Kalops Husman – som jag längtat efter dig!

fransyska_kalops
Igårkväll ropade jag in herr ”Kalops Husman” i köket! Jösses va roligt med sånt besök, å som jag längtat efter att stå å pula med köttgryta igen, smaka a, krydda, puttra på, röra, reda, smaka av igen osv osv… :-P

En riktigt vällagad, långkokt kalops med fint kött från fransyska som fått småputtra på spisen i timmar, doften av kryddpeppar och lagerblad, en buljongsås som är så god att den går att äta med sked, och potatisen till, och mina älskade burkchampinjonerna… Ja, ni känner mig, jag kan inte va utan dom en dag till nu! ;-)

Fy, bubblans så gott och till detta pressgurka, rödbetor och söt vinbärsgelé… Blunda o njut… Gillar ni kalops??

Upp med handen alla som kokar sin egen kalops!?
Är vi så många kvar egentligen??

12 port
Det här behöver du :
4 kg fransyska
Smör till stekning
3 gula lökar
2 röd lök
½ purjolök (med grön blast)
5 morötter
1 msk hela kryddpepparkorn
2 tsk hela vitpepparkorn
5 lagerblad
2 msk tomatpuré
2-3 liter färdig köttbuljong, gärna hemmagjord alt. tärning/fond + vatten
2 msk mushroom soya
Soya color efter färg o tycke
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar
En gnutta socker
2 burkar hela champinjoner

GÖR SÅHÄR :
Putsa och skär köttet i grytbitar, bryn i stekpanna lite i taget och lägg sedan över i en större gryta efter hand. Slå på vatten så det precis täcker köttet. Låt koka upp på medelvärme & skumma av noga. du får skumma av i omgångar, ca 30 min, så du får en klar fin buljongsås sen.

Tillsätt buljongen. Inte allt på en gång eftersom vätskan kokar bort lite efter som. Späd på mer lite då och då istället.  Soya och ev. soya color för färgens skull. Skala och skär lök, purjo och morötter i grova bitar. Bryn i stekpanna på hög värme tillsammans med kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad och tomatpuré. Häll sen över allt i den stora grytan med köttet.

Koka kalopsen på svag värme ca 3½-4 timmar tills köttet är riktigt mört. Jag vill ha extra mört kött som bara faller isär så tiden är en smaksak.

Red grytan med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & peppar och en gnutta socker. Tillsätt 2 burkar hela champinjoner. Servera till kokt potatis eller potatismos, pressgurka, rödbetor & vinbärsgelé!

Det här är mitt ”standard-recept” där långkok, nötkött, lök, morötter, klar buljong, kryddpeppar och lagerblad är A och O. Sen är det förstås alltid kul att laborera med smaker med tomatsås, chili, vitlök etc. men då kallar jag det bara för köttgryta… En kalops är en kalops! :-P

lök_morötter_kalops
Lök, morötter, purjo, kryddor och tomatpuré får fräsa ihop i stekpannan några minuter innan dom åker ner i kalopsen.

koka_kalops_grytbitar
Köttet är brynt och här jag precis hällt på lök och morötter som fått fräsa i stekpannan tillsammans med kryddorna.
Nu ska de koka läääänge, lääänge… ;-)

kalops_recept
Såhär vill jag ha min kalops. Några stora, hela bitar finns kvar men såsen ska vara en riktigt köttsås med mört kött. Till hemmagjort potatismos är detta bland det godaste som finns! :-P

The post Kalops Husman – som jag längtat efter dig! appeared first on Kryddburken.se.

Dubbelmarinerad kalkonfilé med apelsin & och örter

kalkon_file_recept
Vill du ha ett gott tips på hur du kan tillaga enkla kalkonfiléer till ett härligt saftigt kött i tunna skivor? Just kalkonfilé tendera ofta att bli torrt och tråkigt då passar en dubbelmarinering perfekt och är absolut inget krångligt. Filén får ligga i marinad 1 dygn före den bryns i stekpanna och får eftersteka i ugn till en innertemperatur på 65-68 grader. Därefter får köttet vila och värmeutjämna innan det skärs upp i tunna skivor och åker ner i en andra marinad av örter, vinäger, apelsinskal mm. I den marinaden bör skivorna ligga ca 8-12 timmar. Därefter kan det serveras som ett härligt kallskuret kött till t ex. potatisgratäng.

Första marinaden : 
½ dl rapsolja
2 msk vit balsamvinäger
½ pressa vitlök
Grovmalen svartpeppar

Andra marinaden : 
½ dl vit balsamvinäger
2 msk rapsolja
1 msk flytande honung
Rivet skal från 1 apelsin
1½ tsk torkade örter
1 liten nypa chiliflakes
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop ingredienserna till första marinaden i en plastpåse. Lägg i en rå kalkonfilé och låt marineras ett dygn.

Ta upp filén ur marinaden och torka den lätt. Bryn i het stekpanna i smör så den får fin färg runtom. Lägg upp ett ugnsfast fat, stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Täck med aluminiumfolie och stek i ugn 150 grader tills innertemperaturen visar 65-68 grader. Ca 20-30 min tar det.

