Jolines godaste kycklingsallad med ”ketchup-sås”

kycklingsallad_recept_pastasallad_dressing_ketchupsås_joline_nilsson_kryddburken_kycklingfile

Joline och hennes kompis Matilda ska göra praktik på en lantgård här i närheten hela veckan och då ska det såklart vara en matsäck med på dagarna. Istället för varm choklad och smörgåsar ville hon göra kycklingsallad som hon älskar så här är hennes absoluta favoritrecept som hon gjort helt själv. Kycklingsallad-älskaren! 😛

 

Till att börja med skar hon upp fyra kycklingfiléer i bitar och stekte i het panna med rapsolja. Tillsatte tomatpuré, soya, en matsked kycklingfond, salt, peppar, paprikapulver, vitlökspulver och lökpulver. Under tiden pastan kokade förberedde hon grönsakerna som blev en burk majskorn, en halv gurka, en näve romantica-tomater och isbergssallad.

 

När pastan var klar hällde hon upp allt i en form och slog över kycklingen med såsen som blivit i stekpannan och vände runt. Därefter tillsatte hon majs, tomater och gurka samt bruschettakrydda. När salladen svalnat något skar hon även ner isbergssallad och vände runt. Färdigt att portioneras upp i små matlådor.

 

Ketchup-såsen : 

Såsen är hennes favorit sen hon var liten och då kallade hon den för ”ketchup-sås” men det är en väldigt enkelt variant på Rhode island-dressing. 2 dl gräddfil utrört med ketchup, smaksatt med salt och peppar. That´s it! 😉

 

joline_öjkroken_recept_kyckling_kycklingfile_sallad_pastasallad_kycklingsallad_dressing_godaste_tips_lunch_penne

Pasta penne med den varma kycklingen.

 

joline_öjkroken_recept_kyckling_kycklingfile_sallad_pastasallad_kycklingsallad_dressing_godaste_tips_lunch_matlådor

Blanda ihop den varma pastan med kycklingen och alla grönsaker och kryddor utom isbergssallad medan den är varm. Blanda runt så alla smaker går ihop. När den svalnat tillsätt isbergssallad och förvara i kylskåp.

 

joline_öjkroken_recept_kyckling_kycklingfile_sallad_pastasallad_kycklingsallad_dressing_godaste_tips

Mycket enkel, god och mättande lunch till bondgårdstjejerna i veckan. 😛

 

Ljummen makaronisallad till grillat

ljummen_makaronisallad_pastasallad_makaroner_grillsallad_grillat_sallad_pasta_recept_tips

Tips på tillbehör till grillat kan man aldrig få för många av. Bakad potatis är min största favorit eller kokt nypotatis med extrasaltat Bregott till. Men sallader och olika mixer av grönsaker är minst lika gott och ett fräschare alternativ.

Här har jag kokat lite grövre makaroner och medans dom var varma direkt från kokvattnet slog jag över en dressing och blandade i grönsakerna, allt får så mycket mer smak då.

 

Makaronisallad 4 port

4 port kokta makaroner

1 schalottenlök

150 gram salladsärtor

100 gram minimajs

1 röd paprika

1 gul paprika

 

Dressing

1 dl olivolja

1 pressad vitlök

½ pressad citron + rivet skal

2 tsk dijonsenap

Svartpeppar

Flingsalt

3 msk torkad bruschettakrydda eller tomatflingor

 

GÖR SÅHÄR :

Skär och förbered grönsakerna och lägg upp på ett fat. Koka makaronerna. Slå av vattnet och vänd ner grönsaker och lök och slå på dressingen. Vänd runt. Toppa med lite extra bruschettakrydda eller tomatflingor.

 

ljummen_makaronisallad_pastasallad_makaroner_grillsallad_grillat_sallad_pasta_recept_tips_skinkschnitzel_kebabspett

Här fick makaronisalladen serveras till tunt grillad skinkschnitzel och hemmagjorda kebabspett. Till det serverade jag en kall yoghurtsås smaksatt med honung och lite D´Elidas.

