Lucka 7 – Annorlunda julköttbullar

Medelhavsbullar

I år är ju som vi alla vet allting annorlunda kring julen på grund av Coronapandemin.

För att undvika trängsel i butikerna innan jul så är det bra att börja handla och förbereda julmaten redan nu.

De här köttbullarna har en annorlunda smaksättning än våra traditionella, de har istället smaker från Medelhavsköken och ett gott inslag av kikärter.

De fungerar fint att frysa in, antingen ostekta eller stekta, bara att värma till julbordet.

Receptet kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som blev utsedd till Best in the World i sin kategori på Kokboks-VM i Kina häromåret.

Kokboken som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker blev väldigt populär och har nu utkommit på nytt efter att ha varit slutsåld en period.

Nu finns den med mjuka pärmar till ett lägre pris, bara 149 kr här på Adlibris och här på Bokus.

Jag har hört av många bokköpare att de här köttbullarna är ett väldigt bra sätt att få in mer baljväxter i maten, även för de allra kräsnaste små och stora i familjen.

Kikärtssmaken märks inte men de ger en väldigt fin konsistens till bullarna.

Köttbullar med kikärter från Låt bönor förändra ditt liv-Kokboken
Foto Veronica Kindblad

Köttbullar med kikärter, rosépeppar och örter 4 port

500 g köttfärs, gärna av vilt, kyckling eller kalkon

2 dl kokta kikärter

1 ägg

1 dl hackad färsk persilja

2 finhackade vitlöksklyftor

2 msk oregano

2 msk krossad rosépeppar

Rivet skal och saft av 1 ekologisk citron

Salt och svartpeppar

Smör/kokosolja till stekning

Mixa kikärterna fint och blanda med ägg, citron, vitlök, örter och kryddor i en bunke.

Smula ner färsen i bunken, blanda hastigt ihop alltsammans till en smidig köttbullssmet.

Stek en liten klick färs och smaka av om det behövs mer kryddor.

Låt smeten svälla en halvtimme i kylen, då håller köttbullarna ihop bättre under stekningen.

Rulla små, fina köttbullar, doppa händerna i kallt vatten emellan, så går det lätt att rulla jämna bullar.

Lägg dem på en skärbräda eller bricka som fuktats med vatten.

Stek köttbullarna i omgångar i riktigt varm stekpanna i smör/kokosolja, inte för många i pannan i varje stekning.

Skaka stekpannan efter att de fått lite färg på undersidan, då steks de jämnt runtom och behåller formen.

Stektiden är cirka 6-8 minuter innan bullarna är klara.

Gör julköttbullar redan nu
Köttbullar med rödbetssallad från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Köttbullar med rödbetssallad från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Köttbullar med sesamfrön ca 6 port (Räcker till många fler på julbordet)

1 kg nöt/vilt/blandfärs

2 ägg

2 dl grädde eller majonnäs

1 finhackad, stekt lök

½ dl sesamfrön

1 msk fiberhusk

2 msk grovkornig senap

Salt och svartpeppar

Smör/kokosolja till stekning

För mer julsmak:

½ tsk vardera av mald kryddpeppar, ingefära och nejlikor

Blanda ägg och grädde med sesamfrön, fiberhusk, senap och kryddor. Smula ner färsen i smeten.

Häll i den kallnade löken och blanda snabbt ihop allt med händerna.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Låt smeten svälla en halvtimme i kylen. Då håller köttbullarna ihop bättre under stekningen.

Rulla små, fina köttbullar, doppa händerna i kallt vatten mellan, så går det lätt att rulla jämna bullar.

Lägg dem på en skärbräda eller bricka som fuktats med vatten.

Köttbullar

Stek i omgångar i väl brynt smör, inte för många köttbullar i pannan i varje stekning.

Skaka stekpannan efter att de fått färg på undersidan, då steks de jämnt runtom och behåller formen. Stektid cirka 6-8 minuter.

Vill du börja laga maten till jul redan nu, så frys in köttbullarna ostekta, lösfrysta på en bricka.

Sen är det bara att ta fram så många som behövs, tina i kylen och steka dem strax innan middagen på julafton, då blir de som bäst.

Tomten med klementiner


Lucka 2 – Köttbullar
Köttbullar med rödbetssallad från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Köttbullar med rödbetssallad från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Köttbullar med sesamfrön ca 6 port

(Räcker till många fler på julbordet)

1 kg nöt/vilt/blandfärs

2 ägg

2 dl grädde eller majonnäs

1 finhackad, stekt lök

½ dl sesamfrön

1 msk fiberhusk

2 msk grovkornig senap

Salt och svartpeppar

Smör/kokosolja till stekning

För mer julsmak:

½ tsk vardera av mald kryddpeppar, ingefära och nejlikor

Blanda ägg och grädde med sesamfrön, fiberhusk, senap och kryddor. Smula ner färsen i smeten.

Häll i den kallnade löken och blanda snabbt ihop allt med händerna.

Smaka av om det behövs mer kryddor.

Låt smeten svälla en halvtimme i kylen. Då håller köttbullarna ihop bättre under stekningen.

Rulla små, fina köttbullar, doppa händerna i kallt vatten mellan, så går det lätt att rulla jämna bullar.

Lägg dem på en skärbräda eller bricka som fuktats med vatten.

