Rådjursfilé med mörk pepparsås

rådjursfile_recept_tillagning_innertemperatur
Helgens höjdpunkt var helt klart en stor låda med rådjursfiléer från bästa vännen. Enligt egen utsago är hon inte så förtjust i just rådjurskött men… Nä, det tror jag inte på, faktiskt! ;-)

Redan när hon frågade mig på telefon om hon skulle ta upp ett gäng filéer från frysen och ta med sig så åkte marinaden fram i huvudet direkt. Timjan, vitlök och viltfond… Lite olja, soya och peppar. Det rörde jag ihop redan innan hon kom. Och vilket kött sen då? Så fina bitar, så snyggt frysförpackat. Jag skar bort hinnorna och sen ner i marinaden. 2-3 timmar före jag tillagade det.

Rådjurskött är så vansinnigt gott så det är svårt att jämföra med annat vilt tycker jag. Hjort och ren är också favoriter och älg förstås med då ska det vara långlagad kalops eller tjälknöl.

Åter till rådjursköttet. Det är en extrem fintrådigt muskulatur på rådjur så köttet bör inte tillagas för länge, inte ens med låg temperatur tycker jag, det blir så lätt mjöligt i smaken. Däremot får det gärna vila efter tillagning lite längre för att både värmeutjämna och bli riktigt mört utan att kännas som ”malet”… Temperaturen är också viktig, ett jämnt rosa tillagat kött är det godaste och då ska temperaturen ligga runt 60, inte mer. Köttet fortsätter ändå tillaga sig nån grad när det ”vilar”.

Har man nu helt urbenade filéer så prova gärna detta receptet. I och med att dom är ganska små så kör jag dom inte i ungen efter jag brynt dom utan sänker värmen i pannan istället och öser köttet flera gånger med smör. Det blir kanonfint – jag lovar! :-P

En rådjurssadel däremot kör jag gärna i ugnen direkt och låter filéerna ligga kvar (fast utskurna) på sadelbenet. Det ger extra smak och blir en fin servering då man bara skär upp köttet i skivor och servar direkt från sadeln.

4 port
Det här behöver du : 
800 gram rådjursfilé
30 gram smör
Salt & svpartpeppar

Marinad (låt filéerna marineras 2-3 timmar före tillagning) : 
1 dl kallpressad rapsolja eller smält smör
1 msk soya
1 pressad vitlöksklyfta
Några torkade timjankvistar
1 kem vitpeppar
3 msk konc. viltfond

GÖR SÅHÄR : 
Putsa filéerna från hinnor. Rör ihop ingredienserna till marinaden och låt köttet ligga ca 2-3 timmar i marinaden före tillagning. Helst i rumstemperatur så köttet inte är kylskåpskallt.

Hetta upp en stekpanna med hälften av smöret. Bryn filéerna runtom så de får fin färg. Sänk värmen i pannan och klicka i resten av smöret. Ös filéerna många gånger. Luta pannan och ös med matsked över köttet om och om igen. Litar du inte på din fingerkänsla när köttet är klart så använd en stektermometer. 60 grader brukar jag tillaga rådjursfiléer på, då blir det fint rosa inuti. Köttet ska ha en motstånd när du trycker lätt med fingret, ungefär som ”gropen” mellan tumme och pekfinger, det brukar jag gå efter då blir det kanon! ;-)

Nu ska köttet ”vila” och det är det viktigaste av allt. Helst en timme inslagen i folié för att värmeutjämna och bli mört och saftigt. Skär sedan upp i skivor, servera med förslagsvis hasselbackspotatis och en mörk pepparsås.

Såsen :
4 dl mörk oxbuljong
2 tsk mörk balsamvinäger
1 tsk tomatpuré
1 tsk soya
½ tsk nymalen svartpeppar
½ tsk nymalen rosépeppar
1 krm nymalen grönpeppar
2 dl grädde
Salt
en nypa socker

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ur pannan du stekt filéerna i med oxbuljong. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sjud såsen på svag värme. Smaka av med salt och en gnutta socker.

rådjursfile_recept_rådjurskätt_steka

rådjursfile

Ska ni till Öland under skördefesten? + en fråga om glutenallergi!

klinta_bykrog_pizza
Ja, det är en återkommande favorit denna bykrog och det är med fin servicekänsla, gästfrihet och bemötande jag återigen slår ett slag för Klinta bykrog i Köpingsvik.

