GMO-ost…

getimagevi har fram tills nu oftast köpt Wernerssons gräddost, den med röd plast runt, men detta är sista osten i vårt kylskåp från och med nu. Mjölken till den osten kommer från Tyskland!?

Som om vi inte har kor i Sverige. Jag gillar ju som sagt att gynna det när-producerade också, så nu kommer vi bara köpa närproducerade ostar så som:
Ost från Gäsene som ska vara helt GMO fri.

Även Boxhomlms ostar ska vara utan GMO, då de tar alla mjölk från trakten med  en radie på 5 mil.

Den allra bästa osten torde vara från Ovikens Ost, inte lika lätt att få tag på dock…
Bilden är hämtad från deras sida!

Köper du Arlas produkter så är alla produkter med den röda kossan på svenskt och med ”bara” Arla loggan verkar det vara tyskt eller danskt.

Kan vara bra att veta om om du är noga med vad du stoppar i munnen.
Tyvärr verkar fler innehålla konserveringsmedel.

Ni får gärna tipsa i kommentarerna om fler garanterat GMO-fria ostar och är de också fria från konserveringsmedel desto bättre!

Vill också passa på å berätta hur det hela kan gå till med import och export…
Ett svenskt åkeri här i närheten, låter lastbilar hämta tysk grädde i Gbg, som ju är fraktad dit med lastbil från Tyskland…
åkeriet fraktar denna tyska grädde till Haparanda där man tillverkar potatisgratäng av den tyska grädden, som sedan fraktas samma väg tillbaka till Tyskland…
Har de kanske inte potatis i Tyskland? Eller gör detta Haparanda företag världens godaste potatisgratäng?
Finns det inte grädde i norrland eller Finland att tillgå?
Hur länge är det hållbart att frakta saker och ting kors och tvärs, när man borde kunna ha dylik tillverkning inom landets gränser?
Det enda en sådan cirkus skapar är väl då jobb…

 

 

Grilltallrik med sommarens hetaste tips!

grillat_chimichurri_tillbehör_ryggbiff
Lova mig EN sak i sommar!
Att ni provar chimichurri – det är ta mig tusan sommarens höjdpunkt när grillen är tänd!
Man måste inte älska chili och stark mat för man kan göra denna chimichurri precis så som man själv vill ha den. Smakrik med ett uns av hetta, lagom-barnvänlig-variant och DÖSTARK om man så önskar! Men jag rekommenderar den till alla som vill prova något nytt tillbehör, till er som undviker/tröttnat på smör och feta såser och till alla er som älskar gooooood mat helt enkelt.

Den är sju resor godare än den ser ut faktiskt. Det är mycket örter, olivolja och vinäger, ett gäng vitlökar och förstås chilisåsen D´Elidas, den passade som handen i handsken i denna heta sås! ♥

chimichurri_recept
Är du nyfiken på chimichurri? Du kan både använda den som marinad och som tillbehör istället för vitlökssmör eller bearnaisesås. Klicka HÄR för receptet.

grillad_ryggbiff
Nicke vid rodret! :-P Ryggbiff och skinkschnitzel marinerade i chimichurri.

nypotatis_färskpotatis_grillat
Godaste grilltallriken är den med nypotatis/färskpotatis. Lite smör och havssalt så blir det en egen rätt! Kan inte motstå när de första kommer till affären… Det är ju bara så gott!

grillat_nötkött_ryggbiff_tillbehör_chimichurri
Ryggbiff till mig och Joline, och grillad skinkschnitzel till Nicke. Han gillar ju inte nötkött! ;-)

ryggbiff_grilllad_chimichurri
Och den härliga kryddstarka såsen! Helt magiskt gott…. :-P

Chimichurri

chimichurri_recept

Jag fick ett tips av Per-Anders på D’Elidas om att röra ihop en egen chimichurri. Han beskrev den som ”Kryddstark sås, pesto-liknande gegga från Argentina som förgyller vilken grillning som helst” Det kunde jag ju bara inte motstå att prova så igår till grillningen testade jag en egen variant och det var en riktig höjdare! :-P

Jag marinerade ryggbiff med den och serverade den även som tillbehör istället för bearnaisesås, det blev galet gott, fräscht och hett så den rekommenderar jag varmt till alla grillare där ute! ;-) Prova!

