LCHF recept för Biff-Bacongryta

En välsmakande bacon och biffgryta som är perfekt efter en lång arbetsdag. Vad är inte godast – om inte bacon?

LCHF Biff-Bacongryta
Portioner: 3
Tid: 1 timme

Ingredienser
50 g smör
350 g lövbiff
1 pkt bacon
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 msk ketchup med stevia

Så här gör man
Strimla bacon och lövbiffen. Släng ner smöret i pannan, vänta till det fått gyllenbrun färg, ner med baconen först så de steks ordentligt och blir lite krispiga. Ner med lövbiffen och krydda efter behag, jag brukar använda; salt,peppar,vitlök och cayennekrydda ev. lite chili.

När lövbiffen fått färg så är det bara att röra ner creme fraichen och grädden och sänka värmen på plattan så vätskan inte kokar bort. ner med en liten skvätt ketchup för att runda av smaken. Sen är det bara att servera!

Härlig midsommarhelg önskas alla läsare!

Njut helgen och sillen och framförallt jordgubbarna.
Här kommer vi äta friskt av de båda och också av laxcheesecaken.

Jag hoppas vi alla får ett skönt midsommarväder

Dansa lugnt!

Indisk kycklinggryta


Ja nu jäklar har vi satt de Nilssonska smaklökarna på prov för när det gäller indisk matlagning så är den vääääldigt sparsam här hemma, men de får bli ändring på de!

Vi har provat en grymt god sås till kyckling, full med härliga kryddor och klockrena indiska smaker. En riktig fullträff. Att hela huset sen doftade som en hel indisk gaturestaurang gjorde inte saken sämre.

Hettan i det indiska köket är verkligen av en helt annan karaktär än den vi är vana vid i form av chili, chilisåser, vitlök och heta dressingar. Detta smakade verkligen kryddor, både lena kryddor, heta, söta, beska, salta, ja allt på samma gång! I burkens lock finns de torra kryddorna som ska fräsa ihop med kycklingen, sen slår man över såsen och låter puttra en stund.

Ganska svårt att urskilja smakerna för en ovan som jag i detta kök men myntan och koriandern gick inte att ta miste på, inte heller tomat… :-P Haha, nu fick jag inte många plus i kanten av er experter på området men detta ska jag absolut utforskas vidare!


Geeta´s spice & stir i smaken ”Pudina tikka”, (från House of Milton) en mild krämig sås med massor av smak av tomat, mynta och koriander. En gnutta hetta av ingefära och hela huset fullt av doftande indiska kryddor. Det händer inte för ofta i Kryddburkens kök skall tilläggas men var verkligen riktigt, riktigt gott! Serverade med jasminris, lättkokt minimajs och hackade pistagenötter på toppen.


Lite extra grönt krisp kunde jag inte låta bli att blanda ner i grytan. Sugarsnaps, bland det godaste… ;-) Vet inte om det är så ”indiskt” men gott blev det iaf! Vad brukar man använda för grönsaker i det indiska köket?


Alltsammans med den krämiga såsen.


Nu undrar jag förstås om ni sitter inne på något väldigt gott indiskt recept ni kan dela med er av??

Gärna enkelt för en nybörjare som mig… ;-)

Det behövs inte så mycket…


För en herrans massa år sen lärde en person mig en sak ; Att ta vara på dom små stunder och njuta av det lilla! Hur det nu kom sig så var vi bägge två vrålhungriga, hade inte mycket pengar på fickan och hade fart och flängt en hel dag i en varm bil med trötta, flåsande hundar. Plötsligt ber hon mig stanna bilen utanför en liten ICA-butik… Hon springer in i affären och kommer tillbaka lika snabbt med en påse ciabatta och en liten burk cantadou färskost…

Va de allt sa jag??! Aningens skeptisk…

Hon lotsade ut mig på småvägarna genom skogen, ner till en liten sjö. Där åkte påsen och den lilla asken färskost fram. Jodå, det går att bre på färskost med insidan av locket om man är flink, och bröden kan man bryta isär… Sen satt vi där på en brygga med spegelblank sjö framför oss, hundarna badade och vi bara njöt av tystnaden och aldrig nånsin har väl bröd och färskost smakat så gott som det gjorde där och då! Det behövs inte så mycket när man tänker efter, och mätta blev vi!

