Hur vill du att jorden ska lämnas över till kommande generationer?

gräsbetesDenna köttskatt-diskussion går vidare på bloggar som Köttskatt, Ja tack! och  Varför köttskatt är ett absurt förslag och Världen behöver mer kött av rätt sort, i diverse socialmedier och i Svd debatt och också  i en bra debattartikel på News Mill av Jonas Wangsten
Där saxar jag lite ur den artikeln:
”Djur som är naturligt uppfödda på artegen föda är en väldigt viktig del i framtidens jordbruk. Då får vi nyttigare kött, friskare djur och människor, energieffektivare matproduktion, bättre klimat, större yta för matproduktion, näringsrikare jordar, större matjordslager, ökad biologisk mångfald och en levande landsbygd. ”

och här kommer något jag ofta sagt:
 ”Det första felet som många gör är att jämföra 1 kg av olika råvaror och visa på hur stor klimatbelastning detta kg har. Hur fel det blir är lätt att se om man tittar på ytterligheterna nötkött och gurka. Givetvis måste alla matvaror viktas så att de ger samma ”nytta” för kroppen vad gäller tex energi och näring.”

Här kommer ytterligare något jag ofta sagt:
”Om kor och får rapar metan eller grisar skiter är alltså inte relevant då djuren ingår i ett kretslopp. Det intressanta är hur de får sin mat. Fritt betande idisslare har det funnits under väldigt lång tid. Betydligt fler förr i tiden än idag så därför är det svårt att föra fram idislare som klimatbovar. Det intressanta är att titta på hur vi idag föder upp våra djur. I allt större utsträckning får inte djuren söka sin egen föda utan vi matar dem med sådant vi odlar. Anledningen till att vi ger tex kor kraftfoder har främst tre anledningar. Spannmål är satt under stor prispress och därmed billigt, med ökad stordrift blir det enklare att hålla djuren installade eller i feed-lots samt att djuren växer snabbare med kraftfoder. Som jag nämnde tidigare så är det genom odlingen som jordbruket frigör klimatgaser. Det är alltså inte djurens fel att det får fel mat. Tex kor, som de flesta säkert vet, är inte gjorda för att äta spannmål utan är rena gräs/lövätare. De blir sjuka av för mycket kraftfoder och köttet får en sämre fettsammansättning.”
Detta gäller oss människor också, äter vi det vi är skapade för fiser vi knappt

IMAG0271-150x150Jonas skriver mycket om
( läs mer i länken ovan):
Så hur bör vi föda upp djur? Jo, givetvis genom att ge dem artegen föda och att de får utöva sina naturliga beteenden. För idisslare innebär detta att de skall beta gräs och löv så länge säsongen tillåter och att de får hö eller ensilage under den kalla årstiden. Den enda bundna klimatgasen som frigörs då är den diesel som krävs för att hantera ensilaget. Om du vill titta närmare på hur man kan föda stora mängder djur på ett naturligt sätt och på en liten areal så rekommenderar jag ett besök på www.polyfacefarms.com.”

Även Per Wikholm på LCHF.se har skrivit långt och bra om Därför är köttskatt klimatkorkat och miljövidrigt
”Gräsbetande kor och andra idisslare är det optimala sättet att framställa näringsrik, mänsklig föda från solkraften som får gräset att växa. Att straffbeskatta idisslare mer än höns och grisar (för att inte tala om spannmålsprodukter och sojaprodukter) är det sämsta vi kan göra för klimatet, miljön och den biologiska mångfalden. ”
Även här kommer han in på idisslarnas fisande och rapande
”Den grundläggande ideologin bakom denna syn är att idisslande djur som pruttar och rapar metan är de stora klimatbovarna. Kossor har i denna debatt framställts som värre klimatbovar än flygplan och bilar. Metanbildande bakterier anses vara bland de första livsformerna på jorden. De har funnits i cirka 3,5 miljarder år (3 500 miljoner år). Det idisslare gör är helt enkelt att de härbärgerar en stor mängd metanproducerande bakterier i sina magar (vi gör det också men i mindre omfattning, ät ärtsoppa och se vad som händer). Vi vet lite om hur mycket metanproducerande bakterier de växtätande dinosaurierna härbärgerade däremot vet vi att termiter också härbergerar metanproducerande bakterier. De idisslande däggdjuren har funnits i 55 miljoner år. Till att börja med var de små som kaniner men de växte i storlek och spred sig till jordens alla kontinenter (Australien och Antarktis undantaget). Under denna period av idisslarnas utrbredning över jorden SJÖNK jordens medeltemperatur. Nu utgör de en grupp djur som innefattar bland annat sådant som kor, getter, får, hjortar, rådjur, bufflar, bison, älgar, renar, giraffer och lamadjur.

