Del 5 Vitamin D3 – Mirakelpiller eller hur man trollar fram de svar man vill ha

Är nu vitamin D3 ett undergörande mirakelmedel som botar allt? Ett slags pånyttfött orm-elixir, sånt man förr köpte på marknader av kringvandrande kloka gubbar och gummor.

Nää, naturligtvis är det inte så. Vad vi vet är att förr, förr fanns ingen skrämselpropaganda mot solen, livgivaren av allt, utan sol ingen fotosyntes, utan fotosyntes ingen mat till bytesdjuren, inga bytesdjur för oss att äta, inget att odla heller, för den som tror sig behöva sånt. Inte heller fanns det myndigheter, ivrigt påhejade av Livsmedelsindustrin, dito av solskyddsmedelstillverkare som säger att all, ALL solbestrålning är farlig och cancerframkallande och att utan kolhydrater kan inte hjärnan överleva. Man tom påstår att solstrålar försämrar mänskligt immunförsvar. Vi vet att det finns väldigt många människor som lever på, alltså försörjer sig på människors rädsla. Det finns ett tätt samarbete mellan forskarvärlden, inklusive läkare och ”Industrin”. Vilken/a industri då? De flesta industrier skulle jag säga.

När jag deltog i Livsmedelsverkets Road-show, (år 2009) ett seminarium som beställts av kostchefer och kostansvariga ute i kommunerna, då man upplevde att man behövde ”stöd i bemötandet av krävande föräldrar”. Föräldrar som krävde smör/Bregott och fullfet mjölk till sina barn. Man tyckte inte att det räckte med att hänvisa föräldrarna till SLV.se-informationen.. Till min stora förvåning så efterlyste då en del av dessa kostmänniskor ett större samarbete med industrin, i det här fallet Big Food. För att inte tala om deras krav på en TVINGANDE lagstiftning om att barnen enbart skulle serveras lättmjölk och lättmargarin. SLVs tjänstemän har själva föreslagit att deras påfund ska vara tvingande lag, men fått nej av Regeringen. SLV tom hävdar att lättmjölk ska det vara, för annars får inte barnen i sig tillräckligt med vitamin D. Skriv gärna och fråga SLV om varför inte all mjölk är D3-berikad.
När vi frågar livsmedelsindustrin detsamma, varför är inte all mjölk vitamin D3-berrikad, så hävdar de att SLV bestämt så … vem ska vi tro på? Vem ska vi lita på? Fundera också gärna över om vitamin D3, solskensvitaminet är något evolutionen gav oss via kost eller solljus. Det blir lite av en tautologi, det, alltså ”tårta på tårta”- självfallet får vi solskensvitamin via solen:-)

Vi vet att många människor idag har brist på vitamin D3. Vi vet att man förr inte dolde sig för sol, som vi råds att göra idag. Vi vet att gammal känd kunskap försvunnit, vitaminD3-bristsjukdomar har återkommit. Såna som vi trodde var utrotade. Engelska sjukan, rakit, som är en ren D3-brist. TBC var en gång en fruktad sjukdom, särskilt i de mörka hus barnrikefamiljerna bodde i, där frodades sjukdomen. Det är inte så länge sedan, ett par av min morfars syskon dog i TBC i unga år. TBC är fortfarande en sjukdom att ha stor respekt för, i de gamla Sovjetstaterna och i alla fattiga och överbefolkade länder sprids den som den infektionssjukdom den är. Förr vårdades man på sanatorium, om man hade tur, – där fick man vila, närande mat och sitta i solen och bilda D3-vitamin, gärna med solreflekterande krage om halsen. Man behöver ett starkt immunförsvar om man får en så allvarlig infektion som TBC, gäller även HIV. Antibiotika och bromsmediciner finns, men det finns, men också en utbredd resistens för läkemedlen. Det krävs lång, lång behandlingstid med flera olika antibiotika/bromsmediciner. Det kostar pengar och det finns många fuskläkemedel där ute och få som kontrollerar, det är ju Gudbevars pengar i läkemedel och det drabbar mest fattiga.