Just cantadou har kommit med en ny smak av basilika och gräslök som nog är den godaste hittills tycker jag. Även om jag älskar 4 peppar i såser så är nog denna nya favoriten till ostbricka… Eller jag menar ciabatta… :-P

Kan tänka mig att den passar extra bra i sommar, bland annat tillsammans med jordgubbar, rädisor & tomat. Har ni provat?

Om inte får ni hålla utkik här i dagarna då jag snart kör en favorit-i-repris-tävling med cantadou i vinstpotten!

 


Mer om Carb Blocker…

Ja det är inte klokt vad man lurar i folk, det är väl det som stör mig mest.
Givetvis får folk äta vad de vill, och det gör ju folk gärna också så ;)

Men när företag lurar folk på pengar med mer eller mindre verkningslösa piller då blir jag upprörd.
Jag fortsätter tycka och uttrycka vad jag anser vara fult i min värld ;)

Nu måste jag få delge en sak till ang dessa carb blocker om man så ser  i texten:
“Carb blocker:
– Minskar upptaget av kolhydrater i samband med måltid
– Carb blocker tas i samband med stärkelserik mat
– Flertalet vetenskapliga studier pekar i samma riktning
Vi äter allt mer stärkelserik mat, som ofta består av snabba kolhydrater, som exempelvis potatis, ris, pasta och bröd. Kroppen bryter ner stärkelsen till socker som sedan används som energikälla, men mycket lagras även för senare behov.
TopFormula Carb blocker innehåller ett naturligt, standardiserat extrakt av brytböna (Phaseolus vulgaris), som till viss del kan hindra upptaget av kolhydrater i samband med måltid. Kunskapen baseras på flertalet vetenskapliga studier som alla pekar i samma riktning.
Tips: Carb blocker passar bra att kombinera med TopFormula Fat blocker.
När en person intar kosttillskott är det alltid viktigt att komma ihåg att många faktorer påverkar hälsan och välbefinnandet. Det är därför alltid att rekommendera att kosttillskott kombineras med en näringsriktig kost, motion och en i övrigt hälsosam livsstil.”

Att de passar mycket bra ihop med 
Top formula fat blocker!!??
Allt detta står på samma LCHF sajt!?

Rekommendera en fatblocker på en LCHF sajt?
Fler som faktiskt uppmärksammar saken i bloggsfären och vågar säga något.
Veveskamp
Livsviktigt
Fettdieten

men den som var först att uppmärksamma det hela var
Sockertjocken

Kanske finns fler som uppmärksammar?

 

 

Bloggar etiketter:

Färskpressad morgonjuice med jordgubbar & lime


God förmiddag solstrålar! Är ni pigga och glada? Efter nattens åskoväder med blixt och dunder så siktar vi väl in oss på en strålande dag, fylld av energi. Luften är frisk och solen skiner, vi laddar med extra solgul, färskpressad juice och väcker smakerna med en gnutta lime och jordgubbar, det kan väl aldrig vara fel? ;-)

Och som ni alla vet så närmar vi oss midsommar och SJÄLVKLART ska vi ha en midsommartårta-tävling även i år! Börja klura redan nu! Jag lägger upp info om tävlingen strax innan midsommar, sen har ni över helgen på er att bak och fota och skicka in era bilder till mig som sedan kommer publiceras här på kryddburken för en omröstning!

Temat är såklart midsommar + tårta, sen är tolkningar därefter fria!

Förra årets bidrag (45st) midsommartårtor :
http://kryddburken.se/2011/06/30/rosta-pa-finaste-midsommartartan-45st-tartbilder/

Nu ska vi ut och öppna upp loppisen!


Apelsiner och lime, är man inte vaken efter den morgondrinken så vette tusan… :-P


Morgondrink med extra allt!


Solrosblomman som Joline fick av Nicke på avslutningen. Har dom en tendens att sloka i buketten så kan man snitta dom precis under blommar och sätta i en fin skål på fot istället!