Ta ut kalkonfilén och låt den vila i foliet en halvtimme innan du skär upp den i tunna skivor. Rör ihop den andra marinaden och lägg skivorna i den, se till så alla skivor får ordentligt med marinad. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp ca 8-12 timmar före servering.

kalkonfile_marinad
Kalkonfilén har stekt klart i ugnen och ska nu ligga i den andra marinaden ca 8-12 timmar före servering.

kallskuren_potatisgratäng_middag_helgmiddag
K
allskuret kött kan kombineras med fler sorter, som helstekt kotlettrad, rostbiff, tjälknöl etc.

The post Dubbelmarinerad kalkonfilé med apelsin & och örter appeared first on Kryddburken.se.

Chokladtryfflar med pepparkakssmak
Chokladtryfflar med pepparkakssmak
Källa: Bakasockerfritt
Portioner: 12 stycken

Ingredienser:
100 gram mörk sockerfri choklad
1 dl vispgrädde
10 gram smör
1 krm vaniljpulver
1 ½ krm- 2 krm pepparkakskryddor
ev extra sötning

Gör så här:
Koka upp grädde i en kastrull. Ta bort den från plattan. Rör ner pepparkakskrydda, vaniljpulver och bitar av chokladen och rör om tills chokladen smält. Ställ chokladen i kylen i ca en timme tills den stelnat. Rulla bollar av chokladen och rulla därefter i kakao.
Socker äppelkaka

Härlig socker äppelkaka! Ett enkelt recept på smarrig socker äppelkaka! Ingredienser 4-8 äpplen beroende på storlek 4 ägg 2 dl Dansukker Brun Farin Strösocker 1 tsk kanel 1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker 1 dl potatismjöl 2 tsk bakpulver 1/2 dl Dansukker Fibrex 75 g smält smör eller margarin Gör så här 1. Sätt ugnen på 175º. … Continue reading Socker äppelkaka

Inlägget Socker äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Godaste julköttbullarna nånsin!

köttbullar_julköttbullar_köttfärs_färs_recept
Julbordets köttbullar brukar gå åt i ett nafs här hemma. Många köttbulls-älskare här och det är lika roligt varje år att få till den goda smaken, konsistensen och låta familjen smaka av under tiden man steker. I år blev dom riktigt lyckade. Läste ett tips i nån tidning om i vilka steg man tillsätter ingredienserna och kanske var det de som gjorde det eller så var det en blandning av alltihop med kryddorna jag använde också.

Här ska saltet röras ner först av allt för att binda vätskan i färsen. Sen äggen och sist gräddmjölk och ströbröd som fått stå och svälla. Kryddningen ger en mild, rund smak. Kryddpepparn för att det är jul förstås men också en skvätt D´Elidas, inte för hettan utan för pricken över i:et på smaken. Den brukar få till det där lilla extra jag är ute efter. ;-)

Jag kan tycka att kalla köttbullar inte smakar så gott utan föredrar dom varma, men när jag snyltade en ur kylen igår morse så gick de hem. Det var gott!! :-P Prova gärna receptet och säg vad ni tycker. Kryddpepparn kan du naturligtvis utesluta, det är bara ett litet extra piff för julens smak!

Det här behöver du : 
2 kg blandfärs
½ msk salt

2 ägg

1½ dl grädde
1½ dl mjölk
½ dl ströbröd
3 msk flytande oxfond
½ tsk D´Elidas chilisås
1 tsk nystött kryddpeppar
1 tsk grovmalen svartpeppar
3 krm malen vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda färssmeten i ordning enligt ingredienserna. Först salt, sen äggen och sist gräddmjölken som fått stå och svälla ca 30 min tillsammans med ströbröd och kryddor. Använd med fördel elvisp och degkrokar när du blandar större mängd färs. Rulla, stek… Rulla, stek och rulla och stek! Det blir klart till slut! :-P

Den här omgången brynte jag köttbullar i stekpanna med smör så dom bara fick fin färg sen la jag över i en ugnsfast form tills alla var klara och efterstekte dom sedan i ugnen 175 grader ca 10-15 min med bakplåtspapper över.

julköttbullar

 

The post Godaste julköttbullarna nånsin! appeared first on Kryddburken.se.

Janssons frestelse för dom som gillar smaken med inte de små fiskarna…

janssons_frestele_anjovis_spad
Janssons frestelse på julbordet är en höjdpunkt av många! Jag tycker den ska vara riktigt krämig och absolut inte flottig och smörig, stavarna ska vara handskurna och ansovisfiléerna får gärna ligga för sig själv i ett hörn.. Haha! Här hemma är det ingen som är speciellt förtjust i just de små fiskarna, men i smaken dock! :-P

När jag gör janssons använder jag bara spadet från 2 brukar ansjovis som jag blandar med grädden. Det blir sååå gott och inga barn behöver sitta och leta småfiskar! ;-)

Det här behöver du : 
8-10 stora potatis
5 dl grädde
spadet från 2 burkar ansjovis
2 gula lök (hackade och brynta med smör och ca 1 msk sirap)
1 tsk grovmalen svartpeppar
1½ tsk salt
3 msk ströbröd

GÖR SÅHÄR : 
Skala potatisen och torka den torr i en kökshandduk. Skär grova stavar ca 0,5*0,5 cm tjocka. Lägg alltsammans i en stor bunke. Slå på grädden och ansjovisspadet.

