Pannbiff med lök och stekt pumpa

Husmanskostfavorit

Pannbiff med lök räknas som en av favoriterna bland svenskarnas husmanskost.

Idag får du ett saftigt och gott sätt att göra biffarna med stekt pumpa istället för potatis till.

Just nu finns gott om pumpa i affärerna, riktigt bra mat för dig som vill handla och laga mat efter årstidernas växlingar.

Pannbiff med lök 2 port

300 g köttfärs

1 ägg

½ dl majonnäs eller grädde

2  rivna vitlöksklyftor

2 msk finhackad bladpersilja

Salt och peppar

25 g smör

1 skivad lök

Stekt pumpa

2-300 g tärnad pumpa

25 g smör

1 msk finhackad rosmarin

Salt och peppar

Blanda färsen med ägg och majonnäs/grädde. Rör ner kryddor, vitlök och persilja.

Blanda väl, låt smeten stå och svälla en stund.

Stek under tiden pumpan i brynt smör. Krydda med salt, peppar och rosmarin.

Vänd bitarna då och då, låt steka mjuka i minst 20 minuter på svag värme.

Ta upp pumpan, håll varmt på ett fat under lock.

Stek löken mjuk i smör, utan att få alltför mycket färg. Forma färsen till biffar och stek i smör.

Servera pannbiffarna med löken över och gärna lite extra skivat smör på sidan om med den stekta pumpan och lite grönt som tillbehör.

Fler tips på traditionella rätter lagade med färre kolhydrater hittar du i ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, den har nyligen kommit ut även som E-bok om bokhyllan är för full 🙂

Goda tillbehör till maten hittar du här i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, bland annat pumpahummusen på bilden nedan.

Pannbiff med lök och stekt pumpa

Husmanskostfavorit

Pannbiff med lök räknas som en av favoriterna bland svenskarnas husmanskost.

Idag får du ett saftigt och gott sätt att göra biffarna med stekt pumpa istället för potatis till.

Just nu finns gott om pumpa i affärerna, riktigt bra mat för dig som vill handla och laga mat efter årstidernas växlingar.

Pannbiff med lök 2 port

300 g köttfärs

1 ägg

½ dl majonnäs eller grädde

2  rivna vitlöksklyftor

2 msk finhackad bladpersilja

Salt och peppar

25 g smör

1 skivad lök

Stekt pumpa

2-300 g tärnad pumpa

25 g smör

1 msk finhackad rosmarin

Salt och peppar

Blanda färsen med ägg och majonnäs/grädde. Rör ner kryddor, vitlök och persilja.

Blanda väl, låt smeten stå och svälla en stund.

Stek under tiden pumpan i brynt smör. Krydda med salt, peppar och rosmarin.

Vänd bitarna då och då, låt steka mjuka i minst 20 minuter på svag värme.

Ta upp pumpan, håll varmt på ett fat under lock.

Stek löken mjuk i smör, utan att få alltför mycket färg. Forma färsen till biffar och stek i smör.

Servera pannbiffarna med löken över och gärna lite extra skivat smör på sidan om med den stekta pumpan och lite grönt som tillbehör.

Fler tips på traditionella rätter lagade med färre kolhydrater hittar du i ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, den har nyligen kommit ut även som E-bok om bokhyllan är för full 🙂

Goda tillbehör till maten hittar du här i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, bland annat pumpahummusen på bilden nedan.

60-årsdag och tårta på två sätt

Födelsedagstårtor

Idag är det min 60-årsdag, tänk vad tiden går fort när man har roligt.

Bloggen startade jag redan 2009, det har blivit en hel del matskrivande både härinne och i mina 7 kokböcker under de senaste 12 åren.

Skrivandet har bidragit till mycket roligt som har hänt under de här åren, jag har fått träffa väldigt många mat- och hälsointresserade på boksigneringar och resor både härhemma och utomlands.

Idag firar jag min födelsedag i lugn och ro tillsammans med Lennart på okänd ort, härinne bjuder jag dagen till ära på två av mina favorittårtor.

Min mamma var väldigt duktig på att baka, både kaffebröd och matbröd, så jag lärde mig mycket om goda smakkombinationer redan när jag var liten.

Min kärlek till naturen grundlades också väldigt tidigt, jag var ofta med mina föräldrar ute i skogen i närheten av vårt hus i norra Dalarnas fjälltrakter.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 244535468_1271333309962185_7119165839410791200_n.jpg

I det första receptet har jag gjort om mammas sockerkaka till en glutenfri variant, men smaken är nästan den samma som jag minns.

