Bakery+ i fysisk affär i Helsingborg!

10325521_656847647725553_7242509689912562912_nÄntligen så finns Bakery+, den allra bästa sötningen på hela den svenska marknaden i en fysisk affär.
Ännu så länge bara för de som bor i Helsingborg eller har vägarna förbi där.

Det är Lindegårds Delikatesser som öppnat butik på Bruksgatan 7 (gågatan i gamla stan) och sälje äkta och bra mat, delikatesser helt enkelt. Opastöriserat gräsbetessmör och ostar från Ovikens ost.

Gå gärna in på deras sida
Lindegårds delikatesser
och kika, de har webshop också!

10170871_660508477359470_4464575559785648192_nDe skriver:

”Lindegårds första butik är nu öppnad.

I butiken hittar du ekologisk mat, glutenfria produkter och raw food, gårdsost och handkärnat gårdssmör bland annat.”

Visst låter det som att det kan ligga i en framtid att de öppnar fler butiker ;)
De hade gärna fått finnas i varje stad för mig, jag hade mer än gärna handlat!

Här visar jag en bild på Bakery+ i hyllan, så alla kan se att den faktiskt finns där!
För er som undrar vad Table+ är så är det en bordströare och sötningen i den är 5x sötare än socker.

 

Nudelwok med renskav

nudelwok_renskav
Hej på er! Hur har ni det i värmen? Det är verkligen högtryck nu, både vad gäller väder och göromål! Det är alltid fullt upp i maj/juni då skolavslutningarna närmar sig. Det har varit utflykter, temadagar, utvecklingssamtal och för Joline besök på nya skolan (högstadiet) Herregud vart tog tiden vägen??

Joline har också varit iväg på skolresa (VidaBlick) helgen som varit och fullt ös med aktiviteter och saker som ska fixas och hinnas med för på torsdag slutar dom skolan och det kommer bli ett välbehövligt sommarlov.

Dom är trötta och har avlöst varann lite på sistone med förkylningar och feber. Idag har jag Joline hemma då hon inte alls var pigg i morse, illamående och ont i magen men det verkar rätat till sig nu. Har varit och handlat lite frukt och A-fil så det ska nog gå att härda ut till torsdag! :-P Fredag blir första dagen på sommarlovet och då har vi planerat en dag på stranden, ska bli sååå jätteskönt!

Det är mycket på gång här på Kryddburken också, ett par tävlingar står på tur med finfina vinster. ;-) På torsdag förmiddag kommer ni också få inlägg av mig och Jenny med Temat; ”Midsommarnattens tilltugg”.

Det kommer lite inspirerande boktips inför sommarens utflykter och vandringar och så glömmer ni för guds skull inte bort TÅRT-TÄVLINGEN – skicka in era bidrag på er finaste midsommartårta!

Nu till dagens recept och middagstips som du snabbt svänger ihop på mindre än en halvtimme. En wok med krispiga grönsaker, renskav och nudlar och såklart lite hetta därtill, måste ju matcha vädret ju! ;-)

4 port
Det här behöver du : 
250 gram äggnudlar

450 gram renskav
Salt och peppar
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk mushroom soya
1 msk D´Elidas chilisås
1 msk flytande honung

1 morot
1 rödlök
1 knippe rädisor
1 näven sugar snaps
10 cm gurka

GÖR SÅHÄR : 
Skala och skär grönsaker och lök i strimlor/skivor. Kärna ur gurkan och och skär i bitar. Fräs på renskaven i het stekpanna med lite smör. Salta och peppra. Slå på vatten och tillsätt buljongtärningar, soya, chilisås och honung. Låt koka upp. Tillsätt grönsaker och lök och vänd ner tillsammans med nudlarna som du förkokat al dente. Smaka av med salt och peppar.

wok_grönsaker_nudelwok

wok_nudlar_grönsaker_renskav

nudlar_recept_wok

nudelwok_wok_recept_renskav

Rostbiff och krämig potatisgratäng

rostbiff_potatisgratäng_krämig_recept
Till Mors dag åt vi god middag på kvällen med en riktigt krämig potatisgratäng. Rostbiff eller grillat kött till för den som ville ha det. Jag bara älskar kallskuret till en varm gratäng så det blev min tallrik! ;-) Att göra egen rostbiff ä barnsligt enkelt och mer prisvärt än att köpa i förpackning eller över disk. Man behöver bara en fin bit kött, salt och peppar och en stektermometer. Ja, en ugn behövs också… ;-)

Råkar man dessutom ha en skärmaskin hemma får man riktigt fina och tunna skivor och då är det ännu godare!

