Racks-kotletter, bräserade i sås med sensommarens primörer

racks_kotletter_scan
Nu böjar snålblåsten göra göra sig påmind igen här på ön igen. Många dagar är soliga och finns men ljuset på himlen förvandlas och antydan till höst börjar närma sig. Nu kommer åter det vackra höstljuset tillbaka och känslorna börjar sprudla om höst, löv som dignar, sprakande färger, marknader och skördefest.

Jag har verkligen njutit av värmen och sommaren men det känns för mig som ”säcken knyts ihop” när hösten kommer. Skolor, jobb, vardag och rutiner på agendan igen. Vindar och frisk luft och ut o röja på gården, i skogen och allt därtill. Så mycket skönare med höst än högsommarvärme då man knappt kan andas och lusten att laga mat inomhus är minimal. Nu är min tid här igen och både grill, muurikka och kastruller går varma precis som de ska! :-P Här kommer recept på vansinnigt goda racks-kotletter, möra och saftiga som fått bräsera i en god buljongsås, den får ni inte missa! ;-)

Det här behöver du : 
4 racks-kotletter rapsgris
Smör till stekning
Salt och peppar
2 msk tomatpuré
1 msk malen paprika
2 hela vitlöksklyftor
½ purjolök
1 röd paprika
1 knippe små nyskördade morötter
6 dl köttbuljong alt. vatten + tärning/fond
2 dl rött vin
3 dl grädde
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR : 
Bryn racks-kotletterna i het stekpanna med smör. Krydda med salt, peppar, malen paprika, tomatpuré och vitlök som får fräsa med. När de fått fin färg på bägge sidor Tillsätt finhackad purjolök, paprika och morot i mindre bitar. Slå på buljong, rött vin och grädde. Låt bräsera på svag/medelvärme utan lock ca 45 min. Fyll på mer vätska (buljong, vin, grädde) och du vill ha mer sås. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten för såsigare konsistens. Smaka av med trocomare örtsalt.

recept_kotletter_rapsgris_racks
Kotlettracks av rapsgris puttrar i pannan tillsammans med några skriva av dito ytterfilé.

köttgryta_rapsgis_kotletter_racks_skyssås
En tidig höstgryta med sensommarens smaker och primörer. Värmande och gott både nu och sen i vinter.

Piroger, fyllda med pulled pork

piroger_pulled_pork_fyllning
Brukar du göra piroger? Det är perfekt på sommaren att ha i frysen och bara packa ner i strandväskan eller som ett mättande mellanmål.

Jag brukar göra piroger när jag har mycket tillagat kött över i kylskåpet, det kan vara en söndagsstek, skivor av kassler, köttfärssås eller som här med pulled pork! Blir riktigt gott som fyllning. Tänk bara på att det inte bör vara för torrt så tillsätt en fyllig sås som tex BBQ-sås och gärna en krämig ost som smälter.

Servera med en god sallad och vitlökssås! :-P

12 piroger
Det här behöver du :
½ pkt jäst (25 gram)
150 gram smör
2½ dl mjölk
1 tsk salt
1 ägg
6 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i degbunke. Gärna i maskin. Smält smöret och slå på mjölken, ljumma till 37 grader och slå på jästen. Rör ut och tillsätt de övriga ingredienserna (inklusive ägget, som INTE är till pensling). Arbeta degen länge så blir den seg och smidigt att jobba med sen. Låt jäsa 30 min övertäckt med bakduk.

Ta upp på mjölat bakbord och dela den i 6 delar. Forma till bollar och kavla ut ca ½ cm tjocka. Lägg på fyllningen. Vik över degen till en halvmåne och nyp ihop. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ca 30 min.

