Grilltips
Just nu upplever vi den varmaste majmånad i mannaminne, perfekt väder för alla som älskar att grilla.
Jag kommer nu under försommaren att dela med mig av mina bästa grilltips från mina olika bloggar härinne.
Vill du ha fler recept, fast mer beständiga i bokform, till dig själv eller att ge bort som present så kommer snart min tidigare grillkokbok i nytryck.
Grillmat LCHF eller som den engelska översättningen heter, Low Carb High Fat Barbecue, blev väldigt populär och såldes slut på svenska för några år sen.
Birgitta Höglunds bästa grilltips är kokbokens nya titel, du hittar den till specialpriset 159 kr på Lumio förlag om du förbeställer via länken.
Recepten är desamma som i förra utgåvan, men nu anpassade även till mejerifritt så långt det är möjligt.
Nytt är också förordet, skrivet av mina vänner Jenny och Magnus Andersson på Under vårt tak.
Tycker du om mina recept så blir jag väldigt glad om du delar dem vidare till dina vänner
Gravlax med äpple, dill och citron 2 port
En bit chumlax på ca 400 g
1 rivet äpple
2 msk salt
2 msk torkad dill, det går förstås bra med färsk också
Rivet skal och saft från en ekologisk citron
Riv äpplet grovt och strö ut hälften i en liten form som passar till laxbiten.
Krydda laxen på båda sidor med citronsaft, salt och dill.
Lägg den med skinnsidan mot fatet.
Fördela citronskalet, dillen och resten av det rivna äpplet över.
Täck med plast och ställ kallt minst ett dygn. Vänd laxen några gånger.
Jag delade fisken i två bitar för att den skulle få plats i mitt halster, men du kan förstås också grilla den hel.
Äpplet fick vara kvar när jag grillade, det gav extra god smak åt fisken.
Grilla först skinnsidan över het glöd i 2 minuter, vänd och grilla 1 minut till.
Fös sen ut kolen mot sidorna i grillen eller stäng av gasolen och låt fisken grilla färdigt några minuter på indirekt värme.
Laxen ska vara rosa i mitten, då blir den som saftigast.
Jag grillade laxen över kol från björkved som sakta fick brinna till perfekt glöd i min eldstad vid älven.
Röken från björkveden ger extra god smak åt allt som grillas.
Foliebakad fetaost på grillen 2 port
1 paket fetaost à 150 g
Några skivor paprika
Ett litet knippe oregano
Lite kallpressad olivolja
Riv 2 ark grillfolie till en storlek av ca 25×25 cm.
Dela fetaosten på mitten och lägg en bit på varje ark.
Lägg paprika och oregano över osten, ringla lite olivolja över alltsammans.
Nyp ihop paketen och grilla i 7-8 minuter, tills osten blivit genomvarm.
Servera fisken med fetaosten, en grönsallad och aioli, här smaksatt med citronmeliss och rucola.
Haydari smakar också väldigt gott till, det är en turkisk vitlökssås som är mitt recept den här månaden inne hos Öländska bönchips.