Ost och paprikafylld köttfärslimpa

fylld_köttfärslimpa
Igår lyckades jag äntligen få fram en middag på bordet. Vi har fortfarande sjukstuga här hemma och Joline och jag började bli ganska trötta på eländet så vi beslöt oss för att försöka laga middag. Febriga och förkylda lyckades vi få ihop en köttfärslimpa, kokt potatis, morötter och gräddsås, men det tog en hel eftermiddag. Känns som vi hade bomull i huvudet bägge två men slutresultatet blev himla gott! ;-)

Av 800 gram färs blir det en köttfärslimpa som räcker gott och väl till 4 port. Vi fixade ihop en fyllning av finhackad paprika, philadelphiaost och riven ost – det blev super! En väldigt saftig och smakrik köttfärslimpa, självklart serverad med kokt potatis och rykande god gräddsås.

Det här behöver du : 
800 gram nötfärs
1 dl ströbröd
2 msk potatismjöl
½ dl mjölk
2 msk oxfond
2 tsk malen paprika
Salt & peppar

Fyllning :
½ röd paprika
½ gul paprika
50 gram philadelphiaost
2 dl riven, lagrad ost
2 tsk malen paprika

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop ingredienserna till köttfärslimpan. Låt stå kallt i kylen medan du gör fyllningen.
Finhacka paprika och rör ihop med philadephiaost, riven ost och malen paprikakrydda. Det ska bli en ganska fast fyllning, den går att forma till en avlång rulle att lägga i mitten. Ta ca 3/4 av färssmeten och forma till en avlång limpa i en ugnsfast form. Gör en urgröpning/skår i mitten och placera fyllningen där. Lägg på resten av färssmeten och släta till ytan. Grädda i ugn ca 50 min i 175 grader.

Gräddsås : 
2 dl grädde
2½ dl vatten
2 msk kalvfond
1 buljongtärning italiensk ört (Knorr)
1 msk soya
1 msk lingonsylt

GÖR SÅHÄR : 
Tillsätt alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt småkoka ca 15-20 minuter. Smaka av.

fylld_köttfärslimpa_ost
Använd 3/4 av färssmeten och forma till en avlång limpa i en ugnsfast form. Gör en fördjupning och lägg i fyllningen.

köttfärslimpa_recept_husmanskost
Täck med resten av smeten och släta till ytan.

ostfylld_köttfärslimpa
Grädda ca 50 min i 175 grader. Koka ihop såsen och servera med potatis och morötter. Smaklig måltid!

Kyckling sweet n sour

kyckling_sweet_n_sour_kycklinggryta
Nu är jag tillbaka igen efter en hektisk vecka på jobbet. Det var inte meningen att det skulle bli ett så långt uppehåll men jag har varken hunnit eller haft ork med mer dator än vad jobbet krävt och känner mig inte helt piggelin heller. Ni som väntar svar på mail, det kommer! :-P

smörgåsar
Smörgåsar inför torsdagens jobbmöte, inspektion av IVO. :-P Gick superbra!

Vi har hunnit fira Mamma Mia också som fyllt år, och dan innan det fyllde vår buse Kean 4 år. Mycket firande, god mat och tårtor har det blkivit såklart.

kean_kött_tårta_hund

Kean fick en ”kött-tårta” gjord på hans vanliga foder (fryst kött) dekorerad med falukorv, kex och frolic. Vet inte om han uppfattade själv att det var just en tårta, den försvann i alla fall på fem röda sekunder. Slurp!! ;-)

Hemma hos mamma gjorde vi tacobuffe i torsdags och Roger fixade jordgubbstårta – galet gott allting och mätta blev vi!

födelsedagstårta
Mammas tårta som Roger pysslade ihop omsorgsfullt med banan och jordgubbar – supergod!

present_mamma
Å så lite presenter till fina mamma! ♥ Två vispskålar i melamin, och som en liten pik då hon välte ut en hel kaffekopp i Rogers nya firmabil så blev det en keramikkopp med silikonlock. Roger hade tänkt i samma banor så nu har hon två! :-P

Nu till dagens recept jag ska bjuda er på är en kycklinggryta med härliga smaker av sött och surt med krispiga grönsaker, ananas och champinjoner – lite som en hawaiigryta!