Juciepressen kommer från syster lycklig och jag bara älskar den pigga solgula färgen på den. Ja, 50-tals nostalgin framförallt förstsås! ;-)  Ha en fin dag allihopa så ses vi igen lite senare…

Sommarfudge
Fudge kan man göra året runt och inte bara till julgodis. Här har jag hällt i lite torkade hallon, jordgubbar och björnbär och mini marshmallows:)

Vit sommarfudge
225 gr vit choklad
1/2 burk kondenserad mjölk
Torkade hallon och jordgubbar
Mini marsmallows
Jag delade på burken kondenserad mjölk och gjorde med mjölkchoklad också,
225-250 gr mjölkchoklad
1/2 burk kondenserad mjölk
Torkade hallon, jordgubbar och björnbär
Mini marshmallows
Smält kondenserad mjölk och vit choklad i en kastrull. Rör om tills allt är slät och chokladen smält. Rör ner torkade bär och mini marshmallows och se till att bitarna blir täckta. Häll smeten i en form med bakplåtspapper i, jämna till och låt stå i kyl minst 4 timmar. Skär i lagom bitar, förvara i kyl.
Torkade bär kan du bla köpa här: http://www.strosselannat.se/strossel/ovrigt-2/frystorkat-bjornbarscrisp-20-gr-sk.html

Vill du ha koll på alla utgivna och kommande LCHF böcker?

Då tipsar jag dig om att kika här på BOKUS om du föredrar att handla därifrån
Föredrar du Adlibris följ länken till alla LCHF böcker.

Bara att scrolla och kika igenom alla sidor så ser du vilka nya böcker som är på G ch vilka som finns att köpa nu!

Smidigt va?

 

Ölands-tips, efterfrågat inlägg!


Det är många som mailar och undrar över tips på ställen här på Öland man inte får missa, sevärdheter som matställen och boende. Jag hinner omöjligt svara på alla mail genomgående så att de hinner fram i tid till er semester utan jag försöker samla ihop era frågor och önskemål här istället. Skulle det vara något specifikt ni undrar över så ställ era frågor i kommentarsfältet så ska ni få svar på en gång! Jag hoppas även google translate fungerar dugligt för er som mailat mig på engelska.

Det ni läser här är är MINA reflektioner, mina tycken och tänk kring restauranger och ställen. Mina tips till er kort och gott. Glöm inte att skapa era egna och utgå inte från att det jag skriver överensstämmer med vad du själv skulle tycka. Alla tycker vi olika!

Vi börjar väl med maten, eller hur?! :-P  
Det finns inte så många ställen jag rekommenderar faktiskt, de flesta är sommarrestauranger och många av dom håller inte för hälsovårdsmyndigheterns kontroller sommartid… Väldigt trist, men det finns några guldkorn och det är dessa :

Finare matställen 

Halltorps gästgiveri
Fint hotell/gästgiveri invid VIDA museum. God hemlagad mat från lokala producenter och egna odlingar.

Hotell Borgholm
Mitt i centrala Borgholm hittar ni Karin Franssons hotell och restaurang. Fint som snus för dom riktiga finsmakarna!

Guntorps herrgård
Ett riktigt favoritställe har det varit för mig & Nicke då vi i alla år firat våra bröllopsdagar där, tills de bytte ägare och kocken bytte jobb. Men för den skull har jag inget negativt att säga, bara positivt, det är mer vi som ”byggt våra vanor” kring helheten som vi gillade. Ett kanonställe i Borgholms utkant ni inte får missa!
Guntorp har jag skrivit många inlägg, skriv in guntorp i sökrutan till höger så får du upp alla inlägg.

Lokala matställen i Borgholm 
Himla gott (Facebooksida)
Mat & café, hemlagat, vansinnigt gott, trevligt och käckt!
Har tidigare skrivit om Himla gott här på kryddburken, läs mer >>

Sörens (Facebooksida)
God mat, kvalité och service. Inga krusiduller!
Har tidigare skrivit om Sörens här på kryddburken, läs mer >>
Borggrillen
Snabbmat/gatukök, husman, a la carte. Rent och snyggt, barnvänligt & rymlig.
Pizzaplaneten
Godaste pizzorna i borgholm, dåligt med sittplatser men avhämtning kanon.
Från Borgholm & lite norrut… 
Klinta Bykrog
Fint matställe i Köpingsvik, kvalité på mat och service. Snyggt, prydligt och gemytligt ställe.

