Gratinerade burritos med chunky salsa


Vill ni ha ett vansinnigt gott tips på en världsgod middag som är både enkel, festligt och sköter sig en stund själv?? Och dessutom allt-i-ett? Dessa gratinerade burritos går inte av för hackor, dom är grymt goda!! Här kan du också brassa på med het chilisås, jalapeno och andra ”stärkande” nödvändigheter för att näsan ska börja rinna! ;-)

Gör några milda varianter till barnen i en egen ugnsform om du skulle vilja överdosera med chili eller så kryddar du upp lite extra vid bordet istället. Här åt både vuxna och barn så det stod härliga till och alla gillade smaken och tyckte inte de var för starkt, men så gillar ju våra barn chili o annat hot som barn i allmänhet spottar och fräser åt!

Ett måste till denna rätt är den vita, kalla såsen som jag smaksatte med honung, den var som pricken över i:et och rundade av de starka smakerna fint så glöm för guds skull inte den! :-P

Det här behöver du :
800 gram nöt eller blandfärs
1 stor purjolök, hackad (spara ca 1 dl till salsan)
3-4 vitlöksklyftor
1 msk D´Elidas chilisås
2 tsk paprikapulver
1 tsk malen vitpeppar
½ tsk spiskummin
1 burk skivade champinjoner
ev. en burk hackad grön jalapeno
Salt

Salsasåsen, låt koka ihop ca 45 min :
1 burk finkrossade tomater
1 burk ananas, stora bitar
1 dl ketchup
2 msk balsamvinäger, ljus
½ pressad citron
2-3 tsk D´Elidas chilisås
1 dl hackad purjolök
Salt & peppar
En nypa socker

Montera :
1 stor ugnsform med höga kanter
6 st mjuka tortillabröd
Salsa
Färs
Riven ost

Tillbehör : 

  • Salsa + D´Elidas, gott med kall salsa vid sidan om till salladen.
    (förvara överbliven salsa i burk med tätslutande lock i kylskåpet, håller sig ca 1 vecka.)
  • Creme fraichesås
    1 burk creme fraiche
    2 tsk flytande honung
    Salt & malen vitpeppar
  • Blandad sallad
    Romansallad
    Tomat
    Gurka
    Vinegrette
    3/4 dl rapsolja
    2 msk vit balsamvinäger
    1 tsk dijonssenap
    Torkade örter
    Salt
    En nypa socker
    Bara att skaka ihop…


Börja med salsan så den får stå och småputtra under tiden du lagar till färsen. Ner med alla ingredienser i en kastrull och låt småkoka på medelvärme.


Bryn färs, kryddor, purjolök och champinjoner…


Purjolöken tillsätter jag i salsan på slutet så det fortfarande är lite ”bitigt”… Ev kan du köra några varv med mixerstaven om du inte vill ha för stora bitar av ananas.


Fyll tortillabröden rejält med färs och rulla ihop. Lägg i form som du hällt salsa i botten på, då fastnar dom inte.


6 stora burritos. På med mer salsa, riven ost och gratinera.


175 grader ca 45 min.


Servera med allehanda tillbehör!


Ät och NJUUUT!!! :-P

 

The post Gratinerade burritos med chunky salsa appeared first on Kryddburken.se.

Saffranskaka med glasyr, tranbär och mandel


Lite härlig julstämning måste vi väl ändå ha i detta novembergrå väder? Idag har ändå solen varit framme några timmar så jag har passat på att sätta mig vid husväggen och bara blunda och njuta en stund av värmen och ladda batterierna… Resten av dagen har gått i maklig takt. Hämtat ved och tänt upp i kaminen i köket och bakat en saffranskaka var precis lagom ansträngande idag! :-P Julmusiken på hög volym förstås. Sååå härligt…

Detta recept på saffranskaka är Leilas recept men jag har uteslutit spriten (rom), det är allt, och som extra piff nu till helg och fredagsmys fick den en lite julig topping med glasyr, tranbär och mandel också. ;-)

Det här behöver du : 
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

50 gram smör
0,5 gram hel saffrans (stöt med sockerbit i mortel)
1 dl mjölk

3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Smör + ströbröd till formen

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker länge så det blir riktigt pösigt och vitt. Jag använder köksmaskinen med ballongvisp och kör ca 10-12 min.
Smält under tiden smöret tillsammans med saffranet som du stött  i mortel tillsammans med en sockerbit. Slå på mjölken och rör sedan ner i äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt runt, inte vispa.
Smörj en sockerkaksform och bröa med ströbröd eller kokos.