Du behöver en stor bit rostbiff, innanlår eller annan fin mager bit av nöt. Välj ett stycke som väger minst 1 kg för att det ska bli en god och saftig rosbiff.

GÖR SÅHÄR: 
Putsa den från hinnor & gnid in hela biten rejält med salt och grovmalen svartpeppar. Lägg i en ugnsfast form & stick in en köttermometer. Sätt ugnen på 100 grader & låt rostbiffen stå inne tills termometern visar ca 65 grader. Allt mellan 55 – 75 grader fungera fint på rostbiff, ju lägre innertemperatur desto mer rosa kött.

rostbiff_laga_rostbiff
När köttet är klart, svep in det i aluminiumfolié och låt svalna ordentligt, gärna över natten i kylskåp innan du skär upp tunna skivor. Servera rostbiffen kallskuren till buffé, med potatissallad, gratäng etc.

potatisgratäng

4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 40-50 min.

Rabarber och syrenblomssaft

rabarbersaft_syren_saft_recept
Underbara, ljuvliga sommarvärme!! Vilken helg det har varit – ön börjar leva upp nu efter en folktom vinter.

Gågatan är uppställd och torghandeln i full gång. Parkbänkarna och lottkioskerna är utställda och folk äter mjukglass o njuter av sommarvärmen! Vart man än tittar så ser man bara solglasögon, glada o spralliga barn och vårkänslor som spirar och gatorna trängs av folk! Ön har återigen fått nytt liv i luckan. ❤️

Precis som den första ”sommarsaften” som ger en härlig sommar-feeling! :-P
Här hemma har vi nu döpt om saften till ”Sienna-rose-saft” (samma färg som nya cadillacen) ;-)

Ca 3 liter
Det här behöver du :
3 kg rabarber
30 blomklasar lila syren
2 små citroner
1,5 liter vatten

ca 1 kg strösocker

GÖR SÅHÄR :
Skölj rabarberna rena från ev sand o jord. Se till så syrenblommorna inte har några ”ohyror” på sig. Rispa av blommorna från skaften. Skölj och skrubba citronerna.

Skär rabarber i grövre bitar och skiva citronerna.

Koka upp vattnet och lägg i rabarber, blommor och citron. Koka så allt blir mjukt.

Sila genom saftduk.
Mät upp saften och häll tillbaka kastrull. Jag brukar använda ca 3-4 dl socker/silad liter.

Koka upp den silade saften. Tillsätt sockret och koka upp igen. Skumma av, sen är det bara att hälla upp på flaskor. Saften går utmärkt att frysas in i PET-flaskor då jag inte använder något konserveringsmedel. Hållbarhet i kylskåp ca 1 mån.

MÅTTANGIVELSER : 
ca 4 dl vatten/kg rabarber
(ta lite mer vatten om du även har citron o syrenblommor i, i detta fall ca 3 dl mer)
ca 3-4 dl socker/silad saft

koka_saft_rabarber_syren_citron
Koka upp vattnet. Lägg sen i rabarber, citron och syrenblommor.

rabarber_syren_citron_saft
Koka allt mjuk, går ganska snabbt ca 10 min. Sila sen genom saftduk. Mät upp den silade saften för att beräkna hur mycket socker du behöver.

rabarbersaft_recept
Koka upp igen och tillsätt mängden socker du önskar. Skumma av, sen är det klart!

saft_rabarbersaft_syrensaft
Häll upp i rengjorda flaskor det du vet går åt inom den närmsta tiden. Frys in resten i PET-flaskor.

Hallonfröoljan som solskydd fungerar!

DSC_0909Jag skrev ju här tidigare om naturliga oljor och deras spf-faktor. Då jag efter lite sökande fann DEVAZ.se som säljer just denna hallonfröoljan (blå flaska på bilden) så beställde jag hem en liten flaska.

Sedan kunde man läsa att oljan var slut på grund av ökad oväntad försäljning, skulle tro att några av er läsare också passade på att testa den, har ni som köpt och provat testat den? Vad tycker ni?

Nu har de nog fått in en större laddning så att det bör gå att beställa igen.