 All den metan som gräsbetande nötkreatur producerar är med andra ord en del av ett biologiskt kretslopp av metan som funnits sedan liv uppstod på jorden. Så länge idisslare äter sin naturliga föda och inte utfodras med kraftfoder (spannmål och soja) baserat på fossila bränslen (konstgödsel, besprutning, långa transporter, raffinering) så innebär detta att de netto inte släpper ut en enda kolatom i atmosfären som inte har uppstått genom fotosyntes = ren solenergi.”

IMAG0272-150x150Sedan kommer det alldeles underbar tänkvärd ironi:
”Numera är vi ju inte i Sverige heller något industriland att tala om. Sverige avindustrialseras i nästan lika snabb takt som vi lägger ned vårt jordbruk och låter betesmarker bli skog. Detta är dock absolut ingenting vi behöver oroa oss för enligt den nu rådande överideologin. Eftersom så få arbetar med jordbruk i Sverige är vi ju ett utvecklat land, eller hur? Att en stor del av befolkningen skulle sysselsättas med att producera mat är ju en helt barbarisk tanke. Nej, nej, nej… det är mycket mer effektivt att ungefär en tiondel av arbetskraften går arbetslös, i synnerhet ungdomarna där arbetlösheten är ungefär dubbelt så stor.

 Nej, att producera bra mat är någonting primitivt som en utvecklad civilisation inte bör syssla med enligt Jordbruksverket. Det är ju självklart mycket effektivare att vi importerar fossilbränslebaserad kött från Danmark (baserad på spannmål och soja fråm USA och Brasilien). Och om 20 procent av ungdomarna är arbetslösa så är det mycket modernare och bättre att att ge ett RUT-avdrag för att klippa gräsmattorna och tvätta skjortorna åt den stressade medelklass som är fullt sysselsatt med producera produktiva PowerPoint-presentationer som de kan visa för varandra. Att tänka sig att en större andel av arbetskraften skulle vara sysselsatt med något så bakåtsträvande som att producera ekologisk hållbar mat är givetvis otänkbart.”

hhmm…

Bloggar etiketter: , ,

Barnmat som är bra och näringstät

grötNär nu många föräldrar blir oroliga (med rätta) för sina småttingar och dessa ”papp”gröter och vällingar fulla med allehanda gifter så som kadmium, arsenik, bly och vi får absolut inte glömma också gluten (och fytiner och lektiner). Många undrar ju nu då vad ge dom istället?

Jag vill inte säga vad man ska göra, men jag tänker berätta hur jag hade gjort om jag fick börja från början med mina 3 barn.

Det hade för det första aldrig kommit över deras läppar något spannmål/gluten.
Jag hade ammat så länge jag kunde och lite till…
Jag hade givit dem äggmjölk på flera äggulor som välling och de hade fått min dotters LCHF-gröt gjord på äggulor. Troligtvis hade jag inte gett dem de hårt pastöriserade mejerierna , jag hade letat upp en bonde och köpt rå dvs äkta färsk fet mjölk. Kärnat eget smör från grädden om det var möjligt.
Jag hade gått ”genom eld och vatten” för att så långt som det var mig möjligt att ge dem bra näringstät mat.

