Smördegsinbakad fläskfilé med ädelost

fläskfile_smördegsinbakad_smördeg_ädelost
Hoho!!?? de va väldigt va det ekar tomt av kommentarer från er?! Självklart förstår jag att ni har lite annat att stå i, sommartid, semester och allt men kan ni inte visa att ni finns därute lite grann i alla fall? ;-) Saknar ju er här! Kryddburken tar inte semester och jag vet ju att ni är tusentals som läser varje dag så berätta vad ni gör! Är ni lediga? På landet? Jobbar och sliter? Ätit nåt gott i sommar ni vill dela med er av? Vad gör ni, kort och gott?! :-P Det är faktiskt lite tomt här utan er….

Idag bjuder jag på en festlig klassiker till bjudrätt; smördegsinbakad fläskfilé. Alltid uppskattad och vansinnigt god. Använd din favoritost att fylla den med, eller som här kvibille ädelost, den smälter fint mellan skivorna och blir riktigt krämig.

Det här behöver du :
1 rulle färdig smördeg
500 gram fläskfile
Smör till stekning
Salt & peppar

200 gram ädelost (kvibille gräddädel)
Ägg till pensling
Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i tunna skivor. Bryn hastigt i het stekpanna med smör på bägge sidorna. Salta och peppra. Rulla ut smördegen och varva kött och ostskivor stående på smördegen. Rulla ihop och nyp till kanterna. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Grädda i ugn, 200 grader ca 15 min.

inbakad_fläskfile_ädelost
Fläskfile och ädelost varvat på smördegen.

smördegsinbakad_fläskfile
Hoprullad och klar för gräddning. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.

smördeg_smördegsinbakad_fläskfile
Efter ca 15 min i ugnen på 200 grader.

inbakad_fläskfile_smördegsinbakad
Färdig att serveras! Smaklig måltid.

Bruschetta med tomat, jordgubbar och mozzarella

bruschetta_med_jordgubbar
Igår lagade jag en trerätters middag till lillsyrran. Hon och en kompis skulle ha en en tjejkväll ihop och då frågade hon mig och jag vill laga nåt gott till dom och trerätters ville hon ha fast inte för dyrt. Självklart! :-P Ni ska få alla tre rätterna idag och självklart ska ni också få veta vad det kostade men först ut har vi förrätten. En grillad bruschetta med massor av härliga sommarsmaker med tomat och jordgubbar och en krämig mozzarella.

Prova att marinera både tomat och jordgubbar såhär med lite flytande honung, salt och peppar och låt det stå till sig en stund så får du fram fantastiska smaker som passar riktigt bra på en het, grillad ciabatta med massor av vitlök.

Jag tror det var gott då det åts upp på bara ett par minuter och jag kunde hämta in näst intill renslickade tallrikar! ;-)

2 pers
Det här behöver du :
1 ciabatta
Olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 mozzarella

2 stora tomater
½ l jordgubbar
Flytande honung
Salt & svartpeppar

Crema di balsamico
Basilika

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att skölja och skära tomat och jordgubbar. Lägg i en skål och ringla över lite honung, krydda med salt och några varv med pepparkvarnen. Täck med plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur så alla smaker få stå och gotta till sig. Saltet drar ur mycket vätska så häll av det före du ska servera.

Dela ciabattabrödet på mitten. Ringla över olivolja och fördela vitlök över bägge bröden. Grilla i ugn på galler med snittytan uppåt. Montera bruschettan med rikligt av tomat/jordgubbar varvat med en god mozzarella. Ringla över crema di balsamico. några blad basilika. Servera!

förrätt_bruschetta_tomat_jordgubbar_mozarella

bruschetta_recept

bruschetta_med_tomat_jordgubbar

Laxmedaljonger och potatisrosor

potatisbakelser_muffinsplåt_muffinsform
Fisk och potatis i all ära men kan man trolla fram både medaljonger och rosor av dom två så blir det hela lite festligare, dessutom snyggare och roligare att servera. :-P

Jag har helt enkelt använt mig av fyra laxfiléer, snittat dom nästan igenom från smala till breda änden, rullat ihop och sedan kryddat och ugnsstekt dom. Potatisrosorna är tunna skivor potatis i muffinsplåt, salt, peppar, lite grädde och riven ost! – Tjoff in i ugnen ca 45 min. Lätt som en plätt! Här serverat med rostade grönsaker i panna och en kall vitlök & gräslökssås. Vansinnig… Jag menar OTROLIGT gott!!! :-P

4 st laxmedaljonger, 8-10 st potatisrosor 
Det här behöver du : 

4 laxfiléer
Örtkrydda
Salt & peppar
Smör

8 potatisar
salt & peppar
Några skvättar grädde
Riven ost

GÖR SÅHÄR : 
Ställ laxfiléerna på ”kant” och skär med vass kniv från den smala änden mot den breda utan att skära ända ut. Rulla ihop och lägg på ugnsfast fat. Krydda med örtkrydda, salt, peppar och lägg en klick smör ovanpå. Ugnsstek ca 10-15 min i 175 grader.