Varför tjatar jag då, tuggar om, varför tycker jag att forskarna till viss del är oärliga? Jag ser det så här, man redovisar de svar som verkar gagna forskaren själv, så man får göra ytterligare en studie, som skall betalas av någon … studier är dyra, så det är snart bara ”industrin” som har råd att lägga de pengarna på bordet. Man vill naturligtvis ”ha betalt”, för att man nu är med och finansierar studier … Hur är det, etik, moral, tja, det är ganska ”billiga” värderingar idag verkar det som. Läste nyss om en psykologiprofessor som ertappats med forskningsfusk x flera. Tramsigt forskningsfusk, onödigt fusk, han var riktigt produktiv, närmast omöjligt produktiv. Det verkar som om det handlade om prestige … narcissismen slår till igen.

Nu har man i alla fall gjort en riktig studie! En med en rejäl, korrekt dos av vitamin D, D3, hoppas jag. Med en riktig studie menar jag en studie med en intervention, alltså man gör något, ändrar något, ger något … inte en låssestudie, det som kallas epidemiologisk, där man bara ser på vissa detaljer och så drar man slutsatser man inte kan dra, sånt är fusk, tycker jag. Man ville se om människor med höga kolesterolvärden fick lägre kolesterol av en veckodos av 50 000 enheter D, dessa människor har naturligtvis D3-brist också. Smart idé, korrekt vald dos, som jag brukar säga (eloge till min danska kollega, som uppfann uttrycket), det går ju inte att jämföra en nolldos med en nolldos eller placebo/sockerpiller.

Vad kom man fram till då? Tja, bristen avhjälptes, de blev botade i sin vitamin D-brist. Men sen då, vad hände mer? Ja, det får vi aldrig veta, i alla fall inte den här gången, för man tog bara D-vitamin i åtta veckor, precis så lång tid det tar innan det är lönt att ens mäta D3-nivå, det tar 8-12 veckor innan kroppen fixar till sin D3-nivå, det vet vi redan. Så de studier där man har så kort tid, där vill man nog inte ha några svar.

Kolesterolet då? Många tror ju fortfarande att höga kolesterolvärden är detsamma som äkta risk för att få hjärtinfarkt … Jag undrar ifall någon verkligen förväntade sig att en så kort behandlingstid som åtta veckor skulle kunna göra en stor skillnad i kolesterolvärden, för att inte tala om att förhindra hjärtinfarkt eller annan hjärtsjukdom. Det är väl bättre att människor med ”höga” kolesterolvärden tar sina statiner? Alltså blodfettssänkande läkemedel? Alla vet väl om dessa svårt biverkningsbenägna piller (statiner) man närmast tvingar på patienter och om patienterna sedan klagar över minnesstörning, led- och muskelvärk, så handlar det bara om normalt åldrande. Eller Alzheimer light, eller en släng av Alzheimer, eller av någe reumatiskt …

Om man nu vill veta, ifall man är nyfiken, så kan man ju göra ett eget, riktigt försök, på sig själv … ta reda på sina blodfettvärden, supplementera med D3 i ett år för att därefter kolla om sina blodfetter. Det kallas n=1 med en endaste försöksperson, man själv. Dosen får man själv också välja, jag rekommenderar som vanligt förkovran och vidareläsning i alltomvitamind och VDC, se länkar. Man kan gärna kontrollera sitt D3-värde också, att ta det mitt i sommaren är väl inte bästa idén, utan gärna framåt våren, innan solen och huden i kombination kan bilda D3. Det klagas numera på patienternas önskningar om att veta sitt D3-värde … jag tycker det är bra, Det är bra att människor vill ta ansvar för sin egen hälsa!

Det är nästan omöjligt att välja ut länkar till kolesterolstudien, om någon är väldigt intresserad, så kan jag leta fram några fler rapporter om den uteblivna kolesterolsänkningen, där har man verkligen slagit på stort. Det är faktiskt lite skoj att se hur man formulerar sig och hur man refererar till själva studien, som ju inte säger så mycket mer än att tar man en tillräckligt hög dos D3 regelbundet, så avhjälps bristen av D3.

