Fläskkotletter med champinjoner och skysås

kotletter_sås_bräsera
Fläskkotletter är underskattade. De är billiga i inköp, innehåller både fint kött och oftast med tillhörande ben och fettkappa som ger extra smak vid tillagning. Problemet brukar ofta vara att dom anses ”torra och tråkiga”.

Många av er har säkert köpt ”mörad ytterfilé” i butik. Faktum ingen filé alls utan urbenad kotlettrad. Att den är mörad eller rimmad fixar du enkelt själv med en saltlag i 24 timmar i kylskåpet. Använder då med fördel en hel kotlettrad med ben så blir det dessutom mer smakrikt och ännu saftigare. Sen är köttet färdigt att tillagas precis som vilket kött som helst, tänk bara på att saltlagen redan har saltat köttet så ös inte på med salt utan rena kryddor och buljonger och smaka av givetvis så du får den sälta du själv önskar.

Ett kött som legat i saltlag, t ex revben, kycklingklubbor, fisk mm. lämpar sig utmärkt för att rökas antingen i en rök eller på grillen.

Det finns inget kött egentligen som är torrt och tråkigt om det är rätt tillagat. Istället för saltlag kan man låta kotletterna bräsera sig möra, det vill säga småkoka i panna/gryta med lite vätska utan lock. Sen fyller man på vätska (buljong) efterhand den kokas bort. Gör man så och har lite tid på sig, krävs ca 2-2½ timme så får man kotletter som blir så möra att dom fullkomligt smälter i munnen. Självklart kokar man med både ben och fettkappa som ger mustig och fyllig smak.

facebook ställde jag frågan tidigare om era bästa recept/tips på just fläskkotletter så kika gärna in där för mer inspiration.

Saltlag till ca 1 kg helt köttstycke, gärna med ben : 
8 dl vatten
3/4 dl salt (finkornigt)
1 msk strösocker

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ihop vatten, salt och socker tills saltet löst sig. Lägg ner köttet. Täck med plastfolié och låt stå i kylskåp 24 timmar. Vänd på köttet 2-3 gånger. Ju längre du låter köttet ligga i saltlagen desto saltare blir det. 24 timmar tycker jag funkar fint för att ”!möra” upp det.

I detta receptet har kotletterna fått bräsera ca 2 timmar. En sk från boljoungen dom kokat i har jag reducerat till sås tillsammans med smörstekta champinjoner.

Det här behöver du : 
1 kg fläskkotletter i skivor med ben
Salt o peppar
1 gul lök
½ purjolök
1 liter köttbuljong (hemmagjord, alt tärning/fond + vatten)

Såsen :
Skyn från kotletterna
Salt & peppar
Soya
Svartvinbärsgelé
ev. grädde
ev. maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Bryn kotletterna i stekpanna med smör på hög värme så det får fin färg. Salta och peppra.  Tillsätt hackad lök och purjolök som får fräsa ihop en stund. Slå på lite av buljongen så det knappt täcker köttet. Sänk värmen till medel och bräsera utan lock ca 2 timmar.

Såsen :
Plocka upp kotletterna ur pannan.Koka upp skyn och smaka av. Tillsätt ev. mer salt, peppar. En skvätt soya och svartvinbärsgelé. Grädde om du vill runda av smaken något. Red ev. med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens på såsen.

Tillbehör : 
Smörstekta champinjoner
Kokt broccoli
Sallad

bräserade_fläskkotletter_panna
Kotletterna bräseras tillsammans med lök och buljong.

stekta_champinjoner
Smörstekta champinjoner är alltid gott till kotletter och gör sig bra ihop med skysåsen.

kotletter_panna
Efter ca 2 timmar, lägg upp kotletterna på fat, champinjoner och skysås över.

fläskkotletter_kotletter_stekta_sås
Servera! :-P

Falukorv i panna med senapssås

falukorv_senapssås
Ibland när man går och handlar så hoppar det ner en falukorv i kundvagnen. Bara sådär!! Helt utan avsikt eller mening. Förstår inte hur?? Den åker på bandet, betalas och packas ner i matkassen. Hem till köket och upp och in i kylskåpet.