Sötning väljer du själv vilken sort som passar, jag har använt både björksocker och honung till den här tårtbottnen med bra resultat, det blir en smakrik tårta som inte känns så söt.

Tycker du om min typ av naturligt goda bakverk så hittar du fler i min senaste kokbok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.”

För dig som vill läsa om hela min hälsoresa under de senaste 20 åren och samtidigt ta del av en stor mängd av mina favoritrecept, så hittar du den både som vanlig bok och E-bok här i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Hjortronbakelse

Glutenfri sockerkaka till gräddtårta

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör

1 dl grädde

1 dl björksocker, honung eller valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

2 krm salt

Smält smöret i en kastrull, smörj en avlång eller rund bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädden i det smälta smöret, rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa äggen och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt, det gör att du får en hög och fin botten.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas så håller den ihop bättre.

Jag brukar fylla mina tårtor med bär av olika slag och mousse, pannacotta eller fromage, det gör dem väldigt saftiga och goda.

Vispa grädde och bred över tårtan, spritsa ett fint mönster eller strö över riven choklad och garnera med färska bär och citronmeliss.

Du kan också dela kakan i mindre bitar när den är fylld, garnera och servera som bakelser.

119126600_322652098945439_2974416483361849783_n

Moussetårta ca 12 bitar

Bärmousse:

2 dl cashewnötter

5 kärnfria dadlar

1 dl crème fraiche, smetana eller kokosolja

5 dl bär, jag använde urkärnade körsbär

1 pressad citron

Chokladbotten:

2 dl pumpafrön

2 msk Choco Latte-mix eller kakao

Ca ½-1 krm salt

1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft

8 kärnfria dadlar

1 dl smält smör eller kokosolja

Garnering

Skivad frukt, bär och citronmeliss

Blötlägg cashewnötterna till bärmoussen i en bunke med kallt vatten över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa slätt tillsammans med crème fraiche och bär. Blanda ner citronsaften och vänd ner smeten i cashewröran.

Ställ in moussen i kylen medan du gör chokladbottnen. Mixa pumpafröna tillsammans med chokladpulvret och salt till grovt mjöl, börja med den mindre mängden salt.

Tvätta apelsinen, torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa ner i frömjölet med apelsinskal, saft och smält smör tills allt blandats väl.

Smaka av att blandningen fått lagom sälta, det är särskilt viktigt om du använder kokosolja istället för smör.

Täck botten av en springform på ca 15 cm i diameter med smörpapper eller plastfilm, fäst under kanten. Tryck ut chokladsmeten jämnt fördelat i formen.

Häll bärmoussen över och släta till med slickepotten.Ställ i kyl att stelna i minst 5 timmar.

Doppa hastigt ner formen i varmt vatten, så går det lättare att lossa den från kanten.

Du kan även ställa tårtan i frysen några timmar eller förbereda några dagar innan den ska ätas.

Ta då fram den en stund att tina innan den garneras med frukt och bär och skärs i bitar.

Variera moussen med bär efter säsong, till exempel hallon, smultron, jordgubbar, hjortron, blåbär, björnbär, aronia eller lingon.

Använder du frysta, importerade hallon från butiken så måste de kokas upp och kallna innan de används i moussen.

Tål du inte cashewnötter så kan du istället använda pumpafrön som du mixar fint eller köper som färdigt mjöl.

Dadlarna kan bytas ut mot torkade aprikoser, blötlägg dem då tillsammans med cashewnötterna.

Här nedanför ser du en bild från fotograferingen av Gröna, sköna tillbehör och en på mig från unga år, trivs lika bra i skogen nu som då.

Birgitta Höglund i Underbara Kungsholmen
Nöt- och fröbröd från Baka med frukt & grönt

Glutenfritt höstbröd

Nu kommer den här tiden när jag tycker det känns kul att börja baka bröd igen, när kvällarna mörknar och temperaturen blivit mer behaglig.

Idag bjuder jag på ett recept från min senaste kokbok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Det är min sjunde kokbok och det är andra gången jag tagit alla bilder själv, ett mycket roligt jobb där jag tagit med alla bakverk ut i naturen.

Bakboken har blivit uppskattad hos många som vill dra ner på eller helt utesluta gluten och socker, jag har fått rapporter om att recepten går hem även hos dem som gillar sötebröd.