Som man ropar får man svar, ännu ett av de många ordspråken jag fått med mig från mina kloka morföräldrar. Tänk på det när ni tolkar/översätter medicinska- och koststudier i framtiden.

Elisabeth Puur

http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/
http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/how-to-get-your-vitamin-d/vitamin-d-supplementation/
http://medicalxpress.com/news/2012-09-vitamin-d-supplement-cholesterol-short.html
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/

 KÖPA D-VITAMIN D3- HOLISTIC 5000IE

 

Bloggar etiketter: , ,

Äppelbröd


Men hej! :D Mår ni bra?
Här har ni en trött kryddburkare ikväll… Tror inte jag orkar hålla mig vaken så mycket längre till nu. Somnade strax efter 05 i morse och hade ett viktigt möte i Kalmar idag vid lunch så det gick inte att sova fram nåt vidare heller. Trött som en liten smurf, upp och duscha och komma till liv och sen iväg.

Vi passade också på att luncha när vi ändå var i storstan, det blev grekisk buffé på Zorbas. En liten uppladdning inför oktober-resan minsann och vi är fortfarande mätta! ;-)

Skördefesten närmar sig med stormsteg, bara 3 veckor kvar och såklart måste vi börja kika på alla härliga höstrecept som finns i arkivet också. Det här är en favorit i repris som verkligen passar bra såhär i äppeltider. Grovriv äpplen med skalen på och blanda ner i matbröds-degen. Blir ett saftigt och smakrikt bröd tillsammans med kryddor som kanel och pommerans. Prova att laborera med dina egna favoritkryddor!

2 limpor
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
100 gram rumsvarmt smör
5 dl mjölk
250 gram grovrivet äpple
1 dl lönnsirap
ca 1 kilo Manitoba cream (eller vetemjöl)
Kryddning : 2 tsk kanel eller pommerans + 1 tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i degbunke. Gärna maskin med degkrok. Ljumma mjölket till 37 grader, fingervarmt. Lös upp jästen med mjölken och tillsätt det rumsvarma smöret. Vänd ner äppelrivet och ca hälften av mjölet + kryddor. Arbeta degen länge, minst 10 min. Tillsätt mer mjöl efter hand. Spara lite till utbakning. Låt degen jäsa i bunke till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och arbeta degen smidig för hand. Använd mer mjöl om det behövs. Forma till två limpor och lägg i smorda brödformar. Låt jäsa under bakduk ca 40 min. Grädda i 170 grader (varmluft) ca 50 min.


Saftigt äppelbröd med frasigt yttre. Det här måste ni prova! :-P

Processade varor

Ofta hör man inom lchf att man undviker processade varor, ordet processad har blivit ett negativ laddat ord.

Det lustiga är att en av de mest hårt processade varorna som det äts friskt av inom LCHF är grädde/smör/ost, den är högpastöriserad, dvs upphettad till 80 °C under 5 sekunder. Mjölk som ska användas för ost eller yoghurt hettas ibland upp till 95 °C under flera minuter.
Detta gör att det mesta av vitaminer och mineraler försvinner och man får tillsätta syntetiska vitaminer istället.

Rader ur min recension av Fredrik Cotlings bok Mjölkrevolutionen:
“Glöm inte att när din mjölk är så hårt processad är så gott som alla enzymer, aminosyror (22 st), vitaminer, de goda bakterierna som stärker vårt immunförsvar och det inbyggda immunförsvaret som finns i mjölken är borta.”

Så försök att ha ett sinne för “rätta proportioner” och rätt värdering av ordet processad. Välj själv vilka processade varor som får ingå i din kost.
I denna moderna värld har vi att navigera mellan mer eller mindre processade produkter, att helt undkomma dem är nästan omöjligt.