Skala och skär löken grovt. Bryn i stekpanna på medelvärme tills den blivit genomskinlig. Karamellisera löken lätt med sirap och vänd runt. Krydda med svartpeppar.

Blanda ner i potatisen och grädden. Smaka av sältan, tillsätt mer om det behövs.

Häll allt i en smord ugnsform. Strö över ströbröd. Gratinera i 175 grader ca 45 min.

ansjovis_janssons
Spadet från två såna här burkar använder jag, inte dom hela fiskarna.

The post Janssons frestelse för dom som gillar smaken med inte de små fiskarna… appeared first on Kryddburken.se.

Polkagris cookies
 
 
125 gr smör
3 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocer
4,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
140 gr hackade polkagrisar (1 påse)

Ugn: 175 °c

Blanda ihop mjöl, bakpulver, kakao och salt. Sätt åt sidan.

Vispa ihop smör, socker och vaniljsocker.

Tillsätt ett ägg i taget.

Rör ner mjölblandningen och hälften av de krossade polkagrisarna.

Lägg ca 2 msk smet på en plåt medbakplåtspapper, platta till något. Jag använder en metall glasskopa till detta. Strö på hackade polkagrisar.

Baka ca 15 minuter minuter, för över kakorna på kallt underlag och låt svalna.
Turkisk pepparfudge och Vit chokladfudge
Samma grundrecept med lite ändringar på den ena.



Vit chokladfudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk honung
100 g vit choklad finhackad
 
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull, koka tills temperaturen är 120˚. Rör om då och då.
Rör i smör och honung, låt koka ytterligare 2 minuter.
Ta kastrullen från värmen, häll i chokladen och rör tills fudgen blir slät.
Häll smeten i en form som är ca 20x25 cm klädd med bakplåtspapper.
Skär i bitar när den svalnat. Förvaras i kylskåp.
 
Recept hittade jag hos Cupcakefluffan.

http://cupcakesfluffan.blogspot.se/2011/12/vit-chokladfudge.html

Turkisk pepparfudge
 
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk honung
100 g vit choklad finhackad
1 påse krossad Turkisk peppar
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull, koka tills temperaturen är 120˚. Rör om då och då.
Rör i smör och honung, låt koka ytterligare 2 minuter.
Ta kastrullen från värmen, häll i chokladen och den krossade turkiska peppar och rör tills fudgen blir slät.
Häll smeten i en form som är ca 20x25 cm klädd med bakplåtspapper.
Skär i bitar när den svalnat. Förvaras i kylskåp
 

 

Brödkaka – Julbrödkaka – scones

Brödkaka8 bitar – 1 brödkaka

4 ägg
1dl grädde eller creme fraiche
50 gram smält smör
1 dl kokosnötsmjöl
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
ett par nypor salt

Smaksättning 1:
1 tsk brödkryddor
Smaksättning 2:
2 tsk mortlade kumminfrön och frön att strö över
Smaksättning 3 för julbröd:
1/2 tsk av varje malen – kanel, kryddnejlika och ingefära

ev lite fibrexflingor att strö ovanpå

Gör så här:Brödkaka i bitar
Vispa äggen fluffigt i några minuter. Tillsätt den valda smaksättningen/ kryddorna, det smälta smöret och grädden, blanda väl.
Blanda övriga torra ingredienser och blanda ner det väl. Ta upp degen och forma den till en stor bulle på en bakplåtspapperklädd plåt.
Lägg ev ett bakplåtspapper över och kavla försiktigt ut till 15-20 cm i diameter stor kaka. Stryk den med lite vatten och forma samtidigt till kanterna, tryck med vass kniv ett (bryt)kors och strö ev fibrex över, eller om du valt kumminfrön.
Grädda i 175 grader i ca 20 min. Svalna på galler under bakduk.

 

Bloggar etiketter: , , ,

Polkagrisfudge
Polkagrisfudge


200 gr mörk choklad

200 gr mjölkchoklad

1 burk kondenserad mjölk

25 gr smör


140 gr krossade polkagrisar 



Klä en mindre form ca 20x25 cm med bakplåtspapper.

Bryt chokladen i bitar. Smält samman choklad x2, kondenserad mjölk och smöret.

Rör tills allt blivit slätt.

Blanda i hälften av de krossade polkagrisarna, bred ut i formen och strö på resten av polkagrisarna, låt stå i kylen minst 4 timmar.

Skär i rutor. Förvara i kyl.