Specialpris på nyutkommen kokbok
Häromdagen utkom min fjärde kokbok, Diabeteskokboken för män.
Den här gången har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.
Nu har vårt förlag Pagina ordnat ett specialpris på Bokus, uppge koden Diabetes när du beställer så får du 20% rabatt.
Hjälp oss gärna att sprida länken vidare så fler får chansen att äta sig till en bättre hälsa.
De läckra bilderna i kokboken är tagna av Mikael Eriksson, som också står för formgivningen.
Här kan du läsa mer om vår Diabeteskokbok på Anne Aobadias sida Matkärlek.
Godsaker till jul
Idag får du tips på en av mina chokladfavoriter och några fina julklappstips så här i slutspurten innan jul.
Böcker är alltid trevligt att både ge och få, så satsa på hårda klappar i år :)
De här chokladtryfflarna med kokosolja och hjortron passar förstås utmärkt att ge bort som en läcker julklapp av det mjukare slaget.
För fler tips på ätbara julklappar, ta en titt på mina tips från förra året.
En bok jag varmt vill rekommendera är Ann Fernholms nyutkomna Smakäventyret: att lära små barn äta mat, en perfekt julklapp till alla nyblivna föräldrar.
För dig som hellre skänker julklappspengarna till ett välgörande ändamål, så finns Kostfonden som satsar alla sina medel på forskning kring matens påverkan på hälsan.
Nu senast en studie på Diabetes Typ 1, med draghjälp av sportreportern Peter Jihde som i veckan gick ut med att han har diabetes.
En annan mjuk klapp som både skänker glädje till den som får den och till en fattig familj i Sydafrika är en icke-elektrisk långkokningspåse från Wonderbag.
Jag har under hösten tagit fram en liten kokbok tillsammans med Wonderbag, så det finns gott om tips på läckra, långkokta rätter till den klimatsmarta bagen.
Beställ din Wonderbag före den 20 december för att hinna få den innan jul.
De kostar 699 kr för de större modellerna och 399 för mini-varianten Lunchwarmer.
Den passar förutom till varmhållning eller kylning av lunchmaten även för små kastruller för 2, använt den till goda grytor på höstens resor.
Här har Halva Lindha använt Wonderbag till ett av mina glöggrecept.
På vägen hit till Turkiet använde jag en stor Wonderbag som kylbag till den julmat vi tog med.
Jag svepte in rökt och gravad lax, kallrökt nötkött och julskinka i en tidning och la in tillsammans med en kylklamp i bagen.
Resan tog med övernattning på Arlanda 36 timmar från Östersund till Alanya.
Maten var kylskåpskall när jag packade upp den, så bagen håller verkligen kyla lika bra som värme.
Wonderbag har haft en julklappsrim-tävling kring långkokningsbagen.
Här är det vinnande bidraget från Sofia Wärlinge i Kolmården, som du säkert får låna om du inte hittar på nåt bättre att skriva på paketet.
En magisk påse får du av mig i gåva.
I köket den kommer göra underverk vill jag lova.
Förbättrar din matlagning ur både hälso- och miljöperspektiv.
Utan kablar som trasslar är den riktigt effektiv.
Det blir en kulinarisk resa som heter duga.
Känner redan nu hur det i magen börjar suga.
Maten blir godare och tänk så mycket energi du sparar på färden.
Det är inte svårare än så att rädda världen.
Här på min engelska blogg LCHF Made in Sweden kan du läsa de fina kokboksrecensioner jag fick inne på Amazon häromdagen av Jimmy Moore på Livin’ La Vida Low-Carb.
Här hittar du alla mina 3 engelska kokböcker på Adlibris, en nyttig och god julklapp till släkt och vänner utomlands. Här finns de på Amazon.
Ischokladtryffel med hjortron
100 g mörk choklad 85-90%
40 g kallpressad kokosolja
2 ekologiska äggulor
1 dl hjortron
Lite smulat flingsalt
Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.
Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.
Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.
Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.
Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen. Då blir tryffelsmeten jämn och fin.
Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.
Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar. Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.
Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.
Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.
Det här receptet kommer från Grillmat LCHF, den enda av mina kokböcker som just nu finns att köpa på svenska.
Tomten njuter av några soliga dagar vid Medelhavet innan det är dags att dela ut alla julklappar :)
Njutbara julklappar
Har du funderingar vad du ska ge bort i julklapp till alla de som redan har det mesta?
