Äppelmarmelad som julgodis

Julgodis från förr

Den här äppelmarmeladen har funnits med i min familj sen jag var liten.

Då i en betydligt sötare variant, jag har anpassat den efter min smak idag.

Mamma gjorde det här julgodiset på äppelmos, socker och agar-agar, ett vegetabiliskt geléämne som finns på hälsokostbutiken.

Hon färgade moset med grön karamellfärg och doppade kuberna i socker innan de las på en bricka att torka, de smakade nästan som gröna kulor från Fazer.

Min marmelad får sin naturliga rosa färg från äppelskalet och jag doppar dem i kokosflingor istället för i socker.

Äppelmarmelad

Äppelmarmelad

2 röda, ekologiska äpplen

2 lime

1 citron

1 msk valfri sötning

5 blad gelatin

Dela äpplena och gröp ur kärnhuset. Riv dem på grova sidan av rivjärnet med skalet kvar, rätt ner i en vid kastrull.

Skalet ger en vacker rosa färg åt marmeladen och innehåller nyttiga ämnen om man väljer ekologiskt odlat.

Pressa saften ur citrusfrukterna och häll över äpplena. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 10 minuter.

Blötlägg under tiden gelatinbladen i minst fem minuter i en bunke med kallt vatten.

Krama ur vattnet ur bladen och rör ner dem i det färdigkokta moset.

Låt äppelmoset svalna en stund innan vald sötning rörs i.

Täck en liten fyrkantig form, ca 15×18 cm, med plastfilm.

Häll moset i formen, dra även plast över och ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Strö kokos i ett lager över en skärbräda, stjälp upp marmeladen på kokosen och tryck lite så det fastnar.

Ta bort plasten och skär marmeladen i små fyrkantiga bitar.

Häll kokos i en liten bunke, lägg ner bitarna en och en. Vänd och tryck till så det fastnar flingor runt om.

Lägg upp bitarna på ett fat och låt stå i kylen och torka till nästa dag.

Förvara mellan lager av smörpapper i en burk i kylen. Marmeladen håller ca 1 vecka i kylen.

Här hittar du mina chokladdoppade kokoskakor som passar både som julgodis och till kaffet.

Foto Mikael Eriksson

Julklappstips

I länkarna här nedan hittar du mina kokböcker, de två översta är inbundna och de övriga finns numer bara som E-bok.

Kanske någon eller några av dem kan bli en julklapp med omtanke till släktens matglada?

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Ischokladtryffel med hjortron från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Raw chokladkaka med lingontopping från Gröna, sköna tillbehör
Foto Jag själv
Äppelmarmelad och Tomten lucka 21

Äppelmarmelad

Julgodis från förr

Den här äppelmarmeladen har funnits med i min familj sen jag var liten.

Då i en betydligt sötare variant, jag har anpassat den efter min smak idag.

Mamma gjorde den här på äppelmos, socker och agar-agar, ett vegetabiliskt geléämne som finns på hälsokostbutiken.

Hon färgade moset med grön karamellfärg och doppade kuberna i socker innan de las på en bricka att torka. De smakade nästan som gröna kulor från Fazer.

Min modernare marmelad får sin naturliga rosa färg från äppelskalet och jag sötar med lite honung.

Du kan förstås använda någon annan typ av sötning, som björksocker eller sukrin, om du vill.

Då kan du även doppa bitarna i fusksockret om du inte tycker om kokos.

Det här receptet och många fler som passar små och stora barn skapade jag till Anna Halléns kokbok LCHF för familjen.

Vill du ha tips på andra godsaker med lite sötning så hittar du mina recept även i Ann Fernholms senaste bok, Det sötaste vi har- om socker och växande kroppar.

Äppelmarmelad

Äppelmarmelad

2 röda, ekologiska äpplen

2 lime

1 citron

1 msk honung eller annan sötning

5 blad gelatin

Dela äpplena och gröp ur kärnhuset. Riv dem på grova sidan av rivjärnet med skalet kvar, rätt ner i en vid kastrull.

Skalet ger en vacker rosa färg åt marmeladen och är nyttigt, om man väljer ekologiskt odlat.

Pressa saften ur citrusfrukterna och häll över äpplena. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 10 minuter.

Blötlägg under tiden gelatinbladen i minst fem minuter i en bunke med kallt vatten.

Krama ur vattnet ur bladen och rör ner dem i det färdigkokta moset.

Låt äppelmoset svalna en stund innan honungen rörs i. Då förstörs inte honungens alla goda egenskaper av värmen.

Täck en liten fyrkantig form, ca 15×18 cm, med plastfilm.