Nu har jag också fått testat den under flera tillfällen, dels i Paris där vi ju var ute i full sol och under minst 6 timmar, och också här hemma på solsängen mitt på dagen i full sol.

Den fungerar utmärkt som solskydd och är långt mycket bättre än kokosoljan. Kokosoljan räcker till kroppen men inte till ansiktet och andra mer solkänsliga ställen på mig. Mitt ansikte är väldigt solkänsligt och jag har ett flertal ställen som bara blir grisrosa och aldrig bruna. Är konstant ”bränd” på de ställen.

Jag använder alltså hallonfröoljan bara i ansiktet och på hals och bröst.

Jag har ingen som helst grisrosa färg i ansiktet och är inte bränd överhuvudtaget!

På den engelska sajten säger man att oljan har en spf-faktor på 28-50 och det är verkligen sant. Det beror också på kvaliten på oljan hur hög faktor det är. Min upplevelse är att den måste vara 50 eller så nära 50 det går, just för att det inte finns en tillstymmelse av rodnad.

Nu ska denna olja också testat i Kroatien till hösten, och jag får lov att få återkomma med hur den fungerar i under en hel veckas solning.

Så tillhör du skaran som inte vill smörja barnen eller dig själv med kemiska varianter av solkräm så införskaffa ett par flaskor av denna!

Jag har nu beställt en flaska till och denna gång med pump!

 

Att tänka på när du bjuder andra på LCHF-bakverk

hallonm oussetårtaDet allra första som bara måste vara på plats är sötningen! Den är A och O!
Får du den fel tycker ingen om det du bakar och bjuder på.

Dels behöver man söta mer och man behöver säkert också vara noga med VAD man sötar. Sötar man massa med erytritol så har man garanterat några som upplever den kalla metalliska bismaken och tom att några tycker det blir starkt och får sveda i halsen!

Oftast ser man recept med 1 dl ibland ända upp till 2 dl erytritol (= sukrin, ICA sötströ, sötin o sötrix) detta  blir gräsligt äckliga kakor för många av oss. Denna mängd kommer man behöva i synnerhet om man ska bjuda andra, annars blir det för osött!

Är man en stevia (REN stevia som är ca 350 x sötare än socker) användare är samma risk där fast givetvis bismak av stevian, och går man ner såpass i dosen på den så kan den bli osöt också och därmed smaka illa.

BLANDA DEM BÅDA är lösningen och i tillräckligt hög mängd att sötman kommer på plats UTAN bismaker.

Eller köp bra färdiga blandningar så som Bakery+ eller möjligens Sukrin+ och andra blandningar som ligger på minst 2 x sötare än socker och allra helst 3 x sötare än socker.

Billigast per kaka blir Bakery+.

Men se till att söta ordentligt så dina gäster finner bakverken goda!

 

Keramiska knivar till bra priser!

keramisk-kniv-tomat
Hej igen, måste bara tipsa er om denna sida med keramiska knivar till bra priser!

Just nu håller VEJB en stor REA på www.vejb.se
(minst 50% rabatt på alla keramiska knivar)

För er som inte är bekanta med varför en keramisk kniv är bättre än vanliga köksknivar så kan jag berätta lite :

  • De keramiska knivarna skapades och användes först i Japan där knivarna numera finns i stort sett varje hushåll. De är vassa och påverkar inte smaken (perfekt för sushi).
  • Istället för stål är dessa knivar gjorda av Zirkonium som är mycket hårdare än stål (t.ex. kockar slipar sina stålknivar varje månad, men keramiska knivar slipar de högst en gång om året).
  • Knivarna är dessutom hygieniska eftersom smaker och lukter helt enkelt inte absorberas av det keramiska bladet. Med andra ord kan du gå från att hacka lök till att skära tomater utan att behöva diska kniven.
  • En keramisk kniv kan inte rosta eller missfärgas till skillnad från stålknivar.
  • Förutom allt det där är knivarna jättesnygga. Ett svart handtag och ett kritvitt blad (som håller sig vitt).

Till alla er som redan känner vet varför keramiska knivar är den nya innegrejen i köket;
Besök www.vejb.se och köp en keramisk kniv
(den minsta och billigaste just nu kostar bara 79kr!)

Godaste varmkorven?

