Indisk blomkål med kålrot
Indisk blomkål med kålrot
Källa: Sockerfritt
Portioner: 4-6

Ingredienser:
1 msk smör eller ghee
1/2 msk bruna/svarta senapsfrön
1 tsk shahi jeera el. hel spiskummin
1/2 - 1 tsk malen gurkmeja
lite chili
salt
ett blomkålshuvud ca 400 g
2 små finhackade gula lökar ca 100 g
1 dl gröna ärter från frysen
ca 200 gram kålrot
Gör så här:
Grönsaker med god mild Indisk kryddning, blomkål, lök, ärter, kålrot..

Skala och skär kålroten i små tärningar. Koka dem några minuter först i vatten, skölj av, låt svalna, och koka även blomkålsbuketterna lätt och skölj av.

Smält 1 msk smör eller ghee i en stekgryta eller panna, i med gul lök och låt den steka mjuk, sen i med kryddor och rör runt, sist i med grönsakerna och rör runt. Gott som det är eller som tillbehör till grillad kyckling, fisk, kött.

Vill ni ha maten fetare lägger ni till mer smör eller ghee. Vill ni ha den starkare, ta i mer chili.

Kalorier för hela pannan, grytan, ca 4 -6 portioner = ca 325 kcal

Per portion om ni delar upp i 4 delar ca 82 kcal

Gott till stekt kyckling i matlådan, gott varmt eller kallt på bordet.
Ostgratinerad broccoli med knaperstekt fläsk, servera med spagetti eller som LCHF


Ikväll blev det kylskåpsrens av ett par broccolibuketter och några små parmesanbitar som bara låg och väntade på att bli nedrivna i en god ostsås… Hittade lite skivat, rimmat fläsk i frysen också och då kom jag på ”gratinerad broccoli med knaperstekt fläsk och ostsås”. Gott, eller vansinnigt gott! :-P Som lchf vill jag nog ha lite stekta champinjoner till men annars servera med en god pasta. Skjuts in i ugnen en tio, femton minuter gör att man får lite extra tid att städa upp i köket också, inte alls så dumt med två flugor i en smäll innan middagsmaten ska dukas fram!

Det här behöver du : 
3 broccolibuketter
200 g rimmat fläsk
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Grovmalen svartpeppar
Några droppar D´Elidas chilissås

Ostsåsen (ca 6-7 dl)
1½ msk smör
2 msk mjöl
4 dl gräddmjölk (hälften mjölk/hälften vispgrädde)
½ burk creme fraiche (1 dl)
1 krm vitpeppar
½ krm riven muskotnöt
2 dl riven parmesan
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Gör allt på en gång! En kastrull till att koak broccolin, en till såsen och en panna till att knapersteka broccolin. Förbered en smord ugnsfast form allt kan gratineras i.

Koka broccolin al dente i saltat vatten. Häll av i durkslag och lägg i en smord ugnsform.

Skär fläsket i minte bitar/strimlor och knaperstek i panna tillsammans med finhackad gul lök. Droppa i några droppar D´Elidas chilisås om du vill lite hetta/chilismak.

Smält smöret till ostsåsen i en kastrull och vispa ner vetemjölet till en slät kräm. Späd med gräddmjölk och fortsätt vispa. Låt koka på låg värme. Tillsätt creme fraiche, vitpeppar och riven muskot. Låt såsen puttra ca 10-15 min. Riv ner osten och vispa såsen slåt. Smaka av med salt.

Häll ostsåsen över broccolin i gratängformen, strössla över det knaperstekta fläsket/löken. Avsluta med lite extra riven ost, (här använde jag vanlig hushållsost).  Gratinera i ugn på 200 grader ca 12-15 min tills allt fått fin färg. Vill du äta enligt lchf så ät som det är, ev lite smörstekta champinjoner till, eller så serverar du tillsammans med pasta/spagetti.


Knaperstekt fläsk med gul lök och svartpeppar, några droppar D´Elidas chilisås också!


Ostsåsen småputtrar…


Broccolin är förvälld och på plats i ugnsformen.


Häll på ostsåsen.


