Julgodis från förr
Den här äppelmarmeladen har funnits med i min familj sen jag var liten.
Då i en betydligt sötare variant, jag har anpassat den efter min smak idag.
Mamma gjorde det här julgodiset på äppelmos, socker och agar-agar, ett vegetabiliskt geléämne som finns på hälsokostbutiken.
Hon färgade moset med grön karamellfärg och doppade kuberna i socker innan de las på en bricka att torka, de smakade nästan som gröna kulor från Fazer.
Min marmelad får sin naturliga rosa färg från äppelskalet och jag doppar dem i kokosflingor istället för i socker.
Äppelmarmelad
2 röda, ekologiska äpplen
2 lime
1 citron
1 msk valfri sötning
5 blad gelatin
Dela äpplena och gröp ur kärnhuset. Riv dem på grova sidan av rivjärnet med skalet kvar, rätt ner i en vid kastrull.
Skalet ger en vacker rosa färg åt marmeladen och innehåller nyttiga ämnen om man väljer ekologiskt odlat.
Pressa saften ur citrusfrukterna och häll över äpplena. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 10 minuter.
Blötlägg under tiden gelatinbladen i minst fem minuter i en bunke med kallt vatten.
Krama ur vattnet ur bladen och rör ner dem i det färdigkokta moset.
Låt äppelmoset svalna en stund innan vald sötning rörs i.
Täck en liten fyrkantig form, ca 15×18 cm, med plastfilm.
Häll moset i formen, dra även plast över och ställ i kylen att stelna till nästa dag.
Strö kokos i ett lager över en skärbräda, stjälp upp marmeladen på kokosen och tryck lite så det fastnar.
Ta bort plasten och skär marmeladen i små fyrkantiga bitar.
Häll kokos i en liten bunke, lägg ner bitarna en och en. Vänd och tryck till så det fastnar flingor runt om.
Lägg upp bitarna på ett fat och låt stå i kylen och torka till nästa dag.
Förvara mellan lager av smörpapper i en burk i kylen. Marmeladen håller ca 1 vecka i kylen.
Här hittar du mina chokladdoppade kokoskakor som passar både som julgodis och till kaffet.
Julklappstips
I länkarna här nedan hittar du mina kokböcker, de två översta är inbundna och de övriga finns numer bara som E-bok.
Kanske någon eller några av dem kan bli en julklapp med omtanke till släktens matglada?
Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gröna, sköna tillbehör (E-bok)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)