Köttfärslimpa med champinjoner och skysås

köttfärslimpa_recept
Nu ska ni få dagens recept, nämligen måndagsmiddan här i huset. Köttfärslimpa med färska, smörstekta champinjoner till, potatis, morötter och skyssås. Inte så dumt alls. När jag gör köttfärslimpa har den en strykande åtgång, det är en av Nickes många färs-favoriter, men de visste ni ju redan! :-P

Jag håller med honom, visst är det gott och speciellt med champinjoner till.

Jag vet, detta är inte burkchampinjoner (som jag är smått galen i) men de gånger jag hittar riktigt fina, små och kritvita färska då köper jag dom. Det blir tokgott om man skivar och steker i torr panna, saltar och låter dom ”vätska” av sig för att sedan få en klick smör och lite peppar, det är allt som behövs och då är dom snäppet godare än burkchampinjonerna faktiskt! ;-)

Varianten på köttfärslimpa blev denna gånger med ”löksoppa”… Jag ska förklara;
Istället för bara vanlig hackad, riven eller brynt lök så använder sig många av löksoppa i pulverform som smaksättning till köttfärslimpa. Det ÄR gott men man behöver ju nödvändigtvis inte använda pulver! Nä, så gör egen – det blir godare så och den är verkligen busenkel att göra själv.

6-8 port
Det här behöver du :
1 kg blandfärs
1 msk potatismjöl
1 dl ströbröd
2 dl mjölk

Löksoppa :
50 gram smör
3 stora gul lök
4 msk oxfond
2½ dl vatten
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Förbered löksoppan först av allt så den får svalna något. Hacka löken och fräs i stekpanna med smöret tills löken blivit mjuk och genomskinlig, låt den steka länge på låg värme, ca 30 min. Tillsätt oxfond och slå på vattnet, låt allt få bubbla ihop nån minut. Smaka av den med salt och peppar, när den är lite för salt är den perfekt! Ta sedan av plattan och låt svalna. Om du vill kan du mixa löksoppan med mixerstav så får du en finare konsistens på köttfärslimpan, det är en ren smaksak!

Blanda sedan ströbrödet med mjölken och låt svälla, rör ihop med löksoppan och blanda sist ner färsen. Smörj en ugnsplåt och forma färsen till en limpa. Stek i ugnen ca 1-1½ timme i 175 grader.

Använd lite grann av stekskyn som bildats på plåten och sila ner i en kastrull, späd med vatten eller buljong, lite soya, en matsked vinbärsgelé. Smaka av med salt & peppar. Red såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

* TIPS :
Tänk på det när ni steker svamp att alltid börja med torr stekpanna, inget smör eller olja alls. Stek svampen tills den får fin färg och ingen vätska finns kvar i stekpannan. Salt hjälper till att dra ur vätskan. Sen kan du peppra och avsluta med en klick smör för den goda smaken!

köttfärslimpa_champinjoner_sås

The post Köttfärslimpa med champinjoner och skysås appeared first on Kryddburken.se.

Långlagade, möra fläskkotletter i skysås

kotletter_fläskkotletter_möra_skysås
En enkel husman med härligt möra och saftiga fläskkotletter är bland det godaste som finns. Kött, sås och potatis, det står jag fast vid och kommer göra resten av mitt liv! ;-)

Just fläskkotletter tycker jag har hamnat i skymundan, jag gillar dom skarpt och ska man köpa såna så se till att de är med ben. Benen ger en mustigare och fylligare smak till köttet och skulle du mot förmodan skära bort benen FÖRE tillagning, ja då får du en utskuren kotlett som i affären saluförs som ytterfile! Så nu vet du de. ;-)

Riktigt fina skivor av fläskkotlett med ben är ännu godare, prova gärna att bräsera och låta dom långlagas med en härlig skysås så får du en riktig finmiddag på bordet!