Strössla över knaperstekt fläsk & lök.


Toppa med lite riven ost. Gratinera i ugn på 200 grader ca 12-15 min.


Koka under tiden spagetti till de som önskar.


Färdig!


Klar att servera som den är (lchf) eller med pasta!


Grymt gott, krämigt, ostigt! ;-)

fröiga tekakor – extremt saftiga och goda
fröiga tekakor - extremt saftiga och goda
Källa: Sarararalicious.blogg.se
Portioner: 12 st

Ingredienser:
0,5 dl sesamfön
200 g phiadelphiaost
125 g keso
4 ägg
1 dl krossat linfrö
1,5 tsk bakpulvet
2 tsk havssalt
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
Gör så här:
Sätt på ugnen på 175C
rosta sesamfrön i stekpannan och låt svalna
rör samman phiadelphiaost och keso
vispa äggen riktigt fluffiga i separat skål
rör ner krossat linfrö, sesamfrö, bakpulver, mandelmjöl och salt i phiadelphiasmeten
tillsätt lite av äggsmeten och rör om
tillsätt fiberhusken och rör samman
tillsätt lite av äggsmeten allt eftersom och rör samman till en smet. Låt svälla en stund (jag väntade ca 10min)
klicka ut smeten på en pappersklädd plåt (jag smorde bara en plåt och det fungerade bra). Grädda i mitten av ugnen ca 30-35 min tills brödet fått en gyllengul färg. Låt brödet svalna på galler.
Receptet kommer från Annika Rognebys senaste bok Bakglädje till vardags och fest, baka med LCHF utan socker och mjöl.

Jag hade rökt älgkött och avokado på tekakorna och åt en mustig soppa med vitlöksstekta skogschampinjoner och purjolök till.
Ugnsbakad lax med pesto och mozzarella
Ugnsbakad lax med pesto och mozzarella
Källa: Ett underbart Liv
Portioner: 4

Ingredienser:
4 laxfiléer
2 paket mozzarella
1/2 burk pesto
Lite örtsalt
Gör så här:
Bred peston över laxfiléerna, skär mozzarellan i skivor och lägg över. Laga i ugn på 200 grader i 40 minuter.

Servera med sallad.
Ugnsbakad lax med post och mozzarella
Ugnsbakad lax med post och mozzarella
Källa: Ett underbart Liv
Portioner: 4

Ingredienser:
4 laxfiléer
2 paket mozzarella
1/2 burk pesto
Lite örtsalt
Gör så här:
Bred peston över laxfiléerna, skär mozzarellan i skivor och lägg över. Laga i ugn på 200 grader i 40 minuter.

Servera med sallad.
Röd coleslaw, perfekt grillsallad och gott tillbehör till hamburgare


Jag har hamnat i ett sug av kål, vitkål och rödkål framförallt, med starka kryddor! Pizzasallad, coleslaw och som krispig ingredienser i en rykande wok eller råriven tillsammans med fetaost… Kål ÄR gott!! Det var faktiskt Remsan (Remsans bistro) som fick upp mina ögon tills just rödkålen som hon ofta använder i färgglada sallader! Det är inte bara gott, det är vansinnigt vackert också! Jag använder ofta bara vitkål men nu är jag omvänd, tack Helena! Rödkålen är inte bara ett tillbehör på julbordet så nu vet ni de! Å jag också! ;-)

Sista receptet ni fick med rödkål var i kycklingwoken där jag använder röd spetskål! Till Nickes hamburgare i lördags så använde jag den som ett tillbehör i form av coleslaw så variera din vitkål till röd lite då och då! Det gör inte alls ont!

som tillbehör 4-6 port
Det här behöver du : 

3 dl strimlad rödkål alt. vitkål
1 riven morot
1 hackad rödlök
1 finriven solo vitlök
½ burk creme fraiche (34%)
1 msk majonäs
2 msk pressas citron
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Strimla rödkål, skala och riv moroten grovt. Hacka rödlöken och finriv vitlöken. Blanda samman allting med creme fraiche och smaka av med pressad citron, salt & peppar.