Grädda ca 25-30 min i 175 grader.
Ta ut kakan och låt den svalna något innan du stjälper upp den på ett fat. Garnera med glasyr, mandel och tranbär.

Glasyr :
Florsocker + vatten + liiite pressad citron
Skållad mandel
Hackade torkade tranbär


Nybakad saffransdoft är väl bland det mest underbara! :-P Jag brukar köpa hel pistiller och mortla med sockerbit, har ingen speciell favorit eller sort jag brukar köpa, tycker inte det är så stor skillnad.


Solgult i mitt kök!! ;-)


Den blev fin…


Ja, inte så tokigt alls… :-P Vad ska ni själva kalasa på ikväll då?

The post Saffranskaka med glasyr, tranbär och mandel appeared first on Kryddburken.se.

Varma mackor med bacon & svampstuvning


Ikväll är en riktig varma mackor-kväll hos familjen Nilsson! Den främsta anledningen är det snabba, enkla, ”slippa-tänka-bara-göra”… Ja, så är det!

En riktig varm macka i ugn ska ha en stuvning tycker jag. Gillar man svampstuvning så kör på de, gillar man skinkstuvning så kör på de… Eller så kan man variera med en baconstuvning eller köra all-in med både svamp & baconstuvning! Jag lovar, det är vansinnigt gott!

På de behövs lite tomat och ost, kanske en och annan ananas om man vill. Och om man råkar vara en champinjon-o-holic, ta några till överst… :-P Pizzakrydda och sen skjuts in i ugnen! Bröd efter don och person. 225 grader ca 15min sen e de klart! ;-)

12 st
Det här behöver du :
1 pkt bacon, ca 120 gram
1 burk skivade champinjoner
1-2 tsk D’Elidas chilisås
2 msk pressad citron
3 msk vetemjöl
3 dl gräddmjölk
2 krm vitpeppar
En nypa salt

GÖR SÅHÄR :
Skär bacon i bitar och bryn i het stekpanna i lite smör. Häll på de skivade champinjonerna, chilisås och pressad citron. Pudra över mjölet och vänd runt.

Sänk värmen och slå på gräddmjölken. Rör ihop. Tillsätt vitpeppar och låt puttra några minuter. Smaka av med salt o peppar. Bred stuvningen på 12st brödskivor, lägg på tomat, ananas, ost och pizzakrydda. Gratinera i ugn 225 grader ca 15-20min.

The post Varma mackor med bacon & svampstuvning appeared first on Kryddburken.se.

Minihamburgare med hamburgebröd och dressing
Minihamburgare med hamburgebröd och dressing
Källa:
Portioner: 2-3

Ingredienser:
Hamburgerbröd:
2 ägg
salt
25 g smält smör
1,5 msk vatten
0.75 dl mandelmjöl
0.75 msk fiberhusk
0,75 tsk bakpulver
1 dl riven ost
0,25 dl linfrön

Hamburgare:
400 g köttfärs
1 ägg
1 skvätt grädde
salt och peppar
chilipulver
paprikapulver

Supergod dressing:
3-4 stora matskedar creme fraiche
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
3 tsk sambal oelek
1 msk tomatpuré
lite sötningsmedel för att balansera upp den starka salta smaken

Gör så här:
Jag knåpade ihop ett brödrecept med inspiration från tre andra brödrecept och det blev riktigt bra får jag säga!
Jag använde bara ena delen av brödet i botten, så ett bröd räcker till två minihamburgare. OBS på bilden har brödet sesamfrön i stället för mandelmjöl då jag inte hade mjöl hemma, men båda funkar bra :)

Hamburgerbröd: vispa äggen fluffigt. I med smält smör och vatten. blanda alla torra ingredienser plus ost och ner i äggsmeten. Låt svälla 6 min. fukta händerna och forma 4 runda bollar.
200 grader
15 min

Hamburgare: Blanda ihop färsen med alla ingredienser och forma 8 små minihamburgare och stek.

