Läs på påsen när du köper nötter!

Processed with MoldivSå smyger man in socker i påsar med nötter, även de som står att de är saltade!?

Ex Risentas nötter innehåller majsstärkelse!?

Läs här om eländet och var sedan på din vakt när du ska köpa nötter och läs noggrant innehålls förteckningen.
saxat ur artikeln:
Vi har noterat det senaste året att nötter syns på allt fler ställen. En bra produktgrupp som ersätter mångas godisätande men hur bra är egentligen nötterna? Det blir allt svårare att hitta osötade nötter.

Jo du läste rätt. Nötter sötas. Vår besvikelse är stor när vi ser även svenska företag preparera sina nötter med både dextros och ”värstingsockret”, modifierad majsstärkelse. Att Risenta lägger sig till med sådana dumheter som att tillsätta majsstärkelse är bedrövligt! Gör om och gör rätt.

Vi uppmanar dig som läser än en gång att kolla innehållsförteckningen på allt ni köper. Enda sättet att få livsmedelsindustrin att sluta med dessa dumheter är att bojkotta produkter med stärkelse och socker. Mindre efterfrågan från oss konsumenter är det enda som får livsmedelsindustrin att ändra sig! ”

 

Paris på 2,5 dagar!

är fullständigt omöjligt och vi lyckades inte heller. Men måste ändå säga att vi ändå hann med mycket.

Vi använde bara apostlahästarna dvs benen, så vi kom ju inte längre än vad fötter och ben orkade.

Vi startade lördag eftermiddag kl 17.00 med promenad från Hotel Home Latin i Latinkvarteret ca i höjd med Notre Dame mot Eiffeltornet för där kliva på för en båttur på Seine.
DSC_0607DSC_0581DSC_0601

På vägen hem mot hotellet stannade vi för ett glas rött vin… men bäst vi satt där så fick bordet vid sidan av in crème brûlée… och då kunde vi givetvis inte motstå att beställa in en dylik dessert. Kolla bilden nedan! Inte var det en fejkad brylle heller ;)
DSC_0615
Sedan vandrade vi i sakta mak mot hotellet. Nästa dag skulle bena ta oss mot Sacre Coeur och med första stoppet i Notre Dame. Då det nu var söndag var det mässa och fantastisk pampig orgelmusik spelades och vacker manskör sjöng under hela tiden vi var inne i Notre dame, helt otroligt vackert!
DSC_0674
DSC_0791

På vägen mot Sacre Coeur passerar vi ett vackert Paris.
DSC_0693DSC_0694DSC_0697

Nu närmar vi oss Sacre Coeur och det finns massa fina konstverk att kika på ;)
DSC_0701 väldigt mkt bilar i paris och några av dem är pyttesmå…
DSC_0703

Det är allt lite trappor att knalla i för å ta sig upp till Sacre Coeur
DSC_0706

Men väl värd mödan
DSC_0752

Att vi också var tvungna att  ta oss upp de 300 trappstegen upp i kupolen var ju givet, vi måste ju se Paris från ovan!
DSC_0727DSC_0730
Efter de 300 trappstegen och fler  ner ;) drog vi oss hemåt och på vägen letade vi upp det berömda Glacier Berthillon, kända för sin sorbet och jag provade kokos, passion och lime.
DSC_0782
Ett glas vin framför Notre Dame i kvällssolen fick avsluta den dagen
DSC_0795

Nästa dag var vi inbokade på Louvre, och den ökända Mona Lisa tavlan…
DSC_0825

Men vackrast och det som berörde mig mest av allt där var:
DSC_0832

Efter allt spatserande runt på Louvre, var det dags att leta  upp Le café des chats, dvs kattkafe för en kaffe och ”mangla katt”.
Här en av de alla goa katterna:
DSC_0888

andra konstverk fanns också att beskåda bäst man vandrar runt…
DSC_0775
Detta var vad vi hann med på 2,5 dagar, och en överraskning uppstår när taxin på väg till flygplatsen kör förbi Moulin Rouge
DSC_0901

 

e

Resa till Paris på gång!

250px-Paris_-_Eiffelturm_und_Marsfeld2Jag och dottern och en kompis till henne drar snart till Paris och vi tänkte i första hand besöka Louvren. Detta är en konstresa vi gör, vi alla tre är ju lite konstnärligt lagda, så det blir ju särdeles roligt!

Givetvis blir det lite annat också ex en båttur på Seine, vandring upp till Sacre Coeur. Boendet är bokat till Latinkvarteren, så en hel del vandring lär det bli.