Det här behöver du :
6 fläskkotletter med ben
Smör till stekning
Salt & peppar
½ dl mörk balsamvinäger
1 msk ljus sirap
2 morötter
2 gula lök
3 hela vitlöksklyftor
1-1½ liter kraftig köttbuljong (hemmagjord, oxfond/tärning + vatten)
2 msk mushroom soya
ev. några droppar soya color
1 burk creme fraiche
½ dl grädde
Salt & peppar

1-2 burkar konserverade champinjoner ;-)

GÖR SÅHÄR :
Bryn kotletterna i stekpanna med smör på hög värme så det får fin färg. Salta och peppra. Slå på balsamvinägern och sirap så allt får ett riktigt uppfräs. Plocka upp kotletterna och lägg på fat sidan om så länge. Skär lök och morötter grovt och stek i samma panna så det blir fint karamelliserade av det som finns kvar i stekpannan efter kotletterna. Ner med kotletterna igen och slå på buljong och soya, ev några droppar soya color för färgens skull.

Sänk värmen och låt dom bräsera utan lock ca 1-1½ timme. Rör ner en burk creme fraiche och liten skvätt grädde. Koka upp så du får en krämig sås, red ev. av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Sen om man är som jag så överdoserar man med champinjoner, men de kan man låta bli om man vill. För mer sås öka på mängden buljong. Smaka av. Servera med kokt potatis, lök och morotsbitar från pannan.

möra_kotletter_skysås_grönsaker_lök_morötter
Kotletterna har fått brynas till fin färg. Lök och morötter fått karamelliseras av stekskyn från kotletterna i pannan.

skysås_kotletter
Slå på buljong och låt bräsera ca 1-1½ timme på medelvärme.

kotletter_sås_skysås_fläskkotletter
Rör ner en burk creme fraiche och lite grädde, låt såsen koka ihop och bli krämig. Och ni som inte är lika galen som jag i burkchampinjoner gör inte så, och ni som är det – GÖR SÅHÄR!!

koka_potatis
Kokt potatis till, kan det bli bättre?? :-P

The post Långlagade, möra fläskkotletter i skysås appeared first on Kryddburken.se.

Kyckling i stark sås

kyckling_wok_het_sås_asiatisk_mat_recept
Efter en sen frukost (idag också) med uppstekta kroppkakor från gårdagskvällen så tänkte jag att det skulle bli en riktigt lat, härlig söndag innan allvaret sätter igång imorgon igen… ;-) Barnen plockade fram ritblock och pennor och dukade om köksbordet till en regnig innedag med pennorna i högsta hugg.

Kära maken placerade sig framför datorn och ”Blocket” o jag vet inte riktigt VAD som flög i mig när jag började plocka av julgranen helt i det blå, så rofyllt och mysigt allting… Om jag bara kunde begränsa mina impulser ibland och låta det stanna vid en tanke och inget annat!?

Sen åkte granen ut… Det var ju meningen förstås, lite barr å så dammsuger man väl upp i ett nafs… Men sen då??

Nånstans där i förbifarten råkade jag nämna för gubben att vi kanske skulle hjälpas åt å fixa lite i garderoben, plocka upp lite lådor på vinden och kanske… VIPS – TJOHOPP – JÄDRANS VILKEN GALOPP så va vi igång!!

Herregud vad allting tog fart från en stilla söndag till en närmast likt fullbemannad lastkaj på DHL i värsta rusnings-lastningen eller nånting… Lådorna flög till höger och vänster och det rensades, och garderoben blev tom och städad, julgardinerna åkte ner i ett svisch. Adventsstakarna, juldukar, tomtar, lyktor, glitter och kransar! ALLT PÅ EN GÅNG!!

Jag ska verkligen inte gnälla då jag har en flyttgubben till karl men herregud va tungt allting är när man ska kånka och bära kartonger och stuva, lyfta upp för vindstrappen och ha sig… Svettigt och stressigt!!? Hellre så städar jag nog ihjäl mig… Men när Nicke är i farten då går det undan! Å när en annan sliter så svetten sprutar för att få tyngsta pjäsen som skulle upp på vinden att ens rucka på sig så kommer han ner och tar den under en arm och knatar upp för vindstrappen lätt som en plätt… Jag tror det är starke Adolf jag är gift med, eller nåt sånt! ;-)

Men nu är det gjort! Ja – julen är utdansad alltså! Garderob o vind städad, rensad, fylld, köket i ny skrud, inte ett spår av minsta lilla tomte finns längre… :-P

Nu ska jag jobba dubbelpass i dagarna två nere i stan så de va ganska skönt å få det gjort faktiskt! Har ni julen kvar ännu, eller har den åkt ut??