Jag hade också givit dem hemlagad mat, vilket jag alltid gjorde förut också, men nu hade det varit smör ( är så ledsen för att jag gav dem margarin…).
När de var riktigt små så rev jag frysta grytbitar fint av vilt, nöt, fläsk eller fågel och kokade rivet i smör kryddade med salt och peppar försiktigt och serverade mosade grönsaker och potatis till. Hade varit noga med gräsbetesnöt och i övrigt bra uppfött och allt ekologiskt som det bara var mig möjligt att hitta.

Och eftersom vi numera vet att middag även kan serveras som frukost så kan de ju äta middag så ofta de vill oavsett tidpunkt på dagen… ;)

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Nu skräms man om höga doser D vitamin

2 026Idag på nyheterna och i pressen (DN) så skriver man ”högt och tydligt”:
Starka D vitaminpiller kan vara hälsofarligt

Tyvärr så kan detta leda till att folk tror att man ska ta dessa mikroskopiska mängder D vitamin som livsmedelsverket rekommendera och som  är ”en spotte i havet”.
Jag läste någonstans att deras rekommendation (5 mikrogram) är som att vistas 24 sekunder i solen…

Om man en solig dag mitt på sommaren mitt på dagen är ute i 20 min så tillverkar kroppen 10.000IE =250 mikrogram
Alltså kan man helt klart äta 10.000 IE / dagen utan problem året runt.
Dock är det lagom med 4-7000IE /Dagen

Läs gärna på kostdoktorn om detta med den påstådda allmänna skadligheten

Så för sjutton gubbar
ÄT DITT SUPERVIKTIGA D-VITAMIN I EN RELATIVT HÖG DOS, LÅT DIG INTE LURAS!
Ett jättebra tillskott är Holistic, de finns i 2000IE / kapsel eller 5000IE /kapsel

Ps. det som artiklarna egentligen handlar om är ju att deras innehållsförteckning inte stämmer överens med det faktiska innehållet…men jag är mer rädd för skrämseln som detta medför, visst ska deklarationen stämma med innehållet… ds

 

Bloggar etiketter: ,

Devil´s chicken

devils_chicken_recept
Vad gör man med en hel färsk kyckling egentligen?? Här får ni min version på Devil´s chicken, eller djävulskyckling och även era egna tips!

Devil´s chicken, eller djävulskyckling är vansinnigt gott. Bli inte rädd för de starka kryddorna som sambal oelek eller chilisås, det blir en riktigt fin balans tillsammans med den milda yoghurtsåsen. Mängderna kan du justera såklart efter eget tycke, eller utesluta om du så vill. Här hemma åt vi upp allting på tre personer + en matlåda och det gillades av både Nicke, Joline och mig själv. En enkel, billig vardagsrätt utan krångeli-krångel! ;-)

Ni som följer Kryddburken på facebook är himla flitiga på att komma med idéer, tips och kommentera, det är superkul tycker jag. Fortsätt så. Är det dessutom så att du råkar ha en fråga du vill ha svar på ”snabbt” så skriv på fb, den har jag ju alltid tillgänglig i iphonen och hinner med lite bättre än mailen som ska sorteras till höger o vänster.

Ja, de tips ni hade var grymt bra så jag skriver med dom här ;
Även om inte recepten står med här så är självklart recepetmakarna själva välkomna att lämna en kommentar med sitt recept. Annars tycker jag ni ska googla. Finfina tips här. 

  • Helstekt, fylld med paprika, lök, vitlök & timjan. Stekpåse.
  • Helstek på plåt med örter, grönsaker & rotfrukter runtom.
  • Djungelgryta
  • Djävulskyckling
  • Kyckling med ragonsås
  • Kycklingratäng
  • Djävulskyckling
  • Kyckling, ris och kantarellsås
  • Dillkycklinggryta
  • Kyckling i lergryta
  • Kycklingssoppa med morötter, lök, palsternacka, persilja, kålrot & risoni.
  • Varm rödbetsallad med getost & kyckling.

