Ugnsbakad lax med färskost, pesto och basilika

ugnsbakad_lax_färskost_pesto
Hur har helgen varit?
Jag har haft fullt upp med jobb och lite annat bestyr omkring mig så först nu sätter jag mig ner vid datorn denna söndagskväll och tömmer kameran. Energin är verkligen inte på topp och helst hade jag gjort ”ingenting” idag men, måste man, så måste man. Ögonen trillar nästan ihop av sig själv men jag ska stålsätta mig ett par timmar till för jag måste även se ”Morden i Sandhamn” på TV4 kl 21.00. Älskar den serien. 😉

Köket har haft sin givna plats på schemat idag och nu ska jag bjuda er på ett otroligt gott recept på ugnsbakad lax med ett täcke av philadelphiaost, pesto och basilika. Det blir såååå saftigt, krämigt och gott och av övriga familjen blev det tummen upp här ikväll.

Portionsförpackade laxfiléer är ju så enkla att tillaga med diverse kryddor och röror på, men detta är en klar favorit. Prova gärna!

Det här behöver du : 
4 laxfiléer
150 gram philadelphiaost eller annan färskost
3 msk grön pesto
1 knippe finhackad basilika
½ pressad citron
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Om laxfiléerna är fryst, lägg dom i en ugnsfast form och låt tina under tiden du rör ihop färskosten.
Blanda philadelphiaost med pesto, finhackad basilika, pressad citron och smaka av med salt och peppar. Bred röran över laxen och baka i ugn ca 20 min i 200 grader tillsammans med citron och tomatskivor. Servera med ett gott potatis.

lax_laxfileer_pesto_basilika_färskost_philadelphiaost_ugnsbakad
Philadelphiaost är perfekt till lax då den inte smälter och ”rinner iväg” utan håller sig kvar som ett täcke. Här smaksatt med pesto och finhackad basilika. Smaka av röran med pressad citron, salt och peppar.

lax_laxfileer_recept
Frysta laxfiléer får tina i formen under tiden jag rör ihop färskoströran.

laxfileer_lax_ugnsbakad_täcke_pesto_färskost
Redo för ugnen. Ca 20 min i 200 grader.

pestolax_färskost_philadelphiaost_ugnsbakad_laxfileer
Laxen är färdigbakad!

lax_laxfileer_ugnsbakad_pesto_färskost_philadelphiaost
Servera med ett gott potatismos, nån extra citronskiva och tomat. Smaklig måltid! 😛

Ugnsbakad lax med färskost, pesto och basilika

ugnsbakad_lax_färskost_pesto
Hur har helgen varit?
Jag har haft fullt upp med jobb och lite annat bestyr omkring mig så först nu sätter jag mig ner vid datorn denna söndagskväll och tömmer kameran. Energin är verkligen inte på topp och helst hade jag gjort ”ingenting” idag men, måste man, så måste man. Ögonen trillar nästan ihop av sig själv men jag ska stålsätta mig ett par timmar till för jag måste även se ”Morden i Sandhamn” på TV4 kl 21.00. Älskar den serien. 😉

Köket har haft sin givna plats på schemat idag och nu ska jag bjuda er på ett otroligt gott recept på ugnsbakad lax med ett täcke av philadelphiaost, pesto och basilika. Det blir såååå saftigt, krämigt och gott och av övriga familjen blev det tummen upp här ikväll.

Portionsförpackade laxfiléer är ju så enkla att tillaga med diverse kryddor och röror på, men detta är en klar favorit. Prova gärna!

Det här behöver du : 
4 laxfiléer
150 gram philadelphiaost eller annan färskost
3 msk grön pesto
1 knippe finhackad basilika
½ pressad citron
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Om laxfiléerna är fryst, lägg dom i en ugnsfast form och låt tina under tiden du rör ihop färskosten.
Blanda philadelphiaost med pesto, finhackad basilika, pressad citron och smaka av med salt och peppar. Bred röran över laxen och baka i ugn ca 20 min i 200 grader tillsammans med citron och tomatskivor. Servera med ett gott potatis.

lax_laxfileer_pesto_basilika_färskost_philadelphiaost_ugnsbakad
Philadelphiaost är perfekt till lax då den inte smälter och ”rinner iväg” utan håller sig kvar som ett täcke. Här smaksatt med pesto och finhackad basilika. Smaka av röran med pressad citron, salt och peppar.

