ProViva50 med Stevia

timthumbProViva.se skriver:
”I dagarna lanserar vi tre nya ProViva-drycker som inte liknar någon annan ProViva du druckit förut. Vi kallar drycken ProViva50 och den finns i smakerna Apelsin Mango, Hallon Björnbär och Tropisk.

ProViva50 innehåller inget tillsatt socker. Sockret kommer istället från frukternas och bärens egna naturliga socker och sedan har vi tillsatt en gnutta steviolglykosider. Resultatet blir en en fruktdryck som innehåller 50 % mindre socker jämfört med juice och annan fruktdryck.”

Det låter ju omedelbart bra, men de skriver ju inget tillsatt socker utan att all sötma kommer från frukten OCH med tillsatt gnutta stevioglykosider.
Detta gör den då 50% mindre söt än juice och fruktdryck.

Min fråga blir är all annan ProViva med tillsatt socker?
Är all annan juice och fruktdryck alltid med socker tillsatt?

Isåfall är ju denna långt mycket bättre. :D

Jag kan ju i och för sig tycka att ingen frukt behöver väl sötning?
Den enda är väl citron och andra mycket sura frukter. Låter väl som dessa bär och frukter de använder är nog söta i sig?

Någon som smakat och vet nått om detta?

edit: ååå jösses, det är tydligen både havre och kornmalt i dessa drycker och en massa druvjuice och annat, DVS INGET FÖR EN LCHF´ARE DÅ…

 

Bloggar etiketter: , ,

LCHF Creme brulee

Saknar du, precis som oss, att äta Creme Brulee? Dont worry! Vi har den enligt LCHF dieten.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft (125 grader vanlig ugn).
2. Skjud grädde och mjölk tillsammans med vanilj.
3. Blanda äggulor och sukrin.
4. När mjölkblandningen svalnat blandas dessa två ihop.
5. Smöra 4 portionsformar. Häll blandningen i formarna.
6. Ställ dem i en långpanna med hett vatten. Vattnet ska täcka upp till halva formen.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60-75 minuter. Det viktiga är att Bruleen blivit fast.

Strö på lite råsocker ovanpå och bränn av med en creme brulee brännare.

Läs mer om creme brulee här.

Rabarberkräm
Källa: AnetteF
Portioner: 1

Ingredienser:
3-4 späda rabarberstjälkar
1-2 msk stevia strö
2 tsk kokosolja med neutral smak
lite vatten

Vispgrädde (ovispad)
Gör så här:
Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg i kastrull tillsammans med övriga ingredienser. Koka på svag värme tills rabarbern smält.

Servera med vispgrädde.
ICA sylt i smakerna hallon – jordgubb – lingon sötad med stevia

Det finns nu sylt sötad med stevia, ICA introducerar dessa sylter och de bör finnas på marknaden.

Någon som redan testat? Är de goda eller finns det en bismak?

ica-sylt-utan-socker_5185af92ddf2b30d944ed6ac

 

Bloggar etiketter:

Jag som trodde ”LCHF” höll på att godkänna fruktos…

honungmen  nu skrev Kostdoktorn om frukos och Agave sirap, och det var ju ett förklarande inlägg men det bästa kom väl i Per Wikholms kommentar och JAUS lite längre ner fyllde i något viktigt…

För nu på senare tid har det rekommenderats just fruktos och man har lyft fram dem med lågt GI och tyvärr inte förstått just det som Per Wikholm skriver ”Fruktos ger till skillnad mot glukos ingen som helst mättnadssignal. Fruktos är därför av flera skäl värre än glukos vilket dock inte betyder att glukos/druvsocker/dextros är bra.

Det är ett otyg och en skam för LCHF-rörelsen att agavesirap, honung, kokossocker, palmsocker, lönnsirap med mera lyfts fram som nyttiga alternativ till socker.”

Per Wikholm skrev också något bra häromsistens på LCHF.se som jag väljer att citera lite ifrån här:
”anser jag ändå att stevia (samt eurythritol) sannolikt är de minst dåliga sötningsmedelsalternativen. De finns i naturen och har ätits av människor under lång tid. Värt att veta är att stevia används i stor skala i Japan under flera årtionden, detta på grund av att japanska myndigheter aldrig godkände det artificiella sötningsmedelet aspartam. Så Coca Cola och andra läsktillverkare var tvungna att använda stevia (som var godkänt) i sina light-läsker.

Min åsikt är också att stevia blivit styvmoderligt behandlad jämfört med andra, ofta artificiella sötningsmedel. Livsmedelsverket/EU borde ha godkänt stevia för årtionden sedan istället för att godkänna aspartam och sucralose. Nu ägnar sig Livsmedelsverket åt att jaga de livsmedelsproducenter (t ex Fun Light Green) som skriver ”sötat med stevia” på sina produkter. Livsmedelsverket kräver att det ska stå ”sötat med steviolglukosider” istället. Jag kan bara tolka det som att Livsmedelsverket går sockerindustrins ärende och vill framställa stevia som något suspekt och kemiskt genom namnet steviolglukosider. Jag tror aldrig att Livsmedelsverket kommer att kräva att de sockrade youghurtarna med deras eget nyckelhålsmärke ska skriva ut den kemiska formeln för socker (C12H22O11) på deras förpackningar.”

 

Bloggar etiketter: , , ,

ICA Sötströ och ICA Stevia strö

STRÖSÖT ICAär samma produkt, man har fått ta bort stevia ur namnet då man inte enligt Livsmedelsverket får skriva stevia då det heter steviolglykosid…

Det är nog ingen större skillnad på den tidigare Steviaströ mot denna Sötströ, den bör behandlas som ren erytritol och kompletteras med lite mer stevia för att undgå bismaken av erytritolen.