Det här behöver  du : 
1 hel, färsk gårdskyckling
½ dl rapsolja
1 pressad citron
1 msk tomatpure
½ msk sambal oelek
2-3 tsk D´Elidas chilisås
Chiliflakes
Salt & peppar

Mild yoghurtsås : 
2 dl turkisk el. grekisk yoghurt
1 msk flytande honung
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skölj kycklingen och klappa den torr med hushållspapper. Skär över bröstbenet och vik ut kyckling. Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt. Pensla hela kycklingen med övriga ingredienser till marinaden. Ställ in i het ugn ca 225-250 grader och låt steka 15-20 min. Sänk värmen till 175 grader och pensla kyckling ytterliggaren nån gång innan den ska tas ut. ca 40-45 min till…

Rör ihop ingredienserna till såsen och servera med sallad och ris. Smaklig måltid!

färsk_hel_kyckling
Hel, färsk kyckling! Så gott…

hel_färsk_kyckling_recept_djävulskyckling
Lägg kycklingen med bröstet uppåt.

stycka_hel_kyckling
Skär ett längsgående snitt med vass kniv vid sidan om brösbenet och skär neråt men inte helt igenom ryggen.

stycka_hel_kyckling_djävulskyckling
V
ik ut kyckligen och putsa bort löst skinn. Låt ben och skrov sitta kvar, det ger massor med smak till kycklingen och när den sen är tillagad är det lätt att bara ”lossa” köttet från ben och skrov.

stycka_hel_kyckling_devilschicken
Lägg i ugnsfast form.

devilschicken_kyckling_chicken
Pensla på marinaden. Stek i ugn 250 grader ca 15-20 min, sänk sedan värmen till 175 grader och låt fortsätta steka ca 40-45 min. Pensla med skyn från marianden lite då och då.

devilschicken_djävulskyckling
Färdiga! :-P Här har jag bara lossat alla delar med händerna. Bröstfiléer, vingar och klubbor.

djävulskyckling_devils_chicken
Sallad, lite hackad paprika och persilja och den goda, milda yoghurtsåsen till!

devils_chicken
Smaklig spis, detta var vansinnigt gott, hett och milt och knaprigt på samma gång! :-P

The post Devil´s chicken appeared first on Kryddburken.se.

Kraftig ökning av diabetes hos katter

IMG_1138Agrias djurförsäkring visar i ny statisktik att andelen katter försäkrade i Agria som årligen behandlas för diabetes har mer än fördubblats under de senaste tio åren. De skriver:
”Övervikt är en stor hälsorisk även för våra husdjur och flera forskningsstudier visar att det finns en tydlig koppling mellan övervikt och diabetes. Många diabetesfall hos katt skulle därför kunna undvikas. Med samma frekvens som i Agrias statistik skulle det innebära att av Sveriges 1,3 miljoner katter behandlas årligen cirka 5 000 katter för diabetes. Till det kommer förmodligen ett stort antal odiagnosticerade katter. ”

Problemet är det stora kolhydratsinnehållet i kattfoder OCH att det innehåller spannmål precis sådant en katt (inte heller människa eller hund) ska äta. Katter är rovdjur och ska endast äta rå mat. BARF ( Biologiskt Anpassad Rå Föda) är det absolut bästa, men då många av oss inte hinner att stå och väga och räkna ut den absolut optimala förhållandena av inälvor, ben, kött osv så finns det ändå bra köpeföda att ge vår katter.

Då jag ibland kikar in på Barf.iFokus och där har jag ofta frågat om diverse foder som är bra för katter, där får man alltid bra svar också.
Det de rekommenderar är vad gäller torrfoder är Carnia Lynx och i andra hand Orijen, det fodret innehåller lite onödigt bjäffs men är ändå hyfsat bra. Blötmat är outstandning och då endast Mjau, detta är så nära barf man kan komma utan att barfa själv.

Så ta vara på era vänner husdjuren!