Det som förundrar mig är inte helheten utan detaljerna i sig. Det kanske låter baklänges här är det detaljerna som gör helheten.

Vi var där i helgen som gick med grannarna i Öjkroken. Vi beställde in mat både från pizzamenyn, deras klassiska hamburgertallrik med såser, en pasta med kyckling och svamp och vi blev otroligt nöjda som vanligt! Det enda lilla minus men som jag tror många drabbade råkat ut för som är glutenallergiker är pizzadegen på restauranger!

Personen i fråga som beställde glutenfri pizzabotten var inte alls nöjd utan tyckte den var seg och svampig. Jag har ju inte direkt något att jämföra med personligen men tyckte den var ganska fluffig och fin botten ändå, kanske lite väl tjock. Det syntes att den var bakad på majsmjöl då den var väldigt gul! Eller har jag fel?! Men såklart mindre i storlek än menyns ordinarie pizzor eftersom de använde färdiga bottnar.

Jag har en tanke om glutenfri mjölmix + fiberhusk, färsk jäst, en gnutta bakpulver, olja och salt… Vad tror ni? Är jag ute o cyklar eller kan det möjligtvis bli gott??

Är man allergiker och ska äta ute på restaurang så blir det förstås bekymmr ibland. Det finns ju såklart regler o bestämmelser inom livsmedel om hur långt man kan/får garantera att något är helt fritt från gluten. Jag är inte så insatt där. De får väl inte ens bakas ut i samma lokal som det används vetemjöl i?! Hur är det med gräddningen? Behövs särskild pizzaugn för glutenfria pizzor?

Jag som gillar utmaningarna har nu klurat ett par dar och kollat lite olika recept här o var och är absolut ingen glutenallergi-bagare på något sätt men jag har lovat att ge det ett försök att baka en GOD pizzabotten!

Ni som kan det här ämnet får hemskt gärna bidra med er kunskap och erfarenhet. Jag tycker det är kul och verkligen en utmaning att få något så restaurang-typisk som en pizza att i alla fall smak som dom ”borde” göra även om dom är glutenfria!

Sen förstår jag självklart att man som företagare har regler och begränsningar som kanske inte alltid tillåter det man som ägare skulle vilja erbjuda just matallergiker.

Hur som haver, det där med glutenfri pizzabotten får ni som kan området gärna flika in och kommentera om, i övrigt vill jag hylla en fantastisk öländsk restaurang som är öppen under skördefesten! Så ska ni hitåt svängarna så passa på att boka bord redan nu och njut av god mat, härlig service och en efter-maten-promenad ner till havet! Vad mer går att önska…

Klinta bykrog – jag gillar det stället! :-P

köpingsvik_öland_mat_klinta_bykrog
Perfekt hämtställe för lokal pizza om man bor på landet! Köpingsvik – där har vi bykrogen med goooooda pizzor!

klinta_bykrog_köpingsvik
Nicke o grannen beställde in varsin Mariestad o kollar menyn…

mat_middagstips_öland_köpingsvik
Jolines…

köpingsvik_öland_mat_restaurang_bykrog
Jag o grannen…

klinta_bykrog_mat_pasta_svamp_kyckling_öland_restaurang
Joline beställde en pasta med het kantareller och karl-johansvamp, därtill en kycklingfilé. Allt var supergott tyckte hon och lite hetta i maten var det också! En gaffel till pastan o kniv till kycklingen saknas såklart på bilden! ;-)

klinta_bykrog_köpingsvik_öland
Nickes tallrik förstås. Finns det burgare så blir det burgare! :-P Här med ost och hickoryrökt bacon och tre hemlagade såser; Hamburgerdressing, tomatsalsa och aioli.

