kokboken LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Boken är tyvärr slutsåld hos förlaget, men jag och Annika hoppas på att kunna ge ut den själva framöver.

Mina kokböcker har alla översatts till engelska, du kan beställa dem här på Amazon. En fin present till släkt och vänner utomlands.

Jag publicerade det här receptet på min engelska blogg LCHF Made in Sweden igår, det blev mycket välbesökt.

Dela gärna länken till bloggen vidare om du har vänner utomlands som är intresserade av god och hälsosam mat.

Flera av mina vänner på Facebook ville ha receptet på svenska, så här kommer det så du kan njuta av en god kaka till kaffet i sommar :)

Glutenfri bakning med få kolhydrater lockar väldigt många läsare världen över idag, då fler och fler märker att de mår bättre utan mjöl- och sockerstinna bakverk.

När jag och Annika skulle skriva den här boken bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning och krydda i bakverken, istället för stevia, erythritol eller xylitol.

Personligen tycker jag inte om smaken på de flesta sötningsmedel och vi vet ju heller inte vilka hälsoeffekter de har på sikt.

Du väljer förstås själv vilken sorts sötning du föredrar och i vilken mängd, beroende på om du har problem med dit blodsocker eller är sockerberoende.

Jag har vant mig av vid förtjusningen över den söta smaken efter 6 år på LCHF, så den här dosen passar mig bra när jag vill njuta av en liten kaka till kaffet.

Vill du göra kakorna anpassade för mjölkfritt och Paleo så använd kokosolja istället för smör, ta då lite extra salt så framhävs smakerna mer.

Garnera då med mjölkfri choklad eller hoppa över den och tillsätt istället 2 msk grovhackade kakaobönor (cacao nibs) till smeten.

De här kakorna fick också vara med på omslaget till boken, här ser du den engelska versionen Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging som kommer ut i augusti.

Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging by Birgitta Höglund and Annika Dahlqvist

Nötkakor med choklad ca 20 st

2 ägg

2 msk flytande honung (eller annan sötning)

50 g smält smör

2 dl finhackade hasselnötter

1 dl rostade solroskärnor

1 msk fiberhusk

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

En knivsudd salt

4 rutor mörk choklad

10 hasselnötter

Vispa ägg och honung vitt och pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten. Rör till sist i det smälta smöret.

Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt. Grädda på 200° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.

Här nedan ser du lite bilder från den senaste veckans promenader runt ett sommarfagert Stockholm.

Stockholm

Stockholms Slott

Luftballong över Stockholm

Stockholm