Det ibland uttjatade uttrycket att “sila mygg och svälja kameler” passar in här… ;)

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

Renskavscarbonara


Hallå! :-P

Nu ska jag minsann skryta lite, för idag har jag gjort en av de godaste pastarätterna nånsin. Vet inte riktigt varifrån jag fick idén, den bara ploppade upp i det blå när jag inte kunde sova inatt. Renskav tänkte jag, solklart! Men kanske inte som jag alltid brukar göra med kokt potatis och lingon. Näää… Lite nytt får de allt bli…

Pasta är ju ett säkert kort och går snabbt vilket passar perfekt på torsdagar när det är ridning och man är hungrig när man kommer hem. Så fick de bli, sen improviserade jag inne på hemköp när jag skulle köpa ingredienserna till själva rätten.

Pasta och renskav är ju inte så svårt att plocka till sig. Men sen då? Ja, då föll jag på knä när jag sneglade messmöret i ögonvrån. Fy, bubblan så gott det måste bli ihop med pasta tänkte jag. Eller?! Jo, så blev de! :-P

Kära syster yster stod dock för skjuts och sällskap till stallet idag så jag blev hemma med kastrullerna istället. Middagen klar när Joline kom hem. Gott, gott! Carbonara fast med renskav… En italienare med snö på??

Det här behöver du :
2 förp. renskav (480 gram)
½ purjolök
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad timjan
1 hönsbuljongtärning
½ liten ask messmör (ca 140 gram)
1 dl pastavatten
1 dl grädde
Salt & grovmalen svartpeppar
1 knippe färsk persilja

GÖR SÅHÄR : 
Bryn renskaven i het stekpanna tillsammans med finhackad purjolök och hackad vitlök. Smula över torkad timjan.
När skaven fått färg och löken mjuknat, smula ner hönsbuljongtärningen. Tillsätt messmör, pastavatten och grädde, sänk värmen och låt såsen koka in och bli krämig. Smaka av med salt och peppar. Lyft över pastan från sin kastrull ner i pannan med skaven. Vänd runt hastigt, tillsätt ev. lite mer pastavatten om det behövs. Klipp över persilja strax före servering. Servera med en krispig sallad.

Klart att en italienare kan bli kär i en norrlänning. Här har vi beviset! :-P Grymt gott!!


Renskaven bryns tillsammans med purjolök, vitlök och timjan.


En panna middag! ;-) Klart på ett litet kick.

Långkokta, tjocka revben i härlig skysås


N
u minsann ska vi damma av en hederlig husmansklassiker. Jag gjorde en snabb sökning på google och där var det väldigt lätträknade recept med just revben i sås så nu hoppas jag ni apar efter detta i veckan eller till helgen, en på tok alldeles för bortglömd klassiker.

Tjocka revben, långkokta i en god, härlig skysås. Serveras med kokt potatis, inlagd gurka, ärtor och lingonsylt. Detta är något av det godaste som finns. Köttet blir riktigt saftigt och bara faller isär från benen, för att inte tala om såsen! Detta är äkta gourmetmat för mig, såsom det ska smaka!

Hemköp har dessutom bra pris på dessa revben denna vecka. Skynda fynda! :-P

4 pers
Det här behöver du : 
2-2½ kg tjocka revben
Smör
3 små morötter
1 gul lök
½ purjolök
1 eko köttbuljongtärning
Vatten så det precis täcker köttet i grytan

Såsen :
Silad sky från grytan
1½ dl grädde
1 tsk soya
Maizenamjöl utrört i vatten
En nypa socker

GÖR SÅHÄR : 
Använd en rejäl och rymlig gryta. Smält smör och bryn de tjocka revbenen runtom så de får fin färg. Lägg tillbaka i grytan när allt är brynt. Tillsätt vatten så det precis täcker köttet och resten av ingredienserna. Lägg på locket och låt grytan småkoka på medelvärme ca 3 timmar.

Ta upp revbenen och sila skyn från lök och morötter i en skål. Häll tillbaka skyn i grytan igen och koka upp. Tillsätt grädde och redning med maizenamjöl utrört i lite vatten till önskad konsistens på såsen. Lite soya och en nypa socker. Smaka av. Ev. salt & peppar kanske… Lägg nu tillbaka revbenen i såsen och låt stå på svag värme tills det är dags för servering. Tillbehör; Kokt potatis, inlagd gurka, gröna ärtor och lingonsylt.