Recept på kärlek och äntligen fredag!

plåtskylt_recept
En härlig helg står för dörren, familjen samlad och lite festligheter på gång! :-P Kan ju inte bli bättre!  Det har varit lite så och så med matlagandet denna vecka. Undertecknad med ryggskott börjar dock kunna stå och gå normalt fast det gör sa*** så ont. Men jag slipper ju i alla fall skämma ut mig inför folk med att gå framåtböjd som en fällkniv längs golven, eller som nån som inte hann till toaletten. Ja, nåt i den stilen… ;-)

Den här vackra plåttavlan kom mamma förbi med igår med tillhörande kökshandduk och stenhjärtan, jag älskar ju hjärtan och så glad man blir av små överraskningar när man kanske som mest behöver dom! :-P Tycker den är så vacker…

Jag återkommer med ett restaurangtips senare idag och imorgon gästbloggas Kryddburken av inte mindre än Sara på vardag.nu – missa inte det och ha en underbar fredag allihopa!

Premiär för lägerelden

kean_öjkroken
Nicke har gått med röjsågen och ”plockat fram” vår lägereld inför höst och vinter. I helgen premiärgrillade vi och den matglada Kean fick såklart vara med. Det är ibland väldigt svårt att hålla en sån lång näsa i styr men det går bättre och bättre.

Många frukostmackor har rykt från barnen då dom suttit framför TV:n om morgnarna, likaså är han enormt duktig på att vila huvudet på köksbordet med snålvattnet rinnande när vi äter. Men peppar, peppar så har han ännu inte tjuvat eller hoppat upp på köksbänken där jag ofta förbereder och ställer fram allt inför matlagning. ;-)

Lägerelden är vår favorit-mys-plats på hösten. Lummigt och vindstilla och att bara sitta och njuta eldens lågor är avkoppling som är svår att mäta. Med andra ord har hösten anlänt till ön och min favorittid av alla på året har börjat!

Nu tedde det ju sig inte bättre än att vi både fick en släng av förkylning, magsjuka och idag med ett ljuvligt uppvaknade av ryggskott… Det är väl härligt att avverka allt på en gång så är det gjort…

Ryggskott brukar jag få en gång om året men detta är nog värsta slängen av alla då jag får ta myrsteg fram och hålla i mig längs väggarna när jag går framåtlutad och enda sköna ställningen är att stå böjd och hänga över något… Extremt praktiskt… Eller inte!

Hoppas jag vaknar imorgon och kan GÅ åtminstone! :-P

Recept i dagens inlägg refererar jag till tidigare marinad, potatissallad och vår nya favorit till grillkorv – ICA´s kabanoss, 78% kött med cayenne, peppar, paprika, och vitlök. Den är vansinnigt god med lite het eftersmak,

Bilder får ni hur som haver… ;-)

eld_grilla
Avkoppling!

lägereld_kean
Mmmmm…. Luktar ju så gott! Kean är dock lugn som en filbunke och ligger snällt o tittar på när husse grillar.

grillat_lägereld
Oansenlig men vansinnigt god grilltallrik. ;-)

grappans_kean_dobermann_hane
Bus-Kean i sitt esse!

kean_helbild
Vackraste pärlan på jorden… Jo, så är det! :-P

Världens godaste äppelkaka

supergod_världens_godaste_äppelkaka
Har du fina sommaräpplen i trädgården? Eller bara sugen på att baka höstens första äppelkaka?, då måste du prova det här receptet om du inte gjort det. Det är ständigt återkommande här hemma och alltid lika populär och ta mej tusan den godaste äppelkakan som finns! ;-) Joline bakade denna igår söndag o först idag har vi provsmakat – hujedamig så god!

Det blir en rejält hög och saftig kaka, ingen paj så här behövs absolut inte nån vaniljsås men vill man lyxa till de så gör man! Ett glas treo och ett par panodil är vad som intages idag här hemma… Vaknade strax innan halv sju i morse, skulle väcka Joline till skolan och börja med morgonbestyret men hon mådde heller inge bra så det blev sängen en stund till. Är totalt igentäppt och genomförkyld med sprängande huvudvärk som ännu inte velat ge mig sig så det blir ”tycka-synd-om-mig-kaka-med-treo” om en liten stund innan ögonen faller ihop helt av feber o ledvärk!

