Äppelmarmelad och Tomten lucka 21

Äppelmarmelad

Julgodis från förr

Den här äppelmarmeladen har funnits med i min familj sen jag var liten.

Då i en betydligt sötare variant, jag har anpassat den efter min smak idag.

Mamma gjorde den här på äppelmos, socker och agar-agar, ett vegetabiliskt geléämne som finns på hälsokostbutiken.

Hon färgade moset med grön karamellfärg och doppade kuberna i socker innan de las på en bricka att torka. De smakade nästan som gröna kulor från Fazer.

Min modernare marmelad får sin naturliga rosa färg från äppelskalet och jag sötar med lite honung.

Du kan förstås använda någon annan typ av sötning, som björksocker eller sukrin, om du vill.

Då kan du även doppa bitarna i fusksockret om du inte tycker om kokos.

Det här receptet och många fler som passar små och stora barn skapade jag till Anna Halléns kokbok LCHF för familjen.

Vill du ha tips på andra godsaker med lite sötning så hittar du mina recept även i Ann Fernholms senaste bok, Det sötaste vi har- om socker och växande kroppar.

Äppelmarmelad

Äppelmarmelad

2 röda, ekologiska äpplen

2 lime

1 citron

1 msk honung eller annan sötning

5 blad gelatin

Dela äpplena och gröp ur kärnhuset. Riv dem på grova sidan av rivjärnet med skalet kvar, rätt ner i en vid kastrull.

Skalet ger en vacker rosa färg åt marmeladen och är nyttigt, om man väljer ekologiskt odlat.

Pressa saften ur citrusfrukterna och häll över äpplena. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 10 minuter.

Blötlägg under tiden gelatinbladen i minst fem minuter i en bunke med kallt vatten.

Krama ur vattnet ur bladen och rör ner dem i det färdigkokta moset.

Låt äppelmoset svalna en stund innan honungen rörs i. Då förstörs inte honungens alla goda egenskaper av värmen.

Täck en liten fyrkantig form, ca 15×18 cm, med plastfilm.

Häll moset i formen, dra även plast över och ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Strö kokos i ett lager över en skärbräda, stjälp upp marmeladen på kokosen och tryck lite så det fastnar.

Ta bort plasten och skär marmeladen i små fyrkantiga bitar.

Häll kokos i en liten bunke, lägg ner bitarna en och en. Vänd och tryck till så det fastnar flingor runt om.

Lägg upp bitarna på ett fat och låt stå i kylen och torka till nästa dag.

Förvara mellan lager av smörpapper i en burk i kylen. Marmeladen håller ca 1 vecka i kylen.

Lucka 21

Tomten njuter av de vackra blommorna i Alanyas parker...

Tomten njuter av de vackra blommorna i Alanyas parker…

Tomten

Tomten