Det här behöver du :
4 kycklingfiléer
Salt o peppar
2 tsk malen paprika
1 röd paprika
1 grön paprika
1 burk krossade tomater
1 burk ananasringar + spadet
5 dl kycklingbuljong
2 dl crème fraiche
150 gram färska champinjoner
Maizenamjöl till redning
Salt o peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingfiléerna i bitar. Stek i het panna med smör eller olja. Salta och peppra. Pudra över paprikapulver.

Skär paprikan i strimlor och tillsätt. Slå i burken med tomatkross och ananasringar (dela dom ngt) och spadet. Tillsätt kycklingbuljongen och crème fraiche. Låt grytan koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra ca 10-15 min. Tillsätt champinjonerna. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

kycklingfile_recept_kycklinggryta

kycklinggryta

sweet_n_sour_sötsur_kycklinggryta

Grillade kycklingklubbor med pastasallad och fetaostkräm

recept_kycklingklubbor
Häromdan skickade jag in en plåt med kycklingklubbor i ugnen. Så himla smidigt som tillagar sig själv i princip och fungerar både till middag varma och som mellanmål, utflyktsmat om det blir några över. Jag brukar göra på 2 kg när jag ändå är igång och marinaden till dessa är värd att koka ihop lite extra, det blir verkligen supergott så prova den gärna, även till helstekt kyckling också.

En enkel pastasallad med massa härliga färger och fjärilar, endast toppad med lite olivolja, salt och peppar och som pricken över i:et en kall fetaostkräm. Middagen är fulländan. :-P

Grillade kycklingklubbor, marinad till 2 kg :
2 kg kycklingklubbor
150 gram smör
2 msk köttfond el. 2 köttbuljongtärningar
1 msk balsamico vinäger
1 msk kikkoman soya
1 msk sweet chilisås
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
1 msk Tony´s krydda
Vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Blanda ner resten av ingredienserna till marinaden och låt koka upp. Ställ åt sidan sålänge. Lägg upp kycklingklubbor på ett ugnsfast fat. Det går bra med frysta och det är de jag använt i detta recept. Korta ner stektiden i ugnen om du använder färska och kolla köttet lite extra emellanåt om det är klart.

Pensla kycklingklubborna med marinaden och stek i ugn på 180 grader ca 1½ timme. Vänd klubborna två gånger under stektiden och avsluta med skinnsidan uppåt. Pensla dom med stekskyn som bildats vid varje vändning.

Pastasallad : 
Fjärilspasta
Tomater i blandade färger
Röd spetspaprika
Gul paprika
Gurka
Ruccola
Olivölja
Salt & peppar

Fetaostkräm, bara att mosa ihop : 
1 förp fetaost (150 gram)
2 dl creme fraiche
1 tsk flytande honung
Salt & peppar
1 knippe finhackad persilja

pastasallad_fjärilspasta
Härligt färgglad pastasallad med fjärilar och tomater och blandad kulör piggar alltid upp.

fetaostkräm
Fetaostkrämen går snabbt att mosa ihop med creme fraiche och kryddor.

kycklingklubbor_recept_pasta_sallad_dressing_fetaoströra
Smaklig måltid!

Oxilépasta med ädelostsås

pasta_ädelostsås_oxfile
Det är inte varje dag man har överbliven oxfilé i kylskåpet så jag passade på att göra en riktigt god pastarätt med ädelost.Oxfilén har jag bara strimlad och jag vill inte tillaga den mer än den är så bara värmas på i pastasåsen så håller den sig mör och fin precis som den är.

Receptet fungerar med all slags överblivet kött. Stekar brukar man ofta få en bit över utav och då är detta perfekt. Krispiga grönsaker till är alltid gott så ta med lite paprika, purjolök, sockerärter eller vad du har hemma.