F
örberedd! :-P


R
evbenen har fått bryna och är nu fint gyllene.


S
lå på vatten så det precis täcker köttet. Tillsätt resten av ingredienserna.


E
fter 3 timmar på medelvärme med lock ser det ut såhär! Ta upp revbenen och sila skyn genom ett finmaskig durkslag. Häll tillbaka skyn i grytan.


K
oka upp och gör iordning såsen.


L
ägg ner revbenen i såsen igen. Klart för servering!


Ä
lskade husmanskost! ;-) Så in i bängens gott så det finns inte ord… Mört, saftig kött, gudomlig sås (snåla inte) och rykande het potatis… Bättre än såhär kan det inte bli en helt vanlig måndag!

 

Del 4, Vitamin-D3, är nu allt klart som korvspad?

Finns ett äkta samband mellan höga D3-nivåer och bättre hälsa?
Kan vi lita på myndigheter … eller praktskandalen 

 Jag hade tänkt mig att fortsätta prata om cancer och vitamin D3. Men så kom en annan nyhet i vägen, så här kommer kort-kort om den aktuella norska cancerstudien publicerad i Cancer Causes and Control. Man har faktiskt sett på orsaker till cancer och man menar att det finns ett samband mellan höga D-nivåer och förbättrad överlevnad. Det är ju inte så komplicerat att ta ett blodprov och mäta vitamin D3-koncentrationen, sen behöver man egentligen inte göra något mer än att kolla D3-nivåerna regelbundet på de människor som naturligtvis får sedvanlig cancerbehandling utifrån sin typ av cancer. Till sist ser man på när de dör och vad de dör av (dödsorsak). I studien fanns patienter med bröst-, tjocktarms-, lungcancer och maligna lymfom. Tidigare studieresultat indikerar att detsamma även gäller för prostatacancer. Man ser på dödligheten i cancer (man kan ju dö av andra orsaker också) och ser att de med lägst D-nivåer har högst dödlighet … igen. Och vice versa, de med högst D-nivåer har bäst överlevnad.

Hittar tyvärr ingen annan länk än den till Foodconsumer, där jag läste om studien. Artikeln är ovanligt ”bra” då man refererar till faktiska siffervärden för D-koncentration, annars talar man gärna om insufficiens, brist, högt, lågt, vilket är ganska goddag-yxskaft för den intresserade läsaren. Man anger värden lägre än, <50 nmol/L som låga, värden mellan 50-80 nmol/L som mittemellan och värden högre än, >80 nmol/L som höga. Man kan ligga betydligt högre, jfr VitaminDCouncils VDCs rekommndationer och information. Det är nog så att ju mer man lär om vitamin D3, desto högre vill man ligga i sin egen personliga D3-koncentration och desto mer läser man.

Det är inte så märkligt, så vitt jag vet har de flesta observationsstudier visat detsamma, att personer med hög vitamin D3-koncentration lever längre, har mindre storlek på sina cancerknölar, deras cancer är helt enkelt lägre i sin ”elakhet” eller som vi säger malignitet. Mao återkommer den idag så berättigade frågan, hur kan myndigheter, forskare och läkare i hela världen komma med rent lögnaktiga påståenden om våra faktiska behov av vitamin D3? Och ständiga krav på förnyade studier med nolldoser av D3, som sedan jämförs med placebo (sockerpiller) eller ännu värre, med D2. Vi vet ju att det inte skadar att ta D3! Det är dessutom busenkelt, lätt som en plätt … att kontrollera sin blodkoncentration av D3.

Varför gör ”man” inte mer? alltså testar D3-nivåer och ordinerar rejäla verksamma doser av vitamin D3? Kanske för att någon måste betala kalaset och en friskare befolkning som frivilligt köper ett hälsokostpreparat för en liten peng för att må bra … näe, där finns inte mycket status och inga patentpengar att inhämta. Skulle Sjuk Vården (medveten särskrivning) bli sysslolös eller ägna sig åt riktig sjukvård?