Sedan måste det också bara sittas ner och njutas Paris och samtidigt en kopp kaffe eller drickas ett glas rött!
Kanske en glass när man ändå är igång ;) Vi har också spanat in ett katt-cafe!!

Så nu blir här bloggledigt ett tag och mer sporadiskt även framöver med inlägg här ska njutas långt SOMMARLOV!

Resa till Paris på gång!

250px-Paris_-_Eiffelturm_und_Marsfeld2Jag och dottern och en kompis till henne drar snart till Paris och vi tänkte i första hand besöka Louvren. Detta är en konstresa vi gör, vi alla tre är ju lite konstnärligt lagda, så det blir ju särdeles roligt!

Givetvis blir det lite annat också ex en båttur på Seine, vandring upp till Sacre Coeur. Boendet är bokat till Latinkvarteren, så en hel del vandring lär det bli.

Sedan måste det också bara sittas ner och njutas Paris och samtidigt en kopp kaffe eller drickas ett glas rött!
Kanske en glass när man ändå är igång ;) Vi har också spanat in ett katt-cafe!!

Så nu blir här bloggledigt ett tag och mer sporadiskt även framöver med inlägg här ska njutas långt SOMMARLOV!

Långkokt fläskstek, eller pulled pork i gryta på spisen!

fläskstek_pulled_pork_saftig_skysås
Det är inget nytt tilltag med pulled pork, snarare lite uttjatat för ALLT ska vara ”pullat” nuförtiden. Pulled beef, pulled chicken, pulled lamb, pulled fish?!? mm.
Jag kan dock inte bortse ifrån att det är väldigt gott och praktisk rätter att variera med. Däremot tycker jag man kan förfina den svenska klassiska söndagssteken med ett lite mörare och saftigare kött. Slippa torra, sega köttskivor? Den här söndagssteken kan alla lyckas med. Inte bara farmor… ;-)

Hur??
Ta bort stektermometern och bry er inte om varken tid eller temperatur!
KÄNN på köttet istället! :-P

En helt vanlig stek av antingen nöt eller gris blir sååå mycket godare, mörare och saftigare om det får tillagas ytterligare förbi alla normer och temperaturer.
Använd en god buljong, lite grönsaker, lök och vätska som täcker halva steken i en gryta. På med lock och låt sjuda/småkoka på låg värme flera timmar, tills det känns mört. Ingen hård stenklump, utan en fjädrande mjuk stek. Du kan ”riva” lite med en gaffel och släpper det lätt då precis som pulled pork så är det klart, mer än väl. Vill man kunna skära skivor som håller ihop tar man upp köttet lite tidigare. Med fördel kan steken vila i kylskåp över natten då är det också enklare att skära skivor av så mört kött.
Fördelen med att göra den typ av pulled pork i gryta med vätska är att du får en riktigt god såsbas, antingen för att servera till steken eller frysa in som soppbas. Fiffigt va! :-P

saftig_stek_söndagsmiddag_fläskstek_skinkstek_recept
Steken i grytan. Här bara lätt brynt runtom, sedan har jag lagt i morötter, gul lök, purjolök och kryddor som paprika, vitpeppar, örtkrydda. Samt en kraftig buljong med vatten och oxfond och lite grönsaksfond. Täck köttet till hälften med vätska. Fyll på efter hand om det kokar bort.

picnicbog_fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsstek
Efter ca 4 timmar lyfter jag upp köttet då jag känt på det och provat en bit. Sen bild nedan.

saftig_skinkstek_fläskstek_stek
Väldigt saftig och mör stek som faller isär när man ”drar” med gaffel. Denna steken åker in i kylskåpet till dagen efter. Då går det lätt att skära fina skivor och köttet är lika saftigt och mört då.

stek_koka_gryta_söndagsstek_fläskstek_picnicbog
Sila skyn från grytan. Spara lök, grönsaker och morötter om du vill servera till steken. Om inte så ”mosa” ihop allt med rotfruktsstöt till såsen och sila sedan.

skysås_pulled_pork_stek_fläskstek_söndagsstek
Skyn är silad och den fick stå i kylskåp en natt så där tog jag även bort den tjocka fetthinnan som bildades. Sen har jag bara kokat upp skyn i en kastrull ca 30 min, tillsatt ½ dl grädde, smakat av med lingonsylt, salt och peppar. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten om du vill ha tjockare konsistens på såsen.

fläskstek_skinkstek_saftig_söndagsmiddag_söndagsstek
Steken, uppskivad och klar att serveras med varm skysås, kokt potatis och grönsaker.

stek_gryta_fläskstek_saftig_mör_picnicbog
Smaklig måltid! :-P

Ledig helg och ett Underbart väder
Ja, nu är det ju nästan som om man tar detta fina vädret för givet. Att det liksom inte kan bli grått, mörkt och regna.
Och man njuter varenda minut när man kan sitta ute och bara lapa i sig av detta fina väder.