Idag är det ju trettondagsafton och här på Öland är det då tradition att äta kroppkakor, recept HÄR >> den öländska nationalrätten.

Jag kan lova att det rullas en hel del i vart och vartannat hushåll idag men inte här, för själv ska jag rulla palt istället. :-P Recept HÄR >>

Äter ni något speciellt eller har nån tradition på trettondagsafton?

6 port
Det här behöver du :
Smör
2 tsk vetemjöl
6 dl mjölk
2 bitar kvibille ädelost á 120 gram
Salt & peppar

½ purjolök
½ gul paprika
1 näve sockerärter
250 gram tillagad oxfilé eller annat kött

GÖR SÅHÄR :
Koka pastan nån minut kortare än vad som står på förpackningen, den fortsätter tillagas i den varma såsen sen.Häll av vattnet och ställ åt sidan så länge.

Vispa ihop såsen. Smält smör i en panna, pudra över 2 tsk vetemjöl och vispa slätt. Slå på mjölken och låt koka upp. Smula ner osten och sänk värmen. Låt såsen sjuda tills den tjocknar något. Tillsätt resten av ingredienserna och vänd sist ner pastan och blanda ihop.

oxfile_pasta_ädelost

pasta_oxfile_överbliven_recept

oxfile_pasta_ädelostsås

Filé Mignon Black and White

file_mingon_black_and_white
Varmrätten är även den en klassiker som måste dammas av lite extra. Speciellt vid festligare tillfällen för det är ju så vansinnigt gott och med lite lyxkänsla av två fina filéer och två härliga såser, det kan liksom inte bli bättre! ;-)

I en riktig black and white ska det vara oxfilé och kalvfilé, men jag har bytt kalvfilén mot fläskfilé. Såsen med rött vin och tryffelolja är en riktig höjdare så ta er tid att laga den, ni kommer inte bli besvikna. Bearnaisen däremot är Lohmanders på burk, passar riktigt bra med den tjocka härliga såsen vid sidan om den varma tryffelsåsen men vill man göra sin egen bearnaise finns receptet HÄR >>

Varmrätten serverade jag med smörslungade sockerärter och gul paprika samt Jacksonpotatis. Recept på potatisen och även dessert kommer lite senare.;-)

4 port
Det här behöver du : 
500 gram oxfilé
500 gram fläskfilé
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Putsa köttet och bind upp den med steksnöre så det får fin rund och jämn form. Bryn i het stekpanna med smör. Krydda köttet med salt och peppar. Lyft över i ugnsfast form. Använd stektermometer och låt köttet eftersteka i ugn på 175 grader tills innertemperaturen på oxfilén och fläskfilén visar 60 grader för medium.Oxfilén tar längre tid i och med att den är tjockare. Låt sedan köttet vila i folié minst 20 min före det skärs upp.

Rödvins/tryffelsås : 
2 msk smör
2 msk finhackad schalottenlök
1 morot i tunna slantar
1 tsk hel vitpeppar
2 msk vetemjöl
3 msk kalvfond
1 msk soya
2 dl vatten
2 dl rött vin
1 msk socker
1 msk tryffelolja

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i kastrull och tillsätt lök, morot och hela vitpepparkorn. Pudra över vetemjölet och vispa slätt. Tillsätt resten av ingredienserna utom tryffelolja. Låt såsen sjuda på svag värme ca 15 min. Smaka av. Sila såsen och smaksätt med tryffeloljan.

black_and_white_recept

Räckcocktail med vaktelägg

räkcocktail_röra_recept
Hej allihopa och god fortsättning på det nya året 2014! ♥
Tack för alla fina kommentarer ni delade med er av om hur ni firar nyår, jättekul att läsa. ;-)
Jag tänkte visa er vår 3-rättersmeny vi hade och jag börjar med förrätten. 80-tals klassikern räkcocktail. :-P

Jag gjorde den med en röra på räkor, gurka, tomat och paprika tillsammans med creme fraiche, majonäs, chilisås, salt och peppar. Som extra ingrediens kokade jag jag små vaktelägg och dekorerade med, samt citron. Guuudagott blev det. Jag gjorde dock en ”fuskvariant” till mig själv eftersom jag inte äter räkor så jag tärnade ner rökt skinka och små ostkuber i samma röra. En riktigt god förrätt blev det!