Supergod dressing:
Blanda ihop alla ingredienser och låt stå kallt.

Ta en brödhalva, lägg på lite dressing, minihamburgaren, stekt bacon, lite mer dressing och en ostskiva! Ev. något annat man vill ha på sin burgare! Och njut :)
Pasta LCHF
Källa:
Portioner: 4

Ingredienser:
6 ägg
200 gram färskost
0,75 dl fiberhusk
1 krm salt
Gör så här:
Detta recept florerar lite överallt och är helt fantastiskt. Receptet är anpassat så att det blir lagom tjocklek att göra på 2 plåtar.

1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Vispa äggen poröst
3. Tillsätt färskost och fiberhusk och vispa ihop.
4. Låt svälla i ca 10 minuter
5. Bred ut smeten tunt på 2 st bakplåtspappersklädda plåtar. Lägg ett oljat bakplåtspapper över och kavla ut degen lite extra, den ska täcka hela plåten annars blir pastan för tjock.Tag av det översta bakplåtspappret. Det ska inte vara några luftbubblor kvar i pastan. Doppa fingarna i vatten och släta till smeten om det behövs.
6. Grädda i ca 10 minuter
7. Låt svalna och skär sedan tunna strimlor av degen (som tagliatelle)

Blanda pastan med det du ska ha till och värm på svag värme.

Tips! Vill du ha pastan till exempelvis lasange så skär du pastan i lagom stora plattor!

Vi provade även att köra dem färdiggräddade plåtarna genom vår pastamaskin och det fungerade utmärkt! Resultatet blev perfekt skurna tagliatelle/spaghetti!
Citrus & balsamicokyckling, potatiskaka med het tomat & majssalsa


Här kommer ett oslagbart recept för det lite festligare tillsättningarna. Kycklingen i såsen är bara för god, och istället för de klassiska tillbehören som ris, pasta, klyftpotatis etc. så kommer här en god potatiskaka. Vansinnigt gott och med en het salsa som sätter det där lilla extra stinget till rätten. Ni kan bara inte missa det här! :-P

8 port
Det här behöver du : 
1 kilo kycklingfiléer
Salt & peppar
2 citroner
2 msk mörk balsamico
1 msk flytande honung
6 dl köttbuljong (egen, fond el. tärning + vatten)
några droppar soya color
2 dl grädde

GÖR SÅHÄR : 
Skär kycklingfiléerna i avlånga strimlor, ganska tjocka. Bryn i het stekpanna med smör. Salta och peppra. Pressa över saften från 2 citroner. Tillsätt balsamicovinäger och honung. Vänd runt alltsammans och sänk sedan värmen. Slå på köttbuljong och grädde och låt puttra ihop ca 15 min. Smaka av. Ev. med citron, balsamico, salt eller peppar?

Servera med potatiskaka och en varm, het tomat och majssalsa.

Tomat & majssalsa : 
2 rödlök
1 gul paprika
3 stora plommontomater
1 burk delizie körsbärstomater på burk
1 burk majskorn
1-2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar
en gnutta socker

GÖR SÅHÄR : 
Hacka rödlök, paprika och plommontomater grovt. Lägg i kastrull och häll på körsbärstomaterna. Krydda med D´Elidas chilisås, salt och peppar… En gnutta socker ska de va också! Låt få ett uppkok, sjud sedan på svag värme ca 10 min.

Potatiskaka : 
8 medelstora potatisar
2 finrivna vitlöksklyftor
3 ägg
3 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj, skala och riv potatisen fint eller grovt, det är en smaksak. Jag använde fina rivskivan i matberedaren. Blanda potatisen med riven vitlök, ägg, grädde och smaka av smeten med salt och peppar. Häll i en form ca 20*30 med bakplåtspapper. Grädda i ugn ca 1 timme i 200 grader. Skär upp i rutor när kakan fått stå till sig något efter att du tagit ut den.


Potatiskakan redo för ugnen.


