Avocadosmör 4 port
2 väl mogna avocado
2 msk kokosolja utan smak
1 msk kallpressad olivolja
ca 1-1½ krm salt
Mosa avocadon med en gaffel i en bunke.
Blanda ner oljorna med en elvisp, kör till en krämig röra.
Eller mixa fint direkt i bunken med en stavmixer. Smaka av med salt.
Låt stå någon timme i kylen så smöret blir fast och smakerna mognar.
Smöret kan förvaras i kyl några dagar med en avocadokärna i skålen, så mörknar inte avocadon lika lätt.
Du kan också frysa in smöret i mindre portioner.
Ta fram en stund före serveringen så oljorna mjuknar lite.
Det passar också fint att äta istället för kryddsmör till maten.
Krydda det då gärna med lite vitlök, färska örter, chili och lite citron eller vinäger.
Receptet kommer från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.
Boken är tyvärr slutsåld på svenska men finns här på engelska.
Avocadosmör 4 port
2 väl mogna avocado
2 msk kokosolja utan smak
1 msk kallpressad olivolja
ca 1-1½ krm salt
Mosa avocadon med en gaffel i en bunke.
Blanda ner oljorna med en elvisp, kör till en krämig röra.
Eller mixa fint direkt i bunken med en stavmixer. Smaka av med salt.
Låt stå någon timme i kylen så smöret blir fast och smakerna mognar.
Smöret kan förvaras i kyl några dagar med en avocadokärna i skålen, så mörknar inte avocadon lika lätt.
Du kan också frysa in smöret i mindre portioner.
Ta fram en stund före serveringen så oljorna mjuknar lite.
Det passar också fint att äta istället för kryddsmör till maten.
Krydda det då gärna med lite vitlök, färska örter, chili och lite citron eller vinäger.
Receptet kommer från min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.
Boken är tyvärr slutsåld på svenska men finns här på engelska.
Nöt-, mandel-, mjölk- och glutenfritt bröd
Jag får ibland frågor om bröd för dem som inte tål nötter och mandel.
Här kommer ett mycket smakrikt bröd som istället är baserat på frön.
Tål du inte kokosnöten heller, så byt ut kokosoljan mot olivolja.
Brödet är dessutom mjölkfritt och glutenfritt, så det passar utmärkt för alla som äter mejerifri LCHF och Paleo eller måste utesluta det på grund av intolerans/allergi.
Svartkummin, Nigella sativa, som jag använder i brödet kan du hitta i kryddbutiker.
Här kan du läsa mer om dess fantastiska hälsoeffekter.
Fröbröd med soltorkade tomater och timjan
6 stora ägg
2 dl hett vatten
10 soltorkade tomater
2 dl pumpakärnor
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
½ dl kokosolja
½ dl tahini, sesampasta
½ dl finhackad timjan
½ dl svartkummin, Nigella Sativa
2 msk vallmofrön
1 tsk salt
Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.
Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.
Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.
Vispa äggen fluffigt och blanda med fröröran. Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen.
Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter.
Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.
Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.
Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.
Brödet går också bra att frysa in i skivor, det blir gott att tina i ugn eller brödrost.
Mitt allra bästa mjuka bröd
Jag vet att många passar på att baka på söndagar, så idag får du receptet på ett av mina genom tiderna mest populära bröd.
Ja, förutom mitt mest spridda recept, fröknäcke, det som Huså Bröd bakar och säljer under namnet Spröda frökex.
Det här brödet har liksom fröknäcket kopierats friskt, de har dykt upp i bloggar, kokböcker och tidningar, ibland tyvärr utan angivande av källan.
Recept är inte som bilder skyddade av upphovsrättslagen, det är alltså fritt fram att lägga grytlapparna på någon annans verk…
Men det här är alltså originalet, ett bröd som smakar lite som surdegsbröd tack vare tillsatsen av äppelcidervinäger.
Här hittar du även en hel näringsberäkning på valnötsbrödet, om du hör till dem som vill hålla koll på kolhydraterna.
Valnötsbröd
6 ägg
250 g kesella eller kokosgrädde
150 g valnötter
100 g smör eller kokosolja
2 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
½ dl fiberhusk
½ dl linfrön
2-3 msk brödkryddor
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk bakpulver
ca 1-1½ tsk salt
Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.
Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.
Smält smör/kokosolja tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna.
En del tycker att det blir för markant kryddsmak med 3 msk som jag brukar använda, så du får testa dig fram hur mycket du vill ha.
Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.
Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.
Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.
Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.
Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.
Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.
Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.
Skär brödet i skivor när det kallnat helt. Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.
Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.
Även brödkryddor kan vara en sak som inte finns att få tag på utanför Sverige. Det är mald anis, fänkål och brödkummin.
Receptet tog jag fram till min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.
Den är tyvärr slutsåld på svenska, men du hittar den här på engelska på Bokus och Adlibris.
Hittade häromdagen även mina 3 kokböcker i engelsk version för nedladdning här på iTunes.
Kokt köttkorv 2 port
4-6 råa korvar, jag hade lammkorv
8 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 lök
1 msk salt
Vatten så det täcker korven
Skölj av och lägg korvarna i en gryta. Skär löken i bitar och lägg ner tillsammans med vitpeppar, lagerblad och salt.
Täck med kallt vatten och låt koka upp.
Skruva ner värmen och låt korven sjuda i 3-5 minuter, beroende på hur tjock den är.
Stäng av plattan och låt korven dra färdigt i 5 minuter.
Blomkålsmos med purjo och fransk senap 2 port
3-4 dl kokt blomkål i små buketter
1 dl strimlad purjolök
2 msk smör
1 msk fransk senap
2 ägg
Salt och peppar
Mixa den kokta, avrunna blomkålen tillsammans med äggen.
Bryn purjon lätt ett par minuter, rör ner senapen.
Blanda ner blomkålsmoset och värm försiktigt under omrörning.
Krydda med salt och peppar. Servera till den kokta korven.
Jag tillsatte ägg till moset så det skulle bli en mer mättande måltid men du kan hoppa över dem om du vill och ta lite mer smör istället.
Här hittar du gult blomkålsmos från bloggens barndom, klicka bara på bilden nedan så kommer du till receptet.