Skala potatisen och skär i tunna skivor. Smörj en muffinsplåt och lägg ett varv skivad potatis i varje form. Salta, peppra, lägg ett par varv till. Slå lite grädde i varje ”ros” och toppa med riven ost. Gratinera i ugn ca 45 min 175 grader.

skivad_potatis_muffinsplåt_potatisbakelser_potatisrosor
Första varvet med potatisrosor i muffinsplåten.

potatis_muffinsplåt_potatisbakelser_potatisrosor
Sista varvet. Lite grädde i varje, mer salt och peppar och toppa med riven ost.

grönsaker_rostade_majs
Grönsaker och champinjoner som ska få rostas i het stekpanna. Majs, zucchini, purjolök, tomat och champinjoner.

laxfileer_laxmedaljonger
Laxmedaljongerna snurrade…

laxmedaljonger_snurra_ihop
Kryddade med örtkrydda, salt, peppar och en klick smör på varje. In i ugnen ca 10-15 min 175 grader.

potatisbakelser_muffinsplåt_muffinsform
Potatisrosorna är klara! :-P

rostade_grönsaker
Rosta grönsakerna ett par minuter i torr stekpanna. Salt & peppar.

laxmedaljonger_potatisbakelser
Smaklig måltid! ;-)

Krämig citronpasta med grönsaker och varmrökt lax

citronpasta_lax_varmrökt_laxpasta
Bröllopsdagsmiddan (långt ord) blev pasta & lax! Detta är en busenkel och lättlagad middag där allt serveras på samma fat. En krämig sås med smak av citron och dill med små pastasnäckor. Lite blandade grönsaker, en god parmesanost och såklart lax. Här valde jag en varmrökt lax men det går naturligtvis bra med både färsk/stekt eller kallrökt som också är himla gott i en ”laxpasta”.

Ät den varm, ljummen eller kall – lika god vilket som och gärna skurna baguetter med aioli. En riktig kalasmiddag på bröllopsdagen för en tokförkyld familjen Nilsson. ;-)

Det här behöver du : 
kokt pasta 4 port
2 dl creme fraiche
1-2 msk pressad citron
1 fiskbuljongtärning
1 knippe dill
Vitpeppar

1 bukett broccoli
2 salladslök
2 tomater
½ gul paprika
1/3 gurka, urkärnad
1 näven riven parmesan

200 gram varmrökt lax
Citron & dill

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsakerna och koka broccolin i saltat vatten.  Kärna ur gurkan och skär allt i mindre bitar. Riv parmesanost.

Koka pastan al dente. Häll av pastavattnet och rör ner en burk creme fraiche. Pressa i citron och tillsätt fiskbuljong. Vänd runt och låt allt koka ihop 1-2 minuter. Krydda med vitpeppar och smaka av. Rör ner finklippt dill sist av allt.

Häll upp pastan på ett stort fat, lägg över grönsaker, riven parmesan och varmrökt lax på toppen. Servera med ett gott bröd och vitlöksaioli.

pasta_med_lax_grönsaker
Urkärnad gurka är otroligt gott till lax och det gör ingenting alls att den blir ljummen av pastan, det är faktiskt dögott! :-P

baguette_vitlöksaioli_aioli
Vitlöksaioli med skurna baguetter! Bröd till maten är lyx, men på bröllopsdag får man såklart lyxa lite!

bröllopsdag_7år
Jag arrangerade om blommorna från Mors dag i små glasvaser. Det blev gulligt ihop med den stora, lila buketten.

bröllopsdag_linda_nicke_öjkroken
7 år som gifta – Yllebröllop minsann! ;-)

pasta_lax_laxpasta
Pastafatet innan laxen.

laxpasta_pasta_lax_varmrökt
Smaklig spis – festligt och gott!