Efter att nån dag passerat kommer den stora frågan!
- ”Jahaja…?? Falukorven ja… Ugnsbakad eller stroganoff?
- ”Jasså inte?!”
- Nänä, skivad då?? Och stekt med stuvade makaroner till??… ” 

- ”Jasså, inte de heller?!”
- ”Nä… Vi tar den en annan dag va?!…”

Å så ligger den där i kylen och stirrar blint på en varje gång kylskåpsdörren öppnas och fullkomligt skriker;
- TA MIG – TA MIG!! 

Jag tog den idag… ;-)  

Det blev en korvgryta med senapssås, och JA – jag MÅSTE ha tomatpuré i min senapssås, det blir inte riktigt sådär gott annars. Tro mig, eller inte! Här följer hur som haver en god anrättning falukorv i världens godaste senapssås… *medtomatpuréjaaaaa*

4 port
Det här behöver du :
1 ring falukorv (800 gram)
1 gul lök
1 morot
3 msk dijonsenap
3 msk bostongurka
2 msk grönsaksfond
1 msk tomatpuré
3 dl grädde
3 dl vatten
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skär falukorven i skivor och sen i halvmånar. Fräs på i het panna med lite smör. Tillsätt hackad lök och morot skuren i strimlor. Låt allt få fräsa ihop tills löken mjuknat. Sänk värmen och tillsätt resten av ingredienserna. Låt småputtra ca 15-20 min. Red ev. av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med salt och vitpeppar.

falukorvspanna_falupanna_falukorv_panna_senapssås
Mise en place!

falukorvspanna_falukorv_panna_senapssås
Falukorv, lök och morot fräser ihop.

senapssås_falukorv_senap_sås
Resten av ingredienserna tillsatta och nu ska det puttra ca 15-20 min. servera med potatismos och en fräsch sallad.

Tortellini i tomatsås och bacon

middagstips_tortellini_tomatsås
Jag gjorde en så god middag igår kväll med tortellini, fräst bacon, lök och paprika i en härlig tomatsås med doft av vitlök. En massa svartpeppar och basilika och så vänd runt alltsammans i en stor panna – ställ fram och servera!

Så enkelt och vansinnigt gott. :-P

Vill man så kan man skjutsa in hela härligheten i ugnen med lite riven ost och låta allt gratineras.
Det här med tortellini, om man ska köpa torr eller färsk?! Vilket föredrar du? Jag tycker faktiskt de färska inte smakar lika mycket som de torra men visst köper jag dom också ibland men dessa torra som dessutom är lite mindre är dom allra godaste. Brukar alltid välja de med ostfyllning också! ;-)

Ljuvlig tomatsås med bacon : 
1 pkt bacon (140 gram)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
Några varv med svartpepparkvarnen
2 msk tomatpuré
1 msk tomatvinäger
1 tsk D´Elidas chilisås
4 dl kraftig köttbuljong (använder du tärning/fond så ta två + vatten)
1 burk finkrossade tomater
1 gnutta socker
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna med olivolja. Skär bacon i mindre bitar, finhacka lök och vitlök och skär paprika i bitar. Fräs på i pannan och dra några varv med svartpepparkvarnen över. När baconet fått fin färg tillsätt tomatpuré, tomatvinäger och D´Elidas chilisås. Låt allt få fräsa ihop någon minut. Sänk värmen och slå på buljong och tomatkross. Låt småkoka ca 20 min. Smaka av med en gnutta socker och ev. salt.

Vänd ner 4 port kokt tortellni, lite extra svartpeppar och basilika. Servera.

tortellini_tomatsås_bacon
Ingredienserna!

tomatsås_med_bacon_tortellini
Bacon, lök, vitlök och paprika. Här är allt tillsatt utom de finkrossade tomaterna.

tortellini_med_tomatsås_bacon_recept
Puttrar på…

tomatsås_tortellni_med
Vänd ner tortellini som knappt kokat färdigt. De tillagas extra i såsen.

tortellini_tomatsås
Dags att servera!