Söndagsmiddan idag blev en härligt god kyckling i stark sås. Bara att lufta fjädrarna och snyta snoken nu – det här är GOTT!! Vi hörs imorgon… Gissa vem som ska sova gott snart… ;-)

6 port
Det här behöver du :
3 kycklingfiléer
Smör till stekning
1½ msk maizenamjöl
Salt & peppar

Såsen : 
½ purjolök
3 finhackade vitlöksklyftor
3 msk finhackad ingefära
1 röd färsk chili (spansk peppar)
1 pressad citron
1 pressad lime
½ liter stark kycklingbuljong el. fond
2 msk koncentrerad apelsinjuice
3 msk tomatpuré
2 msk kikkoman soya
2 msk hoisinsås
2 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk flytande honung

2 burkar skivade vattenkastanjer
1 burk minimajs
1 burk böngroddar
1 burk hela champinjoner

1 bukett broccoli, delad i mindre bitar, lätt förväld i saltat vatten

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingfiléerna i strimlor. Smält smöret i en stekpanna. Bryn kycklingen så den får fin färg. Pudra över maizenamjölet, salt och peppra och rör om. Lägg upp på ett fat vid sidan om sålänge.

Vispa ur pannan med kycklingbuljongen. Tillsätt sedan alla övriga ingredienser till såsen. Smaka av.

Tillsätt sist av allt vattenkastanjer, minimajs, böngroddarna, champinjoner och broccoli.

het_sås_kyckling_thai_asiatiskt
Förbereder söndagens middag!

kyckling_kyckling_het_sås_wok
Kycklingen är brynt med salt o peppar.

het_sås_kyckling_asiatiskt_mat_recept
Såsen är på gång. Här har vi massa goa, starka saker… ;-) Kycklingbuljongen ska snart slås i, DÅ kan man börja smaka av!

wok_grönsaker_minimajs_vattensakstanjer_böngroddar
Minimajs, böngroddar och vattenkastanjer… Om man älskar vattenkastanjer så tar man två burkar! Om man älskar burkchampinjoner så tar man en sån burk också! ;-)

kyckling_het_sås_asiatisk_mat_recept
Här har vi den, kyckligen i stark sås. Och så spetsar vi till det med lite härlig broccoli också!

kyckling_i_stark_sås
Smaklig måltid!

The post Kyckling i stark sås appeared first on Kryddburken.se.

Kalops Husman – som jag längtat efter dig!

fransyska_kalops
Igårkväll ropade jag in herr ”Kalops Husman” i köket! Jösses va roligt med sånt besök, å som jag längtat efter att stå å pula med köttgryta igen, smaka a, krydda, puttra på, röra, reda, smaka av igen osv osv… :-P

En riktigt vällagad, långkokt kalops med fint kött från fransyska som fått småputtra på spisen i timmar, doften av kryddpeppar och lagerblad, en buljongsås som är så god att den går att äta med sked, och potatisen till, och mina älskade burkchampinjonerna… Ja, ni känner mig, jag kan inte va utan dom en dag till nu! ;-)

Fy, bubblans så gott och till detta pressgurka, rödbetor och söt vinbärsgelé… Blunda o njut… Gillar ni kalops??

Upp med handen alla som kokar sin egen kalops!?
Är vi så många kvar egentligen??

12 port
Det här behöver du :
4 kg fransyska
Smör till stekning
3 gula lökar
2 röd lök
½ purjolök (med grön blast)
5 morötter
1 msk hela kryddpepparkorn
2 tsk hela vitpepparkorn
5 lagerblad
2 msk tomatpuré
2-3 liter färdig köttbuljong, gärna hemmagjord alt. tärning/fond + vatten
2 msk mushroom soya
Soya color efter färg o tycke
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar
En gnutta socker
2 burkar hela champinjoner

GÖR SÅHÄR :
Putsa och skär köttet i grytbitar, bryn i stekpanna lite i taget och lägg sedan över i en större gryta efter hand. Slå på vatten så det precis täcker köttet. Låt koka upp på medelvärme & skumma av noga. du får skumma av i omgångar, ca 30 min, så du får en klar fin buljongsås sen.

