Bruschetta med tomat, jordgubbar och mozzarella

bruschetta_med_jordgubbar
Igår lagade jag en trerätters middag till lillsyrran. Hon och en kompis skulle ha en en tjejkväll ihop och då frågade hon mig och jag vill laga nåt gott till dom och trerätters ville hon ha fast inte för dyrt. Självklart! :-P Ni ska få alla tre rätterna idag och självklart ska ni också få veta vad det kostade men först ut har vi förrätten. En grillad bruschetta med massor av härliga sommarsmaker med tomat och jordgubbar och en krämig mozzarella.

Prova att marinera både tomat och jordgubbar såhär med lite flytande honung, salt och peppar och låt det stå till sig en stund så får du fram fantastiska smaker som passar riktigt bra på en het, grillad ciabatta med massor av vitlök.

Jag tror det var gott då det åts upp på bara ett par minuter och jag kunde hämta in näst intill renslickade tallrikar! ;-)

2 pers
Det här behöver du :
1 ciabatta
Olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 mozzarella

2 stora tomater
½ l jordgubbar
Flytande honung
Salt & svartpeppar

Crema di balsamico
Basilika

GÖR SÅHÄR : 
Börja med att skölja och skära tomat och jordgubbar. Lägg i en skål och ringla över lite honung, krydda med salt och några varv med pepparkvarnen. Täck med plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur så alla smaker få stå och gotta till sig. Saltet drar ur mycket vätska så häll av det före du ska servera.

Dela ciabattabrödet på mitten. Ringla över olivolja och fördela vitlök över bägge bröden. Grilla i ugn på galler med snittytan uppåt. Montera bruschettan med rikligt av tomat/jordgubbar varvat med en god mozzarella. Ringla över crema di balsamico. några blad basilika. Servera!

förrätt_bruschetta_tomat_jordgubbar_mozarella

bruschetta_recept

bruschetta_med_tomat_jordgubbar

Fyllda kycklinglår

Sommarmat med basilikafylld kyckling och varma tomater. Eftersom rätten är ganska mager kan det passa med en ostbricka för mer mättnad!

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Lägg basilikablad i mitten av lårfiléerna och rulla sedan ihop dem.
3. Stek i smör eller kokosfett och lägg dem sedan i en ugnsfast form. Salta och peppra.
4. Häll på vitt vin och halvera cocktailtomater. Skär rödlöken i strimlor och strö över.
5. Baka i ugnen i 15 minuter.
6. Servera med sallad och hackad gräslök!

Kycklinglårfiléer med bakade tomater och champinjoner

Enkla och goda kycklingslårfiléer som du grillar och serverar med tomater och champinjoner!

Gör så här
1. Gör marinad och blanda med kycklinglårfiléerna. Sätt ugnen på 200 grader.Dela tomaterna och grupp ur dem. Gröp ur svamparna. Lägg tomater och svamp på en ugnspplåt med en bakålåtspapper.
2. Stö på örtsalt på tomaterna och svampen. Skiva osten och fördela över. Skiva löken och lägg på tomaterna och toppa med mandelspån. Klicka på ajvar och pesto på svampen. Sätt i ugnen i ca 15-20 minuter. Grilla under tiden kycklingen runtom på grillen.
3. Servera med en fräsch sallad!

Vill du göra en mumsig yoghurtsås?
Gör såsen genom att blanda följande ingredienser: 2 dl turkisk youghurt, salt och svartpeppar, 2 msk hackad mynta. Servera till den ny grillade kycklingen, rucola och de bakade tomaterna och champinjonerna.

Valio smör garanterat GMO-fritt

Valio-smör-3Skriver Kostdemokrati idag. De citerar svar från Valio så här:
”Citat: Dessutom tillverkas alla Valios produkter av mjölk
från kor som får foder vilket är garanterat GMO-fritt.

Detta säkerställs genom de kvalitetsavtal som Valio skriver med sina mjölkleverantörer och vari det stipuleras att GMO foder ej är tillåtet i någon del av produktionskedjan …

Detta innebär att vi vågar gå ut och påstå att VALIO’s produkter baserade på komjölk är fria från inblandning av GMO-foder, enligt vad vi menar på konsumentspråk ”GMO-fritt” och kan nu alltså, innan annat bevisats, hävda att vi har ett ”GMO-fritt” smör på den svenska marknaden”

Eftersom jag helst aldrig vill köpa Arlas produkter så köper jag oftast Valios osaltade smör för bakning, men Arlas normalsaltat EKOLOGISKA smör för matlagning.

Min fundering går nu på om det ändå är bättre att köpa Valios normalsaltade även till stekningen?

Har ni läsare någon åsikt där? Vad köper ni?

Som fler säkert noterat så köper jag ju opastöriserat och gräsbetat lyxsmör från Jämtland, men detta smör steker jag inte i, vill ju inte pastörisera det själv…

Tar mer än gärna emot åsikter om för- och nackdelarna med oekologiskt vs garanterat GMO-fritt!