Cheeseburgare med stora, krispiga klyftpotatis

hamburgare_dubbel_ost_double_cheese
Jag fattar inte vart tiden flyger iväg numera?! Det är som att ha en nyfödd bebis det här. Mycket tid, tålamod och tankeverksamhet ägnas åt Kean. Jag är så lycklig över att ha en dobermann igen och det är verkligen en fantastisk hundras att lära känna, speciellt om man gjort det tidigare och får återuppleva minnen, situationer och beteenden på nytt.

Kean är otroligt godhjärtad, lyhörd och besitter en ”av och på-knapp” som många hundägare eftersträvar. Att både vara pigg och alert, framåt, driven och vaksam samtidigt som förmågan att stänga av och varva ner finns där.

Han är underbar med människor, men ibland lite för glad och hoppar gärna när han hälsar men jag jobbar på de, de går bättre och bättre. Han är social, visar fin kontakt och har inga sidor av rädsla eller reservation för folk. Det är ett stort plus att jobba med en sån hund.

Han är däremot lite föööör ivrig när det gäller andra hundar och katter. Alfred och Ida är så intressanta att det slår över till jaktlust och han skäller och gormar på dom. Där har jag lite att jobba med! ;-) Men trots allt så har han gjort stora framsteg redan bara på ett par dar så jag ser ljust på framtiden och hans förmåga. Det är en stabil, pigg och trygg dobermann, jag ska bara få fason på diverse störningsmoment. ;-)

Kvällens recept går i mannens tecken, det är hamburgare, cheeseburgare, extra ost och till de; stora, krispiga klyftpotatis. Snabbmat hemma är inte alls så tokigt när man har mycket omkring sig! ;-)

4 stora burgare
Burgare :
700 gram blandfärs
½ dl vatten
knappt 1 msk *Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitpeppar malen

GÖR SÅHÄR :
Blanda ingredienserna till burgarna, forma och stek i stekpanna.
Tony´s krydda finns bland annat i de större matvarukedjorna eller kan beställas hem från nätet, kolla www.kryddlandet.se.

4 port
Stora, krispiga kyftpotatis :

2 stora bakpotatis
½ dl kallpressad rapsolja
1-2 tsk trocomare örtkrydda
Flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Skölj bakpotatisarna och skär varje i 6 stora klyftor. Hetta upp en stekpanna med olja och stek/fritera på hög värme tills de fått fin färg och blivit gyllene. Krydda med trocomare och flingsalt. Lägg upp klyftorna på bakplåtspapper och efterstek i ugnen till de är genomstekta, ca 15 min.

stora_klyftpotatis
De stora klyftpotatisarna stekar jag på hög värme i panna med olja så det blir nästan lite friterade. Knapriga och med fin yta får dom sen eftersteka i ugnen tills dom är genomstekta.

Pasta rigatoni med entrecote i krämig sås

pasta_rigatoni_pastasås_sås_entrecote
Fredag, fredag å äntligen fredag!
En dag närmare onsdag….. För att vara exakt; 109 timmar kvar innan jag sätter mig i bilen på väg på mot västkusten o stora D… :-P

Ska försöka samla tankarna o skriva nåt vettigt men det är svårt med huvudet fullt  av funderingar och förväntningar. En god middag har jag i alla fall att bjuda på, en härligt krämig pasta efter en lång vecka. Så in i nordens god och även enkel att tillaga.

Jag gör som köket ”Mårtenssons” och bjuder på rejäl fredagspasta, det är så det ska va! ;-)

Här har jag använt mig av 2 skivor entrecote i pastasåsen då jag tycker att ryggbiff eller lövbiff lätt blir så segt. Blir inte klok på lövbiffen som säljs här, jag hittar aldrig nån som är MÖR utan kräver timslång tillagning. Rena skosulor allting. Inte ens den enklaste lövbiff brynt hastigt på hög värme blir mör… Segt, segt, segt, så nu har jag tröttnat på det. I alla fall om man vill laga man under en timme. Entrecote funkar kanon och ger dessutom mer köttsmak tack vare det insprängda fettet.