Tillsätt buljongen. Inte allt på en gång eftersom vätskan kokar bort lite efter som. Späd på mer lite då och då istället.  Soya och ev. soya color för färgens skull. Skala och skär lök, purjo och morötter i grova bitar. Bryn i stekpanna på hög värme tillsammans med kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad och tomatpuré. Häll sen över allt i den stora grytan med köttet.

Koka kalopsen på svag värme ca 3½-4 timmar tills köttet är riktigt mört. Jag vill ha extra mört kött som bara faller isär så tiden är en smaksak.

Red grytan med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & peppar och en gnutta socker. Tillsätt 2 burkar hela champinjoner. Servera till kokt potatis eller potatismos, pressgurka, rödbetor & vinbärsgelé!

Det här är mitt ”standard-recept” där långkok, nötkött, lök, morötter, klar buljong, kryddpeppar och lagerblad är A och O. Sen är det förstås alltid kul att laborera med smaker med tomatsås, chili, vitlök etc. men då kallar jag det bara för köttgryta… En kalops är en kalops! :-P

lök_morötter_kalops
Lök, morötter, purjo, kryddor och tomatpuré får fräsa ihop i stekpannan några minuter innan dom åker ner i kalopsen.

koka_kalops_grytbitar
Köttet är brynt och här jag precis hällt på lök och morötter som fått fräsa i stekpannan tillsammans med kryddorna.
Nu ska de koka läääänge, lääänge… ;-)

kalops_recept
Såhär vill jag ha min kalops. Några stora, hela bitar finns kvar men såsen ska vara en riktigt köttsås med mört kött. Till hemmagjort potatismos är detta bland det godaste som finns! :-P

The post Kalops Husman – som jag längtat efter dig! appeared first on Kryddburken.se.

Vegetariska nuggets wraps med sweet chili


Ni vet hur det är med julmaten, den är vansinnigt god och lockande men efter ett par sittningar med skinka, janssons, köttbullar och prinskorv börjar det till slut bli lite mäktigt. Det är lätt att älska årstidens fröjder men väldigt lätt att tröttna för fort också så lagom dos är bäst tycker jag.

Jag tänkte bjuda på ett ett otroligt gott alternativ till all julmat, kanske det godaste du bjuder vänner och släkt på under mellandagarna?! Att receptet dessutom är vegetariskt och framtaget i samarbete med Hälsans Kök gör att det passar många. En vegetariskt fräsch rätt av sesam nuggets, baserat på vete och soyaproteiner med en frasig panering av sesamfrön.

Gillar ni kycklingnuggets så gillar ni garanterat dessa, jag tyckte dessutom dom var godare och hade en mer lätt, smakrik panering som inte kändes så flottig.

Nuggets kan du steka och servera tillsammans ris, wokade grönsaker, goda ostar och sallader. En ljummen rotfruktssallad med fetaost och goda dipper kanske? Eller små naggande goda spett att doppa i heta såser, eller varför inte som plockmat på tandpetare med en liten körsbärstomat och brieost?

Här har jag dock valt att göra ett avbrott till all julmat med en enkel wrap av mjuk tortilla, salladskål, rödlök, gul snackspaprika & gurka. Färska champinjoner, lätt brynta i smör tillsammans salt, peppar och rivet skal från apelsin ger en härlig konstrast. Ni måste bara prova. :-P

Sitter du själv inne med något vegetariskt tips på julmat?
Lämna gärna inspiration i kommentarsfältet.


Basingredienserna förutom smör/olja till stekning, salt och peppar. Väldigt enkelt att förbereda och servera goda wraps på nolltid!


Sesam nuggets, här lätt upptinade för att sedan stekas på i stekpanna i smör/olja på medelvärme tills de blir härligt gyllenbruna.


Montera sedan på mjuka tortillabröd, salladskål, sweet chilisås, nuggets, rödlök, gurka och paprika.


Dom smörstekta champinjonerna med härlig smak av rivet apelsinskal sätter en fräsch ton på hela rätten.


Rulla ihop och svep om med bakplåtspapper, servera direkt!

 


För fler recept och inspiration besök Hälsans kök hemsida.

Lycka till!

The post Vegetariska nuggets wraps med sweet chili appeared first on Kryddburken.se.

Rimmade, tjocka revben med julens kryddor!