Skolstart och förkylning… Känns det igen kanske? ;-)

ca 6 – 8 port
Det här behöver du :
3-4 stora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
½ msk vaniljsocker
—–
150 gram smör (rumsvarmt)
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

GÖR SÅHÄR :
Ställ fram smöret i god tid så det blir rumsvarmt. Skala och skär äpplena i bitar. Lägg i en bunke och vänd runt med socker, kanel och vaniljsocker. Vänd runt noga och låt dom gärna få marinera en stund. Det går bra att förbereda på morgonen och sedan baka kakan på em/kvällen.

Vispa sen smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör, inte vispa. Häll smeten i en rund springform 25 cm diam klädd med bakplåtspapper. Fördela äpplena ovanpå och häll oäven över vätskan från äpplena som blivit. Grädda i 175 grader ca 40-50 min.

På toppen :
Florsockerglasyr + pärlsocker

äppelkaka_världens_godaste
Smeten i formen och äppelbitarna ovanpå. Skjuts in i ugnen.

mjuk_äppelkaka
Färdig att avnjutas. Den är som allra godast efter ett par dagar i kylskåpet… :-P

äppelkaka_mjuk_kaka_recept_äpplen

 

Sommardrink med blå curacao och apelsinjuice

drink_olika_färger
Sommaren går verkligen mot slut slut just nu så det  gäller väl att passa på att fånga värmen när den kommer.

Morgnarna är höstlika och daggen ligger tät över gräsmattan men än skiner kvällssol och värmen gör sig påmind så sommarens sista drink, vilket ni i och för sig näst in till aldrig får tips av ifrån mig kontrar jag med nu! :-P

Bättre sent än aldrig… Jag gillar nog färgerna bättre än innehållet. En kul drink är det i alla fall! ;-)

Det här behöver du : 
4 cl vodka
apelsinjuice
2 cl bols blue curacao

GÖR SÅHÄR :
Häll upp vodka och apelsinjuice i ett high ballglas. Häll försiktigt i curacao så det skiktar/lägger sig på botten. Curacon är ju blå så med apelsinjucie som är gul blir det denna läckra gröna färg-. ;-)

Fläskkotletter med champinjoner och skysås

kotletter_sås_bräsera
Fläskkotletter är underskattade. De är billiga i inköp, innehåller både fint kött och oftast med tillhörande ben och fettkappa som ger extra smak vid tillagning. Problemet brukar ofta vara att dom anses ”torra och tråkiga”.

Många av er har säkert köpt ”mörad ytterfilé” i butik. Faktum ingen filé alls utan urbenad kotlettrad. Att den är mörad eller rimmad fixar du enkelt själv med en saltlag i 24 timmar i kylskåpet. Använder då med fördel en hel kotlettrad med ben så blir det dessutom mer smakrikt och ännu saftigare. Sen är köttet färdigt att tillagas precis som vilket kött som helst, tänk bara på att saltlagen redan har saltat köttet så ös inte på med salt utan rena kryddor och buljonger och smaka av givetvis så du får den sälta du själv önskar.

Ett kött som legat i saltlag, t ex revben, kycklingklubbor, fisk mm. lämpar sig utmärkt för att rökas antingen i en rök eller på grillen.

Det finns inget kött egentligen som är torrt och tråkigt om det är rätt tillagat. Istället för saltlag kan man låta kotletterna bräsera sig möra, det vill säga småkoka i panna/gryta med lite vätska utan lock. Sen fyller man på vätska (buljong) efterhand den kokas bort. Gör man så och har lite tid på sig, krävs ca 2-2½ timme så får man kotletter som blir så möra att dom fullkomligt smälter i munnen. Självklart kokar man med både ben och fettkappa som ger mustig och fyllig smak.

facebook ställde jag frågan tidigare om era bästa recept/tips på just fläskkotletter så kika gärna in där för mer inspiration.