4 port
Det här behöver du :
4 port kokt barilla rigatoni
2 skivor entrecote
1 gul lök
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk grönsaksfond
1 msk oxfond
ca 8 dl vatten
2 dl grädde
Salt & peppar
Persilja

GÖR SÅHÄR :
Skiva lök, finhacka vitlök och fräs på i het panna med smör eller olja. Strimla entrecote i mindre skivor. Lägg ner i pannan när löken blivit mjuk och genomskinlig. Låt köttet få ta färg och tillsätt därefter fond och vatten så det precis täcker köttet. Låt bräsera på medelvärme utan lock ca 40-50 min. Tillsätt mer vatten allteftersom det kokar bort. När köttet är mör och går att dela lätt sänk värmen och slå i grädden som får puttra ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Vänd sedan ner pasta i stekpannan och späd ev. med lite av pastavattnet som även reder såsen tack vare stärkelsen från pastan. Strö över finhackad persilja och servera.

entrecote_sås_pastasås_mrämig
Lök och strimlor av entrecote bryns i pannan.

pastasås_sås_pasta_entrecote
Gräddens tillsätts då köttet fått bräsera sig mört.

pasta_entrecote_pastasås
Vänd i pastan och strö över persilja.

pasta_entrecote
Smaklig fredagspasta alla fina vänner! :-P

 

Snabb flygande jacob
Snabb flygande jacob
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 1-2

Ingredienser:
smör till stekning
1 tärnad kycklingfilé
1 pkt strimlad bacon
¼ skivad squash
1/2 hackad rödlök
2-3 tsk tomatpuré
1/2 dl stevia ketchup
2 tsk osötat jordnötssmör/ ½ dl salta jordnötter
2 dl vispgrädde
salt, svartpeppar och cayennepeppar

Gör så här:
Hacka lök och stek med smör på medelvärme tills den blivit mjuk. Skiva squash och stek på låg värme. Tärna kyckling och stek med kryddor. Stek bacon. Fräs tomatpuré. Ha sedan i resten och låt puttra i 3-5min. Servera med shiratakinudlar eller sallad.
LCHF Moussaka
LCHF Moussaka
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 5-6

Ingredienser:
400 g nötfärs
1 riven morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl tomatpuré
2 dl krossade tomater med basilika
1 msk kinesisk soja
1 aubergine
1 skivad sötpotatis
1,5 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl riven ost
2 ägg
salt, peppar, a.vogel spicy

Gör så här:
1) Sätt på ugnen, skiva aubergine och sötpotatis låt försteka på en plåt med bakplåtspapper i ca 10min.

2) Köttfärssås. Hacka lök och vitlök. Stek med smör i en stekpanna tills den ser mjuk/gyllenbrun ut och krydda med salt och peppar. Ha sedan i köttfärs och riven morot, stek i ca 5 min. Avsluta med att ha i tomatpuré, krossade tomater, och soja. Låt puttra några minuter.

3) Ostsås. Blanda grädde, crème fraiche, ost, ägg och kryddor i en kastrull och värm tills osten har smält.

4) Häll 1/3 av ostsåsen i botten av en ugnssäker form. Varva sedan aubergine, köttfärssås, sötpotatis, köttfärssås, aubergine osv. Avsluta med att hälla över resten av ostsåsen och strö även på lite riven ost. Gratinera mitt i ugnen i ca 30min.
Squashsallad
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 2-3

Ingredienser:
1/3 squash i tärningar
½ dl cremé fraiche
¼ finhackad rödlök
1-2 tsk olivolja
½ tsk senap
Salt, peppar, vitpeppar
Färska örter tex gräslök eller timjan

Gör så här:
Tärna squash och finhacka rödlök. Blanda sedan ihop allt i en bunke. Smaka av med kryddor och örter. Servera till ditt favorit kött eller till tex korv.
Mustig fisksoppa med tomat och saffran
Mustig fisksoppa med tomat och saffran
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 3-4