Vad kan då vara mer intressant och tankeväckande än vitamin-D3? Det är inte om själen, det allmänna välbefinnandet, vilket annars ständigt ligger och pockar på att få några ord med i laget. Kanske, om Mariann tillåter det
blir det något sådant i framtiden.

Detta är en praktskandal!

Jo, en och annan myndighet är ertappad med byxorna nere och genast träder försvarare fram. Denna gången lyckas man inte sopa allt under mattan, som vanligt … utan här ska det utredas, kanske, ”fan trot” ursäkta uttrycket, men jag tvivlar på uppriktigheten att ta reda på sanningen. Det är många år sedan tjänstemannaansvaret försvann.

Justitiekanslern funderar på att granska CEPN. Vad är då CEPN undrar vän av ordning. Jo, det är ännu en av våra oändliga i antal – myndighet. Den här heter Centrala EtikPrövningsNämnden, CEPN. Vad gör då en dylik myndighet? Tro det eller ej, men den ska faktiskt kontrollera forskning, ”etikprövning av forskning som avser människor” och ett annat uppdrag är att granska oredlighet i forskning, man har tom en speciell grupp för det, ”expertgruppen för oredlighet i forskning vid CEPN”.

Vad har man då hittat på? Joo, man har förfalskat handlingar i syfte att dölja fel som begåtts på myndigheten. Det kallas urkundsförfalskning och det är ett allvarligt brott. Det finns två utmärkta artiklar från Dagens Medicin länkade, läs! Läs och förundras! Fundera också över om detta tillhör vanligheter på myndigheter. Det finns en ”smittsamhet” vad gäller grandiost beteende, man ser sig själv som ofelbar och man har alltid rätt, aldrig fel … De andra, de begriper bara inte sitt eget bästa.

Varför tänker jag på en och annan politiker, Generaldirektör, Länsstyrelse, myndighet … m.fl. Man chefar som vore man inte en människa med ett arbete man ansvarar för, utan man är ett med jobbet, man ÄR jobbet, svarar enbart inför Gud, fast Gud är ju man själv … och därigenom helt ofelbar i sin egen narcissistiska bubbla.
Det finns som vanligt fler frågor än det finns svar.

Elisabeth Puur

http://alltomvitamind.wordpress.com/rekommenderade-doser-av-vitamin-d3/

http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/vitamin-d-deficiency/

http://www.foodconsumer.org/newsite/Nutrition/Vitamins/vitamin_d_breast_colon_lung_cancer_0828120653.html

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/jk-overvager-granskning-av-cepn/

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/etiknamnden-lamnade-ut-falska-handlingar/

http://www.epn.se/sv/centrala-etikproevningsnaemnden/expertgruppen-foer-oredlighet-i-forskning-vid-cepn/

Ännu en dagsaktuell länk som beskriver en fenomen där myndigheter världen över borde gripa in, få stopp på spekulationerna i mat!
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinekielos/article15345142.ab

Bloggar etiketter: ,

LCHF Dessert
LCHF Dessert
Källa: Dagen Gi
Portioner:

Ingredienser:

Gör så här:
Mandel och hasselnötskorg med hallon och Philadelpiaost samt blåbärsdrink.

Korgen
Blanda 2 dl flagad mandel med 2 dl riven ost, 1 ägg och lite grovhackade hasselnötter. Klicka ut på bakplåtspapper och baka av på 170 grader i cirka 10 minuter eller tills du ser den där gyllenfina färgen. Sen är det bråttom att få ut dom och lägga dom på en uppochnedvänd kopp och trycka till försiktigt så den får stelna i form av en korg. OBS var nu försiktiga så ni inte bränner er!

Hallon Philadelpia
Mixa helt enkelt Philadelpia med hallon. Jag använde djupfrysta hallon, det blir väldigt friskt då men förstås väldigt svårmixat ! Sen sparade jag lite Philadelpia och varvade med hallon och naturellt.