Eva´s kroppkakor
Godaste kroppkakorna på heeeela ön, enligt mig!
Har tidigare skrivit om Eva´s kroppkakor här på kryddburken, läs mer >>

Sandviks kvarn
Ett av våra absoluta favoritställen efter våra söndagsutflykter här på ön. Här stannar vi alltid sist av allt efter att strosat i butiker och varuhus, badat, gått längs strandvägar osv. Vårt slutmål brukar det bli! Inte mest för matens skull, utan för helheten med barnvänliga ytor, lekplatser och hela atmosfären. Sen att dom har ÖNS bästa pizzor är ju bara ett plus! Här kan du också äta den lokala lufsan.
Har tidigare skrivit om Sandviks pizzeria på kryddburken, läs mer >>
Lammet & Grisen
Har du aldrig varit här så är det ett måste! Ett fast pris på all buffémat och ät hur mycket du vill av nygrillad gris och lamm med alla tillbehör som tänkas kan. Har tidigare skrivit om Lammet & grisen här på kryddburken, läs mer >>
Kalk
Har ännu inte besökt denna restaurang men hört så mycket gott och positivt om den så i sommar få jag se till att göra ett besök där!

Jag skulle kunna göra en hissa och dissa-lista men väljer att bara nämna ställen vi absolut inte besöker av en eller annan anledning; Wilmas, Kronan, Mamma rosa, Pappa blå, Harrys. Av dessa ställen så har riktigt dåligt mat, alternativt dåligt service eller bägge delar upprepade gånger spelat in så pass mycket att vi valt att inte gå dit fler gånger.

Det finns såklart fler matställen (framförallt söderut) men som jag inte provat och heller inte kan ge nån kommentar om så därav ett urval från mina favoriter.

Gårdsbutiker mm : 

Svenska bönchips AB (Wahlqvist mat. Åker ni hit är ni bara en kilometer ifrån Öjkroken där vi bor)

Solberga gård

Jordsläta, slakteri, gårdsbutik, café och restaurang

Och lite Shopping/Varuhus :

Mittbrodts
Beläget i borgholm, vid parken/hamnen. En riktigt favoritbutik som ni säkert läst om tidigare på kryddburken >>

ÖNSKA (lokal facebooksida)
borgholmsgallerian hittar ni affären man inte FÅR eller KAN missa! Här finns allt och med världens trevligaste personal dessutom! 

Gammalt & Nytt (loppis)
Ett favoritställe vi har är ”Gammalt & Nytt” i Hörlösa, man svänger vänster strax innan Källa om man kommer söderifrån. Där finns allt och i såna mängder och små pinaler att man blir alldeles vimmelkantig. Det är alltid kul att gå och titta och begrunda och se historierna fladdra förbi och man drömmer sig bort i en annan värld på en sån här gedigen loppis. Helt klart värt ett besök!


BödaSågens Allhandel (även webbshop) (Böda)
BödaSågens Allhandel, ett sommarvaruhus i bästa klass om man jämför med övriga på ön. ”Valles” är också ett känt turistmål för shoppingsugna, men där råder knappast den kvalité och uppdaterade utbud som Mogge och Lillan bjuder på i Böda. Mogge är förresten Nickes kusin och bor med sin familj ett stenkast ifrån oss (om man kastar baklänges och en bit bortom skogen). Dom driver BödaSågens Allhandel sedan 2004 med massor av prylar, kläder, leksaker, husgeråd och inte minst vår favoritavdelning med lite rock á billy, nostalgiprylar. Elvis, Monroe och retro inredning! 600kvm shopping + ett extra stopphål i godistornet invid parkeringen. Vi diggar detta varuhus bäst av alla. Det är städat, rent och  fräscht, och varu-utbudet är ständigt påfyllt. HIT kära turister tycker vi att ni ska styra kosan om ni vill sommarshoppa och slippa dammiga, mögelluktande instängda lokaler som bjuds lite längre upp på ön! Därefter brukar barnen vilja köra elbilarna vid Snäckan i Löttorp, det är ett måste enligt dom!

Snäckan (Löttorp) 

Glass-sugen??


Missa inte i så fall inte Källa Glassgård!
En sisådär 30 glass-sorter i olika utförande och samtliga med bilder och ölands-anknytna namn! Detta tyckte barnen var superkul. Priserna låg från ca 50kr/st upp emot över 200kr/st för en glassmeny! Riktigt kul att se alla kreationer och påhittiga ideér i deras sortiment.