 

Bloggar etiketter: ,

Skinkpaj med bacon och pepparost

ost_skinkpaj_mjukost_recept
Matpaj är nånting jag verkligen kan längta efter ibland, och nu var det bra länge sen. Min absolut favorit är som alltid broccoli och ädelost men man måste ju vidga sina vyer sägs de! ;-)
Här hade vi på tok för mycket överbliven rökt skinka i kylen som måste göras nåt åt så då fick det bli en skinkpaj med mjukost, en ny sort jag hittade i affären från Kavli med bacon och peppar. Den var riktigt god, kan tänka mig att den passar alldeles ypperligt till ostbricka också. Lite purjolök, lite champinjoner…

Det blev dögott förutom att purjolöken borde jag nog fräst på i stekpannan innan för den blev aningens ”gnisslig” och det är nåt jag är smått allergisk mot, annars är ju purjolök en mild och god smaksättare.

Det här behöver du :
1 förp färdigkavlad mördeg
200 gram rökt skinka
1/3 purjolök
1 burk champinjoner

2 dl creme friache
2 ägg
1 förp Kavli bacon & pepparost
några droppar D´Elidas chilisås
2 finhackade vitlöksklyftor
3 tomater
Salt & peppar
Örtkrydda

GÖR SÅHÄR : 
Rulla ut pajdegen i en pajform. Skär skinkan i tärningar. Finhacka purjolöken och blanda med skinka och champinjoner. (HÄR kan du alltså med fördel fräsa på allt i en stekpanna för att få en mjukare och behagligare purjolök) Fördela i pajskalet.

Rör ihop resten av ingredienserna förutom tomater. Häll i pajskalet. Skiva tomaterna och lägg ovanpå. Salta & peppra och strö över örtkrydda.

Grädda i 175 grader ca 35-40 min. Låt sedan pajen få ”stå till sig” och stabilisera innan du skär upp den. Servera med en god sallad.

paj_skinka
Att använda mjukost i paj ger ett riktigt lyft och det finns ju många smaksättningar att välja på!

paj_recept_skinka_ost
Förbereder…

ost_skinka_champinjoner_paj
Pajfyllning.

matpaj_skinkpaj_ostpja
C
reme fraiche, ägg och mjukost…

ost_skinkpaj_mukost_recept
Några skivor tomater, salt peppar och örtkrydda. In i ugnen!

paj_recept_ost_skinkpaj
Efter ca 35-40 min.

rödkål_sallad
Låt pajen stå till sig något före servering, under tiden kan du fixa en god sallad med rödkål, gurka, purlo, tomat och vinegrette.

pajrecept_ost_skinka_champinjoner_mjukost
Färdig att serveras. Smaklig måltid!

 

The post Skinkpaj med bacon och pepparost appeared first on Kryddburken.se.

Hur gör man mejerifria kakor och bröd?

IMAG0169Jag får ofta frågor om hur man kan göra kakor och bröd helt mejerifria.
Detta är inget större problem, smöret går ju lätt att byta ut mot kokosfett och givetvis väljer man en sort helt utan smak.

När det står mycket mjukt smör låter man kokosfettet stå framme i rumstemperatur då kan man mixa det med mjölerna man valt.
Tänk på att kokosfett blir kokosolja vid högre temperatur än 24 grader. Smält också kokosfettet försiktigt så det inte blir för hett och låt svalna som man gör med smöret. Man vill ju inte tillverka omelettklumpar i smeten.

Hur tänker man med grädden och creme fraiche mm. Allt detta är ju vätska så det enda man måste se till är att vätskemängden hålls.
Så vad du väljer att ersätta den med blir ett eget val. Det enda jag vill avråda ifrån är sojamjölk då jag är övertygad om att sojan är ytterst ohälsosam för oss.
Välj annars vilken vätska som du själv tycker passar. Ni som äter mer GI kan ju kanske välja havregrädde. Kokosgrädde/mjölk passar fint där kakan ändå ska smaka kokos, annars är det kasnke inte alltid ett så lyckat val.

En variant tycker jag kan vara vatten och att man då ökar något på fettet ex 50 gram extra fett och 0,5 dl vatten vid 1 dl vätska i ett recept.
En annan variant är ett extra ägg, 25 g extra fett och 0,5 dl vatten vid samma mängd vätska i ett recept.