lax_laxfileer_recept
Frysta laxfiléer får tina i formen under tiden jag rör ihop färskoströran.

laxfileer_lax_ugnsbakad_täcke_pesto_färskost
Redo för ugnen. Ca 20 min i 200 grader.

pestolax_färskost_philadelphiaost_ugnsbakad_laxfileer
Laxen är färdigbakad!

lax_laxfileer_ugnsbakad_pesto_färskost_philadelphiaost
Servera med ett gott potatismos, nån extra citronskiva och tomat. Smaklig måltid! 😛

Fisksoppa med broccoli och kokosmjölk

torskfile_fisksoppa_soppa_fisk_recept
Igår var jag hemma hos mamma hela dagen och lagade mat i hennes kök. Hon är ju sjuk och har extremt ont i magen efter tarmficksinflammation och först nu efter nästan två veckor kan hon börjar äta lite lagad mat så jag handlade och fyllde kylen och kokade ihop ett par soppor, en tomat/vitkål och en fisk/broccoli och en gryta med kyckling och röda linser b la. och frös in i flera matlådor. Ska fortsätta imorgon med lite mer frukt och mellanmål som går att förbereda. Chiapuddingen gillade hon och den är ju len och bra för magen så lite roliga recept med den får det bli också. ;-) Tipsa gärna om ni sitter inne med nåt gott tips där!

Här får ni första soppan som gick blixtsnabbt att tillaga, den andra tomatsoppan blev ett rejält långkok däremot, recept på den ska ni också få lite senare.

Här har jag använt vit fisk, kokosmjöl, broccoli och milda, lena kryddor… Hon åt en portion av den igår och älskade den! :-P TACK – jag är ju inte så förtjust i fisksoppor själv men denna gick hem hos mamma och det var ju huvudsaken!

Receptet kommer här;

4 port
Det här behöver du : 

2 frysta torskblock a´400 gram alt. färsk fisk
1 påse (30 gram) Santa maria kryddblandning ”Fisk citron & örter”
(innehåller citron, dill och dragon b la. om man inte hittar denna kryddpåse)
1 burk kokosmjölk
1 bukett broccoli
½ pressad citron
1 knippe persilja
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :
Tina och skär i kuber. Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Stek fisken så den får fin färg, häll över kryddblandningen, slå på kokosmjölk och små buketter av broccoli. Sänk till medelvärme och låt allt få puttra ihop ca 15 min. Smaka av med trocomare örtsalt. Strö över finhackad persilja före servering.

fisksoppa_kokosmjölk

fisksoppa_torsk_kokosmjölk_broccoli_recept

Fiskgratäng LCHF

fiskgratäng_lchfMen hej!! :-P
Nä, de va inte igår direkt… Beklagar verkligen det långa avbrottet. Stormen Egon har verkligen dundrat omkring och och gjort oss både strömlösa och därefter ännu 2 dygn utan bredband så nu hoppas jag verkligen att kommunikationen fungerar utan störningar.

Det är förunderligt hur beroende man är av ström egentligen… Här försvann den mitt i natten i helgen och just då tänker man väl inte på det så mycket men när man ska gå upp, sätta på kaffe, ta en varm dusch, ladda mobilen och sätta sig vid TV:n till nyhetsmorgon och vakna till…?! Inget funkar… Vad sjutton gör folk när det blir strömavbrott i dagens samhälle??
Jag tycker ändå vi är duktiga på att klara av både sysselsättning och få upp värme och kunna laga mat utomhus när det vill sig NATURLIGT men när man MÅSTE!!!?? Vem vill gå ut och tända grillen i 30 sekundmeters storm?? Och att man inte får besked om när strömmen kommer tillbaka är bara såååå frustrerande.

Vi gick upp, klarade av bestyr i badrum och kunde lokalisera problemet via mobilnät och det var då 48000 hushåll utan ström i södra Sverige och tidigast 1½ dygn eller mer efter de skulle problemen vara fixade och strömmen åter. Man förstår ju självklart att röjningsarbete och helgjobb är strävsamt men ändå sitter man i princip bara och väntar på att det ska ”blinka till” och allt funkar igen.