Resultatet av mitt lilla experiment med rimmade revben (1 dygn i saltlag) och med en klibbig glaze på som jag körde på låg ugnstemperatur i nästan 7 timmar blev något ofantligt gott, hett, klibbigt, salt, och med sötma från honung men framförallt blev det mört och torkat lite likt ”beef jerky” fast här med fläskkött. Jag tror att just tjocka revben också ger en djupare smak där även benen får tillagas.

En riktigt beef jerky görs av tunt skuret, magert kött som får en saltmarinad kanske en halvtimme-timme före den torkas timvis i ugnen på låg temperatur. Man kan med fördel kavla köttet för en tunnare konsistens. Saltmarinaden kan också varieras med precis vilka kryddor man vill, chili, lök, peppar, och så lite sömta förstås det är ju det karaktäristiska för just beef jerky. Prova bägge alternativen om ni gillar salta snacks. Perfekt till fördrink, mingel och eller en kall öl!

Rimmade revben :
2 kg tjocka revben med ben

Saltlag :
1½ liget vatten
1½ dl salt (finkorning)
2 msk strösocker
3 lagerblad
1 kanelstång
1 msk chiliflakes
2 msk vita och svarta pepparkorn

Vispa ihop tills saltet löst sig. Lägg ner revben, på med lock och låt stå i kylskåp ca 24 timmar, inte mer.

Glaze :
2 dl rapsolja
½ dl ketcup
4 msk flytande honung
2 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
1 msk mörk balsamvinäger
1 msk soya
1 msk malen mild paprika
3 tsk malen ingefära
2 tsk malen kryddnejlika
Salt & peppar

Rör ihop alla ingredienser till glazen. Lägg revbenen på en stor ugnsplåt med bakplåtspapper och pensla alla bitar.

Tillagning :
Sätt ugnen på 80 och stek revbenen ca 7-8 timmar, vänd och pensla nån gång då och då. Låt svalan något och ”pilla” rent kött från ben och fett. Lägg upp på fat. Förvara i kylskåp. Bjud som snacks.


Saltlag har vispats ihop.


Revben ska ni rimmas ca 24 timmar.


Ta upp dom ur saltlagen och torka av dom lätt. Lägg på plåt med bakplåtspapper.


Pensla på glazen och stek i ugnen ca 7-8 timmar på 80 grader.


Färdiga!


Pilla bort ben och fett och lossa köttet i små bitar så du har det perfekta snackset! :-P

The post Rimmade, tjocka revben med julens kryddor! appeared first on Kryddburken.se.

Citrus & balsamicokyckling, potatiskaka med het tomat & majssalsa


Här kommer ett oslagbart recept för det lite festligare tillsättningarna. Kycklingen i såsen är bara för god, och istället för de klassiska tillbehören som ris, pasta, klyftpotatis etc. så kommer här en god potatiskaka. Vansinnigt gott och med en het salsa som sätter det där lilla extra stinget till rätten. Ni kan bara inte missa det här! :-P

8 port
Det här behöver du : 
1 kilo kycklingfiléer
Salt & peppar
2 citroner
2 msk mörk balsamico
1 msk flytande honung
6 dl köttbuljong (egen, fond el. tärning + vatten)
några droppar soya color
2 dl grädde

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingfiléerna i avlånga strimlor, ganska tjocka. Bryn i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Pressa över saften från 2 citroner. Tillsätt balsamicovinäger och honung. Vänd runt alltsammans och sänk sedan värmen. Slå på köttbuljong och grädde och låt puttra ihop ca 15 min. Smaka av. Ev. med citron, balsamico, salt eller peppar?

Servera med potatiskaka och en varm, het tomat och majssalsa.

Tomat & majssalsa : 
2 rödlök
1 gul paprika
3 stora plommontomater
1 burk delizie körsbärstomater på burk
1 burk majskorn
1-2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar
en gnutta socker

GÖR SÅHÄR : 
Hacka rödlök, paprika och plommontomater grovt. Lägg i kastrull och häll på körsbärstomaterna. Krydda med D´Elidas chilisås, salt och peppar… En gnutta socker ska de va också! Låt få ett uppkok, sjud sedan på svag värme ca 10 min.