Köttbullar

Stek i omgångar i väl brynt smör, inte för många köttbullar i pannan i varje stekning.

Skaka stekpannan efter att de fått färg på undersidan, då steks de jämnt runtom och behåller formen. Stektid cirka 6-8 minuter.

Vill du börja laga maten till jul redan nu, så frys in köttbullarna ostekta, lösfrysta på en bricka.

Sen är det bara att ta fram så många som behövs, tina i kylen och steka dem strax innan middagen på julafton, då blir de som bäst.

Vill du se mer av Tomten och vad som händer i mitt liv i bilder just nu, så finns jag sen några dagar även på Instagram.

 

Tomte med pulka


Köttbullar till jul och Tomtens Adventskalender lucka 9

Svenska köttbullar i Alanya

Har du börjat fundera på köttbullarna som ska göras till jul?

Då får du ett av mina köttbullsrecept som är lika gott på julbordet som med en gräddsås till en vanlig vardagsmiddag.

Gör en större sats nu och lösfrys bullarna ostekta. Ta sen fram och tina dem i kylen kvällen före julafton, så blir jobbet med maten lite lättare då.

Ibland kommer suget efter något riktigt svenskt här i Alanya, då brukar jag göra de här  köttbullarna på blandfärs av kalv och lamm.

Granatäppelkärnor fungerar bra istället för lingon till i en god rödkålssallad.

Köttbullar 2 port

250 g blandfärs

1 liten gul lök

1 äggula

2 msk grädde

1 msk sesamfrön

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar efter smak

Smör till stekning

Hacka löken fint och rör ihop med köttfärs och det övriga.

Krydda köttfärsen med ½-1 krm vardera av kryddpeppar, mald ingefära och malda nejlikor, så får du en riktigt gammaldags julköttbulle.

Vill du ha en mildare löksmak så stek den hackade löken i smör först, låt svalna innan den blandas med färsen.

Låt stå i kylen en halvtimme, så håller köttbullarna ihop bättre vid stekningen.

Rulla små bullar som du lägger på en vattensköljd skärbräda. Blöt händerna då och då så fastnar inte köttfärsen.

Bryn smör och häll ner köttbullarna. Låt steka en liten stund, sen skakar du på pannan så de rullar runt.

Gör så flera gånger under stekningen så blir bullarna runda och fina.

Steker du en större sats så dela upp det i flera stekningar, så får de en fin färg allihop.

Jag gjorde här en enkel gräddsås på 2 dl grädde och 1 msk kycklingfond.

Jag kokar ofta egen fond så jag vet att den är utan Glutamat E621, annars finns nu flera bra ekologiska alternativ.

Låt köttbullarna koka i såsen en stund tills den tjocknat. Servera med kokta morötter, broccoli och ättiksgurka.

Rödkålssallad med granatäpple och en tomatsallad är också gott till.

Ska du servera köttbullarna till julbordet så värmer du dem bara i ugnen på 125º i 10-15 minuter eller i en stekpanna strax innan.

Lucka 9

Tomten har funnit en ny vän...

Tomten har funnit en ny vän…


Godaste julköttbullarna nånsin!

köttbullar_julköttbullar_köttfärs_färs_recept
Julbordets köttbullar brukar gå åt i ett nafs här hemma. Många köttbulls-älskare här och det är lika roligt varje år att få till den goda smaken, konsistensen och låta familjen smaka av under tiden man steker. I år blev dom riktigt lyckade. Läste ett tips i nån tidning om i vilka steg man tillsätter ingredienserna och kanske var det de som gjorde det eller så var det en blandning av alltihop med kryddorna jag använde också.

Här ska saltet röras ner först av allt för att binda vätskan i färsen. Sen äggen och sist gräddmjölk och ströbröd som fått stå och svälla. Kryddningen ger en mild, rund smak. Kryddpepparn för att det är jul förstås men också en skvätt D´Elidas, inte för hettan utan för pricken över i:et på smaken. Den brukar få till det där lilla extra jag är ute efter. ;-)

Jag kan tycka att kalla köttbullar inte smakar så gott utan föredrar dom varma, men när jag snyltade en ur kylen igår morse så gick de hem. Det var gott!! :-P Prova gärna receptet och säg vad ni tycker. Kryddpepparn kan du naturligtvis utesluta, det är bara ett litet extra piff för julens smak!

Det här behöver du : 
2 kg blandfärs
½ msk salt

2 ägg

1½ dl grädde
1½ dl mjölk
½ dl ströbröd
3 msk flytande oxfond
½ tsk D´Elidas chilisås
1 tsk nystött kryddpeppar
1 tsk grovmalen svartpeppar
3 krm malen vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda färssmeten i ordning enligt ingredienserna. Först salt, sen äggen och sist gräddmjölken som fått stå och svälla ca 30 min tillsammans med ströbröd och kryddor. Använd med fördel elvisp och degkrokar när du blandar större mängd färs. Rulla, stek… Rulla, stek och rulla och stek! Det blir klart till slut! :-P

Den här omgången brynte jag köttbullar i stekpanna med smör så dom bara fick fin färg sen la jag över i en ugnsfast form tills alla var klara och efterstekte dom sedan i ugnen 175 grader ca 10-15 min med bakplåtspapper över.

julköttbullar

 

The post Godaste julköttbullarna nånsin! appeared first on Kryddburken.se.