Pensla med uppvispat ägg före gräddning. Grädda i ca 20-25 min i 200 grader.

piroger_med_pulled_pork_fyllning

pulled_pork_piroger_recept

piroger_fyllning_pulled_pork

pulled_pork_piroger

fyllning_piroger_recept_pulled_pork

Tortellinisallad

tortellinisallad_ost 
En väldigt enkel, snabb och god pastasallad är denna med tortellini. En matig sallad med smakrik vinegrette, precis så passande en varm sommardag som denna! :-P

Det här behöver du :
3-4 port kokt tortellini
150 gram tärnad ost
1 ask körsbärstomater
2 dl majskorn
Isbergssallad
Salladskrydda

Vinegrette :
0,5 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
1 tsk flytande honung
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda ingredienserna till vinegretten i en burk med lock/shaker. Skaka om och dressa tortellinin och grönsakerna med. Toppa med extra salladskrydda. Ät salladen ljummen eller kyld.

Pastasallad med kycklingfilé

pastasallad_kyckling
Längtar du till sommaren? Fräscha och enkla sallader? Det gör jag och då är pastasalladen det givna valet. Funkar alltid och kan förberedas och göras i större mängd om man ska bjuda på buffé eller annan tillställning. I och med att den serveras kall så tycker jag att bröd och sås är självklara tillbehör. Gärna baguette eller surdegsbröd och vad gäller sås så passar nästan alla kalla såser, allt ifrån rhode island, vitlökssås, örtdressing eller tzatziki som jag serverade till denna sallad.

Den här pastasalladen är en sån där klassiskt, god och enkel som man lätt svänger ihop med stekt kycklingfilé, pasta och valfria grönsaker. Jag har även tärnad ost i och serverar den som sagt med tzatziki och bröd, det blir extra gott! :-P

6 port
Det här behöver du :
ca 500 gram kycklingfiléer
Rapsolja att steka i
2 tsk malen paprika
Trocomare örtsalt
Svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna med olja. Stek kycklingfiléerna på medelvärme ca 8-10 min på varje sida. Krydda. Kontrollera att de är genomstekta, att köttsaften är genomskinlig och inte rosa. Lägg upp på skärbräda och låt vila en stund innan du skär upp dom i skivor och blandar med pastasalladen.

Salladen :
4 port kokt pasta (dressa pastan med lite olivolja, örtkrydda, salt och peppar)
Romansallad
Tomat
Gurka
Tärnad goudaost

Tzatziki :
150 gram riven gurka
2 dl turkisk yoghurt
2 rivna vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 skvätt vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Blanda sedan med resten av ingredienserna och låt gärna stå i kyl nån timme före servering.

kyckling_kycklingfile_pasta_sallad
Godaste pastasalladen med kyckling, grönsaker och tärnad ost. Servera med tzatziki och bröd.

Följ med till Birgitta Höglunds Paleo
Klicka på bilden så hittar du min nya blogg

Klicka på bilden så hittar du min nya blogg

Nytt år, nya äventyr.

Det är över 1½ år sen jag skrev här på bloggen, så nu har lusten att blogga kommit tillbaka igen.

Haft fullt upp med att skriva kokböcker sen sist, men nu känns det som tiden räcker till att börja vara lite mer aktiv på nätet igen. Det ger en väldigt stor glädje att kunna dela med mig av min matfilosofi till så många.

Den här gången blir det en renodlad receptblogg, inget prat utan bara god och nyttig mat. Temat blir mjölkfri och glutenfri Paleo/Stenålderskost, en kostmodell jag mer och mer gått över till senaste året, men förstås med en rejäl dos av High Fat i min variant.

Här kan du på Kostdoktorns medlemssidor ta del av en videointervju med mig om mina tankar kring LCHF/Paleo.

Du är varmt Välkommen att titta in bland mina nya, mejerifria recept på Birgitta Höglunds Paleo.

Foto Gunno Rask

Foto Gunno Rask

Uppdatering 19 mars 2014

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Mina 3 kokböcker på export till USA

Äntligen kan jag berätta en hemlighet jag gått och burit på sen i vintras.
Alla mina 3 kokböcker kommer att ges ut på engelska våren 2015!!!
Det känns så stort att jag knappt fattar det än.