Kyckling på god väg…


Tomat och majssalsa puttra på…


Potatiskakan är klar. Den går lätt att skära i rutor men finast blir dom om den får ”stå till sig” och värmeutjämna en stund före servering.


Smaklig måltid!

The post Citrus & balsamicokyckling, potatiskaka med het tomat & majssalsa appeared first on Kryddburken.se.

Yoghurtbröd UTAN ägg
Yoghurtbröd UTAN ägg
Källa: LCHFbyAM.se
Portioner: ca 20

Ingredienser:
4 ½ dl turkisk yoghurt
1 tsk honung

5 dl mandelmjöl
2 dl torkade gojibär
1 dl hela linfrön
1 dl krossade linfrön
1 dl melonkärnor
1 dl pumpakärnor
2 dl grovt hackad valnöt
1 msk fiberhusk
1½ tsk salt
2 tsk bikarbonat
Gör så här:
Ugn 175 grader

Blanda först yoghurten och honungen i en stor bunke.
Blanda de torra ingredienserna separat i en annan bunke och blanda.
Blanda ner de torra ingredienserna i yoghurtblandningen och blanda väl. Låt stå en liten stund medan ni tar fram ett stort bläck med smörpapper. Om ni har ett som är "fett", alltså som inte behöver smöras eller oljas in så naturligtvis behöver ni inte det. Men har ni papper som är torrt så olja gärna in papperet med rapsolja eller dylikt så brödet inte fastnar.
Klappa ut brödet med hjälp av blöta händer jämt ut i bläcket. Min smet räckte inte ut till kanterna och jag klappade ut det kanske 1 cm tjockt. Rekommenderar inte att göra det tunnare. Kanske om man vill pröva att göra det till ett hårdare bröd?

In i mitten på ugnen i cirka 15-20 minuter, eller tills det är gyllenbrunt.

Låt svalna och skär sedan upp det.

Smaklig måltid!

Om ni gör detta bröd så hör gärna av er hur det funkade och smakade!!
Gästblogg – En smak av Karin


Hej! Karin heter jag. Jag är 32 år och driver matbloggen
En Smak Av Karin sedan början av 2007.

Jag har alltid varit intresserad av mat – både att laga den och äta den – och till en början startade jag min blogg för att jag ville ha ett bra ställe att samla mina recept på. Det dröjde en tid innan jag började utveckla bloggen till vad den är idag, dvs en personlig blogg som handlar om mig, min familj och naturligtvis MAT, massor med mat!
En stor inspirationskälla var när jag första gången hittade hit till Lindas blogg. Jag blev otroligt imponerad av Lindas fantastiska bilder, kreativitet i köket och ödmjuka förhållningssätt – trots att bloggen var så stor! Så sedan 2007 har jag nyfiket följt Kryddburken och flera andra matbloggar som har en lika matnördig ägare som jag själv :-) Det är därför en mycket stor ära att få gästblogga här inne på Kryddburken!
Naturligtvis ska jag bjuda er på ett recept också! Tillägnat Linda och hennes rötter från norr har jag här valt att bjuda er på en rejäl och mustig älggryta med hemmagjorda gnocchi! Fantastiskt gott såhär på hösten!
Mustig älggryta med gnocchi
(4 personer)
Det här behöver du : 
800 g grytbitar av älg
2 gula lökar
2 stora morötter
5 dl rött vin
2 msk balsamvinäger
3 msk koncentrerad viltfond
2 tsk socker
2 msk finhackad färsk rosmarin
2 tsk torkad timjan
50 g torkad svamp, t ex Karl-Johan eller trattkantareller
Gnocchi:
600 g potatis av mjölig sort
1 ägg
½ tsk salt
1½-2 dl vetemjöl
GÖR SÅHÄR : 
Skala och hacka lök och morot.
Fräs grönsakerna i smör tills de fått lite färg och lägg över i en gryta.
Stek köttet i omgångar så det får lite färg. Lägg över det i grytan.
Tillsätt vin, balsamvinäger, fond, svamp och kryddorna.
Låt puttra under lock på låg värme i ca 1½-2 timmar.
Gnocchi:
Koka potatisen oskalad.
Det handlar om att potatisstärkelsen ska vara kvar.
Skala och pressa den nykokta potatisen.
Tillsätt ägg, salt och mjöl till en mjuk deg, men ta bara så mycket mjöl att det inte klibbar (beror på potatisen).
Dela degen i bitar och rulla ut i stänger av en tummes tjocklek.
Skär dem i bitar om 2 cm.
Våffla bitarna genom att trycka dem lite dem mot en gaffel.
Lägg dem efter hand på lätt mjölad handduk.
5Koka lite gnocchi i taget i rikligt med saltat vatten.
De är färdiga när de flyter upp och det tar bara någon minut.
Ta upp med hålslev och låt dem rinna av.
Hetta up en stekpanna med lite smör och stek gnocchin på ganska hög värme tills de är gyllenbruna på båda sidorna. Salta och peppra.
Servera grytan tillsammans med frasiga, nystekta gnocchi! Fantastiskt gott och köttet blir sådär mört att det bara trillar isär. Mums! :-D
  