Saltlag till ca 1 kg helt köttstycke, gärna med ben : 
8 dl vatten
3/4 dl salt (finkornigt)
1 msk strösocker

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ihop vatten, salt och socker tills saltet löst sig. Lägg ner köttet. Täck med plastfolié och låt stå i kylskåp 24 timmar. Vänd på köttet 2-3 gånger. Ju längre du låter köttet ligga i saltlagen desto saltare blir det. 24 timmar tycker jag funkar fint för att ”!möra” upp det.

I detta receptet har kotletterna fått bräsera ca 2 timmar. En sk från boljoungen dom kokat i har jag reducerat till sås tillsammans med smörstekta champinjoner.

Det här behöver du : 
1 kg fläskkotletter i skivor med ben
Salt o peppar
1 gul lök
½ purjolök
1 liter köttbuljong (hemmagjord, alt tärning/fond + vatten)

Såsen :
Skyn från kotletterna
Salt & peppar
Soya
Svartvinbärsgelé
ev. grädde
ev. maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Bryn kotletterna i stekpanna med smör på hög värme så det får fin färg. Salta och peppra.  Tillsätt hackad lök och purjolök som får fräsa ihop en stund. Slå på lite av buljongen så det knappt täcker köttet. Sänk värmen till medel och bräsera utan lock ca 2 timmar.

Såsen :
Plocka upp kotletterna ur pannan.Koka upp skyn och smaka av. Tillsätt ev. mer salt, peppar. En skvätt soya och svartvinbärsgelé. Grädde om du vill runda av smaken något. Red ev. med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens på såsen.

Tillbehör : 
Smörstekta champinjoner
Kokt broccoli
Sallad

bräserade_fläskkotletter_panna
Kotletterna bräseras tillsammans med lök och buljong.

stekta_champinjoner
Smörstekta champinjoner är alltid gott till kotletter och gör sig bra ihop med skysåsen.

kotletter_panna
Efter ca 2 timmar, lägg upp kotletterna på fat, champinjoner och skysås över.

fläskkotletter_kotletter_stekta_sås
Servera! :-P

Falukorv i panna med senapssås

falukorv_senapssås
Ibland när man går och handlar så hoppar det ner en falukorv i kundvagnen. Bara sådär!! Helt utan avsikt eller mening. Förstår inte hur?? Den åker på bandet, betalas och packas ner i matkassen. Hem till köket och upp och in i kylskåpet.

Efter att nån dag passerat kommer den stora frågan!
- ”Jahaja…?? Falukorven ja… Ugnsbakad eller stroganoff?
- ”Jasså inte?!”
- Nänä, skivad då?? Och stekt med stuvade makaroner till??… ” 

- ”Jasså, inte de heller?!”
- ”Nä… Vi tar den en annan dag va?!…”

Å så ligger den där i kylen och stirrar blint på en varje gång kylskåpsdörren öppnas och fullkomligt skriker;
- TA MIG – TA MIG!! 

Jag tog den idag… ;-)  

Det blev en korvgryta med senapssås, och JA – jag MÅSTE ha tomatpuré i min senapssås, det blir inte riktigt sådär gott annars. Tro mig, eller inte! Här följer hur som haver en god anrättning falukorv i världens godaste senapssås… *medtomatpuréjaaaaa*

4 port
Det här behöver du :
1 ring falukorv (800 gram)
1 gul lök
1 morot
3 msk dijonsenap
3 msk bostongurka
2 msk grönsaksfond
1 msk tomatpuré
3 dl grädde
3 dl vatten
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skär falukorven i skivor och sen i halvmånar. Fräs på i het panna med lite smör. Tillsätt hackad lök och morot skuren i strimlor. Låt allt få fräsa ihop tills löken mjuknat. Sänk värmen och tillsätt resten av ingredienserna. Låt småputtra ca 15-20 min. Red ev. av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med salt och vitpeppar.

falukorvspanna_falupanna_falukorv_panna_senapssås
Mise en place!

falukorvspanna_falukorv_panna_senapssås
Falukorv, lök och morot fräser ihop.

senapssås_falukorv_senap_sås
Resten av ingredienserna tillsatta och nu ska det puttra ca 15-20 min. servera med potatismos och en fräsch sallad.

