Fläskfilé balsamico


Här kommer en riktigt snabb fläskfilé med härligt krämig sås av balsamico, champinjoner och en gnutta hetta av sambal oelek. När jag får idétorka brukar det vara smidigt att svänga ihop något snabbt med pasta och där ligger spagetti och köttfärssås högt på listan, :-P Alltid, gott och varieras efter dagshumöret!

Men vill man svänga ihop något snabbt en fredagkväll fast inte just spagetti och köttfärssås då så är detta ett gott alternativ. Skickar man iväg gubben till affären får det inte vara fööör krånglig lista heller så ibland kommer han hem med en fläskfilé och en påse frysta pommes frites och då kan det bli såhär… ;-)

Riktigt gott och går på nolltid i stekpannan samtidigt som pommesen blir färdig i ugnen, en sallad hinner man alltid svänga ihop också medans såsen puttrar en stund. :-P

Det här behöver du :
1 fläskfilé, ca 350-400 gram
Nymalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor
2 msk balsamico vinäger (röd)
½ msk sambal oelek
2 dl köttbuljong (egen el. Tärning/fond + vatten)
1 msk mushroom soya
1 burk hela champinjoner
1 – 2 dl grädde

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär den i ca 1 cm tjocka skivor som du bankar ut lätt med köttklubba eller bara med handen. Hetta upp en stekpanna med lite olja, fräs på fläskfilén så den får fin färg. Krydda med svartpeppar. Pressa över två vitlöksklyftor, och slå på balsamico vinäger så det börjar fräsa ordentligt. Tillsätt sambal oelek. Häll på köttbuljong, alt 1 msk köttfond + 2 dl vatten. Lite soya och champinjoner… Sänk värmen och tillsätt grädden som får puttra ner till en krämig sås. Du kan alltid röra ner lite maizena + vatten och du vill ha tjockare konsistens på såsen, eller mer buljong/grädde för mer sås.

(Tror det var hos Annika på Smaskens som jag hittade detta recept på för länge sen, dock med lite justering här)


Här puttrar fläskfilén och det doftar helt ljuvligt!


En skvätt grädden rundan av smaken och du får en härlig sås med smak av balsamico, vitlök och lite hetta, det måste de va! ;-)


Snabb fredags eller helgmiddag på bara ett kick!