 

LCHF – lunchtips, omelett med chorizo

lchf_recept_lunch_omelett_korv_ägg_tips_middagstips_enkelt_lätt

Vi man göra det enkelt för sig till lunch är omelett ett av mina allra bästa och godaste tips! Så enkelt att variera också helt efter vad som finns hemma i kylskåpet. Här en lchf-variant med massor av ägg, gräddmjölk, philadelphiaost, kryddig chorizo samt lök och paprika. Jag brukar göra den här lite mer matiga varianten också till matlådor. Mer som en tjock bondomelett som får steka på låg värme, gärna med lock. Såhär gör jag;

 

1 stor, matig omelett

Det här behöver du : 

6 ägg

200 gram philadelphiaost

3 dl gräddmjölk

400 gram chorizo med hög kötthalt

1 salladslök

½ röd paprika

½ gul paprika

Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Vispa ihop äggen med philadelphiaost och gräddmjölk. Skär korven i skivor och finhacka, lök och paprika. Slå smeten i en stekpanna med lite smör. Lägg i fyllningen och peta runt i botten med en stekspade. Låt steka på låg värme, gärna under lock och rör i kanterna lite då och då.

 

lchf_recept_lunch_omelett_korv_ägg_tips_middagstips

Min fyllning.

 

lchf_recept_lunch_omelett_korv_ägg_tips_middagstips_lätt_chorizo

Nickes favoritkrydda, Tony´s måste ju också vara med på allt! 😛

 

Ägg & baconrulle med chili cheesefyllning

äggrulle_pannkasrulle_lchf_äg_bacon_chili_cheese_fyllning_rulle_matlådor_lunch_nyttigt_ostrulle_recept_middagstips

Då var det söndag igen och det vankas såklart en god söndagsmiddag men även ett gäng matlådor till veckans jobbluncher. Vädret här på ön är riktigt aprilväder, ena dagen strålande sol och varma vindar. Andra dagen regn och snålblåst men vi hann med en grillning igår kväll mellan alla mörka moln och det blev otroligt gott. Ni ska få se senare.

 

Angående sidan så är allt inte riktigt tip-top ännu. Jag vet att både bilder och textstorlek mm är lite knasiga men det är inget jag själv kan styra över då det är inbyggt i temat som min tekniker sköter och efter förra veckans massiva kraschar och avbrott så förtjänade han lite ledighet över helgen men jag hoppas att vi i veckan kan få ordning på allt igen. Jättebra att ni skriver och mailar, det förenklar såklart arbetet då det är kanske är problem som vi inte ser från våra datorer/telefoner/paddor utan det kan bero på olika webbläsare. Ni som tycker texten är väldigt liten just nu kan använda er webbfunktionen under inställningar och förstora sidan genom ”zooma in” och klicka på plustecknet så blir allt genast lite större. Angående utskriftsfunktionen så verkar det vara den som satt lite käppar i hjulet och måste undersökas lite noggrannare innan vi sätter igång den igen, alternativt en annan version.

 

Nu till veckan matlådor som blev en hel ugnsbakad ägg & baconrulle som jag fyllt med krämig ost och jalapeno, rullat ihop och sedan gratinerat i ugn en stund till. Här kommer receptet :

 

Det här behöver du : 

8 ägg

4 dl grädde

3 förp bacon

150 gram färska champinjoner

1 gul paprika

1 röd paprika

1 knippe salladslök

Salt & peppar

 

Fyllning : 

200 gram philadelphiaost

3 dl riven ost

1 dl finhackad fefferoni el inlangd jalapeno

 

GÖR SÅHÄR : 

Skär champinjonerna i mindre bitar och stek i stekpanna med lite salt tills de vattnat ur sig. Tillsätt lite smör och ställ åt sidan så länge.  Under tiden fyller du en ugnsplåt med skivat bacon och låter steka i ca 15 minuter i 200 grader så det blir knaperstekt. Lägg sedan upp på skärbräda med hushållspapper och låt rinna av. När de svalna, skär i mindre bitar. Vispa ihop ägg och grädde och slå i en bakplåtspappersklädd ugnsform ca 30 * 40. Tillsätt knaperstekt bacon, champinjoner, finhackad paprika och salladslök och krydda med salt och peppar. Grädda i 175 grader ca 40 minuter.

 

Ta ut och låt svalna något. Rör ihop färskost med riven ost och finhackad fefferoni eller jalapeno och bred över i ett lager. Rulla ihop och toppa med riven ost och lite extra jalapeno. Gratinera i ugn ca 10 minuter i 225 grader så osten smälter.

 

äggrulle_pannkasrulle_lchf_äg_bacon_chili_cheese_fyllning_rulle_matlådor_lunch_nyttigt_ffyllning

Fyllningen till äggrullen. Knaperstekt bacon, stekta champinjoner, finhackad röd och gul paprika samt salladslök.

 

äggrulle_pannkasrulle_lchf_äg_bacon_chili_cheese_fyllning_rulle_matlådor_lunch_nyttigt_fyllning_ost_recept_tips

Häll smeten i långpanna, ca 30 * 40 och tillsätt fyllningen ovanpå.