Potatiskaka : 
8 medelstora potatisar
2 finrivna vitlöksklyftor
3 ägg
3 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj, skala och riv potatisen fint eller grovt, det är en smaksak. Jag använde fina rivskivan i matberedaren. Blanda potatisen med riven vitlök, ägg, grädde och smaka av smeten med salt och peppar. Häll i en form ca 20*30 med bakplåtspapper. Grädda i ugn ca 1 timme i 200 grader. Skär upp i rutor när kakan fått stå till sig något efter att du tagit ut den.


Potatiskakan redo för ugnen.


Kyckling på god väg…


Tomat och majssalsa puttra på…


Potatiskakan är klar. Den går lätt att skära i rutor men finast blir dom om den får ”stå till sig” och värmeutjämna en stund före servering.


Smaklig måltid!

The post Citrus & balsamicokyckling, potatiskaka med het tomat & majssalsa appeared first on Kryddburken.se.

Långkokta, tjocka revben i härlig skysås


N
u minsann ska vi damma av en hederlig husmansklassiker. Jag gjorde en snabb sökning på google och där var det väldigt lätträknade recept med just revben i sås så nu hoppas jag ni apar efter detta i veckan eller till helgen, en på tok alldeles för bortglömd klassiker.

Tjocka revben, långkokta i en god, härlig skysås. Serveras med kokt potatis, inlagd gurka, ärtor och lingonsylt. Detta är något av det godaste som finns. Köttet blir riktigt saftigt och bara faller isär från benen, för att inte tala om såsen! Detta är äkta gourmetmat för mig, såsom det ska smaka!

Hemköp har dessutom bra pris på dessa revben denna vecka. Skynda fynda! :-P

4 pers
Det här behöver du : 
2-2½ kg tjocka revben
Smör
3 små morötter
1 gul lök
½ purjolök
1 eko köttbuljongtärning
Vatten så det precis täcker köttet i grytan

Såsen :
Silad sky från grytan
1½ dl grädde
1 tsk soya
Maizenamjöl utrört i vatten
En nypa socker

GÖR SÅHÄR : 
Använd en rejäl och rymlig gryta. Smält smör och bryn de tjocka revbenen runtom så de får fin färg. Lägg tillbaka i grytan när allt är brynt. Tillsätt vatten så det precis täcker köttet och resten av ingredienserna. Lägg på locket och låt grytan småkoka på medelvärme ca 3 timmar.

Ta upp revbenen och sila skyn från lök och morötter i en skål. Häll tillbaka skyn i grytan igen och koka upp. Tillsätt grädde och redning med maizenamjöl utrört i lite vatten till önskad konsistens på såsen. Lite soya och en nypa socker. Smaka av. Ev. salt & peppar kanske… Lägg nu tillbaka revbenen i såsen och låt stå på svag värme tills det är dags för servering. Tillbehör; Kokt potatis, inlagd gurka, gröna ärtor och lingonsylt.


F
örberedd! :-P


R
evbenen har fått bryna och är nu fint gyllene.


S
lå på vatten så det precis täcker köttet. Tillsätt resten av ingredienserna.


E
fter 3 timmar på medelvärme med lock ser det ut såhär! Ta upp revbenen och sila skyn genom ett finmaskig durkslag. Häll tillbaka skyn i grytan.


K
oka upp och gör iordning såsen.


L
ägg ner revbenen i såsen igen. Klart för servering!


Ä
lskade husmanskost! ;-) Så in i bängens gott så det finns inte ord… Mört, saftig kött, gudomlig sås (snåla inte) och rykande het potatis… Bättre än såhär kan det inte bli en helt vanlig måndag!

 

Kryddiga kalkonspett med ”double baked potatoes”


F
redag!! Tjohooo va härligt med helg, trots att regnet vräker ner här på ön så är det hur mysigt som helst att få tända lite ljus och fredagsmysa!

Vad har ni ätit för gott ikväll?

Har ni några bra filmtips att rekommendera?? 

Här hemma blev det marinerad kalkonfilé som jag gjorde spett av och serverade med ”double baked potatoes”. Varför låter det så mycket godare på engelska än ”dubbelbakad potatis”? Kan varmt rekommendera detta iallafall. Hela familjen gav tummen upp och allt gick åt förutom tre halvor potatoes! ;-)

Helgen här ser lugn ut, en födelsedag och beställd smörgåstårta till på söndag ska fixas och imorgon ska jag överraska familjen med lite rolig ”mini-mat”… Mer om det imorgon, ha nu en finfin fredagkväll alla därute!