 

LCHF för seniorer av Birgitta Höglund och Annika Dahlqvist

Böckerna är LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist,
Grillmat LCHF med förord av Anna Hallén om de viktiga vitaminerna och mineralerna och
Långkok för LCHF och Paleo med förord av Ann Fernholm om fettets viktiga betydelse i vår kost.
Böckerna kommer ut i USA på förlaget Skyhorse Publishing.

Fick mail från redaktören Lindsey Breuer i New York i morse att kontraktet är påskrivet och klart mellan Skyhorse och Optimal/Pagina. Tänk att de ger ut inte 1, inte 2 utan alla 3 kokböckerna på en gång…

Det roligaste är att jag tog den här kontakten helt själv, efter att jag blivit tipsad om Skyhorse Publishing av mina bloggvänner Nina och Clark på Left Coast LCHF.
Vi har haft mailkontakt ända sen jag började blogga om mat och jag har skickat dem mina böcker. Nina är fotograf och har hela tiden peppat mig att böckerna är så bra så de borde ges ut även på engelska.

Skyhorse Publishing har de senaste åren gett ut Sten Sture Skaldemans LCHF-kokboken och Mariann Anderssons Baka med LCHF och håller på med översättningen av Marianns Baka matbröd med LCHF.

Grillmat


Hemmagjord daim

hemmagjord_daim_godis_recept
Gomorron vänner! Idag är det onsdag och dags för julgodisutmaning igen med Jenny precis som förra veckan. :-P Vad vi har lyckats koka ihop hittar ni som vanligt både här och på Jennys matblogg.

Den här gången letade jag fram ett gammalt recept från barndomen på världens mest busenkla daim. Den görs i micron, allt i en djup tallrik och med väldigt enkla ingredienser. Sen tar den inte mer än 10 minuter att bli klar och sånt gillar vi. Snabbt och gott!

Varsågoda! ;-)

Det här behöver du : 
4 msk strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk sirap
2 msk smör
1 msk kakao
100 gram smält mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienser i en djup tallrik. Ställ in i micron på högsta effekt och kör tills smöret smält. Ta ut och rör om. Kör igen nån minut tills allt börjar bubbla. Rör igen och kör ytterligare 2-3 minuter.

Rör med en träkniv eller träsked, (plast smälter va värmen). Prova att köra ett kulprov genom att skölja träkniven under kallt vatten. Kan du forma kolan till en ”boll” eller att om kolan stelnar och är jättehård på kniven så är det klart. Annars kör en minut i taget tills du får det resultaten.

Häll sedan ut kolan på bakplåtspapper. Forma med kniven den form du vill ha på kolan. Det är ganska lätt då den är seg och stelnar fort. Skär i längder om 6-8 st. Efter nån minut kan du lyfta upp och sära på dom med hjälpt av metallspatell eller stekspade. Lägg dom med sånt mellanrum att du enkelt kan pensla på choklad sen. Naturligtvis behöver man inte göra såhär, det är mest för att jag vill att de ska få formen som en vanlig daim. Det går alldeles utmärkt att också bara hälla ut kolan, låta den stelna och sen pensla på chokladen.

* Självklart man kan göra den i kastrull på spisen också för den som vill. Samma tillvägagångssätt som i receptet. 

daim_nostalgi
Såhär såg daim ut när jag var liten, snacka om 80-tals-nostalgi! :-P
Bildkälla; marabou.se 

daim
När kolan hällts ut på bakplåtspapper är den enkel att forma med kniv eller spatell till önskad form. Den stelnar väldigt fort.

hemmagjord_daim
Innan den blivit riktigt hård så passa på att skära ut längderna, blir den för hård spricker den lätt i bitar.

daim_recept_godis_hemmagjord
Smält mjölkchoklad i micron och bred på varje längd med en kniv. Kantskär när den stelnat.

hemmagjord_daim_recept
Det perfekta julgodiset att ge bort till nära och kära! ♥

banan_chokladfudge
Jennys recept då!
Detta mina vänner som hon har gjort låter så otroligt gott med banan och choklad i en fudge, måste bara prova receptet själv, det verkar vara en riktig höjdare. För recept, klicka här >>

Hemmagjord daim

hemmagjord_daim_godis_recept
Gomorron vänner! Idag är det onsdag och dags för julgodisutmaning igen med Jenny precis som förra veckan. :-P Vad vi har lyckats koka ihop hittar ni som vanligt både här och på Jennys matblogg.