Vi tände en stor kandelaber och satte oss i soffan de första morgontimmarna… Men va sjutton??!! Sitta vid ett ljus och prata, se in i väggen, titta i taket, värma sig med filtar och varma jackor… De tog 20 minuter… Sen då?? Vad gör man sen egentligen??? Har vi så total brist på fantasi eller fanns de fler som blev abrupt handlingsförlamade?

Vi åkte i bilen ner till macken i Borgholm, laddade telefoner och köpte kaffe och fika… Sen åkte vi en sväng till, och en sväng till…

Herregud så bortskämda vi är med elektricitet egentligen. Vi borde skämmas. Vi borde kunna värma oss med ljus, filtar, varandra och sällskapet i sig. Prata, hitta på lekar, vara som folk var förr i tiden men kontrasterna blir så extremt tydliga när vi inte har tillgång till mobilnät, inte kan ladda telefoner, inte kan se film på ”paddan”, inte kan spela musik, inte kan duscha varmt, elda för att få upp värmen i huset, brygga kaffe… Ingenting funkar och vi är totalt utelämnade år 2015 utan ström! Skamligt nästan… Men det är vad vi är vana vid! Tyvärr…

Nu är i alla fall både ström och internet åter så det vore väl på tiden att kryddburken gav ifrån sig ett livstecken. :-P
Detta recept är ett utmärkt LCHF alternativ om man väljer att inte servera ris, pasta, potatis etc till. Gratängen är så fulländat god, krämig, såsig och smakrik så ja, personligen tycker jag inte det behövs mer än en sallad till faktiskt.

6 port
Det här behöver du : 
800 gram vit fisk, fryst eller färsk (jag använde torskfilé) 

Grönsaker : 
2 buketter broccoli
1 ask sockerärtor
1 purjolök

Sås : 
5 dl creme fraiche
1 dl grädde
2 msk fiskfond alt. 2 fiskbuljongtärningar
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär fisken i bitar. Lägg i en ugnsfast form. Dela broccoli, skölj purjolök och sockerärtor och skiva i mindre bitar. Förväll grönsakerna i kokande, saltat vatten ca 2 min. Häll av och lägg på fiskbitarna i formen. Vispa ihop creme fraiche med grädde, fond (eller tärning) och kryddor. Slå över formen. Gratinera i 200 grader ca 30 min.

fiskgratäng_lchf_torsk

Laxgryta i hummersås

laxgryta_fiskgryta_lax
Hur tänker ni med nyårsmaten?
Vad planerar ni att laga? Har ni menyn klar? Berätta hemskt gärna vad ni tänker äta så blir jag hur glad som helst. :-P Ska försöka orka ta mig till affären imorgon (dunderförkyld o feber va de ja….) och har inte en aning om vad nyårskvällen ska bjuda på.

Jag är också säker på att ni känner mig och mina recept på Kryddburken så några renodlade tips-inlägg besparar jag er. Ni kan istället kika i kategorin med FÖRRÄTTER och TILLTUGG, där finns många små enkla tips på plockmat, snittar, rullar, tandpets-plock och annat gott.

Det jag märker att ni söker extra mycket på just nu är KÖTT.
Viltkött, hjortstek, entrecôte, rådjur, black n´ white, fläskfilé, etc.

Om jag kan tipsa om något riktigt gott så tycker jag att saltbakad entrecôte med rödvinssås är lyxigt och passande till nyår! Detta kött kan du dessutom skjutsa in i ugnen på nyårsaftons morgon eller 3-4 timmar före gästerna kommer om du vill servera köttet varmt. Det tillagar sig helt själv och behöver ingen större omsorg. Lägg mer energi på tillbehör. :-P

Servera med till exempel potatisgratäng, rösti, crusched potatio, potatistårta etc. Alla recept hittar du under kategorin POTATISRÄTTER.