Ingredienser:
½ hackad gul lök
½ skivad purjolök
3 vitlöksklyftor
1 msk vitt vin
1 msk vatten
½ buljongtärning
smör och olja till stekning
salt, peppar & vitpeppar
3dl vatten
400g krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 pkt saffran
1/2 dl vispgrädde
2 msk crème fraiche
1 msk citronsaft
½ dl vitt vin
½ tsk curry
150-175 g laxfilé
150-175 g torskfilé
10-15 räkor

Gör så här:
Hacka lök och vitlök samt skiva purjolök. Stek i smör och krydda med b.la salt. När löken börjar mjukna häll i 1 msk vatten, buljong och 1 msk vitt vin. Låt puttra på medelvärme i ca 5 min. Förbered 3 dl vatten, krossade tomater och tomatpuré i en kastrull och sjud/koka upp lätt. Blanda sedan ihop allt i kastrullen, förutom fisken. Puttra soppan i ca 10-15 min och ha i fisken de sista 5 minuterna. Garnera med räkor och salt.
Jamie Olivers zucchinigratäng

jamie_oliver_zucchinigratäng_grillad_kyckling
De va som sjutton! Nu gör han det igen – trollar i mitt kök! Jamie Oliver förstås! :-P
Det är lätt att inspireras av hans kokkonster både via TV, böcker och webb. Jag har provat en hel del av hans recept och varje gång blir jag lika förundrad över hur genialiskt gott allting blir. Den här gratängen har trollats fram indirekt av Jamie, jag var väl med på ett litet hörn då kan ju erkännas. Gratängen är hur som haver här för att stanna.

Så vansinnigt god med det krämiga riset, osten, de knapriga zucchiniskivorna och smaken av en god buljong. Ungefär som risotto fast som gratäng! En klar favorit hos stora som små.

Nån som har provat den kanske? 
Jag har jag några ytterst få justeringar i receptet; Jag bytte ut ankfett mot olivolja att steka i och använde lagrad prästost istället för emmentaler.

6-8 port
Det här behöver du : 

1 msk olivolja
2 st gul lök
½ dl vatten
100 gram basmatiris
3 medelstora zucchini
6 dl grönsaksbuljong, ekologisk
4 msk crème fraîche
150 g lagrad prästost (36 mån)
Havssalt och nymald svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva löken tunt. Hetta upp en rymlig panna med olivolja. Fräs på löken och sänk till medelvärme, slå på en liten skvätt vatten och låt löken stekas ca 15-20 min så den blir riktigt krämig i konsistensen. Tillsätt ris och zucchini i skivor. Slå på buljongen och låt allt puttra på medelvärme ca 5 min. Ta pannan från värmen och rör ner creme fraiche och ost. Smaka av med salt & peppar. Häll allt i en ugnsfast, smord form. Se till så de mesta av zucchinin ligger överst. Grädda i 175 grader ca 50 min.

Servera som här till grillad kyckling och kokta vaxbönor/sockerärtor, eller som ensam vegetarisk rätt.

jamie_oliver_recept_zucchini_zucchinigratäng_ingredienser
Ingredienserna du behöver.

zucchinigratäng_vegetarisk_zucchini_gratäng
Härligt färsk knipplök och nyskördad zucchini. Måste ge mig ut på jakt efter gul zucchini också till nästa gång jag ska laga den här.

jamie_oliver_recept_zucchinigratäng_lök_zucchini
Löken behöver tid i stekpannan så den blir riktigt mjuk och krämig. En skvätt vatten gör susen.

zucchinigratäng_jamie_oliver_buljong_zucchini_gratäng_recept
När ris och zucchini är tillsatt slår du på en god buljong och låter allt få puttra ihop några minuter.

zucchinigratäng_pträstost_ris_jamie_oliver_zucchini
Rör sen ner creme fraiche och ost. Salt & peppar.

gratäng_zucchini_zucchinigratäng_jamie_oliver
Häll allt i en ugnsfast, smord form.

zucchinigratäng_jamie_oliver_vegetarisk_gratäng
Gratinera i ugn ca 50 min, 175 grader.