Den här gången letade jag fram ett gammalt recept från barndomen på världens mest busenkla daim. Den görs i micron, allt i en djup tallrik och med väldigt enkla ingredienser. Sen tar den inte mer än 10 minuter att bli klar och sånt gillar vi. Snabbt och gott!

Varsågoda! ;-)

Det här behöver du : 
4 msk strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk sirap
2 msk smör
1 msk kakao
100 gram smält mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienser i en djup tallrik. Ställ in i micron på högsta effekt och kör tills smöret smält. Ta ut och rör om. Kör igen nån minut tills allt börjar bubbla. Rör igen och kör ytterligare 2-3 minuter.

Rör med en träkniv eller träsked, (plast smälter va värmen). Prova att köra ett kulprov genom att skölja träkniven under kallt vatten. Kan du forma kolan till en ”boll” eller att om kolan stelnar och är jättehård på kniven så är det klart. Annars kör en minut i taget tills du får det resultaten.

Häll sedan ut kolan på bakplåtspapper. Forma med kniven den form du vill ha på kolan. Det är ganska lätt då den är seg och stelnar fort. Skär i längder om 6-8 st. Efter nån minut kan du lyfta upp och sära på dom med hjälpt av metallspatell eller stekspade. Lägg dom med sånt mellanrum att du enkelt kan pensla på choklad sen. Naturligtvis behöver man inte göra såhär, det är mest för att jag vill att de ska få formen som en vanlig daim. Det går alldeles utmärkt att också bara hälla ut kolan, låta den stelna och sen pensla på chokladen.

* Självklart man kan göra den i kastrull på spisen också för den som vill. Samma tillvägagångssätt som i receptet. 

daim_nostalgi
Såhär såg daim ut när jag var liten, snacka om 80-tals-nostalgi! :-P
Bildkälla; marabou.se 

daim
När kolan hällts ut på bakplåtspapper är den enkel att forma med kniv eller spatell till önskad form. Den stelnar väldigt fort.

hemmagjord_daim
Innan den blivit riktigt hård så passa på att skära ut längderna, blir den för hård spricker den lätt i bitar.

daim_recept_godis_hemmagjord
Smält mjölkchoklad i micron och bred på varje längd med en kniv. Kantskär när den stelnat.

hemmagjord_daim_recept
Det perfekta julgodiset att ge bort till nära och kära! ♥

banan_chokladfudge
Jennys recept då!
Detta mina vänner som hon har gjort låter så otroligt gott med banan och choklad i en fudge, måste bara prova receptet själv, det verkar vara en riktig höjdare. För recept, klicka här >>

Oreo fudge

oreofudge
Dags för lite julgodis igen! :-P  Idag kör vi en julgodisutmaning Jenny och jag. Jenny driver ”Jennys matblogg” och den har ni säkert besök tidigare, annars är det hög tid! Vi gillar bägge enkla och goda recept som alla kan göra så vårt samarbete här går hand i hand med våra egna visioner. Krångla inte till det! ;-) Vi har ju haft lite utmaningar tidigare så nu kör vi igen. Jennys recept hittar du längst ner i inlägget.

Detta godis med oreokakor tar inte mer än 10 minuter att svänga ihop sen ska det stelna ett par timmar. Ruskigt gott och verkligen något för den sötsugne för det är väldigt sött så skär små tärningar! ;-)  Med bara 4 ingredienser blir det här snabbt en favorit. Man kan naturligtvis smaksätta fudgen med annat än oreokakor, grunden är vit eller mörk choklad och en burk kondenserad mjölk sen är det bara fantasin som sätter stop.