I fredags kväll var jag inbjuden till en av grannarna. Hon hade bokat in ett "ljusparty" eller Candlelite som de heter. Jättetrevliga gäster och lite gott vin till det, så blev det intressant och underhållande. Nej, men jag köpte faktiskt ingenting. Tyckte att priset var aningens för högt.För min del så räcker det allt med Ikeas eller Ica´s dofta-gott-ljus.

På lördagen var det vårstädning här hemma i föreningen. Kul att träffa grannarna........tja, kratta och tjöta lite.
Vädret var ju till sin absoluta fördel och många var ute och fixade.

Ida spelade match mot Ytterby IS, så där tillbringades en större del av eftermiddagen. Rätt vänd mot solen, så passar man på att få lite färg i ansiktet samtidigt som man kollar bra fotboll. Qviding vann förövrigt matchen med 1-3.

Ja, efter det så var det tid för att åka till en bekants Tupperware-party. Egentligen inget behov av det heller, för här finns mängder med plastpryttlar sen tidigare evenemang. Men alltid lite kul att uppdatera sig med nyheter och träffa lite nytt folk.
Från burken med alla småprylar valde jag den klassiska apelsinskalaren, då den härhemma fått fötter och försvunnit. Som gästgåva fick man nu en jättesöt burk med lock.

Snygg, eller hur !!

I förmiddags, när frukost och morgonbestyr var avklarade, satt vi oss (Liv, Ida och jag) i bilen och körde ut mot Askim. Kajsa och Fredrik var redan där. Tidigare delen av dagen tillbringades där med sol och god fika. Färska Jordgubbar och handvispad grädde (av Fredrik) smakade alldeles utmärkt i sommarsolen.

Liv och jag fick fara därifrån vid halv två, för att hinna i tid till Livs fotbollsmatch i Öjersjö. 
Första 7-mannamatchen i seriespel. 3 gånger 15 minuter i strålande solsken tar på krafterna, men tjejerna vann med 7-2. Gött !!

Ja, nu sitter jag här hemma och klinkar på datorn. Blir ju inte så täta uppdateringar som man kanske önskar, men det passas ju på att njutas av det fina vädret, så datortid kommer väl mer vad det lider.

Från det ena till det andra: just nu i ugnen står ett bröd som jag testar att baka, efter att Ida önskat ett nyttigt och gott sådant.
Jag googlade lite och fastnade för GI-bröd, med bland annat siktat dinkelmjöl, krossat linfrö, russin,solroskärnor och äpple i. 

Ja, något i stil med detta.(bilden lånad från Ordinationer)
Väntar med spänning på hur det skall smaka.




Ledig helg och ett Underbart väder
Ja, nu är det ju nästan som om man tar detta fina vädret för givet. Att det liksom inte kan bli grått, mörkt och regna.
Och man njuter varenda minut när man kan sitta ute och bara lapa i sig av detta fina väder.

I fredags kväll var jag inbjuden till en av grannarna. Hon hade bokat in ett "ljusparty" eller Candlelite som de heter. Jättetrevliga gäster och lite gott vin till det, så blev det intressant och underhållande. Nej, men jag köpte faktiskt ingenting. Tyckte att priset var aningens för högt.För min del så räcker det allt med Ikeas eller Ica´s dofta-gott-ljus.

På lördagen var det vårstädning här hemma i föreningen. Kul att träffa grannarna........tja, kratta och tjöta lite.
Vädret var ju till sin absoluta fördel och många var ute och fixade.

Ida spelade match mot Ytterby IS, så där tillbringades en större del av eftermiddagen. Rätt vänd mot solen, så passar man på att få lite färg i ansiktet samtidigt som man kollar bra fotboll. Qviding vann förövrigt matchen med 1-3.

Ja, efter det så var det tid för att åka till en bekants Tupperware-party. Egentligen inget behov av det heller, för här finns mängder med plastpryttlar sen tidigare evenemang. Men alltid lite kul att uppdatera sig med nyheter och träffa lite nytt folk.
Från burken med alla småprylar valde jag den klassiska apelsinskalaren, då den härhemma fått fötter och försvunnit. Som gästgåva fick man nu en jättesöt burk med lock.