Så vet du med dig om att ni är känsliga eller de som ska bjudas på är känsliga för erytritolens kalla ofta lite svidande bismak vid överdosering, bör ta endast 2-3 msk av den och fylla upp med 1/4 krm stevia.

Skrivit om detta problem här Vad är ICA stevia strö (sötströ) egentligen?

En bloggläsare ska tackas för bilden!

 

 

Bloggar etiketter: , , ,

Chokladbollar

Har din energinivå nått botten och du behöver lite mer energi för att klara av resten av dagen/kvällen? Testa då dessa chokladbollar! Förutom energi så fyller du även din chokladabstinens!

Varje chokladbollar innehåller per bit: 81 kcal, 1 g protein, 0 g kolhydrater, 7 g fett.

Blanda rumsvarmt smör och ev sötning med elvisp, rör sedan ner övriga ingredienser och vispa ihop! Rulla små bollar och rulla i kokosflingor och ställ sedan kallt!

1. Börja med att blanda rumstempererat smör och sötning med elvisp.
2. Rör sedan ner resterande ingredienser och vispa ihop.
3. Rulla chokladbollarna efter önskad storlek.
4. Rulla sedan chokladbollarna i kokosflingor.

Servera dessa kalla!

Har du någon annan favorit LCHF chokladboll? Tips på hur man kan variera?

Blodsockertest grafik

Denna grafik har stevia vital gjort efter ett gammalt inlägg där vi frossar i glass och tårta, allt hembakat med erytritol och stevia.
Lite kul att se våra tre olika värden efter just dylik steviasocker-frossning.

35008_513696295353218_359859350_n

LCHF mindre militant

Ducks-in-a-rowLCHF-rörelsen har vuxit upp och nyanserat sin syn på kolhydrater. I dag bor vegetarianer, fettförespråkare, bröd-, kak- och rotfruktsätare under samma tak. Och en titt i bokfloden visar att det snart finns fler böcker om bröd- och kakbak än om viktminskning.

(Där är de ute cyklar för att försöka nedgöra lchf-kakbak och sedan när behöver alla gå ner i vikt?
Sedan när är LCHF bara en viktminskningsmetod? För mig är LCHF något som ska vara livet ut, vad är det för er?)

Skrev Svd  4/4

de fortsätter:
”Glöm bacon, smör, grädde och biffar med ett ynka salladsblad. Dagens lchf-are väljer lika gärna lax, avocado och olivolja som fettkälla. Även bröd och kakor, allas vår snuttefilt, slinker ner, fast de bakas av mandel- och kokosmjöl och sötas med stevia och sukrin. ”

och där kommer ett förakt in mot kakbak… kallas för snuttefilt!?

Jag vågar lova att LCHF uppfattas mindre militant och fanatiskt är just  (hur förhatligt det än är för somliga) tidningar som Mat & Hälsa, Aftonbladets och Expressens LCHF tidningar, de är ju liberalare och finns ofta lite bakrecept här och där.

Så jag är säker på att vi ”kakbakande kvinnor” (finns nog män som bakar också) som också ofta möts med förakt eller kompakt tystnad, som om vi inte finns, är en stor bidragande orsak till att LCHF nu mjukats upp och inte ses som fanatiskt militant längre.

Detta har varit min drivkraft sedan dag 1, och jag har ofta på de mer ”fanatiska” sidorna upprepat detta mantra, – Ska vi ha med hela folket att äta en kosthållning a´la LCHF style måste vi alla uppskattas och ses.

Inget ”rättning i leden” här inte, utan ät efter dina förutsättningar och behov. jag har många inlägg på temat i bloggen…

Lite så som norska Dr Sofie Hexeberg så klokt uttalat sig en gång till mig:
”Jeg synes det er greit å gi befolkningen sunne alternativer. De færreste klarer å leve på ren steinalderkost. Enhver reduksjon av sukker og mel (stivelse) er etter min mening positivt.”

 

Stevian och skrämselpropagandan…

imagesLivsmedelsverket och i viss mån faktiskt en del LCHF-kretsar gör sitt yttersta för att skrämma oss för stevian.
Här kan ni läsa Per på LCHF.se ´s kommentar om stevian. Inte ofta man läser något så klarsynt…

Det senaste och kanske det effektivaste (?) sättet att skrämma oss på är att benämna något med ett E-nummer och/eller ange den kemiska formeln/beteckningen.
Det roliga blir här är att det mesta är kemi, hela universum är kemi. Läs också om ”Alla E-nummer är inte kemiskt hokuspokus

Så när Per benämner vanligt socker med den kemiska formeln C12H22O11 blir det lite kul och ännu roligare blir det ju när man då inser att även honung och andra GI socker också har en kemisk beteckning.
Honung har:
C6H12O6 , ca 70 %
C12 H22 O11 , ca 10 %

BUU!

Blev ni rädda nu?

Skämt åtsido, men visst blir det lite löjligt när man försöker skrämmas för något som faktiskt kunde ge den allmänna folkhälsan ett rejält lyft?

fast å andra sidan, en sjuk befolkning och sockerstinn, beroende och speedad befolkning kanske har sina fördelar… många tjänar ju pengar…

grunnar jag så här i den högtid när vi äter som mest sockergodis

GLAD STEVIA PÅSK

 

 

Bloggar etiketter: , , , ,