4 port
Kalkonspett i marinad :
2 kalkonfiléer
½ dl olivolja
en skvätt soya
½ pressad citron
1 pressad vitlök
1 krm cayennepeppar
Salt & grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär kalkonfiléerna i bitar. Lägg i en plastpåse. Tillsätt ingredienserna till marinaden, knyt ihop påsen och massera in kryddorna. Låt ligga i kylskåpet ca 2 timmar.

Hetta upp en stekpanna och vänd ner bitarna med marinaden och fräs hastigt på hög värme tills de fått fin färg. Lägg upp bitarna på en tallrik. Trä på spett varvat med grönsaker, här använde jag röd och gul paprika samt zucchini. Slå in i folié och efterstek i ugnen tillsammans med den bakade potatisen (ca 220 grader) ca 10min tills köttet är genomstekt. Servera.

Double baked potatoes : 
4 bakpotatisar
En klick smör
1 äggula
Mjölk
Salt
Vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Baka potatisen i ugnen, 200 grader ca 45-50 min. Ta ut och dela dom på mitten. Gröp ur halvorna och lägg inkråmet i en bunke. Tillsätt en klick smör, lite mjölk, en äggula. Mosa ihop med rotfruktstöt, smaka av med salt och peppar. Fyll en spritspåse och spritsa i varje skalhalva. Gratinera i 220 grader tills moset fått fin färg, ca 15-20 min.


K
alkonspetten görs förs när bitarna fått bryna till fin färg. Efterstek spetten i ugnen, inlindade i folié.


B
akpotatisarna är klara.


D
ela på mitten…


G
röp ur inkråmet och gör en fint duchessmos av det.


S
pritsa moset i skalhalvorna. Gratinera i ugnen på 220 grader tills de fått fin färg.


S
maklig måltid! ;-)

Fläskfilé balsamico


Här kommer en riktigt snabb fläskfilé med härligt krämig sås av balsamico, champinjoner och en gnutta hetta av sambal oelek. När jag får idétorka brukar det vara smidigt att svänga ihop något snabbt med pasta och där ligger spagetti och köttfärssås högt på listan, :-P Alltid, gott och varieras efter dagshumöret!

Men vill man svänga ihop något snabbt en fredagkväll fast inte just spagetti och köttfärssås då så är detta ett gott alternativ. Skickar man iväg gubben till affären får det inte vara fööör krånglig lista heller så ibland kommer han hem med en fläskfilé och en påse frysta pommes frites och då kan det bli såhär… ;-)

Riktigt gott och går på nolltid i stekpannan samtidigt som pommesen blir färdig i ugnen, en sallad hinner man alltid svänga ihop också medans såsen puttrar en stund. :-P

Det här behöver du :
1 fläskfilé, ca 350-400 gram
Nymalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor
2 msk balsamico vinäger (röd)
½ msk sambal oelek
2 dl köttbuljong (egen el. Tärning/fond + vatten)
1 msk mushroom soya
1 burk hela champinjoner
1 – 2 dl grädde

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär den i ca 1 cm tjocka skivor som du bankar ut lätt med köttklubba eller bara med handen. Hetta upp en stekpanna med lite olja, fräs på fläskfilén så den får fin färg. Krydda med svartpeppar. Pressa över två vitlöksklyftor, och slå på balsamico vinäger så det börjar fräsa ordentligt. Tillsätt sambal oelek. Häll på köttbuljong, alt 1 msk köttfond + 2 dl vatten. Lite soya och champinjoner… Sänk värmen och tillsätt grädden som får puttra ner till en krämig sås. Du kan alltid röra ner lite maizena + vatten och du vill ha tjockare konsistens på såsen, eller mer buljong/grädde för mer sås.

(Tror det var hos Annika på Smaskens som jag hittade detta recept på för länge sen, dock med lite justering här)


Här puttrar fläskfilén och det doftar helt ljuvligt!


En skvätt grädden rundan av smaken och du får en härlig sås med smak av balsamico, vitlök och lite hetta, det måste de va! ;-)


Snabb fredags eller helgmiddag på bara ett kick!