Naturens konstverk…


Stommen till den röda coleslawen! Var sparsam med creme fraiche med fräs på ordentligt med citron så du får lite stuns och syra i det hela. Det ska inte bli krämigt/såsigt av creme fraichen, den ska bara binda ihop det hela med lite majonäs!


Godaste tillbehören till Burger-king burgare! Solklart!! :-P

Jag har en egen BURGER KING hemma!


Det är inte alla som kan skryta med att ha en egen Burger king hemma va?! Men jag kan, för han e så förbaskat duktig på just hamburgare! Gubben min alltså!

En läsare på facebook igår trodde att kära maken skulle laga snabbmakaroner och mamma scans köttbullar! Ohh no! I det här huset finns varken snabbmakaroner eller mamma scan köttbullar att tillgå och vederbörande hade nog heller aldrig gett sig på den maträtten för det är bra mycket svårare att hålla koll på makaroner som kokar än att göra burgare! Han är alldeles särdeles duktig i köket som ni förstår, fast bara när han själv vill men då brukar de å andra sidan bli väldigt bra! ;-)

Igårkväll satte han huvet på spiken och slog till med de godaste burgarna jag ätit hittills! Oj, oj, oj säger jag bara! Va nu tacksam att han delar med sig av receptet för detta är sådär perfekt vrålgott som det aldrig kan bli nån annanstans!!!! :-P

4 stora burgare
King burgare :
700 gram blandfärs
½ dl vatten
knappt 1 msk Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitpeppar malen

Tillbehör : 
Surdegsbröd i tjocka skivor som rostas
Hamburgerdressing, se recept >>
Sallat
Cheddarost
Tomatskivor
Lökskivor
Inlagd saltgurka
Ketchup
Johnnys sötstark senap
Coleslaw på rödkål, se recept >> 

GÖR SÅHÄR :
Blanda ingredienserna till burgarna, det ÄR viktigt med just Tony´s krydda så har ni inte den så införskaffa omgående! Det är hans allt och får inte glömmas!! Inte ens på den godaste köttfärssåsen eller på den nykokta palten. Min man kan inte leva utan Tony´s! Så inga konstiga genvägar; köp hem Tony´s kryddan! Finns bland annat i de större matvarukedjorna eller att beställas hem från nätet. Info här >>

Grilla eller stek burgarna, antingen i stekpanna eller på muurikka, använd vid stekning rikligt med smör, inte olja! Grillar du hamburgarna på grillen så låt dom ligga en stund på folie på gallret tills de blivit mer hanterabara i konsistensen.

Montera ihop med en halv rostad skiva surdegsbröd. Bred på hamburgerdressing på brödet. lägg på salladsblad, burgaren med dubbla skivor cheddarost, ketchup, lök, tomat, saltgurka och så ytterliggare en halv skiva surdegbröd som du brer med Johnny´s sötstark senap! ÄT!!! :-P


Gör din egen hamburgerdressing med hemmagjord majonäs, kryddad och smaksatt med bostongurka, senap, tomatpuré mm! Blir vansinnigt gott och är busenkelt att göra och sååå mycket godare än köpedressing! Receptet hittar du här >>


Visst är han duktig min alldeles egen Burger king!!? ;-)

Makrillswrap
Källa: Carola
Portioner: 1

Ingredienser:
3 ägg
ca ½ dl creme fraiche
1 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
salt

Fyllning
1 burk makrill
några msk creme fraiche
ev sallad
Gör så här:
Vispa ägg creme fraiche, kokosmjöl, fiberhusk och salt.
Stek som pannkakor i kokosolja och smör.

Sen fyll med makrill, creme fraiche och ev sallad.

Bra till frukost eller som matsäck att ta med, vira in i folie och ät kall!
Heta räkor
Heta räkor
Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 4

Ingredienser:
1 kg räkor
2 msk olivolja
2 scharlottenlök
1 vitlök
3 msk hackad bladpersilja
4 msk tomatpure
2 msk balsamvinäger
1 tsk honung
4 msk vatten
1-4 tsk sambal oelek (beroende på hur heta ni vill ha dom)
salt
peppar

Gör så här:
Hacka löken och stek mjuk i olivolja i en kastrull. Lägg i övriga ingredienser, smaka av och låt puttra 10 min. Låt svalna något. Skala räkorna och lägg i såsen. Låt dra en stund och servera alt ställ in i kylen och värm upp när dom skall ätas.
”Här kommer Karl-Alfred-Boy” Pasta & sås… SPENAT i massor!!