Bildregn på min dobermann – Kean

kean_dobermann
Ni har ju så såklart inte undgått att vi skaffat en ny hund! En 3-årig dobermann vid namn Kean kom till mig som ett ödets nyck. Jag letade inte efter ny hund och hade mentalt satt en punkt med hunderiet efter att Dalton blev en ängel i maj… Jag vet inte riktigt hur det gick till, men det var tydligen meningen. Det vad kärlek, det var ett uns av magi som förtrollade mitt dobermann-hjärta och jag körde till västkusten för att möta min pusselbit och ta med honom hem.

Imorgon har Kean bott hos oss en vecka och ingen är nog mer förälskad och lycklig än vad jag är. Han är min felande pusselbit i livet har jag insett. Tänk va långt inne det kan sitta ibland, men det är härligt med dobermann i huset igen, efter 10 år

Nu bjuder på ett bildregn av världens vackraste hund.
Hur det än är med en matblogg så kan jag inte dölja det jag brinner för, det här är mitt liv! – liksom mat och recept.
Kryddburken är min spegel!

Min  underbara dobermann… Kean 

kean_exteriör

kean_boll kean_500

köping_tall

kean_tallskogen

kean_skogen köping_tall

kean_busar

kean_hemma

kean_soffan

R.I.P
Våra vackra hundar sen tidigare. Ni lever kvar i minnet och finns alltid i våra hjärtan.
dalton3Dalton (boerboel, sydafrikansk mastiff) vår stora skatt…

Gasso axa
Gasso, min förra dobermann och Axa, riesenschnauzer.

Tortellini i tomatsås och bacon

middagstips_tortellini_tomatsås
Jag gjorde en så god middag igår kväll med tortellini, fräst bacon, lök och paprika i en härlig tomatsås med doft av vitlök. En massa svartpeppar och basilika och så vänd runt alltsammans i en stor panna – ställ fram och servera!

Så enkelt och vansinnigt gott. :-P

Vill man så kan man skjutsa in hela härligheten i ugnen med lite riven ost och låta allt gratineras.
Det här med tortellini, om man ska köpa torr eller färsk?! Vilket föredrar du? Jag tycker faktiskt de färska inte smakar lika mycket som de torra men visst köper jag dom också ibland men dessa torra som dessutom är lite mindre är dom allra godaste. Brukar alltid välja de med ostfyllning också! ;-)

Ljuvlig tomatsås med bacon : 
1 pkt bacon (140 gram)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
Några varv med svartpepparkvarnen
2 msk tomatpuré
1 msk tomatvinäger
1 tsk D´Elidas chilisås
4 dl kraftig köttbuljong (använder du tärning/fond så ta två + vatten)
1 burk finkrossade tomater
1 gnutta socker
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna med olivolja. Skär bacon i mindre bitar, finhacka lök och vitlök och skär paprika i bitar. Fräs på i pannan och dra några varv med svartpepparkvarnen över. När baconet fått fin färg tillsätt tomatpuré, tomatvinäger och D´Elidas chilisås. Låt allt få fräsa ihop någon minut. Sänk värmen och slå på buljong och tomatkross. Låt småkoka ca 20 min. Smaka av med en gnutta socker och ev. salt.

Vänd ner 4 port kokt tortellni, lite extra svartpeppar och basilika. Servera.

tortellini_tomatsås_bacon
Ingredienserna!

tomatsås_med_bacon_tortellini
Bacon, lök, vitlök och paprika. Här är allt tillsatt utom de finkrossade tomaterna.

tortellini_med_tomatsås_bacon_recept
Puttrar på…

tomatsås_tortellni_med
Vänd ner tortellini som knappt kokat färdigt. De tillagas extra i såsen.

tortellini_tomatsås
Dags att servera!