4 port
Det här behöver du : 
1 dl creme fraiche
1 dl majonäs
2 msk chilisås (Heinz)
2 msk finhackad gurka
2 msk finhackad paprika
2 msk finhackad tomat
1 knippe finhackad dill
Salt & peppar
200 gram skalade räkor

Salladsblad
Citron
4 vaktelägg

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop räkor med creme fraiche med majonäs, chilisås, grönsaker och dill. Smaka av med salt och peppar. Spara några räkor till garnering. Lägg ett stor salladsblad i varsitt glas, fyll på med röran. Dekorera med halverade vaktelägg och en citronskiva.

nyårsmeny_förrätt_räkcocktail
Dags att avnjuta förrätten medan varmrätten står i ugnen. Recept kommer…

räkcocktail_ägg_vaktelägg
Ljuvligt gott med små vaktelägg, passar så bra till räkröror.

 

Korvgryta med rotfrukter och hårdbröd

korvgryta_rotfrukter_buljong
En favorit hos mig är denna korvgryta i buljong med massa härliga rotfrukter och smaker. Den värmer riktigt kalla dagar och är lika god nygjord som efter nån dag i kylskåpet då alla smaker fått blomma ut. Här kan man ta vilka grönsaker och rotfrukter man gillar bäst och en smakrik korv, det blir en blandning av soppa och gryta och potatisen som blir lite lätt sönderkokt ger en fin konsistens. En urgod husmansgryta som naturligtvis skall serveras med hårdbröd. ;-)

För att få lite vinter och julsmak kan du tillsätta kryddpeppar och en kanelstång, har för mig Ernst gjorde något liknande i nåt av hans julprogram. Grymt god, värmande och mustig! :-P

Det här behöver du : 
400 gram falukorv
4 potatisar
3 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
10 cm purjolök
1 röd paprika
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
3 msk oxfond
1 msk grönsaksfond
1½ liter vatten
Salt och peppar
D´Elidas chilisås

GÖR SÅHÄR : 
Skär korv, grönsaker och rotfrukter i bitar. Hetta upp en större gryta med smör och vänd ner allt skuret. Tillsätt tomatpuré, lagerblad och fond. Slå på vatten och låt koka upp. Sänk värmen och låt grytan puttra under lock ca 40-50 min. Smaka av med salt och peppar och en gnutta chilisås.

korvgryta_falukorv_recept

korvgryta_gryta_recept_falukorv

korvgryta_knäckebröd

korvgryta_falukorv

Paprika kyckling
Paprika kyckling
Källa:
Portioner: 2-4

Ingredienser:
Ca 1 kg Kycklingfilee
4 dl grädde
Smör
2 msk philadelphiaost (naturell, orgonal)
2 dl paprika chili creme fraiche
Paprika kryddor
Curry



Gör så här:
Stek kycklingen i en stor klick smör, häll på curry och paprikakrydda. Når kycklingen är genomstekt häll i grädden, philadelphiaosten och creme fraichen och låt puttra i några min. Serveras med sallad.

Riktigt smarrigt! :)
Lindegårds mat & delikatesser säljer LCHF produkter

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI denna webshop
Lindegårds mat&delikatesser
hittar du äkta mat och delikatesser utan konstiga tillsatser, tillagade av riktiga råvaror, mat som smakar som det ska smaka helt enkelt. Äkta mat är bra för kropp och själ!

Det mest fantastiska bortsett från att de säljer ÄKTA MAT  är att de nu också säljer ett flertal LCHF produkter!!

KUL är det också att Lindegårds numera saluför BAKERY+ .
Även några olika LCHF-lådor har de satt samman och i en av lådorna finns min bok Baka med LCHF och till den fler lämpliga produkter så som Bakery+ . Denna LCHF-baklåda kanske kan vara en fin julklapp till någon som behöver komma igång med hälsosam bakning?