Det här behöver du : 
2 dl olivolja
3/4 dl rödvinsvinäger
2 tsk D´Elidas chilisås
2 knippen persilja
3 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad dragon
1 tsk malen paprika
1 tsk nymalen svartpeppar
½ tsk salt

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienser i en mixer eller matberedare. Mixa. Smaka av tills du ärnöjd med kryddning och hetta. Jag använde mig av torkade örter och gör du det tänk på att såsen får ”stå till sig” gärna ett dygn så alla smaker träder fram. Förvara i kylskåp. 

chimichurri

Keramiska knivar till bra priser!

keramisk-kniv-tomat
Hej igen, måste bara tipsa er om denna sida med keramiska knivar till bra priser!

Just nu håller VEJB en stor REA på www.vejb.se
(minst 50% rabatt på alla keramiska knivar)

För er som inte är bekanta med varför en keramisk kniv är bättre än vanliga köksknivar så kan jag berätta lite :

  • De keramiska knivarna skapades och användes först i Japan där knivarna numera finns i stort sett varje hushåll. De är vassa och påverkar inte smaken (perfekt för sushi).
  • Istället för stål är dessa knivar gjorda av Zirkonium som är mycket hårdare än stål (t.ex. kockar slipar sina stålknivar varje månad, men keramiska knivar slipar de högst en gång om året).
  • Knivarna är dessutom hygieniska eftersom smaker och lukter helt enkelt inte absorberas av det keramiska bladet. Med andra ord kan du gå från att hacka lök till att skära tomater utan att behöva diska kniven.
  • En keramisk kniv kan inte rosta eller missfärgas till skillnad från stålknivar.
  • Förutom allt det där är knivarna jättesnygga. Ett svart handtag och ett kritvitt blad (som håller sig vitt).

Till alla er som redan känner vet varför keramiska knivar är den nya innegrejen i köket;
Besök www.vejb.se och köp en keramisk kniv
(den minsta och billigaste just nu kostar bara 79kr!)

Naturlig solskyddsfaktor – olika naturliga växtoljors SPF

sunscreenJag har förut skrivit att kokosolja och olivolja har naturlig solskyddsfaktor 15  i sig, detta kan visa sig vara fel. Enligt en engelsk sida så har de mer 2-8 i SPF, beroende på kvaliten på oljan.

Hemsidan listar lite andra oljor:

  • Macadamia Oil – SPF 6
  • Non-GMO Soybean Oil – SPF 10
  • Avocado Oil – 4 – 10 (can get 15)
  • Olive Oil  - 2-8
  • Shea Butter – 3 – 6
  • Almond Oil – SPF 5
  • Sesame Seed Oil – SPF 4
  • Hemp Seed Oil – SPF 6
  • Jojoba Oil – SPF 4
  • Coconut Oil – SPF 2 – 8

Men de bästa oljorna är Hallonfröolja och Morotsfröolja, de har SPF   28-50 respektive  38-40 beroende på kvaliten på fröna.

Jag har nu hittat Hallonfröolja på DEVAZ.se en svensk sida som säljer  hudvårdsprodukter helt naturliga och det är en småskalig produktion, precis sådant som jag gillar!!
Gillar inte dessa stora multinationella företag, litar helt enkelt mer på små företag.

Fick också tips av en Fb-vän om ett litet företag i trakten Blomsdals Örtagård som inte har webshop, men skickar ändå per post om man kontaktar dem via mail. Där fann jag en morotsolja (dock ej från frön) som jag beställt och nu ska här testas både hallonfröolja och morotsolja!

Jag brännner mig inte lika lätt som förr, detta tror jag mer hänger ihop med ökat intag av D vitamin än att jag dagligen smörjer mig med kokosolja. Kokosoljan gillar jag så den får hänga med, tänker att de andra oljorna behöver en ”bärare” så det blir fint att blanda dom i ansiktet.
Hallonoljan över sommaren och morotsoljan på vintern, då lär man få fin färg på vintern också ;)

 

Inspiration av högsta mått
På Facebook för ett tag sedan, såg jag föreslagna länkar............och där" Kakburken, för oss som gillar att baka".
Varje gång jag öppnar fb, så har Kakburken uppdaterats med flera smaskiga inlägg. Mycket tips om tårtor med sockerpasta och alla möjliga fantasifulla och fina utsmyckningar.

Ja, så nu suger det allt ordentligt i baktarmen, här hemma. Någon dag när jag känner att jag har lite extra tid över och ingredienserna finns på plats......ja, då skall jag minsann baka en tårta.



Här är det Heavenly Cupcake som inspirerar

Inspiration av högsta mått
På Facebook för ett tag sedan, såg jag föreslagna länkar............och där" Kakburken, för oss som gillar att baka".
Varje gång jag öppnar fb, så har Kakburken uppdaterats med flera smaskiga inlägg. Mycket tips om tårtor med sockerpasta och alla möjliga fantasifulla och fina utsmyckningar.