Onsdag har passerat… Ännu ett blogginlägg efter tolvslaget… Känns som mina uppdateringar numera tenderar ske efter midnatt precis som igår… Jag har dock mycket att ro i land bakom kulisserna, jag planerar o sitter i telefon och förbereder de ena efter de andra, försöker hinna ikapp kommentarer och mail men nånting inom mig (det dåliga samvete, jag vet ju precis vad det är) säger att det ska inte gå ut över Kryddburken och helt otippat då kommer ”Bättre sent än aldrig” in i bilden… Har dock massor kvar att besvara o fixa med, men det är en dag imorgon också!

Jag vill så mycket just nu och det är inte alltid tiden räcker till! Envis som en åsna går jag då inte och lägger mig, jag sitter här in på småtimmarna, svarar på mail, förbereder inlägg, smider planer trots att jag är toktrött, men det är inget mot vad jag kommer vara när alarmet ringer imorgonbitti.

Jag är och förblir en nattuggla! Men jag ska försöka vända dygnet nu när jag är ledig och har tid & ledighet framför mig!

Idag svängde jag ihop en så in-i-bombens-god-och-snabb pasta med sås så ni anar inte! Jädrans va de gick undan i köket och Joline stod mig bi med att hacka spenat, riva vitlök och röra i pannan! Joline som egentligen AVSKYR spenat, älskar denna rätt, så bädda in spenaten i en god pastasås till era ”spenat-fobier” där hemma, jag lovar det blir succé! Här kommer Karl Alfred Boy… ;-)

En snabb pasta med en god sås av spenat, pinje/jordnötter, gräddmjölk, vitlök, citron, chili och parmesan! Snabbt som tusan och sen iväg på boxningsträning. Kan försäkra er om att detta blev vansinnigt gott!! Prova, tar inte mer än 12-15 min och under tiden kokar pastan!!

PS. Detta recept på pastasås fungerar alldeles ypperligt att fylla små pajer med också… DS.

4-6 port
Det här behöver du :
Kokt pasta till 4-6 port (här använde jag jättestora pastasnäckor) 
500 gram färsk bladspenat/babyspenat
100 gram pinjenötter
50 gram saltade jordnötter
3-4 dl gräddmjölk (hälften vispgrädde, hälften mjölk)
1 finriven solo vitlök
1 – 2 pressade citroner
3-5 droppar D´Elidas chilisås
Grovmalen svartpeppar
3 dl riven parmesanost
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Rensa spenaten från fula, murkna blad. Hacka grovt med vass kniv. Finhacka pinje och jordnötterna med kniv eller i mixer.  Hetta upp en stekpanna med lite smör eller olja. Lägg ner spenaten och nötterna och låt allt sjunka ihop och vätskan från spenat ”koka bort”. Tillsätt gräddmjölk, riv ner vitlöken, pressa över citronen, droppa i några droppar chilisås och dra ett par rejäla varv med svartpepparkvarnen. Låt allt få puttra ihop ca 5 minuter på låg värme. Dra bort pannan från värmen, riv sen över parmesanosten. Rör om, smaka av med salt, ev mer peppar, mer citron? Servera med pastan och nyriven parmesan och extra citron vid sidan om.


Spenat är en god grund till vegetarisk pasta. Här har jag förstärt med nötter. Smaksatt med parmesan, vitlök, chili och citron!


Spenat & nötter fräser ihop!


En krämig sås med gräddmjöl och parmesanost!


Servera med stora pasta! Här har jag stora snäckor, har för mig jag köpte dom på ÖoB… Jättegoda till en krämig sås!


Smaklig måltid!


En riktig ”Karl-Alfred-middag” med massor av spenat!!! :-P