Chicken burger

kycklingburgare_burgare_kyckling_chicken_burger
Nicke och jag åker söderut nästa helg till ett väldigt speciellt ställe där just hamburgare, rock a billy och cadillac står på menyn så vi ordnande en liten egen ”Burger night” med barnen här hemma igårkväll. Alla fick ”bygga” sin egen burgare (använde oss av McDonalds webbsida) vad den skulle innehålla och hur den skulle se ut, sen döptes dom allihopa av var och en och skrevs upp på menyn! :-P

Det fixades med placeringskort och barnen klädde upp sig som små rock billy´s medan Nicke och jag fixade i köket. En helfestligt och supermysig kväll som vi avslutande med fångarna på fortet i TV-soffan, inte så liiiite mätta! :-P

  • Texas hot burger (Nicke)
  • Original (Jag)
  • Chicken queen (Joline)
  • Di-di burgare (Max)

Eftersom Joline och Max ville ha kycklingburgare så skulle dom naturligtvis få det. Nicke stod för dom vanliga burgarna till oss och jag fixade barnens. Har faktiskt aldrig provat att göra just egna kycklingburgare men det var riktigt gott, var ju tvungen att provsmaka deras lite också! ;-) Ett enkelt recept utan krångel som ger saftiga burgare med mycket smak. Lätt som en plätt!

Här kommer receptet på kycklingburgarna, 2 st stora : 
2 kycklingfiléer
1 ägg
2 msk mjölk el. grädde
Tonys grillkrydda
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingen i bitar. Lägg i matberedare tillsammans med 1 ägg, lite Tony´s grillkrydda, salt och peppar. Kör inte matberdaren på fullt utan ”pulsera” av och på några gånger annars får du bara en seg, trådig massa. Kör tills du är nöjd med konsistensen. Forma till burgare och vänd i panko ströbröd. Stek i stekpanna.

Tillbehör : 
Isbergssallad
Tomat
Bostongurka
Saltgurka
Cheddarost
Rå lök
Rostad lök
Jalapeno
Söt-stark senap
Ketchup
Hamburgerdressing /peppardressing
Chilibearnaise

kyckling_burgare_
Två kycklingfiléer skurna i bitar. Kör ”pulserande” i matberedaren tillsammans med ett ägg, salt, peppar, grillkrydda och en skvätt mjölk. Forma till burgare och vänd i panko ströbröd.

kycklingburgare_recept
Stek i het panna tills kycklingburgarna är genomstekta och ingen rosa köttsaft tränger ut när du trycker lätt på dom.

kycklingburgare_hamburgare
Vid sidan om kycklingburgare ska nu hamburgarna ner i stekpannan!

burger_night_dinner
Burger time! :-P

burgare_hamburgare
Och de resterande tre burgarna… Ni kan aldrig gissa vilken som är Nickes va….? ;-)

 

Flat iron steak, luffarbiffen som fått nytt liv!

luffarbiff_luffarstek_recept
Ja jäsikens vilket kött! Kan fortfarande känna smaken sen middagen igårkväll… Första tuggan som bara smälte i munnen, ren eufori, himmelriket!! Mört, saftigt men framförallt så smakade det kött. Riktigt kött!

Är näst intill mållös men de vore synd om jag nu inte berättade hur vansinnigt galet gott det var! ;-)

Köttet är alltså en köttdetalj från bogbladet på nöt. En välkänd produkt i USA där den som rubriken lyder heter ”flat iron steak”. Det är den möraste köttdetaljen näst efter oxfilén, men tack vare det marmorerade köttet smakar det så mycket mer faktiskt!

Med dagens nytänkade kring att ta vara på allt kött från djuret och inte bara oxfilé så kommer också fler spännande nyheter på marknaden och det är en fröjd att hitta sånt här i köttdisken i affären. Hoppas nu att de håller fast vid sortimentet och att fler hakar på nyheter som dyker upp.

Tillagning luffarbiff, medium rare; 
Ta fram köttet i god tid, 1½-2 h i rumstemperatur före det ska tillagas. Gnid in köttet med olivolja, salt och grovmalen svartpeppar. Stek i het panna 2 minuter på varje sida för medium rare, då blir köttet riktigt samtidigt och rosa men inte blodigt. Slå in köttet i folié och låt ”vila” ca 10-15 min före det serveras.

Tips; 
Köttskivor som inte är så tjocka utan som dessa ca 1,5 – 2 cm serveras med fördel hela. Ett större styckte som helsteks blir snyggt om man efter tillagning skär upp i ca 1 cm tjocka skivor.