Här får man prova sig fram till vad man själv tycker passar smakmässigt, smaken är ju som bekant delad…

Dela gärna med er här i kommentarerna av era erfarenheterna med att göra bakverk/bröd helt mejerifria

Ps, kakorna på bilden är Kokos- och svartvinbärstarteletter 

 

Bloggar etiketter:

Hundens hälsa och naturliga mat

sot-hundNågra gånger då och då så nämner jag våra alltid lika älskade husdjurs hälsa och beroende av rätt naturlig mat. Nu har jag har hittat en utmärkt hemsida om just hundar.
HELA HUNDEN – en holistik hälsa för hunden
Ni som har hundar lusläs denna sida, då vet du varför du måste ge hunden rätt mat och en för hunden naturlig föda.
Även katter och människor nämns, så att lusläsa hemsidan och mina uttdrag nedan och sedan fundera över vad kan då vara lämplig mat för oss människor… det borde få alla att dra slutsatsen att LCHF (som ju är naturligt glutenfri) är naturlig kost för människor.
Läs i synnerhet denna min första artikel-rekommendation och tänk på hundar, katter och ALLA oss människor….

Får jag rekommendera ett par artiklar?
Är hunden glutenintolerant, eller?
Uttdrag ur artikeln:

”Den ”klistriga” maten 
Det finns speciellt fyra olika födoämnen som har en förmåga att klistra sig fast vid tarmslemhinnans villi; gluten (från sädeslag), kasein (från mjölkprodukter) sojaprotein och majsgluten/majsprotein.
Den klistriga maten täcker villi och en partiell eller total villusatrofi bildas som reducerar absorptionsytan. Villusatrofi hindrar alltså tarmen från att ta upp näringsämnen och ses typiskt vid glutenintolerans, men även vid intolerans av kasein (mjölkprotein) och sojaprotein.

Lyckligtvis så är mjölkprodukter i stort sett försvunna från den moderna hundmaten, men de tre återstående ämnena används flitigt och orsakar både människor och djur mycket lidande.
När det gäller hundmat har gluten, soja och majs ett gemensamt användningsområde, nämligen som sammanbindare (läs klister!) i mat och foder.

Annan klistrig mat
Stärkelse är ju känt som just en klistrigt substans. Stärkelse finns främst i pasta, potatis och ris. Samma sak gäller här; stärkelse klistrar sig fast vid villi med samma effekt som om det varit gluten, soja eller majs.

Något som måste påpekas här, är att man faktiskt tillverkar klister av bl.a. ris och majs. Och vem har inte gjort eget klister av vetemjöl och vatten?

Vad händer i magen?
Efter att hunden (katten, eller människan..) har mumsat i sig någon eller några av dessa klistrigheter sätter magen i gång med att jobba för fullt. I ett försök att bryta ner cellulosan producerar magen så mycket magsyra den bara kan (halsbränna, någon?). Men det är förstås ett hopplöst företag, hunden (eller människan) är ingen gräsätare, om den varit det skulle den förmodligen haft horn och sagt muuu… Hundens mage rår inte på alla dessa grässlag, för det är just vad det är – vete, ris, korn, råg, havre, majs – gräs i olika former! Hundar kan inte idissla! Och med cellulosan och stärkelsen är det samma sak, hunden saknar totalt matsmältningsenzymet amylas i saliven, (läs mer om hundens matsmältning här: Carnivor vs Omnivor) all amylas produceras av bukspottkörteln, först när maten nått mage och tarmar. Cellulosan och stärkelsen kan inte brytas ned utan stannar kvar och lägger sig även den som en klistrig beläggning på villi med känt resultat.
När så villi täcks med klister påbörjas en undernäring. De livsviktiga näringsämnen vars upptag nu kraftigt reduceras är bl.a: kalcium, järn, jod, alla B-vitaminer (ofta upptäcks B-12 bristen först), C-vitamin och andra vattenlösliga vitaminer, de flesta spårmineraler som zink, mangan, magnesium. Alltså nästan alla ämnen utom de fettlösliga vitaminerna.
Detta är alltså inte något som endast drabbar den glutenintoleranta individen, utan det drabbar ALLA, enkelmagade, icke idisslande djur och människor!”
Glöm inte att klicka in på hela artikeln och läs den är superviktig även ur mänsklig hälsosynpunkt.