Ja, så nu suger det allt ordentligt i baktarmen, här hemma. Någon dag när jag känner att jag har lite extra tid över och ingredienserna finns på plats......ja, då skall jag minsann baka en tårta.



Här är det Heavenly Cupcake som inspirerar

Inspiration av högsta mått
På Facebook för ett tag sedan, såg jag föreslagna länkar............och där" Kakburken, för oss som gillar att baka".
Varje gång jag öppnar fb, så har Kakburken uppdaterats med flera smaskiga inlägg. Mycket tips om tårtor med sockerpasta och alla möjliga fantasifulla och fina utsmyckningar.

Ja, så nu suger det allt ordentligt i baktarmen, här hemma. Någon dag när jag känner att jag har lite extra tid över och ingredienserna finns på plats......ja, då skall jag minsann baka en tårta.



Här är det Heavenly Cupcake som inspirerar

Ojdå!

grönsakerKan inte låta bli att reagera då upprörda känslor råder i delar av lchf-sfären. Givetvis har några fått för sig att man ska byta ut grönsaker mot potatismjöl- RS-resistent stärkelse!!

Det handlar INTE om att byta ut grönsaker mot potatismjöl, det handlar om att ta lite potatismjöl för att förbättra tarmhälsan och för de med diabetes att bla annat få bort gryningsfenomenet dvs att blodsockret är högt på morgonen innan mat. Även de strikta LCHF´are kan ha nytta av potatismjölet, dvs de som inte kan äta större mängder grönsaker och som absolut måste undvika rotsakerna. Per beskrev ju det så bra om varför det inte funkar med ökat grönsaksintag för somliga. Grönsaker tar sig inte hela vägen ner till tjocktarmsbakterierna, men det gör RS och vill du veta vilka grönsaker som innehåller RS och i vilken mängd så läs i länkarna  längre ner.

Vore väl egentligen önskvärt om man faktiskt läser först noga och kanske forskar vidare, kanske tom frågar ut först innan man går till angrepp tycker jag.  För det slutar säkert med att – Jo, det är ok med potatismjöl i just dessa fall och som typ kosttillskott.

Hade man läst rätt så hade man förstått att det är precis så Per Wikholm menar och skriver.  Är det någon inom lchf -sfären som förespråkat rotsaker/grönsaker är det ju Per ;) blir lite fel man å gå på ;)

Jag tycker fortfarande det är värdefulla tips som vi kan fundera över.
Läs med positiva ögon.
Bedöm sedan är det något för mig eller är det det inte, svårare än så är det ju faktiskt inte!

LCHF-guiden till resistent stärkelse och Resistent stärkelse – Nej, det går inte lika bra med selleri

Du kan också läsa hos Margareta KiF, Martina – highfatfitness, Kostdoktorn och Annika D, men där får du leta själv ;)

Därmed har jag sagt mitt ang RS och mest troligt så skriver jag inte om detta igen, den intresserade får själv hålla koll på bloggarna ovan för mer och vidare info.

 

 

Planer för kvällen och tips på goda små desserter

20140420-152454.jpg
Påskdagens lite festligare middag står på tur. Joline och jag planerar kvällen.

Först lutade det åt hasselbackspotatis och nåt grillat kött. Men grillade gjorde vi igår och skära potatis o småpilla med kniven vill jag inte just nu då jag lyckats slinta o klippa mig själv rejält med klotången och har en fin halvmåne som glipar på ena lillfingret. Vi har så kul jag och Kean när klorna ska klippas. :-P

Så vi spånade vidare och eftersom Nicke är på biljakt så är det Joline och jag som står för kökstjänsten idag.

Joline älskar fläskfilé, så de fick de bli. En ostfylld och baconlindad variant och istället för hasselbackare så blir det duchessetoppar och bearnaisesås. Inte tokigt allt.

Nu sitter vi ute på altanen i solen då allt är förberett för inför kvällen. Så sköööönt med sol och INGA vindar. ;-) Hoppas ni har lika underbart vårväder som vi och njuter av påskhelgen. Här klippte Nicke gräsmattan igår så nu är det näääästan sommar ju.

Återkommer med recept på ovanstående men måste förstås tipsa om lite godsaker, om det nu inte blivit för mycket av den varan än vill säga! ;-)

20140420-151006.jpg
Små mini-pavlova med frukt och vit choklad. Recept HÄR>>

20140420-151327.jpg
Petit chouxer med hjortron. Recept HÄR>>

20140420-151842.jpg
Enkel kladdkaka, recept HÄR>>

20140420-152141.jpg
Frozen cheesecake i små pajformer. Recept HÄR>>