Det här behöver du : 
1 burk kondenserad mjölk
500 gram vit choklad
1 krm flingsalt
1 förp oreokakor (154 gram)

GÖR SÅHÄR : 
Häll den kondenserad mjölken i en kastrull. Hetta upp en platta på spisen och låt mjölken bli varm.

Bryt i den vita chokladen men sänk nu värmen och rör hela tiden för att det inte ska bränna fast. Blandningen får inte bli för varm, då blir allt grynigt och separerar så dra kastrullen från platta lite då och då och bara rör.

När allt har smält ihop till en tjock massa tar du kastrullen helt från plattan och rör ner grovt hackade oreokakor och flingsalt. Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper. Jag använde en form på ca 15*30 cm. Ställ i kylskåp över natten och skär sedan upp i mindre bitar. Förvara i kylskåp.

godis_oreo_kondenserad_mjölk
Ingredienserna.

oreo_godis_fudge
Ska erkänna att jag faktiskt aldrig ätit en oreokaka tidigare, men dom var goda! :-P

oreo_fudge_julgodis_kondenserad_mjölk
Grovt hackade ska de röras ner i smeten.

julgodis_kondenserad_mjölk_oreokakor
Det är viktigt att smeten inte blir för varm så den bränner chokladen så håll mediumtemperatur på plattan och dra ifrån ibland och bara rör.

julgodis_med_kondenserad_mjölk
Smeten blir härligt glansig och tjock när allt smält ihop.

fudge_oreokakor
Häll allt i en form med bakplåtspapper och ställ i kylskåp ett par timmar.

oreo_fudge
Skär upp i tärningar.

oreo_fudge_julgodis_recept

polkabräck
Nu till Jennys julgodis. Vad sägs om detta polkabräck med vit och mörk choklad? Ser riktigt gott och juligt ut dessutom. För recept, klicka här >>
Nästa onsdag får ni återigen hålla utkik då återkommer vi med nya spännande recept på julgodis.:-P

Kryddburken, lite här och lite där…

isdrink
Såhär i sommartid blir det inte så mycket tid inomhus framför datorn men jag försöker ändå uppdatera såsom jag brukar. Det finns många kanaler att hitta mig på om du vill hålla koll på vad som händer förutom här på bloggen. ;-) För er som missat det så finns jag också på facebook och instagram, sök bara på Kryddburken så hittar ni mig eller följ länkarna här;

Här kommer ett litet axplock från instagram som uppdateras flitigt! :-P

äleklinta_öland sandviks_kvarn

pommes_pins regn_öjkroken

hamburgare_grillade pool

lakrits blommiga_foppa

coca_cola_citron snäckan_elbilar_max

Hotta cips med jalapeno & cheddar

starka_chips_jalapeno
Semestertider och sommarlov närmar sig med stormsteg så här kommer ett hot hot tips på en uberhäftig ”gå-bort-present” till den superhotta chiliälskaren. Kan vara både kvinna och man så ingen nämnd, ingen glömd där! ;-)

Dessa chips tillhör MANNEN i vår familj iallafall! Ingen nallar i hans påsar, ingen tänker ens tanken! Dom är starka – JA. Jodå, vi har smakat allihopa. Jag och barnen har med samma ”förtjusning” överlåtit dom helt och hållet till Nicke – där dom hör hemma!

Goda?? Tja, jo visserligen en hundradels bråkdels sekund när cheddarsmaken uppenbarade sig på tungspetsen men sen slängde vi oss alla tre på vattenkranen medan mannen i huset satt kvar, stilla och njöt… Skadeglädjen och den hundraprocentiga vinsten med äganderätt på befintliga chipspåsar var totalt! Ja, varsågod älskling, det är du värd! :-P

Chipsen går att beställa på kryddlandet.se och mina odds om att maken skulle gilla dom föll i god jord. Jo… Jag känner honom, denna där…

Med smak av jalapeno och cheddar, rikligt kryddade så blir man inte besviken om man är en ”hard män”….
I stil med denna kanske? :-P :-P :-P
Klicka; http://www.youtube.com/watch?v=ub2gY2WQCik