Servicen på detta ställe är riktigt trevlig och man känner sig ordentligt uppassad och kungligt serverad tjusiga glassar vid bordet. Betalning och ”välkommen åter” sköttes riktigt snyggt. (Här tar dom kortbetalning vid bordet dessutom) Här behövde man inte sitta och vänta, personalen hade tentaklarna utfällda om man säger så! :-P Blev väldigt positivt överraskad! Att notan för tre glassar slutade på strax över 300 kronor, tja…. Lite dyrt, men ibland ska man unna sig lite lyx tycker jag och här blev man inte besviken! Man ska dock se till så man är REJÄLT glass-sugen innan man gör ett stopp!

Lekpark, lekrum, fina toaletter, trevlig, mysig atmosfär, helt suverän personal och uppassning – ja, då kan de få kosta lite! Helt klart en minnesvärd upplevelse för barnen!

Vad gäller boende så är jag väldigt novis på den fronten och har absolut inga bra eller heller dåliga tips att komma med… Det kanske ni läsare som semestrat här har bättre koll på! Kom i så fall gärna med era tips här i kommentarsfältet! Det blir väl lätt så när man själv bor på ön och aldrig letar stuga, camping eller vandrarhem själv men jag hoppas ni finner info om detta på närmaste turistinfo eller av nån snäll läsare som vill dela med sig av. När ni precis har kommit över över landsbron kan ni hålla till HÖGER och kommer då direkt Träffpunkt Öland och vidare till i Borgholm finns turistinfo vid hamnen/parken. Skaffa en ölandskarta ni kan ”ringa in” era favoritställen ni tänker besöka! Ja, de får bli mina tips inför den här sommaren. Som sagt, fråga här nedan om ni undrar något specifikt så ska ni få snabba svar.

Turistinfo : 

Natur & kultur som jag tycker ni bör uppleva : 
Övrig info :
Våra solfattiga somrar…

Sommaren är kort, det mesta regnar bort…

Våra solfattiga somrar går mig snart på nerverna, man blir ju snart desperat efter solvärme mot naken hud…
Det var underbart att vara på Kreta och känna solens goda nyttiga strålar mot naken hud…

Jag inser mer och mer att vi bör alltid ta D-vitamin eftersom våra somrar ser ut som de gör. Vem av oss hinner ut kl 12 sommarens ALLA dagar i 20 minuter med större delen naken hud mot solen?
Hur många soldagar har vi?
Skulle mot all förmodan solen vara framme så jobbar vi och ofta inne, vi tom tränar inomhus numera…
Har vi semester känns det som det alltid regnar…

Problemet är ju ändå att vi måste ut varje dag hela sommaren i solen någon gång mellan 11-15 om det ska tillverkas någon d vitamin.
Illustrerad Vetenskap skriver i en mycket intressant artikel att 20 min varje dag  i solen för att ladda D vitamin depåerna helt.

D vitaminet är ett supervitamin och är nödvändigt för immunförsvar, celltillväxt och hormonreglering.
Vid brist på vitaminet kan inte immunförsvaret aktiveras.
Jag måste nog säga att det är där vi i familjen mest lagt märke till att våra extratillskott av D vitamin har betytt allt.
Jag kan dock märka att vi får en dipp  runt okt och är det någon gång vi får känning av förskylning så är det tiden från då och fram till jul.
Vi har i flera år nu alltid stoppat tillskottet av D vitamin under sommarmånaderna (maj-aug) men så blir det inte i år. Aldrig i livet!
I år kommer vi nämligen inte inbilla oss att vi får någon D-vitamin via solen, utan i år ska vi tugga D-isar hela sommaren. Minst 5000 IE om dagen tänker vi inta hela sommaren, basta!
I år ska depåerna vara välfyllda hela året. Spännande å se om det gör skillnad i höst.

Illustrerad Vetenskap
1. Vitamin D är nyckeln till kroppens försvar
2. Reglering av immunförsvaret
3. Reglering av celltillväxt
4. Reglering av hormoner

Vi äter gärna Holistics kapslar 3 st av 2000IE  eller så tar vi 1 st av 5000IE.
Finner inga bättre på den svenska marknaden.
Varning: finns D vitmin gjort av soja.
Vi får hoppas att det i framtiden kan komma ännu högre doser per kapsel från Holistic.

Så lägg lite pengar på ett bra D vitamintillskott och lita inte på våra svenska somrar…

Ps. 1 mikrogram D vitamin = 40 IE. Ds

 

 

Bloggar etiketter: ,