Då tackar jag för mig! Hoppas vi ses snart igen!

The post Gästblogg – En smak av Karin appeared first on Kryddburken.se.

Minestronesoppa med risoni


Blev så hiskeligt sugen på soppa igår när jag fladdrade runt bland mina ”bloglovins” och hamnade hos Mårtenssons. Ja soppa är något så världsligt, jordiskt gott alltså och bröd till är ett absolut måste annars igen soppa! :-P

En favorit jag skulle kunna leva på om jag måste äta samma mat varje dag är potatis och purjolökssoppa, och denna soppa kommer snäppet efter. En tomat och grönsakssoppa med pasta, i det här fallet risoni, jag det är ett måste emellanåt!

Snart är klockan 20.00 och det är åter dags för ”Bonde söker fru?” Följer ni programmet?
Vad tycker ni om våran Ölands-Bengt med alla kameler? :-

Nähäpp, inge ”Bonde” ikväll, fotboll istället??!! Hurra va kul!! …inte…

ca 6 port
Det här behöver du :

2 potatisar
2 gula lök
1 stor morot
1 gul paprika
½ röd paprika
1/3 gurka
2 msk tomatpuré
1 burk finkrossade tomater
1 burk plommontomater
8 dl grönsaksbuljong (hemmagjord, fond el. tärning + vatten)
1 tsk D´Elidas chilisås
Några varv med pepparkvarnen
Ev. salt 
2 dl risoni
Färsk timjan
Bröd

GÖR SÅHÄR : 
Förbered alla grön och rotsaker. Hacka och skär allt fint. Hetta upp en rymlig gryta med lock. Smält smör och häll i lite olja. Fräs på allt på hög värme och häll sedan på tomatburkarna, buljong och chilisås. Sänk värmen och lägg på locket. Låt soppan puttra ca 30-45 min. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt risonin precis före servering. Garnera med färsk timjan.


Huvudingredienserna.


Soppan puttrar…


Risoni tillsätter du precis före servering så blir den perfekt al dente när den fått stå till sig i soppan några minuter. Smaklig spis. :-P

The post Minestronesoppa med risoni appeared first on Kryddburken.se.

Kastar ni sånt här??


Ja, vad gör ni egentligen av matavfallet från matlagningen? Kastar ni det i hushållssoporna, lägger på komposten, ger ni det till fåglarna, eller? Vad gör ni?

Det blir iallafall ofta en himla massa skal och riv och överblivna slattar och kanter från hackat och skuret i mitt kök och de åker direkt i en påse i frysen som jag fyller på efterhand…

Varför sparar på sånt då tro?

Jo, när påsen är full så kan du koka dig den mest fantastiska grönskasbuljong alldeles gratis och utan tillsatser och massa salt! Fiffigt va? :-P
Gör likadant med kyckling, fisk och kött >> 

Det ni ser på bilden är bara ifrån dagens lilla kok, kanske kan ni till och med gissa vad det ska bli?
Nähä, åter till kastrullerna, ville bara påminna er om detta som är nog så viktigt! ;-)

The post Kastar ni sånt här?? appeared first on Kryddburken.se.