Stora, krispiga kyftpotatis; 
0,5 – 1 st bakpotatis per person räcker gott
Olivolja
Trocomare örtkrydda
Torkade örter
Svartpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Skölj bakpotatisarna och skär varje i 6 stora klyftor. Koka klyftorna ca 10 min. Häll av vattnet och låt dom ånga av ordentligt. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och kryddorna och massera runt potatisen. Stek i ugn 175 grader ca 1 timme. Vänd runt lite då och då.

luffarbiff_luffarstek
Drömköttet! :-P 159 kr/kg Läs mer här >>

klyftpotatis_i_ugn_stora
Stooora klyftpotatis är ett måste till en fin köttbit. Här har jag använt bakpotatis som jag delat i 6 klyftor vardera.

stora_klyftpotatis
Olja, örtsalt, torkade örter och flingsalt!

luffarbiff_luffarstek_top_blade
Köttet masserar jag in med olja före stekning. Saltar och pepprar.

stora_klyftpotatis_krispiga_bakpotatis
Efter ca 1 timme i ugnen, härligt krispiga klyftpotatisar!

flat_iron_steak
Köttet som fått ”vila” efter tillagning. Insåg precis att jag borde fotat en bild på hur den såg ut inuti när man skar i den, så härligt perfekt rosa och man riktigt såg hur mört det var, men när köttet väl låg på tallriken va de bråttom att äta! ;-)

Minihamburgare med miniägg

miniburgare_vaktelägg
Hamburgare behöver ju nödvändigtvis inte vara en ”150-grammare” från Sibylla, det kan lika väl vara en ”30-grammare” från Kryddburken! :-P

Det är roligt med minimat! Lite roligare att äta och barnen tycker dessutom att det är skoj att få vara med och laga riktigt mat fast i miniformat. Ganska festligt! Dom små hamburgerbröden är ”hålen” som jag tog ur från hålkakorna jag bakade igår, och äggen dom små söta på toppen är faktiskt vaktelägg, hur gulliga som helst och passande nu till påsk också. Har ni ätit vaktelägg nån gång? 

Burgare, ca 14 st mini
400 gram nötfärs
½ dl vatten
knappt 1 msk Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitpeppar malen

minihamburgare_mini_hamburgare_vaktelägg

Vakteläggen är inte bara vansinnigt små och söta, dom är sååå mycket godare än vanliga ägg, så man får verkligen äta med andakt. ;-) Dessa ägg kommer från japanska vaktlar, uppfödda här på Öland. En websida med företaget är under uppbyggnad så jag återkommer med mer info, tills vidare finns en fb-sida här >> och äggen kan beställas per post. Mer om dessa små deliktesser kommer inom kort!

hamburgare_mini_minihamburgare
Får det vara en liten tugga? ;-)

minihamburgare_vaktelägg_vaktel_hamburgare
Världens godaste miniburgare! :-P

Fylld lövbiff med ädelost

fylld_lövbiff_ädelost_ädelostsås
I lördags kväll slog vi på stort och jag lagade till en liten schlagermiddag med dessert, även om inte alla i familjen följer melodifestivalen är det alltid mysigt med lite festligare mat till lördagskvällen och nu börjar jag ju kunna använda handen riktigt bra igen så de va kul att va tillbaka bland kastrullerna på riktigt. ;-)

Jag stekte fylld lövbiff med ädelost och en god potatisgratäng till det. Jösses så gott. Tänk bara på att använda lövbiff av god kvalité och inte steka dom för länge så håller dom sig möra och goda, det är annars lätt att man steker dom för hårt/för länge och då blir det skosulor, skulle det nu hända så är det lika bra att låta dom fortsätta i pannan och bräsera sig möra en timme.

Recept på långlagade fyllda rullader hittar du här >>

Dessa är riktigt snabblagade dock men, riktigt saftiga och fina ändå. Låt dom bara inte gå i ugnen längre än 10-12 min så har du världens godaste lövbiff, fylld med krämig ädelost… :-P

Det här behöver du  :
6 skivor lövbiff (inte supertunna, ca 0,4-0,5 cm)
2 förp. kvibille ädel (alt. 250-280 gram av annan smakrik ost)
Salt & peppar

Såsen : 
1 burk creme fraiche
½-1 dl vatten
1 pressad vitlök
Soya
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär upp osten i skivor och fyll varje lövbiff och rulla ihop. Stek på hög värme i stekpanna så de får fin färg. Lägg i ugnsfast form. Vispa ur pannan med creme fraiche, späd med lite vatten. Pressa i en vitlöksklyfta, tillsätt soya och smaka av såsen med salt och peppar. Slå såsen över över de fyllda lövbiffarna. Smula över osten som är kvar. Efterstek i ugnen på 200 grader ca 10-12 min.

lövbiff_rullader_ädelost_fylld
Ädelostfylld lövbiff… Jag brukar använda kvibille gräddädel av alla sorter, tycker den är godast i smaken.