Nu till dagens recept som är nog så gott, krämigt och lyxigt om man vill de. Tycker man inte om hummer som är den klassiska nyårsrätten men gillar smaken, (jaaaa, jag älskar fiskbullar i hummersås) då kan man välja detta alternativ. ;-)

Gyllenbrynt, stekt lax i en sås med hummersoppa, fond, lök och tomater. Det här vill ni inte missa, jag lovar. ;-)

4 port
Det här behöver du :
4 bitar laxfilé
Smör till stekning
Salt och peppar
1 burk a´600 gram Campbells hummersoppa
1 – 2 msk konc hummerfond
1 msk tomatpuré
1 knippe finhackad salladslök
3 färska klyftade plommontomater
1 knippe persilja

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna. Skär laxen i mindre bitar. Brynt i het panna med rikligt med smör så de bara precis får fin färg. Tillsätt resten av ingredienserna och låt grytan koka ihop ca 10 min. Smaka av. Tillsätt ev mer fond, salt och peppar. Servera till en god pasta, ris, eller med potatisstomp.

TIPS! 
Vill man äta denna rätt som en soppa kan man späda ut med vatten och öka på mängden fond en aning.

lax_recept_gryta_fiskgryta_laxgryta
Smaklig måltid! :-P

Smörstekt torskrygg med tomat och mangosalsa

torskrygg_salsa_smörstekt_recept
Måste bara få inflika hur kul det är att ni är med mig på banan igen, ni är så flitiga på att kommentera nu och det är desto roligare att blogga och skriva recept såhär. Fortsätt så, det gör mig sååå glad! :-P

Jag känner också att jag fått mer flyt på allt och börjar hitta tillbaka till mina kastruller och grytor och att inte jämt ha ont eller behöva hoppa fram. Inspiration går mycket hand i hand hur man mår så det är ser riktigt bra ut nu! ;-) Foten och jag är väl inte riktigt överens ännu, den trilskas med att bli svullen, illröd och det känns som den ska brinna upp inifrån när jag ”håller på” för mycket men det går en dag i taget. Värst är att jag har svårt att hitta några bra skor att ha på mig utomhus. Vill gärna ha en högre känga, ganska rymlig och som inte klämmer på högerfoten, men har inte lyckats hitta några ännu… Några som tål regn och rusk och förhoppningsvis som jag kan ha i vinter med. Tips mottages tacksamt om ni vet om några bra?!

Inneskor måste jag också ha heeeela tiden för att inte vricka eller stuka mig, (balansen är inte på topp, haha!!) och jag som är en ”barfota-människa” är inte van vid det men jag håller på sikta in mig på ett par Birkenstock, de ska väl vara bra? Utan remmar över fotrygg o häl, en öppen toffel liksom som man bara sticker in foten i. Men jäklar va dyra dom är… Lite svammel från mig… Nu till dagens recept.

En torskrygg är en torskrygg och det är bland de godaste fiskar jag vet. Röding är fint också men lax måste jag erkänna att jag inte är så förtjust i så när jag trodde de var laxfiléer jag hade i frysen som visade sig vara torskrygg blev jag himla glad.

Gjorde en enkel rätt och smörstekte torsken med flingsalt och peppar, öste den med smör och serverade med en het tomat/mango/gurksalsa och sweet chilisås vid sidan om. Hur gott och fräscht som helst. :-P

4 port
Det här behöver du : 
4 bitar torskrygg
75 gram smör
Flingsalt
Peppar

GÖR SÅHÄR : 
Smält smör i en stekpanna. Lägg i bitarna av torskrygg och sänk till medelvärme. Salta och peppra. Ös fisken hela tiden med smöret tills det är helt genomstekta. De behöver inte vändas. Servera med salsa och sweet chilisås.

Tomat/mango/gurksalsa
Det här behöver du : 
2 stora tomater
1 mango
10 cm gurka
1 tsk D´Elidas chilisås
Salt och svartpeppar
Chiliflakes

GÖR SÅHÄR : 
Tärna tomat, mango och gurka. Blanda runt med chilisås och kryddor. Låt den gärna få stå till sig en halvtimme så smakerna får lyftas fram. Servera till den smörstekta torskryggen.

torsk_torskrygg_recept
Torskryggen smörstekt på medelvärme i stekpannan. Ös med smör. Fisken behöver inte vändas.

salsa_tomat_mango_gurka
Salsan ger en god brytning till den salta, smörstekta torsken. Om du inte vill ha den så het och kryddig, dra ner på chilisås och chiliflakes i receptet.

smörstekt_torskrygg
Smaklig fisk! :-P

Lax i ugn med grönsaker och crème fraiche

ugnsbakad_lax_sås
Tisdagsfisken får vi ju inte glömma bort. Här har jag gjort en mycket enkel lax i ugn som går väldigt snabbt att förbereda om man har ont om tid när kvällen kommer. Ner med fryst fisk och grönsaker i en ugnsform, vispa ihop crème fraiche med goda kryddor och slå över. Resten är mest för syns skull. ;-) Variera allt efter egen smak och tycke när det gäller grönsaker och sås. Den här rätten åt vi igår med potatismos och den blev väldigt omtyckt här hemma.