Häll moset i formen, dra även plast över och ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Strö kokos i ett lager över en skärbräda, stjälp upp marmeladen på kokosen och tryck lite så det fastnar.

Ta bort plasten och skär marmeladen i små fyrkantiga bitar.

Häll kokos i en liten bunke, lägg ner bitarna en och en. Vänd och tryck till så det fastnar flingor runt om.

Lägg upp bitarna på ett fat och låt stå i kylen och torka till nästa dag.

Förvara mellan lager av smörpapper i en burk i kylen. Marmeladen håller ca 1 vecka i kylen.

Lucka 21

Tomten njuter av de vackra blommorna i Alanyas parker...

Tomten njuter av de vackra blommorna i Alanyas parker…

Tomten

Tomten


Lördagslyx

salta_kex_mögelost_tomatmarmelad
Lördagslyx på altanen! Salta kex, cambozola, blu alp och Pernillas tomatmarmelad! :-P

Sämre kan man ha de… Blue alp är min nya favorit från Falbygdens ost. Vid sidan om roquefort, gorgonzola, st agur, cambozola… :-P ÄLSKAR mögelostar!!

kex_ost_marmelad_mögelost_cambozola_blue_alp

Pernillas tomatmarmelad med saffran och vanilj

tomatmarmelad_ostbricka
Nu ska ni få ett recept från min kära syss Pernilla! Tomatmarmeladen från sjunde våningen som jag förälskade mig i förra helgen!! ;-)

Ni som känner mig vet att jag inte är så himla förtjust i söta smaker. Inte godis och kakor och definitivt inte sylt o marmelader på bröd, men här gick jag helt ”bananas”! Nu blev jag kär, för att inte tala om rent nyförälskad i en marmelad, om man nu kan bli de! Jo, jag kan! :-P

Till frukost har jag svårt för marmelad, till ostbricka går det an men då i ytterst små mängder.

När Pernilla bjöd på denna marmelad till just frukost och jag tog EN smörgås till… MED marmelad! Ja då fattar ni… ;-)

Den är så vansinnigt god, len i smaken men ändå kryddig och inte så sockersöt utan precis sådär himmelsk så den bara inte går att undvika till en skiva brieost eller på ett rostat bröd.

Igårkväll fick den platsa till ostbrickan och jag har verkligen längtat ända sen i söndags då vi åkte efter att få höra klickljudet när jag öppnade burken jag fick med mig hem! :-P Receptet är inga krussiduller, bara koka, häll upp på burkar och njuuuut! Ni bara måste, måste, måste prova!!

Det här behöver du : 
1 kg skållade och skalade tomater
1 kg syltsocker
1 st vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpulver
1 påse saffran
1 st lime (rivet skal och saft) tillsätts när allt kokat klart.

GÖR SÅHÄR : 
Skålla och skala tomaterna, skär ner i bitar. Lägg i en stor gryta.

Tillsätt syltsocker, saffran och vanilj.

Låt koka i ca 30-45 min. Jag brukar använda potatisstöten för att mosa till den lite extra, under tiden den kokar. Efter 30-35 min, testa med marmeladprov.

(Gör ett marmeladprov för att se om marmeladen är färdigkokt genom att hälla upp en sked marmelad på en kall tallrik. Låt stå kallt en liten stund och dra sedan med skeden genom marmeladen. Om kanterna stannar och inte rinner ihop är marmeladen klar. Annars, fortsätt att koka marmeladen och gör ett nytt prov.)

När den känns färdig tillsätter du limeskalet och saften.
Häll upp i lagom små snygga burkar, jättefint och roligt att ge bort som present. Den går att förvara i rumstemperatur, men jag föredrar att ha den i kylen.

dessert_ostbricka_marmelad_tomatmarmelad
Aldrig mer ostbricka UTAN tomatmarmeladen! ;-)

tomatmarmelad
Mmmm…… Dubbelmums!!

osbricka_marmelad_tomat
Gene, norrländskt tunnbröd, rumsvarm brie och marmelad…

ostbricka_mögelost_cambozola
Cambozola, kvibille och salami/gurkrullar med färskost…
Jag brukar i vanliga fall inte köpa cambozola då jag tycker den är lite för ”bitter” i smaken. Både Roquefort (dyr) och St Agur (billig) är godare men igår hittade jag Falbygdens cambozola och den såg riktigt krämig och fin ut. Den ÄR krämig, len, stark och precis som jag vill ha den så den kan jag verkligen rekommendera.  Lite mellanting av brie och gorgonzola! KÖP! :-P

Skördefesten på Öland 2012, del II Lindhags ost & delikatesser


Ja, att jag gillar marknader har ni ju förstått, att jag gillar matmarknader allra mest vet ni säkert också. Men sen har jag dessutom mina inbördes favoriter på alla dessa matmarknader. Julia med sina marmeladburkar och goda ostar är en sån. Hon toppar min lista alla gånger och har gjort några år!