Snygg, eller hur !!

I förmiddags, när frukost och morgonbestyr var avklarade, satt vi oss (Liv, Ida och jag) i bilen och körde ut mot Askim. Kajsa och Fredrik var redan där. Tidigare delen av dagen tillbringades där med sol och god fika. Färska Jordgubbar och handvispad grädde (av Fredrik) smakade alldeles utmärkt i sommarsolen.

Liv och jag fick fara därifrån vid halv två, för att hinna i tid till Livs fotbollsmatch i Öjersjö. 
Första 7-mannamatchen i seriespel. 3 gånger 15 minuter i strålande solsken tar på krafterna, men tjejerna vann med 7-2. Gött !!

Ja, nu sitter jag här hemma och klinkar på datorn. Blir ju inte så täta uppdateringar som man kanske önskar, men det passas ju på att njutas av det fina vädret, så datortid kommer väl mer vad det lider.

Från det ena till det andra: just nu i ugnen står ett bröd som jag testar att baka, efter att Ida önskat ett nyttigt och gott sådant.
Jag googlade lite och fastnade för GI-bröd, med bland annat siktat dinkelmjöl, krossat linfrö, russin,solroskärnor och äpple i. 

Ja, något i stil med detta.(bilden lånad från Ordinationer)
Väntar med spänning på hur det skall smaka.




Ledig helg och ett Underbart väder
Ja, nu är det ju nästan som om man tar detta fina vädret för givet. Att det liksom inte kan bli grått, mörkt och regna.
Och man njuter varenda minut när man kan sitta ute och bara lapa i sig av detta fina väder.

I fredags kväll var jag inbjuden till en av grannarna. Hon hade bokat in ett "ljusparty" eller Candlelite som de heter. Jättetrevliga gäster och lite gott vin till det, så blev det intressant och underhållande. Nej, men jag köpte faktiskt ingenting. Tyckte att priset var aningens för högt.För min del så räcker det allt med Ikeas eller Ica´s dofta-gott-ljus.

På lördagen var det vårstädning här hemma i föreningen. Kul att träffa grannarna........tja, kratta och tjöta lite.
Vädret var ju till sin absoluta fördel och många var ute och fixade.

Ida spelade match mot Ytterby IS, så där tillbringades en större del av eftermiddagen. Rätt vänd mot solen, så passar man på att få lite färg i ansiktet samtidigt som man kollar bra fotboll. Qviding vann förövrigt matchen med 1-3.

Ja, efter det så var det tid för att åka till en bekants Tupperware-party. Egentligen inget behov av det heller, för här finns mängder med plastpryttlar sen tidigare evenemang. Men alltid lite kul att uppdatera sig med nyheter och träffa lite nytt folk.
Från burken med alla småprylar valde jag den klassiska apelsinskalaren, då den härhemma fått fötter och försvunnit. Som gästgåva fick man nu en jättesöt burk med lock.

Snygg, eller hur !!

I förmiddags, när frukost och morgonbestyr var avklarade, satt vi oss (Liv, Ida och jag) i bilen och körde ut mot Askim. Kajsa och Fredrik var redan där. Tidigare delen av dagen tillbringades där med sol och god fika. Färska Jordgubbar och handvispad grädde (av Fredrik) smakade alldeles utmärkt i sommarsolen.

Liv och jag fick fara därifrån vid halv två, för att hinna i tid till Livs fotbollsmatch i Öjersjö. 
Första 7-mannamatchen i seriespel. 3 gånger 15 minuter i strålande solsken tar på krafterna, men tjejerna vann med 7-2. Gött !!

Ja, nu sitter jag här hemma och klinkar på datorn. Blir ju inte så täta uppdateringar som man kanske önskar, men det passas ju på att njutas av det fina vädret, så datortid kommer väl mer vad det lider.

Från det ena till det andra: just nu i ugnen står ett bröd som jag testar att baka, efter att Ida önskat ett nyttigt och gott sådant.
Jag googlade lite och fastnade för GI-bröd, med bland annat siktat dinkelmjöl, krossat linfrö, russin,solroskärnor och äpple i. 

Ja, något i stil med detta.(bilden lånad från Ordinationer)
Väntar med spänning på hur det skall smaka.