Imorgon kommer recept på en svensk klassiker som passar bra till både finare middag och till buffé. Nu ska jag skynda mig att leta upp några raggsockar och en tjockare myströja för de va väldigt va det kyler på snabbt från stengolven när ruskvädret kommer. Regnprognosen ser ut att hålla i sig så jag fortsätter pyssla i mitt kök i veckan. På lördag kommer också en tävling om en fin gammal klassiker i köket, missa inte det.
Kram ♥

4 port
Det här behöver du : 

4 laxfiléer
1 påse valfria frysa grönsaker
5 dl crème fraiche
3 msk fiskfond alt. smulad buljongtärning
3 msk pressad citron
1 tomat
Chiliflakes
Sesamfrön
Citron

GÖR SÅHÄR : 
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. Häll på frysta grönsaker runtom så mycket som önskas. Vispa ihop creme fraichen med fiskfond och pressad citron. Slå såsen över fisken. Toppa med skivad tomat, chiliflakes och sesamfrön.

Stek i ugn ca 35 min i 200 grader om du använder fryst fisk + frysta grönsaker.
Denna rätt kan du enkelt förbereda på morgonen och låta stå i kylskåpet så tinar den under dagen för att sen bara skjutsa in den i ugnen på kvällen fast då bara i 10 – 15 min.

laxfile_sås_ugn
Perfekt kvällsmiddag att förbereda på morgonen.

lax_grönsaker_ugn_sås
Slå såsen ovanpå fisken.

laxgratäng_lax_laxfile_creme_fraiche
Hit kan alltså allt förberedas och förvaras i kylskåpet till kvällen då den är klar att gräddas.

lax_laxfile_i_ugn_recept
Frysta ingredienser, grädda ca 35 min i 200 grader. Tinade ingredienser ca 10 – 15 min.

laxfile_recept_sås
Smaklig fisk! :-P

Inlagd strömming a la Kryddburken

inlagd_strömming_kryddburken
Hej på er! Ny vecka och nya tag. Jag tänkte hålla mig till en svensk klassisk husmansvecka såhär i höstrusket och först ut ett vansinnigt gott recept på stekt, inlagd strömming. Tycker ni om det?

Att jag döpt receptet till ”a la Kryddburken” har förstås med min egna lilla tvist på kryddning att göra. En lite hetare lag med chili och kapris och lite extra sälta. Prova gärna och se vad ni tycker. ;-)

Det här receptet på inläggningslag räcker till ca 16 strömmingsfiléer. Alltså 8 stycken dubbla när dom är stekta. Du kan även panera sillfiléerna hela (urtagna förstås) och skurna i bitar. Passar bra till sillar som är lite grövre. Jag har gjort bägge varianterna efter önskemål.

Det här behöver du : 
16 sillar/strömmingsfiléer
6 dl rågmjöl
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk torkad persilja
Riktigt smör

Lag :
5 dl vatten
1 dl 12% ättika
3 dl strösocker
2 msk salt
1 gul lök i skivor
1 röd lök i skivor
4 lagerblad
1 tsk hela svartpepparkorn
2 röda hackade chili
1 msk inlagd kapris
1 msk lag av kapris

GÖR SÅHÄR :
Börja med lagen i god tid så den får svalna ordentligt. Koka upp vatten, ättika, socker och salt. Rör så allt löser sig. Dra av från plattan och tillsätt övriga ingredienser. Låt lagen kallna.

Rensa strömmingen och skölj under kallt vatten. Torka dom lätt på hushållspapper. Häll upp rågmjöl i en skål och och blanda med salt, vitpeppar och torkad persilja.
Lägg ihop två filéer mot varann med skinnsidan utåt. Vänd i mjölblandningen på bägge sidor.