Då tycker jag du ska ge bort en matklapp i år. Det är väldigt uppskattat att få en hemlagad delikatess.
De här inläggningarna är enkla att göra och blir säkert väl mottagna dit de kommer, istället för ytterligare en pryl.
Efter recepten följer fler tips på såser, röror, kex, bröd och kakor. Klicka på bilderna så kommer du direkt till recepten.
Ha en riktigt fin 3e advent med härligt matpyssel i köket :)
Tacokryddade grönkålschips
4 stora grönkålsblad
1 msk olivolja
1-2 tsk ekologisk tacokrydda, jag hade Spicemaster Taco Original
Salt efter smak
Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar och lägg i en bunke. Ringla över oljan och krama bladen så oljan blir jämnt fördelad överallt. Sprid ut dem på plåtar.
Strö kryddan och salt över, jag gjorde det bara på ena sidan men vill du ha mycket smak så vänd och krydda där med.
Ställ in att torka i ugnen på 100º i cirka en timme. De ska bli riktigt torra och spröda.
Du kan också köra dem strax under 50º i ett par timmar, då passar de även för de som äter rawfood.
Marinerade, ugnstorkade cocktailtomater
2 askar cocktailtomater
Torkad Timjan
Flingsalt
Kallpressad olivolja eller rapsolja
Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform med snittytan uppåt. Strö lite flingsalt och torkad timjan över.
Torka i ugnen på 75° i 6 timmar. Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja.
Lägg gärna ner några skivor vitlök också, så smakar det ännu godare.
Marinerade champinjoner
6 st kastanjechampinjoner
1 dl olivolja
2 tsk vit balsamvinäger
1 msk färsk dragon eller
1 tsk torkad
Salt och peppar
Skär champinjonerna i jämna skivor. Spar ändbitarna till någon annan rätt.
Förväll i lite saltat vatten under lock ett par minuter.
Blanda under tiden ihop marinaden. Rör ihop ingredienserna i en bunke.
Ta upp svampen med en hålslev och lägg ner dem varma i marinaden.
Lägg över svampen i en burk och häll marinad över så det täcker. Gör det inte det, så häll på lite mer olivolja.
Låt stå några dagar i rumstemperatur för bästa smak.
Lucka 15
Tips på bra frisör i Stockholm city!
Bra frisör i Stockholm city? Ta en titt på den bästa frisören i Stockholm city!
Tips på bästa Solarium i Stockholm!
Bästa solarium i Stockholm? Sola solarium på Suntana – bästa Drop-In solarium i Stockholm city!
Suntana finns även i Solna, Sundbyberg , S:t Eriksplan och Enskede.
- Julköttbullar på mitt sätt
- Tomtens snabba jultips – Grön energismoothie
- Tomtens snabba jultips – Grön energismoothie
- Frökex med smak av pepparkaka
- Min bästa glögg
- Glutenfri, mjuk pepparkaka
- Lättlagad julostkaka på keso med saffran
- Julens godaste rödkål
- Så här gravar du lax med äpple
- Gör din egen kalvsylta till jul
- Marinad med kaffe och kanel till sidfläsk
- Fikontryfflar med apelsin
- Chiapudding med saffran, kanel och lingon
- Chiapudding med saffran, kanel och lingon
- Lättlagad gratäng med morötter, svamp och keso
- Annorlunda pepparkakor
- Grekiska köttbullar på mitt sätt
- Söndagsmiddag – Lax med gräddig dillsås
- Halloumibröd till helgbrunchen
- Tacokryddad kycklingpaj
- Julköttbullar på mitt sätt
- Tomtens snabba jultips – Grön energismoothie
- Tomtens snabba jultips – Grön energismoothie
- Frökex med smak av pepparkaka
- Min bästa glögg
- Glutenfri, mjuk pepparkaka
- Lättlagad julostkaka på keso med saffran
- Julens godaste rödkål
- Så här gravar du lax med äpple
- Gör din egen kalvsylta till jul
- Marinad med kaffe och kanel till sidfläsk
- Fikontryfflar med apelsin
- Chiapudding med saffran, kanel och lingon
- Chiapudding med saffran, kanel och lingon
- Lättlagad gratäng med morötter, svamp och keso
- Annorlunda pepparkakor
- Grekiska köttbullar på mitt sätt
- Söndagsmiddag – Lax med gräddig dillsås
- Halloumibröd till helgbrunchen
- Tacokryddad kycklingpaj