Nöt- och fröbröd med fikon

5 torkade fikon

5 dl blandade nötter

1 dl svarta sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl pumpafrön

½ dl chiafrön

Ca 1 tsk salt

5 ägg

½ dl olivolja eller kokosolja

1 msk balsamvinäger

Skär fikonen i små tärningar, lägg i en bunke och slå över kokande vatten. Låt dem svälla i vattnet i 10 minuter. Hacka under tiden nötterna grovt och blanda med de torra ingredienserna i en bunke.

Sätt ugnen på 150˚ och smörj en avlång brödform på 1½ liter med lite olivolja.

Låt fikonen rinna av i en sil. Vispa ihop äggen lätt med olivolja, balsamvinäger och fikontärningarna. Rör ner äggsmeten i nöt/fröblandningen, blanda om väl. Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra från vinägern.

Häll smeten i brödformen och pressa ner den ordentligt med slickepotten så det blir jämnt fördelat i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

Låt svalna en stund i formen innan brödet stjälps upp och får kallna på galler. Svep in brödet i en bakduk och låt ligga framme i rumstemperatur till nästa dag, så utvecklas smakerna mer.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva eftersom eller skiva och lösfrys. Tina gärna skivorna i en brödrost, det ger ännu mer god smak till brödet.

Tips: I det här brödet kan du använda de nötter du gillar bäst. Jag hade valnötter, hasselnötter, pekannötter och mandlar i mitt.

Variera gärna smaksättningen med dadlar eller plommon. Stött fänkål eller anis ger också en god smak till brödet, ta då ca 1-2 msk.

Här kan du beställa boken på Bokus och Adlibris, den finns även på Biblioteken och Akademibokhandeln eller så kan du be din lokala bokhandlare att beställa hem den.

 

 

Grekisk souvlaki med tzatziki, aubergine och örtiga tomater

Souvlaki med tzatziki

Semestermat

Nu i sommar kommer nog de allra flesta av oss att semestra här hemma i Sverige, då passar mina recept på grekiska favoriter extra bra.

Jag lärde mig att laga souvlaki på riktigt grekiskt vis på restaurang Volos i Östersund för många år sen, här får du ta del av det receptet.

Souvlaki 2 port

300 g fläskfilé

½ pressad citron

2 msk olivolja

1-2 tsk torkad oregano

Salt och peppar

Skär filén i ca 10 skivor. Lägg på en tallrik och pressa över citronsaften.

Ringla olivolja över och strö över hälften av oreganon. Salta och peppra lätt.

Vänd köttet och strö över resten av oreganon, krydda lätt.

Låt stå framme i ca en timme, så citron och örtsmaken går in i köttet. Gör under tiden tzatzikin.

Ett glas Retsina med tzatziki, tapenade och oliver på restaurang Faros i Makrigialos

Tzatziki 2-3 port

½ gurka

1-2 vitlöksklyftor

½ tsk havssalt

1 dl grekisk yoghurt

1 msk olivolja

½ tsk pressad citron

Peppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter.

Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.

Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.

Skiva aubergine och salta lätt på båda sidor och låt ligga en halvtimme så vätskan dras ur, då blir smaken ännu godare.

Trä köttskivorna på spett och stek i väl brynt smör, ett par minuter på varje sida. Eller ännu hellre, grilla dem.

Stek auberginen i smör i en egen panna också ett par minuter på varje sida, så de får ordentlig färg och blir mjuka.

Cocktailtomater i rosmarinbalsamico

15 cocktailtomater

3 msk smör

2 msk färska rosmarinbarr

1 tsk balsamvinäger

ev ½ tsk honung

Havssalt

Halvera tomaterna och rör ner i det smälta smöret i en kastrull.

Rör i vinäger, finstrimlad rosmarin, ev honung och salt.

Ge ett hastigt uppkok, stäng av plattan.

Låt puttra ett par minuter, men inte så tomaterna blir mosiga. Låt svalna en stund innan serveringen.

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Glutenfritt fröbröd fyllt av goda smaker
Glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt fröbröd LCHF och Paleo...

Mustigt matbröd

Jag har alltid tyckt om att baka, när jag jobbade på restaurang hittade jag på väldigt många nya brödsorter.

Att baka glutenfritt matbröd med få kolhydrater har därför blivit en riktigt rolig utmaning, sen jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost för 12 år sen.

Här ett annorlunda och smakrikt fröbröd som blev riktigt gott, passar fint till en soppa eller sallad med smör och en god ost.

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

6 stora ägg

2 dl hett vatten

10 soltorkade tomater

2 dl pumpakärnor

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

½ dl kokosolja

½ dl tahini, sesampasta

½ dl finhackad timjan

½ dl svartkummin, Nigella Sativa

2 msk vallmofrön

1 tsk salt

Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.

Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.

Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.

Vispa äggen fluffigt och blanda med fröröran. Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen.

Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter.

Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.

Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.

Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Brödet går också bra att frysa in i skivor, det blir gott att tina i ugn eller brödrost.

I länkarna här nere hittar du alla mina kokböcker om du vill ha mer inspiration eller att ta med till sommarens middagar istället för en blomma.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Fröbröd Paleo/LCHF
Lyxig laxröra och vaniljparfait med jordgubbar till Midsommar

Spröda frökex med laxröra

Midsommarnjutning

Jag önskar alla mina läsare en riktigt fin Midsommar, med god mat och förhoppningsvis en hel del sol och värme.

Förbered gärna de här rätterna idag, så kan du i lugn och ro njuta av midsommarhelgen.

Laxröra 4 port

150 g rökt lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på frökex eller gurkskivor.

Vaniljparfait 4 port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½ msk honung eller annan valfri sötning

1 krm äkta vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.

Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.

Fler njutbara tips hittar du i mina kokböcker, här länkar till dem alla.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Laxröra på Spröda frökex

Glad Midsommar!

Midsommar

Jordgubbssallad med basilika

Jordgubbar marinerade med basilika

Sommarsallad

Den här fräscha jordgubbssalladen passar lika bra till grillat som till en somrig tapasbuffé.

Låt stå i rumstemperatur en halvtimme innan serveringen så smakerna mognar fram.

Jordgubbssallad med basilika 4 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

3 msk mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Fler tips på goda sallader och smårätter till sommarmaten hittar du i de här kokböckerna.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Picknick med jordgubbar

Lax med varm grönsaksröra och smultronmousse till dessert
juli-15-018-1

Snabb sommarmat

På sommaren är det skönt att ta till riktigt snabblagad mat, här en variant som jag ofta gör när jag vill ha tid till annat.

Ett kryddsmör blir gott som extra tillbehör till laxen och håller dig mätt riktigt länge.

Sesamfrästa grönsaker till stekt lax 2 port

2 bitar lax à 150 gram, helst viltfångad

1 liten, gul lök

½ äpple

½ paprika

2 msk sesamfrön

2 msk kokosolja

2+2 msk smör

½ pressad citron

Salt och peppar

Hacka lök, äpple och paprika i små tärningar.

Hetta upp kokosolja och smör och häll i grönsakshacket.

Låt fräsa ett par minuter under omrörning tills det fått lite färg.

Tillsätt sesamfröna och stek dem gyllenbruna. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Stek laxen ett par minuter på varje sida i en klick smör, salta och peppra lätt.

Låt fisken ligga kvar i pannan bredvid spisen en liten stund, så värmen fördelas jämnt.

Lax är alltid godast om den inte steks för länge, då blir den lätt torr.

Smultronmousse

2 dl smultron

1½ dl grädde

2 äggulor

2 gelatinblad

Mosa smultronen med en gaffel, spar några fina till garnering.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

Vispa gulorna till hårt skum, det tar ca fem minuter.

Vispa grädden fast, men inte för hårt.

Krama ur gelatinbladen och smält på svag värme med en sked av grädden och låt svalna lite.

Blanda ner en sked av äggkrämen i gelatinet och rör sen ner det tillbaks i smeten.

Blanda ner smultronmoset och vänd till sist ner grädden med försiktiga tag.

Häll upp i glas eller en form och ställ kallt några timmar.

Fler tips på god och lättlagad mat, tillbehör, bröd och efterrätter hittar du här i mina kokböcker.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Lax med Sesamstekta grönsaker
Grekisk sallad
Grekisk sallad

Sommarmat

Jag är väldigt förtjust i den grekiska maten, den är enkel, mättande och mycket smakrik.

Fetaost och en god olivolja är stommen i många rätter, i den grekiska salladen ska det vara ordentligt av båda.

Grekisk sallad 2 port

200 g fetaost

4 tomater

20 svarta oliver

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 liten rödlök

½ dl kallpressad olivolja

Oregano efter behag

Vinäger eller pressad citron

Lite flingsalt

Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor.

Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor.

Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt.

Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar.

Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och smaksätt med vinäger eller citronsaft till en angenäm syra.

Mer tips på god sommarmat hittar du i mina kokböcker, köp gärna en eller ett par åt dig själv eller att ta med som present när du blir bortbjuden.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 61861886_2253763628287119_4342322462944395264_n-e1591631018465.jpg