Hetta upp en stekpanna och smält rikligt med smör. När smöret börjar bubbla lägg i strömmingen och stek på bägge sidor tills de fått fin färg.
Varva den kalla lagen med den nystekta strömmingen i en glasburk. Förvara i kylskåp. Hållbarhet ca 3 veckor.

inlagd_strömming_lag_recept
Jag lägger i löken och samtliga ingredienser när lagen fortfarande är varm och låter den sen kallna.

stekt_inlagd_strömming_sillfileer
Strömmingen ska stekas i rikligt med smör så det verkligen bubblar och ger smak. Ös gärna med en sked.

inlagd_strömming_recept
Stekt, inlagd strömming håller sig ca 3 veckor förvarad i tättslutande burk i kylskåp.

 

Tema – påskbuffé; Krustader och tilltugg

påskbuffe_tilltugg_snittar_krustader_tunnbrödsrullar_plockmat_buffe
Nu är det dags för veckans receptutmaning för mig och Jenny´s matblogg igen! Vi hade planerat ”påsktema” så redan förra veckan var jag inne på röda korset i Borgholm och letade rekvisita, som till synes inte syns så värst mycket på bild här ändå.

Jag hittade en rund skärbräda med handtag. Ni vet en sån där ”pizza.-spade-bräda”?
Stor och fin och inga repor. Och en gulrutig gardinkappa och några kycklingar i trä. :-P Allt för 20 kr.

Hur som så ville jag inte ha skärbrädan så trären och och fin så jag drog fram både rivjärn, knivar och ”ruggade” till den. (innan detta så lät jag den dock ligga över natten strödd med salt, då drar de ur smuts och bakterier).

Nästa steg efter en ruggig yta var att få färg på den. Inte målarfärg, bets eller andra kemikalier. Jag rörde ihop kaffesump med soya och tomatpuré och lite vanlig rapsolja och gnuggande in med händerna. KLETIG och fin blev jag! Sen fick den ligga ett par timmar innan jag sköljde av den och bara oljade in med rapsolja och lät torka. Blev himla nöjd. Tittar ni noga så ser ni den i bild lite vid kanterna, men det är inte mycket den syns trots sitt avseende ändamål. ;-)  Den kommer nog fungera väl till pass vid fler tillfällen misstänker jag dock.

Nu till mina små krustader och tilltugg.
En påskbuffé kan ju innehålla så mycket och allt man föredrar blir ju till slut ett urval av allt gott man tänk och tittat på så jag vi är inte sämre än att vi bjuder på fler valmöjligheter och fler recept till just påskbuffén! :-P

Jag har gjort två sorters krustader och två andra små snittar/tilltugg. Vad Jenny bjuder på ser ni längre ner.
12 st
Gratinerade krustader med brieost och salami : 
12 små krustadskal
150 gram brieost
3 skivor salami

12 st
Ostgratinerade sweet chilikrustader med räkor : 
2 msk philadelphiaost
1 msk creme fraiche
2 tsk sweet chilisås
Salt o peppar
24 räkor

12 st
Paprikahönor : 
12 rundlar av hönökaka (snapsglas)
2 msk philadelphiaost
1 msk creme fraiche
½ msk malen paprika mild
Salt o peppar
Röd spetspaprika

12 st
Tunnbrödsrullar med skagenröra :
2 tunnbröd
200 gram skagenröra
Ruccola

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop varje röra för sig. Krustaderna som gratineras, kör i ugn 175 grader ca 15 min. Låt svala något. Dekorera varje krustad/tilltugg valfritt. Se bilder för exempel.
Skagenröra, se recept nedan.

till 2 rullar tunnbröd, ca 12 bitar
Skagenröra : 

3 msk grädde (ska vispas lätt)
2 msk creme fraiche
1 msk majonäs
1 msk stenbitsrom
1 knippe dill, finhackad
1 rejäl näve räkor
½ finhackad rödlök
2 tsk pressad citronsaft
en nypa cayennepeppar
en nypa havssalt

krustader_fyllning_salami_brieost
Gratinerade krustader med brieost ihoprört med finhackad salami. En fräsch gurkbit på toppen bryter av det salta.

snittar_tunnbröd_plockmat_buffe_skaldjur_rullar_påskbuffe
Tunnbrödsrullar med skagenröra, toppad med skagen/stenbitsrom/citron/majonäs.