Återigen ett trevligt möte med Julia och hennes mamma som befann sig på Ekerums matmarknad i helgen. En grymt rolig nyhet som Julia berättade var att hon nyss kammat hem bronsmedalj i SM i mathantverk och det är här den lilla marmeladburken ”Sommar” kommer in i bilden.

Vilken underbar marmelad, en sån där som jag helst äter ljummen till vaniljglass eller som gårdagens inlägg till ostkaka. Det fiffiga med ljummen marmelad är att den blir sådär perfekt i konsistensen utan att bli för rinnig till dessert och vill man ha den som marmelad på kex och till ost så är den inte heller så hård och ”geléig” i konsistensen. Grattis Julia, det här gjorde du bra! :-P

Den andra lilla burken var också en nyhet och hade inte hunnit få på sig ”ytterrocken” (etiketten) ännu. Namnet kommer att bli ”Balla hallon” och här har det kokats ihop en helt galen god marmelad med hallon och lakrits. De ni! ;-)

Vad ni än gör, missa inte Julia om ni är på marknad.


Bronsvinnande marmeladen i SM Mathantverk 2012.  Eldrimner >>


Inbjudande jordgubbssaft, inläggningar, fetaost, salt, getostar…


Vilken regnbåge av färger. I dessa burkar trängs smaker som röda och gröna tomater, plommon, citron, ingefära, fikon, kanel mm… Ljuvligt!! :-P


O
starna är verkligen också ett slag i sig, den nya ”Dracula” var riktigt god, liksom ”Blå Astrid”, ”Blåkulla” och en känd ost sedan tidigare ”Rocka fett”…

Jag fick också en liten viskning i mitt öra om spännande planer som smids inför framtiden, å gissa vem som ska hänga på med kameran? ;-) Ni har all anledning att vara nyfikna, jag lovar att återkomma till Julia och hennes framtåg!

Lindhags Ost & Delikatesser 
http://home.lindhag.com/

Facebooksida >>

Skördefesten på Öland 2012, del II Lindhags ost & delikatesser


Ja, att jag gillar marknader har ni ju förstått, att jag gillar matmarknader allra mest vet ni säkert också. Men sen har jag dessutom mina inbördes favoriter på alla dessa matmarknader. Julia med sina marmeladburkar och goda ostar är en sån. Hon toppar min lista alla gånger och har gjort några år!

Återigen ett trevligt möte med Julia och hennes mamma som befann sig på Ekerums matmarknad i helgen. En grymt rolig nyhet som Julia berättade var att hon nyss kammat hem bronsmedalj i SM i mathantverk och det är här den lilla marmeladburken ”Sommar” kommer in i bilden.

Vilken underbar marmelad, en sån där som jag helst äter ljummen till vaniljglass eller som gårdagens inlägg till ostkaka. Det fiffiga med ljummen marmelad är att den blir sådär perfekt i konsistensen utan att bli för rinnig till dessert och vill man ha den som marmelad på kex och till ost så är den inte heller så hård och ”geléig” i konsistensen. Grattis Julia, det här gjorde du bra! :-P

Den andra lilla burken var också en nyhet och hade inte hunnit få på sig ”ytterrocken” (etiketten) ännu. Namnet kommer att bli ”Balla hallon” och här har det kokats ihop en helt galen god marmelad med hallon och lakrits. De ni! ;-)

Vad ni än gör, missa inte Julia om ni är på marknad.


Bronsvinnande marmeladen i SM Mathantverk 2012.  Eldrimner >>


Inbjudande jordgubbssaft, inläggningar, fetaost, salt, getostar…


Vilken regnbåge av färger. I dessa burkar trängs smaker som röda och gröna tomater, plommon, citron, ingefära, fikon, kanel mm… Ljuvligt!! :-P


O
starna är verkligen också ett slag i sig, den nya ”Dracula” var riktigt god, liksom ”Blå Astrid”, ”Blåkulla” och en känd ost sedan tidigare ”Rocka fett”…

Jag fick också en liten viskning i mitt öra om spännande planer som smids inför framtiden, å gissa vem som ska hänga på med kameran? ;-) Ni har all anledning att vara nyfikna, jag lovar att återkomma till Julia och hennes framtåg!

Lindhags Ost & Delikatesser 
http://home.lindhag.com/

Facebooksida >>