 

äggrulle_pannkasrulle_lchf_äg_bacon_chili_cheese_fyllning_rulle_matlådor_lunch_nyttigt

Grädda i ugn i 175 grader ca 40 minuter.

 

äggrulle_pannkasrulle_lchf_äg_bacon_chili_cheese_fyllning_rulle_matlådor_lunch_nyttigt_fyllning

Rör ihop fyllningen med philadelphiaost, riven ost och finhackad fefferoni/jalapeno.

 

äggrulle_pannkasrulle_lchf_äg_bacon_chili_cheese_fyllning_rulle_matlådor_lunch_nyttigt_recept_tips

Bred på äggkakan, rulla ihop.

 

äggrulle_pannkasrulle_lchf_äg_bacon_chili_cheese_fyllning_rulle_matlådor_lunch_nyttigt_recept_fyllning

Toppa med riven ost och jalapeno.

 

äggrulle_pannkasrulle_lchf_äg_bacon_chili_cheese_fyllning_rulle_matlådor_lunch_nyttigt_recept

Gratinera i ugn 225 grader ca 10 minuter tills osten smält och fått färg.

 

äggrulle_pannkasrulle_lchf_äg_bacon_chili_cheese_fyllning_rulle_matlådor_lunch_nyttigt_ostrulle_recept_middagstips

Skär i tårtbitar och servera. Eller packa ner i veckans lunchlådor. 😉

 

Torr sockerkaka? – Gör en trifle med vaniljgrädde och färska bär!

trifle_smulor_sockerkaka_överbliven_torr_enkel_snabb_dessert_efterrätt_bär_hallon_blåbär_grädde_kaksmulor_tips_fredag

Nybakad, varm sockerkaka är väl bland det godaste som finns till en glas iskall mjölk. Skulle det mot förmodan bli något över eller om kakan blivit misslyckad… Kanske för torr, jäst över eller för kompakt så har jag världen bästa tips att ta till för en lyxig dessert!

Bryt kakan i mindre bitar och droppa över lite limoncello eller vanlig citronsaft och vänd runt i en skål. Fördela smulorna i glas varvat med lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker och färska bär. Så enkelt och så galet gott! 😛 En perfekt fredagsmys-dessert!

 

trifle_smulor_sockerkaka_överbliven_torr_enkel_snabb_dessert_efterrätt_bär_hallon_blåbär_grädde_kaksmulor_tips_kaka

Den här sockerkakan blev inte misslyckad mer än att jag helt glömde bort den då jag satt och matade råttbebisarna så den blev lite väl torr bara… Men inget ont som inte har något gott med sig! 😉

 

trifle_smulor_sockerkaka_överbliven_torr_enkel_snabb_dessert_efterrätt_bär_hallon_blåbär_grädde_kaksmulor_tips_fredag_prtionsglas_glas

Dressa sockerkakan i limoncello eller vanlig citronsaft. Fyll halva glas. Toppa med jordgubbar, lättvispad vaniljgrädde och överst färska hallon och blåbär och lite extra kaksmulor.

 

trifle_smulor_sockerkaka_överbliven_torr_enkel_snabb_dessert_efterrätt_bär_hallon_blåbär_grädde_kaksmulor_tips

Världens enklaste dessert och sååå god!

 

trifle_smulor_sockerkaka_överbliven_torr_enkel_snabb_dessert_efterrätt_bär_hallon_blåbär_grädde_kaksmulor_tips_fredagsmys

Önskar er alla en toppenfin helg och en härlig fredagskväll. PUSS! ♥

 

Broccoligratäng med strimlad kassler och ostsås

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng_gott

En väldigt god gratäng färdig att ätas som den är eller tillsammans med pasta, ris, bulgur etc. En härligt krämig sås med ostsås tillsammans med kassler och purjolök. Goda smaker och ypperligt att mata ner i veckans lunchlådor.

 

Det här behöver du : 

1 kg fryst broccoli

600 gram vinmarinerad kassler

½ purjolök

1 sats ostsås

Chiliflakes

Riven, lagrad ost

 

GÖR SÅHÄR : 

Koka upp broccolin i saltat vatten ca 2 – 3 minuter. Häll av vattnet och låt dom ånga av. Fördela i en ugnsfast form. Strimla kassler och finhacka purjolök och tillsätt i formen. Slå över ostsåsen och krydda med chiliflakes och lite extra riven ost.

Gratinera i ugn ca 30 minuter 175 grader.