ädelostsås_ädelost
Vispa ur alla goda smaker ur pannan med creme fraiche och en skvätt vatten och en pressad vitlök. Låt såsen koka upp, tillsätt soya och smaka av med salt och peppar.

fylld_lövbiff_rullader
Slå såsen över rulladerna, smula över ost om det blivit nåt över.

sallad
Krispig sallad…

fyllda_rullader_lövbiff
Varsågoda, kanske ett tips till nästa lördag! :-P

ljus_i_mörker
Självklart satt vi bänkade framför TV:n och melodifestivalen… Grymt bra låt som gick vidare ”Bed on fire”! No more comments… ;-)

chokladmousse
Chokladmousse och löst vispad grädde! Recept här >> Som sagt, kanske ett tips till nästa lördag! Idag ska jag hitta på något vegetariskt, vi får se vad som händer o sker i lilla köket sen… ;-)

The post Fylld lövbiff med ädelost appeared first on Kryddburken.se.

Chokladmousse ljus och mörk

choklad_dessert_mousse_ljus_mörk
Lördagens dessert gav verkligen mersmak och för den chokladtokige är detta ett riktigt säkert kort. Receptet på moussen (Per Morbergs) brukar jag ofta använda mig av men i större mängd, här ville jag bara ha lite av den mörka och lite av den ljusa så recepten är halverade men kan alltså dubblas om det behövs.

Istället för att servering i snygga fina portionsglas så tog jag lite vad jag hittade i skåpen som glöggmugg, syltburk, ljuslykta och en vanlig glasburk… Det blir lite olika storlekar på portionerna förstås, så här kan man ta en liten, stor eller mittemellan, helt å hållet vad man är upplagd för och dessutom tycker jag det är mycket tjusigare att servera i olika glas! :-P

Blir 4 portioner med både den mörka och ljusa tillsammans. 

Mörk chokladmousse 
100 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden fluffig. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller i micron. Rör ner äggulan i chokladen, den bör fått svalan något så den inte är jättevarm. Rör sen ner chokladen försiktigt i den vispade grädden. Fördela i portionsglas eller en stor skål. Gör på samma sätt med den ljusa chokladmoussen.

Ljus chokladmousse
100 g ljus marabouchoklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor

Topping; Vispad grädde + chokladsås

chokladmousse
Fyra ”glas” förberedda med den mörka och ljusa chokladen. Nu ska de få stå till sig i kylen minst 2 timmar…

chokladmousse_ljus_mörk
För att sen få en liten gräddsprits på toppen och lite extra chokladsås…

recept_dessert_efterrrätt_chokladmousse
Inte så tokigt va? ;-)

chokladmousse_ljus_mörk_recept
Jag lovar det är mäktigt, chokladigt och syndigt gott… :-P

The post Chokladmousse ljus och mörk appeared first on Kryddburken.se.

Salamirullar med färskost


Jag har visat nån bild på dessa salamirullar innan men dom är så försvinnande goda så dom behöver ett eget inlägg. Dom kommer garanterat att bli bland de populäraste snittarna, drinktilltuggen eller plockmaten du serverat! Man vet att man lyckas då man ligger och drömmer om rullar av salami om nätterna och tror i drömmen att man går upp och äter! :-P

Ja, de kanske bara är jag som är en hysterisk matnörd som drömmer om just salamirullar men jag lovar du kommer älska dom.

Ta vilken salami som helst, favoritsorten eller varför inte prova nån helt ny variant, det är ju faktiskt inte som pålägg dom äts nu!

Här har jag experimenterat med lite olika sorter och kommit fram till att Lönneberga salami med soltorkade tomater är den absolut godast och tillsammans med just Creme Bonjour TACO! Så ska de va…

Det är så gott så jag kör samma om igen utan att våga prova nån ny variant men ni kan säkert hitta just er egen favorit här! ;-) Hur man gör dom? Lätt som en plätt och fort går de så prova, ni bara MÅSTE prova!! :-P Bilderna visar hur…


Salami, färskost och gurka skivad på längden med osthyvel…


Montera gurka, salami och bred på färskost. Rulla ihop, fäst med tandpetare! Här skulle jag istället välja låååånga grillspett att trä flera stycken på för det är verkligen rykande åtgång på dom! ;-)


Njuuuut… Och dröm om salamirullar du också! :-P

The post Salamirullar med färskost appeared first on Kryddburken.se.