 

Royal Canin har överträffat sig själva!
Uttdrag ur artikeln:

”Royal canins allergifoder: SAMMANSÄTTNING: majsstärkelse, fjäderhydrolysat med låg molekylvikt (innehåller L-aminosyror och oligopeptider), kokosolja, sojaolja, mineral, cellulosafiber, cikoriamassa, frukto-oligosackarider, fiskolja, mono- och diglycerider av fettsyror förestrade med citronsyra, animaliskt fett, tagetesextrakt (innehåller lutein).

Hunden ska alltså leva på majsstärkelse och fjädrar?!
För det är ju vad detta består av! Att drapera det i fina termer som är obegripliga för den icke insatta – ”hydrolyserat protein” och ”låg molekylär vikt” – är bara ett sätt att ingjuta respekt hos konsumenten; man spinner på människors okunskap i ämnet. Det här ska ju endast säljas av veterinärer och man räknar kallt med att djurägare inte ifrågasätter veterinärernas kunskap.

Nu finns det säkert de som tycker att jag är korkad och obildad som inte förstår meningen med det här fodret.
Nja, helt korkad är jag inte. Jag förstår mycket väl att meningen med det här fodret är att  behandla allergi och att proteinhydrolat (isolerade aminosyror som kroppen/immunförsvaret  inte känner igen och därför inte kan reagera på) och låg molekylär vikt (också detta för att inte trigga immunförsvaret) kan vara nödvändigt för att hunden ska kunna äta överhuvudtaget.
Och visst, tanken är god, om man nu utgår från att det faktiskt handlar om en allergi. Men den trogne läsaren av den här bloggen vet vid det här laget att jag har en lite annan syn på saken. Det handlar ytterst sällan om faktiska allergier. Det handlar istället om den oundvikliga effekten av olämplig kost för en köttätare.”

Läs sista meningen där en gång till och har du inte redan rätt kost till dina små och stora älsklingar så ändra NU!

Bloggar etiketter: , ,

Gnocchi i het tomatsås

gnocchi_het_tomatsås
Är det nånting man saknar efter julmat o nyårsfirande med festmåltider den ena efter den andra så är det PASTA!! Hur gott är det inte med pasta, eller som här gnocchi som är små degknyten gjort på potatis men som smakar ganska likt pasta men ändå inte! :-P Brukar ni laga gnocchi förresten??

Till just gnocchi tycker jag det är absolut godast med en härligt, fräsch tomatsås med extra mycket hetta förstås för är det något som saknas vid juletid så är det väl chili på julbordet, inte sant? ;-)

4 port
Det här behöver du : 

1 förp gnocchi 4 port

1 burk plommontomater
1 stor gul lök
1 röd chili, spansk peppar
Svartpeppar från kvarn
2 vitlöksklyftor
2 tsk oregano
1 nypa socker

3 dl grönsaksbuljong
1½ dl gräddmjölk
Salt & peppar
1 näve färska små plommontomater
Ärtskott

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att skala och hacka lö och vitlök. Skölj chili och finhacka. Smält smör i en stekpanna och fräs på löken tillsammans med vitlök, chili, oregano, svartpeppar och en nypa socker.

Slå på plommontomaterna från burk, tillsätt buljongen och sänk värmen så tomatsåsen får puttra sakta ca 30 min. Tillsätt gräddmjölken och låt koka ihop, red ev av såsen med en gnutta maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & nymalen svartpeppar.