 

Ostsås : 

50 gram smör

3 msk vetemjöl

6 – 8 dl gräddmjölk

2 tsk D´Elidas chilisås

1 krm riven muskotnöt

3 dl riven, lagrad ost

Salt och vitpeppar

 

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet till en slät smet och späd med gräddmjöl under vispning. Låt koka och sedan sjuda på låg värme. Tillsätt chilisås, ost och riven muskotnot. Smaka av med salt och vitpeppar.

 

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng_krämig_ost

Kokt broccoli i lättsaltat vatten har fått ånga av och ner i ugnsform.

 

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng_krämig

Blanda med strimlad kassler och finhackad purjolök.

 

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng_sås

Koka upp ostsåsen och smaka av.

 

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng_sås_krämig_ost

Häll över formen och toppa med chiliflakes och riven ost.

 

broccoli_lchf_broccoligratäng_nyttigt_matlådor_lunch_recept_tips_middagstips_kassler_purjolök_ostsås_gratäng

Grädda ca 30 minuter i 175 grader. Smaklig måltid!

 

Spagetti i tomatsås med prinskorv

spagetti_prinskorv_julmat_rester_korv_pasta_recept
Av alla julens överblivna rester brukar prinskorv, köttbullar och skinka var det allra vanligaste. 😉 Ja, förutom alla sillburkar, röror, såser och legymer… Dock så var vi väldigt beräknande i år och köpte inte på oss alls mycket då vi vet att det bara blir stående men skinka, prinskorv och köttbullar blev det över av. Det är ju i princip sån mat som man äter i vanliga fall och ganska enkelt att hitta på något nytt med.

 

Till skinkan som vi har kvar tänkte jag göra ostfylld, panerad schnitzel av, en del ska jag strimla till pastasås och så brukar det bli en klassisk potatis/skink och purjolåda. Sen måste man ju ha nån liten skiva över till pålägg och tunnbrödsblöta! 😉
Fler recept :
Pastagratäng med strimlad julskinka, recept HÄR!
Pizza med julskinka, recept HÄR!
Potatis och purjolöksgratäng med julskinka, recept HÄR!
Ost & skinkpaj, recept HÄR!
Varma mackor, recept HÄR!
Tunnbrödsblöta, recept HÄR!

 

 

Köttbullarna fryser jag ner om jag gjort väldigt många. Annars skivas de till pålägg med rödbetssallad, eller steks på till frukost med stekt ägg. Men godast är nog till stuvade makaroner eller kokt potatis med gräddsås och lingon.
Fler recept :
Köttbullar med gräddsås, recept HÄR!
Köttbullar i tomatsås, recept HÄR!
Varm pastasallad med köttbullar, recept HÄR!
Stuvade makaroner med köttbullar, recept HÄR!

 

 

Prinskorv är tacksamt att både grilla på spett och steka och använda i soppor, omeletter eller stroganoff. Här gjorde jag en rätt med tunna spagetti i smakrik tomatsås med champinjoner och serverade med prinskorv. Supergott och inte alls ”juligt”.
Fler recept :
Pastasallad med prinskorv & ägg, recept HÄR!
Jamie Olivers pan fried breakfast, recept HÄR!
Smördegsinbakad prinskorv, recept HÄR!

 

Nu – till dagens recept! 😛

 

Det här behöver du : 
4 port Barilla capellini (tunna spagetti)
ca 500 gram prinskorv
1 burk finkrossade tomater
1 näve skivade, färska champinjoner
1 msk grönsaksfond
2 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk oregano
Grovmalen savartpeppar
Salt
1 grön paprika

 

GÖR SÅHÄR : 
Skär prinskorven i mindre bitar och snitta ev. ändarna. Stek i stekpanna med smör under tiden som spagettin kokar. Koka upp de finkrossade tomaterna i en liten kastrull vid sidan om. Tillsätt champinjoner, fond, chilisås och kryddor. Smaka av. Blanda spagettin med tomatsåsen och vänd runt med prinskorv och strimlad paprika.

 

spagetti_prinskorv_julmat_rester_korv_pasta_tips

 

spagetti_prinskorv_julmat_rester_korv_pasta_julmatsrester

 

spagetti_prinskorv_julmat_rester_korv_pasta

 

Makaronilåda med lök och rimmat fläsk – Leif Mannerströms

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_recept_gratäng_alltiett
Hej igen alla fina läsare! Nu är jag hemkommen från veckans långa jobbpass och ser fram emot fem dagars ledighet! 😛 Ska bli sååå skönt! Vill passa på att tacka för de kommentarerna ni lämnat om ”Norpan & Skorpan”. Inte alla som tycker dom är så hemska trots allt… 😉 Hehe!