Blåbärsdrink
Blåbärsdrinken är kanske inte helt nödvändig men det är festligt! I med frysta blåbär i en kastrull och täck upp till hälften med vatten, tillsätt kanelstång, stjärnanis och vaniljstång. Småputtra på spisen cirka 30 minuter och låt sedan svalna. Sen om du råkar känna dig lite sådär småsugen på en skvätt vodka currant så vill inte jag vara den som säger att det inte blir godare.
Brie tårta med nötfärs och blomkål
Brie tårta med nötfärs och blomkål
Källa: Magnus Mölk
Portioner:

Ingredienser:
Till färsen
Nötfärs
ägg
gul lök
vitlök
salt
peppar
torkad basilika
matyoghurt
paprikapulver

Brietopping
Brieost
Blomkål
Grädde
Gör så här:
Smält försiktigt brieosten i en kastrull tillsammans med en skvätt grädde och rör ordentligt med en visp, grovhacka kokt blomkål och tillsätt i den smälta brieosten.

Blanda alla ingredienser till nötfärsen och fyll formen till hälften i en oljad springform. Låt sen färsen gå halvfärdigt i ugnen (cirka 10 min på 180 grader) tiden beror lite på hur stor form du använder, ta sedan ut den och häll av eventuell vätska som bildats. Vill du få tårtan extra fin så tar du försiktigt bort den halvfärdiga färsen och gör rent springformen för att sen lägga tillbaks färsen. Häll nu på Brie och blomkåls smeten över färsen och tryck till försiktigt med en stekspade sen är det bara att skicka in i ugnen igen. På bilden har jag garnerat med blancherad sparris och färska champinjoner innan jag la in tårtan andra vändan.
Biff Lindström
Biff Lindström
Källa: Lisasgodbitar.se
Portioner: 2-4

Ingredienser:
?500 g nötfärs
?2 ägggulor
?1 riven gul lök
?3 msk hackade rödbetor (färdig kokta eller inlagda)
?2 msk hackad kapris
?1 msk dijonsenap
?salt
?vitpeppar

Såsen och moset hittar ni här; http://lisasgodbitar.wordpress.com/2012/08/30/biff-lindstrom-2/
Gör så här:
Blanda färsen noga med allt utom rödbetorna. Blanda i rödbetorna det sista. Forma biffar och stek på medelvärme. Dom serveras med fördel lite rosa i mitten.
Cupcakes

Cupcakes av Ingrid Hancock Bjerknes

A Piece of Cake

Cupcakes har äntligen kommit även till Sverige för att stanna. Under de senaste åren har såväl bagerier och konditorier som tv-kockar och matbloggare anammat trenden. Med utgångspunkt i enkla basingredienser som mjöl, socker och smör får du reda på allt du behöver veta för att skapa dina egna cupcakes.

När norska Ingrid Hancock Bjerknes under en tid bodde i San Fransisco i USA bekantade hon sig med de bakverk som fanns överallt där, och föll pladask för de söta cupcakes som fyllde bageriernas fönster. Och hon är inte ensam – kön utanför Magnolia Bakery i New York, känt från tv-serien Sex & The City, ringlar sig alltid lång, full av turister från hela världen. Den här underbart vackra boken är inte bara perfekt för den cupcakes-frälsta som är ute efter en ny utmaning, utan även för den som just satt igång.

 
Här får du allt du behöver för att baka perfekta bakverk – enkla steg-för-steg-beskrivningar, experttips och hemliga tricks, pynt och tillbehör och vilken utrustning du behöver. Cupcakes är som små konstverk i miniformat, och i den här boken får du såväl 50 av Ingrids unika recept som massor av inspiration och kunskap för att skapa dina egna.

Ge bort världens saftigaste citroncupcakes i gå bort-present, servera äppelcupcakes till kaffet, överraska din käresta med sexiga mörka chokladcupcakes till frukosten på sängen eller fixa mintcupcakes till Fars dag. Eller testa att baka fotbollscupcakes, prinsesscupcakes eller Hello Kitty-cupcakes tillsammans med barnen, mojitocupcakes eller cosmopolitancupcakes för de vuxna, eller mer klassiska smaker som after eight-cupcakes eller skogsbärscupcakes. Eller varför helt enkelt inte prova allihop?

Köp Cupcakes här!