Fräs på gnocchin i en annan panna med lite olja så den får fin färg, salta och peppra. Servera gnocchin i tomatsåsen med färska små plommontomater och ärtskott.

gnocchi_tomatsås
Enkla ingredienser, precis vad man längtar efter nu när allt julmat och nyårsmenyer är över! Fräscht och gott.

tomatsås_gnocchi
Doften av god tomatsås som puttrar på spisen med chili och vitlök… Inte mycket som slår det! ;-)

gnocchi_tomat_tomatsås
En liten skvätt gräddmjölk om man vill för att runda av och binda ihop smakerna, det behövs inte mycket men ger stor smakskillnad.

gnocchi_tomatsås_recept
Gnocchin ska bara fräsas på hastigt i het stekpanna så den får lite färg.

gnocchi_tomatsås_
S
en är allt redo att serveras. Njut! :-P

The post Gnocchi i het tomatsås appeared first on Kryddburken.se.

Pizzarecept och alla steg du kan förbereda för en god fredagspizza!

pizza_recept_pizzadeg
Att baka fredagspizza är vi många som gör, kanske lika många som köper hämt-pizza på söndagar. Hemmagjort är iaf godast och det behöver inte kännas krångligt och besvärligt eller ta lång tid, bara man är lite förberedd och planerar en smula i förväg.

När jag ska baka pizza och vet att jag HAR tid att förbereda gör jag nästan alltid dessa fyra steg i förväg :

  1. Degen
  2. Pizzasalladen
  3. Tomatsåsen
  4. Pålägget (skär skinka/salami, river ost)

Allt kan du förbereda både en och två dagar i förväg. En kalljäst pizzadeg håller sig i kylen, pizzasalladen blir bara bättre om den får ”stå till sig” nån dag och samma med tomatsåsen. Skära skinka, salami och riva ost går också alldeles utmärkt, bara in med det i frysen tills det är dags att baka ut. När pizzakvällen sen nämrar sig är det bara att värma ugnen och ”montera” sin pizza. Busenkelt! :-P

Här har jag bakat ut två pizzor med både rökt skinka, pepparsalami, champinjoner (såklart) och green jalapeno (inlagd på glasburk). Riven goudaost + mozarella.

2 runda pizzabottnar
Pizzadeg :
2 dl vatten (37 grader)
1/4 pkt jäst (12,5 gram)
5 – 6 dl durumvetemjöl
½ dl rapsolja
Salt

GÖR SÅHÄR :
Arbeta degen väl för hand ca 5 min. Jäs i bunke 25 min. Dela degen i två delar. Tryck ut varje deg på mjölat bakbord med lätt oljade fingrar. Lägg på valfri fyllning, grädda i 200 grader ca 10-15 min.

Om du gör pizzadegen nån dag i förväg behöver du inte ljumma degvätskan, utan låt den jäsa kallt eftersom den ska stå längre.

Godaste tomatsåsen till pizza :
1 burk Mutti tomatkross
½ dl rapsolja
½ dl vatten
1 msk tomatpure
2 msk balsamvinäger
2 tsk Oregano
Salt & peppar
en nypa socker

GÖR SÅHÄR :
Mixa ihop tomatsåsen med stavmixer!

Pizzasallad :
1/4 vitkålshuvud
en kastrull kokande vatten
2-3 korkar ättika (Perstorps ättika)
3/4 dl solrosolja eller annan matolja
2 msk vatten dl vatten
1 tsk strösocker
2 tsk salt
2 msk oregano
1 tsk finmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla vitkålshuvudet med osthyvel för bästa resultat. Om du lägger vitkålenhuvudet i en stor matkasse så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket! Lägg sedan all salladen i ett durkslag. Koka upp vattnet & häll det över salladen. Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av. Använd en rymlig plastbunke med tätslutande lock till salladen eller en plastpåse. Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om burken/påsen väl. Förvara sedan i kylskåp! Hållbarhet : 1 vecka.

pizza_salami_recept
Färdiggräddad!

pizzasallad
När man bakar egen pizza tycker jag man gott kan lägga energi på en riktig pizzasallad också, det blir såååå mycket godare då! Gör den från grunden och slaka vitkålen, och använd ättika!

pizza_med_salami_jalapeno
Fredagspizza i ett nafs! ;-)

The post Pizzarecept och alla steg du kan förbereda för en god fredagspizza! appeared first on Kryddburken.se.