 

Idag gick jag av jobbet 12.00 men innan dess hann jag fixa en god lunch som stod färdig till nästa personal tog vid. En galet god makaronilåda, recept från Leif Mannerström. En kock som jag både avgudar och beundrar som håller samma ideologi kring mat som jag. En riktigt god makaronilåda eller pudding ska tillagas på stuvade makaroner och äggstanningen ska inte bara innehålla mjölk utan även grädde och massor av ost – där är vi i hamn! Det blir så gott!! 😛

 

Får man nån gång mycket stuvade makaroner över brukar jag ofta slänga ihop en pudding på resterna och fylla med vad som finns i kylskåpet. Antingen korv, fläsk, bacon, lök, etc etc. Detta recept är med rimmat stekfläsk och istället för gul lök + salladslök så tog jag en hel purjolök och finhackade. Allt blandas i ugnsform och efter en trekvart så står middagen på bordet.

 

Sen undrar jag lite HUR äter ni makaronipudding??
Med lingonsylt eller med ketchup??
Själv måste jag ha ketchup men på jobbet föredras det lingonsylt. Är det generationen äldre/yngre? Eller är det vad man är van/uppväxt med? Vad vill DU ha till din?? 😛

 

6 port
Det här behöver du : 
4 dl gammaldags idealmakaroner
6 dl mjölk
2 dl vatten
1 tsk socker
riven muskotnöt
Fyllning : 
300 gram rimmat stekfläsk el. bacon
1 gul lök alt. purjolök
Salt & svartpeppar
3 dl riven prästost
Äggstanning : 
4 ägg
5 dl gräddmjölk
Svartpeppar

 

GÖR SÅHÄR :
Koka upp makaronerna med mjölk och vatten. Låt sjuda tills de är al dente. Tillsätt socker och riv över lite muskotnöt.

Fräs på fläsk eller bacon i mindre bitar tillsammans med finhackad lök salt och svartpeppar.

Varva makaroner och fläsk/lökblandningen samt ost i en ugnsfast form. Slå på äggstanningen och toppa med ost. Grädda i ca 40 – 45 min i 175 grader. Använd aluminiumfolié över formen den första halvtimmen, ta sen bort foliét så gratängen får fin färg på slutet, då behåller den sin krämighet. Dekorera med halverade tomater, persilja och svartpeppar. Servera med lingonsylt eller ketchup samt rivna morötter.

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_recept

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_recept_makaroner

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_husmanskost_recept

 

 

Tjockpannkaka med yoghurt istället för mjölk

tjockpannkaka_yoghurt_ugnspannkaka
Har du någon gång provat att göra en riktig tjockpannkaka? En mer hög, lite stabbig och ostkaka-liknande ugnspannkaka. Jag gör den alltid på yoghurt istället för mjölk. Tycker det blir galet gott. Servera den med rivna morötter, lingonsylt och en klick smör som får smälta. I det här receptet använde jag en liter mild yoghurt naturell som hade gått ut för en vecka sen men som var oöppnad och inte dålig på något sätt så istället för att slänga passade den ypperligt till att ”baka” middag på. 😉

 

Det här behöver du : 
400 gram bacon (ca 3 paket)
5 dl vetemjöl
1 liter mild yoghurt (eller annan yoghurt alt. filmjölk)
6 ägg
1½ tsk salt

 

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att skiva bacon och lägg i en ugnsfast form ca 30*40 cm med höga kanter. Ställ in i ugnen på 200 grader och låt baconet stekas knaprigt.

 

Rör ihop mjöl med yoghurten och tillsätt ägg och salt. Vispa till en slät smet. Häll över baconet i formen och ställ in i ugnen igen. Grädda ca 45 min. Känns med en kniv i mitten så pannkakan har ”satt” sig.

pannkaka_ugnspannkaka_bacon_yoghurt_tjockpannkaka
Smaklig måltid! 😛

Gratinerad brietårta

ostbricka_brie_brieost_brietårta_gratinerad
Älskar du ostbricka och krämiga brieostar då måste du prova detta. Varm, gratinerad brietårta. Så len och krämig och med mer smak än när den äts kall. Jag skär av locket och ”fyller” den med chilisås, torkade tranbär, rosépeppar och ringlar över honung. Det är så galet gott och tar inte lång stund i ugnen. Kör ca 15 -20 min i 200 grader och servera med rostat bröd som du doppa i osten. 😉 En klar favorit till ostbrickan.

 

brieost_brie_brietårta

 

brieost_brietårta_ostbricka_gratinerad