Beställa opastöriserat gräsbetessmör från Oviken?

ovikenTänker slänga in en beställning på smör igen till Ovikens ost.

Hur många runt Boråstrakten vill hänga på?

Frakten på 200 kr delas på alla som är med.

189 kr kilot (hoppas jag), minsta möjliga beställning är på 0,5 kg.
Finns osaltat och saltat smör.

Maila mig via kontakt formuläret  med namn och faktura adress, mailadress och hur mkt smör och om det ska vara saltat eller osaltat.

Vi borde kunna ha smöret hemma hos mig inom ett par tre veckor.

 

Lasagne bolognese – mitt bästa recept!

lasagne_bolognese_recept_bechamel
Helgen har som vanligt gått i rasande fart och vi har till större del spenderat den utomhus. Verandan på framsidan har vi högtryckstvättat, rensat på skrot o bråte. Man kan säga att det var behövligt när katterna hoppar upp och ner och klättar på räckena i lerigt/regnigt väder.

Det behövdes en ”makeover” verkligen.

Barnen och jag har plockat påskris och dom har satt fjädrar och ägg och planterat penseer i blomlådorna.Vi ska ändå göra om det en gång till i sommar innan målning men visst känns det lite extra vårigt och fräscht när man byter ut granris mot påskris. :-P

Alla vita knutar, räcken, vindskivor behöver målas om. Tycke nyss vi hade ett nybyggt hus men tiden går och allt ska såklart underhållas trots att vi redan gjort EN ommålning… Ibland undrar man vart tiden tar vägen eller snarare ”Va sjutton har vi gjort i alla år?!” ;-)

Dagens recept blev en enkel middag. Det enda jag gjorde var bechamelsåsen och la lasagneplattorna i vatten en stund före ”montering”.

Hur mycket jag än vill tycka om färska lasagneplattor så tycker jag de torra blir godast.
Jag lägger dom dock i vatten ca 1 timme före jag ”monterar” ihop hela lasagnen.

Köttfärssåsen hade jag färdig i kylskåpet sedan några dar. Men ska hemligheten fram så är det bechamelsåsen som gör susen till den perfekta lasagnen. Det kan aldrig bli för mycket sås. ;-)

PS. Ska se om jag inte kan få upp de där ”knasiga dröm-receptet” imorgon. Ni är många som undrat så ja… Jag kanske gör de! DS. ♥

6 port
Bolognese :
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 gram nötfärs
100 gram rökt sidfläsk
3 msk tomatpuré
6 dl köttbuljong (egen el. tärning)
1 tsk nymalen vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR :
Finhacka löken och riv vitlöken. Smält smör i stekpanna med lite olja och bryn nötfärsen tillsammans med tärnat sidfläsk. Tillsätt sedan tomatpurén och buljongen. Krydda med vitpeppar och salt. Låt köttfärssåsen koka utan locka ca 1 timme. Späd på med mer buljong om det behövs då vätskan kokar in.

Använd en ugnsfast form ca 20*35 cm. Varva sås/lasagneplattor/köttfärssås/ avsluta med lasagneplattor och häll över den sista såsen. Ställ in i ugnen på 175 grader ca 25 min.

bechamel_sås_vit_sås_gratängsås_lasagne
Sås så det räcker… ;-)

Bechamelsås :
100 gram smör
1 dl vetemjöl
8 dl mjölk
2 dl grädde
150 gram riven lagrad ost
Muskotnöt (riv på zestjärn, ca ½ krm)
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Låt det bli lätt brynt. Dra kastrullen från plattan och vispa ner mjölet till en slät smet. Ställ tillbaka på plattan och vispa hela tiden. Ha mjölken nära till hands bredvid kastrullen så du kan slå på lite i taget och hela tiden fortsätta vispa vartefter såsen tjocknar. Sänk värmen till lägsta, vispa då och då så det inte bränner fast i botten men låt såsen koka ca 40 min. Smula ner eller riv ner osten på slutet. Låt osten smälta in. Riv över lite muskotnöt, och salt & vitpeppar. Smaka av.

lasagne_bolognese_recepie
Här har jag gjort två varv med bechamel, plattor, köttfärssås,, bechamel,… plattor… osv osv… Avsluta alltid med bechamel på toppen så får du en fin ”ostig” och gratinerad yta.

lasagne_bolognese_bechamelsåsWooooilaaaa!! :-P

lasagne_recept_bechamel
En god tomatsallad och lite färska örter till en lasagne är alltid rätt.

lasagne_bolognese_recept
Smaklig måltid!