 

 

 

Bloggar etiketter: , ,

Smörfrästa champinjoner med timjan och vitlök – ett gott tillbehör till grillat!

champinjoner_tillbehör_grillat_smörstekta
Ett väldigt enkelt men gott tillbehör till en fin grillad köttbit är dessa champinjoner som smörstekts med vitlök och örter. Går alldeles utmärkt att förbereda några timmar innan och bara värmas på före servering. Variera svampen efter tillgång. Champinjoner, kantareller, karl johan, portabello etc. Garanterat uppskattat! :-P

Det här behöver du : 
250 gram färska champinjoner
Salt & vitpeppar
2 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkade örter
Färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 
Borsta svampen och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna och torrstek svampen tills den fått lite färg och de mesta av vätskan från dom kokat bort. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt smör. Sänk värmen och strö över torkade örter och på slutet färsk timjan. Servera som tillbehör till en grillad köttbit.

smörstekta_champinjoner_grilltillbehör

Dijonsenaps rullader
Källa: Stiffe
Portioner: 4

Ingredienser:
8 Lövbiffar
Dijonsenap
ca 3 dl Grädde
8 skivor Bacon
(2-3 saltgurkor)
Gör så här:
Kanonenkelt och supergott

Bred lite (ca 1 tsk) senap på lövbiffen
Rulla ihop.
Linda en skiva bacon runt rulladen.
Ev. kan en tandpetare behövas för att hålla ihop den.
Bryn i stekpanna runt om tills baconen fått lite färg.
På med grädden och ett par matskedar senap, rör runt så att senapen blandar sig med grädden. Salta o peppra.
In i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter.

Servera med sallad eller rostade grönsaker.

Variation. Prova rulla in lite saltgurka i rulladen.

Lördagslyx

salta_kex_mögelost_tomatmarmelad
Lördagslyx på altanen! Salta kex, cambozola, blu alp och Pernillas tomatmarmelad! :-P

Sämre kan man ha de… Blue alp är min nya favorit från Falbygdens ost. Vid sidan om roquefort, gorgonzola, st agur, cambozola… :-P ÄLSKAR mögelostar!!

kex_ost_marmelad_mögelost_cambozola_blue_alp

LCHF Fiskgratäng
LCHF Fiskgratäng
Källa: Johanna LCHF
Portioner: 4

Ingredienser:
Blomkålsmos
600g fryst blomkål
50g riktigt smör
1 ägg
½ dl 40% grädde
vitpeppar & salt

Dillsås
50g riktigt smör
3 dl 40% grädde
1 knippe dill
1½ dl riven fet ost
peppar & salt

Fisk
400g lax /kan bytas ut mot valfri favorit
Gör så här:
Koka blomkålen al dente. Låt blomkålen vattnas av ordentligt.
Tillsätt 50g smör, ett ägg och en halv dl grädde. Mixa slätt.

Dillsåsen
Smält 50g smör i en kastrull, tillsätt 3dl grädde,
peppar & salt och en stor knippe dill.
(och annat gott man gillar)
Låt koka i 10 min & rör om då och då.
Tillsätt 1!½ dl ost som redning, men även här kan man välja en smakrikare ost som extra krydda.

Lägg blomkälsmoset i botten på en ugnsfast form & upp mot kanterna, som på en paj.

Fyll "mittengropen" med fisken & häll över dillsåsen.

In i ugnen på 200°c i ca 20-25 min tills gratängen fått fin färg.
Smörstekt torskrygg, sommarens godaste fisk!

torskrygg
Bland de godaste fiskrätterna jag vet är de vi äter sommartid med nypotatis, färsk dill, remouladsås, kokt hackat ägg, gröna ärtor mm… Det är så ljuvligt gott! Torsken smörsteker jag i panna och kryddar med endast vitpeppar och salt.

Jag har använt mig av Findus frysta torskrygg som säljs i tre-pack med riktigt fina bitar, inget alls att klaga på. Fisken blev mjäll och fin i konsistens och varje bit blir en lagom portion.

Det här behöver du :
4 bitar torskrygg
50 gram smör
Vitpeppar
Flingsalt

GÖR SÅHÄR :
Bryn smöret i het stekpanna. Lägg i torskryggen och stek den gyllene på bägge sidor. Krydda med vitpeppar och flingsalt. Se upp så du inte steker den för länge då blir den lätt torr. Torskryggen kan med fördel vila i folie nån minut före servering så blir den extra saftig.

Tillbehör :
Nypotatis
Remouladsås
Kokt blomkål
GRöna ärtor
Mediumkokt, hackad ägg
Dill och flingsalt

smörstekt_torskrygg_findus

Salty Caramel Chocolate Cookies
 
 
1,2 dl socker
1,2 dl farinsocker
115 gr rumstempererat smör
1 stor ägg
1 tsk vaniljextrakt
3 dl vetemjöl
6 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
24 Rollo kolor
 
0,6 dl socker
1 tsk salt
 
Ugn:200°c
 
 
I en stor skål kombinera socker, farinsocker, smör ,ägg och vaniljextrakt. Vispa ihop tills väl blandat.
Tillsätt mjöl, bakpulver och kakao. Rör ihop väl.
Täck med plast och låt vila i kyl 30 minuter.
 
Rulla ut till en lång rulle och dela i 24 delar.
Placera en kola i varje kaka och rulla in hela kolan.
Rulla varje kakboll i strösocker och lägg på plåt. Platta till med ett glas eller liknande. Strö lite salt ovanpå varje kaka.
 
Baka i ca 8-10 minuter.