Platta fetaostbröd – istället för kesoplättar
Halloj på er! Kesoplättar har nog de flesta av er hört talas om och kanske även testat att göra. Eftersom jag inte äter så mycket mejeriprodukter så ville jag testa ett alternativ till plättar med keso. När jag äter mejeriprodukter så äter jag produkter gjorda på get- eller fårmjölk. Därför blev det perfekt och dessutom […]
Baka bröd med bönor!
Ja men visst kan man baka gott bröd med bönor! Här kommer mitt recept på en saftig brödlimpa med en blandning av kikärter, vita bönor och kidneybönor. Grymt gott med lite pålägg eller med bara lite rumsvarmt smör. Ät som frukost eller tillbehör till en soppa eller gryta :) RECEPT (1 limpa ca 16 skivor) […]
Lätt att fixa lyxig frukost!
God morgon, härligt med söndag! Att lyxa till det lite på helgen med en fin frukost behöver inte vara så svårt! Allt du behöver är lite olika ostar, lite kallskuret, lite grönsaker och en god äggröra :) Jag gör min äggröra på enbart ägg som jag vispar ihop lite lätt. Sedan smälter jag en klick […]
Utflippad semesterfrukost!
Det kanske är lite udda att äta tårta till frukost? Men är det semester så varför inte ;) Bottnarna är gjorda av mina äggbröd och fyllningen är krämig kokosgrädde och hemgjord sylt på svarta- och röda vinbär. Som pricken över i är tårtan garnerad med solmogna bär direkt från buskarna i trädgården. Blir nog inte […]
Krämig blåbärspudding
Hej på er! Idag får ni recept på en krämig liten goding att äta antingen som efterrätt, fika eller en del av en frukost. En chiapudding smaksatt med min nya favorit blåbärspulver :) RECEPT (1 portion) 1 dl krämig kokosmjölk 1 dl vatten 1 msk chiafrön 1 tsk blåbärspulver valfria bär till garnering Rör ihop […]
Picknickmat
Det har väl knappast undgått någon av er att jag använder mina äggbrödsrullar till alla möjliga rätter. Allt från förrätter, efterrätter, kebabrullar och så klart till mackor. Godast är att fylla dem med lite pålägg, rulla ihop och ta med på en utflykt eller picknick. Några goda fyllningar: Smör, ost och parmaskinka Smör, färsk spenat, […]
Sommarbrunch
Idag tänkte jag lyxa till det lite och göra en somrig brunch. Att sitta länge och äta och inte behöva stressa är verkligen så skönt. Här får du tips på lite grejer att servera till en brunch. Jag blandar varmt och kallt och både protein, grönsaker och lite bär. Bra fetter får du så klart […]
Frukosttips med Omega-3

Citronsill, min favoritsill. Klicka på bilden så kommer du till receptet…

Frukostfavorit

I vinter har jag slutat ta tillskott av Omega-3, något jag ätit i många år.

Jag ville se om jag genom en förändring av kosten kan få i mig det jag behöver den naturliga vägen, istället för att köpa kapslar.

Det har fungerat väldigt bra, äter betydligt mer ägg och fet fisk än förut och har inte upplevt att jag blivit stelare.

Omega-3 är bland det nyttigaste fett vi kan få i oss, för lite av det gör att vi kan få problem med till exempel värk i leder.

Vi som äter en naturlig, glutenfri kost klarar oss ofta bättre än de flesta från att få i oss alltför mycket Omega-6 genom vår dagliga mat.

Omega-6 finns det nämligen mycket av i industrins färdigmat och i matoljor, så se upp med alltför högt intag av majonnäs.

Omega-6 behövs också för att kroppen ska må bra, men det är balansen mellan 3 och 6 som är viktig.

Sill och andra feta fiskar är en suverän källa till Omega-3, likaså ägg från höns som fått gå fritt ute och picka i sig maskar och kryp och inte matats bara med spannmål.

Skaldjur, vilt och gräsbeteskött innehåller också de naturligt Omega-3.

Vill du göra ett matigt smörrebröd till brunch eller kvällsmat, fyllt med sill, ägg, skaldjur och grönt, så passar mitt valnötsbröd väldigt bra.

Här hittar du mitt recept på inlagd sill med betydligt mindre socker än de som finns i butikerna.

Det mesta av sockret stannar i sillspadet och tränger inte in i fisken.

Vill du ha en sill helt utan sötning så fungerar det också bra, saltet och ättikan konserverar sillen bättre än sockret.

Det är bara vi svenskar som vant oss vid en väldigt söt sill, i våra grannländer används oftast inget socker alls till fiskkonservering.


Mina bilder på Instagram

Turkisk Brunch på mitt sätt

Njutbara bilder

Följ mig gärna även på Instagram, där jag förstås heter birgittahoglundsmat.

Där delar jag med mig av det jag finner njutbart här i livet.

Här ovan dagens bild och texten om vår brunch:

Underbara turkiska smaker i den första februarisolen på vår balkong ?

Gissa om vi njöt länge…

Turkisk brunch

Kokta ägg med dubbla gulor

Lagrad getost

Ezme, turkisk röra på tomatpuré, chili, valnötter, olivolja, vitlök och salt

Salt yoghurt

Avokado med dill, citron, olivolja, granatäpple och valnötter

Gula och röda cocktailtomater med kryddkrasse

Svarta oliver

Mjölksyrad gurka

Pressad citron och mandarin med riven ingefära

Earl Grey

Spröda frökex med nässlor från Huså Bröd och smör

Nu är det dags för en promenad, stärkt av vår härliga brunch.

Idag blir det en tur till Tophane och de gamla stadsdelarna i Alanya, min favoritplats.

På promenad i Alanya


Mina bilder på Instagram

Turkisk Brunch på mitt sätt

Njutbara bilder

Följ mig gärna även på Instagram, där jag förstås heter birgittahoglundsmat.

Där delar jag med mig av det jag finner njutbart här i livet.

Här ovan dagens bild och texten om vår brunch:

Underbara turkiska smaker i den första februarisolen på vår balkong ?

Gissa om vi njöt länge…

Turkisk brunch

Kokta ägg med dubbla gulor

Lagrad getost

Ezme, turkisk röra på tomatpuré, chili, valnötter, olivolja, vitlök och salt

Salt yoghurt

Avokado med dill, citron, olivolja, granatäpple och valnötter

Gula och röda cocktailtomater med kryddkrasse

Svarta oliver

Mjölksyrad gurka

Pressad citron och mandarin med riven ingefära

Earl Grey

Spröda frökex med nässlor från Huså Bröd och smör

Nu är det dags för en promenad, stärkt av vår härliga brunch.

Idag blir det en tur till Tophane och de gamla stadsdelarna i Alanya, min favoritplats.

På promenad i Alanya