20140513-163008.jpg
Vem har inte kunnat motstå en kokt med bröd inne på macken, i gatuköket, eller i ”korvmojjen” på marknader? Man bara måste ha en varmkorv ibland och doften är förföriskt om man råkar vara hungrig just där och då. Dom är ju bara sååååå goda, dom flesta i alla fall! Sällan har jag ätit en ”kokt med bröd” ute som inte smakat gott!

Så vad är det för korv?? Bullens kanske? :-P
Fyllig, salt och med det klassiska ”knäppet” när man biter av första tuggan. Det är en perfekt varmkorv enligt mig!

När jag köper varmkorv i affären så är det inte dom med hög kötthalt som är godast… Ungefär tvärtom! Men jag har dock en favorit jag brukar köpa, det är Stensåkra wienerkorv.

De lägger jag i traktörpanna med vatten så det precis täcker. Salt och hela vit o svartpepparkorn o gärna något lagerblad. Sen lägger jag på locket och sätter på plattan på låg värme och låter korvarna värmas ca 1 timme på spisen, då blir dom som godast och spricker inte. Blir det för varmt trots låg värme så dra pannan åt sidan, glänta på locket och stäng av. Låt gärna korvarna få svalna till ”ätbar” temperatur i kokspadet så håller dom också bättre utan att spricka.

Vilken är DIN favorit-varmkorv? ;-)

20140513-162938.jpg
När jag serverar varmkorv hemma blir det oftast i tunnbröd med potatismos! :-P

20140513-165045.jpg
Eller som ”mosbricka” ;-)

Snart kan socker tillföras till frysta grönsaker??

grönsakerSnart kanske vi också måste börja läsa innehållsförteckningen på frysta grönsaker!?

En ny frysmetod har utvecklats som ska hålla fräschören på frysta grönsker som är mindre tåliga för frysning.
”Forskare i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola  säger att  den nu patenterade metoden går i korthet ut på att man vakuumförpackar grönsakerna och sedan genom en elektrisk stöt impregnerar dem med ett frysskyddat ämne som förhindrar iskristaller att spränga sönder cellerna, något som annars sker när man fryser in vissa grönsaker. ”

Detta frysskyddande ämne är sockerarten TREHALOSE (trehalos på svenska). Denna sockerart är hälften så söt som socker.

Om och när detta börjar tillämpas så kan ju det vara på sin plats att vara uppmärksam på hur mkt höjs kolhydraterna i produkten och kan det trigga en starkt sockerberoende person.

 

Heta chipotleköttbullar i smakrik sås
Heta chipotleköttbullar i smakrik sås
Källa: Piggapeggy
Portioner: 6-7

Ingredienser:
Köttbullarna
700 g köttfärs
1 ägg
1 stor gul lök
3 tsk chipotlepaste
1,5 tsk sambal oelek
1,5 tsk tomatpuré
1,5 tsk svartpeppar
1,5 tsk paprikakrydda
1 msk oxfond
3 msk grädde
3 msk hackad färsk timjan
2 vitlöksklyftor
2 msk pofiber
Smör

Såsen
1 vitlöksklyfta
1 lök
1 burk finkrossade tomater
1 tsk svartpeppar
1 tsk oxfond
2 msk hackad färsk timjan
2 tsk sambal oelek
1 msk tomatpuré
4 dl grädde
½ dl rött vin
½-1 tsk salt
Gör så här:
1. Skala lök och vitlök och kör det tillsammans med timjan i en mixer.
2. Lägg i en skål tillsammans med resten av ingredienserna till köttbullarna allt utom köttfärsen. Låt stå en stund tills pofibern svällt.
3. Lägg ner köttfärsen i skålen och blanda mycket väl. Låt gärna hela blandningen stå en liten stund innan du rullar bollarna.
4. Stek i ca 10 minuter medans du hela tiden rör om så de inte bränns. Lägg sedan bullarna åt sidan på ett fat. Ställ gärna fatet i en varm ugn så att de blir helt genomstekta och håller sig varma medan du gör såsen. Låt stekfettet vara kvar i stekpannan och gör såsen däri.
6. Fräs vitlök och lök på medelvärme tills löken har blivit mjuk.
7. Tillsätt resten av ingredienserna förutom grädden och låt puttra i några minuter. Häll sedan i grädden och låt puttra i ytterligare några minuter. Lägg sedan i köttbullarna i såsen i stekpannan och servera direkt ur pannan.
Passar bra tillsammans med tex blomkålsris och en grön sallad.