buffe_påskbuffe_tilltugg_plockmat_skaldjur_krustader_råkor
Ostgratinerade sweet chilikrustader med räkor och timjan.

snittar_tilltugg_buffe_plockmat_mingelmat_recept
Paprikahönor! :-P
Små rundlar uttagna med snapsglas från hönökaka, toppad med paprikaröra (philadelphiaost/creme fraiche/malen paprika/chili/salt och peppar) pudrade med mer malen paprika och röd spetspaprika i skivor på toppen.

påskbuffe_dekoration
Till alla slag bufféer tycker jag att dekoration efter årstid hör till. Ut i naturen eller trädgården och plocka in små snittblommor, kvistar och blanda gärna dekorationen med det som buffén innehåller såsom citron och dill, paprikor, timjankvistar, lökblast mm. Man äter ju inte bara men munnen utan även med ”ögat”…. .-P

kryddburken_buffe_krustader_plockmat_snittar_skaldjur_recept
Låt er väl smakas och hoppas ni får lite idéer av mig och Jenny nu till påsk. ♥

jennys_matblogg_räk_cheesecake
Matiga tårtor och cheesecakes brukar vara riktigt populära på bufféer av alla de slag. Här har Jenny gjort en räkcheesecake helt i påskens tecken. Ett perfekt tillbehör och dessutom en rätt som kan förberedas och serveras kall. För att komma till Jennys recept, klicka HÄR >>

Tonfisk och äggsallad med chilidressing

tonfisk_sallad_tonfisksallad_recept_ägg
Det blir lite långa hopp mellan inläggen nu men jag får skylla på förkylning och pollen. Nu börjar det blomma överallt ute. Även om dagarna kan vara blåsiga och regniga här på ön så har det mesta slagit ut. Gräset växer, knoppar på syrénerna, blåsippor, vitsippor, vintergäck och scilla har stått i backen länge. Ringblommorna är på gång, huggormarna har visat sig och även små harungar som skuttar runt så det blir nog snart sommar ändå! ;-)

Vi nyser dock ikapp här hemma i skogen och som vanligt drar man ju på sig värsta förkylningen när man är extra känslig mot pollen. Nu är det helt okej att det regnar faktiskt – Helt ok! :-P

Tänkte bjuda er på en och till och med två vansinnigt goda sallader. En tonfisk och ägg och en pasta med grillad kyckling. Sallader är ju så galet gott, enkelt och fräscht så vi slår ett slag för de och undviker stekt mat ett tag nu. Fruktsmoothies och färskpressad juice till frukost så ska vi nog ha helrenoverat vitaminförrådet också.

Apropå tonfisk, gillar ni det? 
Jag har en favoritröra jag brukar ha på rostat bröd. Det är tonfisk, kokta hackade ägg, finhackad rödlök, creme och citronpeppar. Har ni inte provat den innan så GÖR de! I övrigt är jag inte så förtjust i just tonfisk men kära maken tycker det är gott!

När man köper tonfisk, (det här har ni säkert hört eller läst förut) så köp tonfisk på burk som har stämpel med en delfin. Det fisket av tonfisk skadar eller dödar inte delfinerna.

1 rejäl portion
Det här behöver du :

Blandad sallat
Tomater
Röd spetspaprika
Gurka
Majskorn
4 kokta ägg
1 burk tonfisk i vatten

GÖR SÅHÄR :
Koka äggen. Låt svalna, skala och skär i kvartar.
Lägg ut blandad sallat på ett fat. Skiva tomater, gurka och paprika. Fördela över salatten tillsammans med majskorn. Lägg på ägg och avrunnen tonfisk. Toppa med dressingen.

Dressing :
Rör ihop 1 dl creme fraiche och 1 msk ketchup med paprikapulver, salt, peppar och D`Elidas chilisås efter tycke och smak. Smaka av.

tonfisksallad_tonfisk_i_vatten_sallad
Tonfisk och äggsallad med en het dressing.

kycklingsallad_grillad_kyckling_pastasallad
Sallad med pasta och grillad kyckling. En väldigt enkel dressing rör du snabbt ihop av  gräddfil + ketchup, salt och peppar. En gnutta majonäs om du har hemma. ;-) Enkelt och väldigt gott! Blir dressingen för tjock, späd med lite mjölk.
20140409-061125.jpg