Källa: Erika - LCHF till vardag och fest
Portioner: 1 bröd
Ingredienser:
100 g mandel
50 g valnötter
50 g sesamfrön
2 msk fiberhusk
1,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 msk brödkryddor
150 g valfria frön (ex. 50 g solroskärnor, 50 g pumpakärnor, 25 g sesamfrön, 25 g hela linfrön)
250 g kesella 10% (eller turkisk yoghurt eller creme fraiche)
6 ägg
Gör så här:
Mixa mandel, valnötter och sesamfrön till mjöl och blanda med övriga torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop kesellan med äggen i en separat bunke. Blanda allt och låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter. Häll upp i en 1,5-litersform och grädda i 80 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen. Om man vill kan man lägga på aluminiumfolie efter 30-40 minuter. Låt brödet svalna på galler under en bakduk. Skär upp när brödet svalnat helt.
Det här är det godaste LCHF-brödet jag ätit och det går att variera efter egen smak. Här kommer några tips:
- Tål du mandel men inte valnötter, byt då ut valnötterna mot mandel.
- Byt ut valnötterna till dina egna favotirnötter för att få en annan smak på brödet.
- Man kan använda färdigt mandelmjöl istället för hela mandrar om man vill. Köpt mandelmjöl innehåller ofta färre kolhydrater än köpta mandlarna.
- Smaksätt med annan krydda än brödkrydda.