Carina Lindegård skriver på hemsidan om företaget:
”När jag var liten lagade min mamma mat av riktiga råvaror.
Visserligen hann det bli mycket kött, potatis och sås under de åren
men man visste alltid vad det var man åt. Industriellt processerad mat,
färdigmat och E-nummer visste man inte vad det var, maten man lagade
och åt innehöll allt kroppen behövde och var helt ofarlig.

Som vuxen levde jag sen många år i olika länder som inte hade färdigmat
i alla fall inte svensk sådan, jag lagade därför ofta svensk mat från grunden.
Det blev med åren ett naturligt sätt att förhålla sig till själva matlagningen,
mat köps inte färdig, mat tillagas från råvaror. Enkelt.
Varför köpa färdig tacomix när man kan blanda den själv av spiskummin,
chili, vitlök, salt och paprika.

Att sen landa i Sverige, i den civiliserade världen med sitt fantastiska
matutbud, var ju toppen, ända tills jag började läsa
innehållsförteckningarna på den fantastiska maten. Då blev det jobbigt.
Jag tvingades leta produkter utanför de stora livsmedelskedjorna och
hittade många små producenter i närområdet.

Lindegårds som företag har vuxit fram utifrån mitt egna genuina intresse
för och kärlek till riktig mat och alla de som ihärdigt jobbar vidare med
sina syltgrytor, gårdsmejerier, ekologiska jordbruk och småskalighet.

Jag har stor respekt för alla mathantverkare och småskaliga producenter
som bevarar vår kunskap om hur man odlar äkta råvaror,
hur man behåller en värdig djurhållning och hur man lagar riktig mat.

I Lindegårds produktsortiment strävar vi efter att ha produkter från så
mycket ekologiskt odlade råvaror som möjligt och KRAV-märkta och
Äkta Vara certifierade produkter som möjligt. Mathantverkare har en
liten kundkrets som finns i deras direkta geografiska område. Dem säljer i
den egna gårdsbutiken, på marknader eller via mindre delikatessbutiker
i närmsta stad. Dem använder oftast ekologiskt odlade råvaror
från den egna gården eller från granngården, med andra ord kan dem sina
produkters hela historia.

/ Carina på Lindegårds

är att de nu också säljer ett flertal

Thai red curry kycklinggryta

kyckling_red_curry_thai
Smaka på ordet CURRY… Det har i mina öron aldrig låtit gott och det enda jag förknippar curry med är den man växt upp med i skolan. Den hemska rätten på matsedeln ”kokt höns i currysås”… Curry är INTE nåt för mig! Bland det värsta jag vet är nog doften av curry och bruna bönor… Men thaimat är ju gott och konstigt nog så ingår ju curry i thaimat i många rätter. Hur går det ihop?!

Jo. GUL curry är inte desamma som RÖD curry – jag har lärt mig något nytt! ;-)

Jag började googlade och hittade massor av spännande recept och läsning om den röda curry, det är ju så långt ifrån varann man kan komma egentligen. Den röda curryn är en kryddblandning liksom den gula men inte med gurkmeja, spiskummin och bockhornsklöver (för att nämna några) som ger den gula curry dess karaktäristiska smak, färg och doft… Den gula förekommer ju framförallt i det indiska köket och kryddblandningen kan variera med i både styrka och smak av ett antal olika kryddor. 

Den röda däremot är en thailändsk kryddblandning som bland annat innehåller röd chili, vitlök, citrongräs, koriander mm. DEN ÄR GOD!! Vansinnigt god och smakar INTE gul curry!

Smakar på ordet igen… CURRY – I love it! :-P
Så… Här kommer nu en riktigt god thaigryta med röd curry… Nu ska jag hålla utkik efter fler spännande burkar med denna krydda för jag kan tänka mig att det finns en uppsjö att laborera med. Tipsa gärna om du har nån favorit, eller recept med för den delen.

4 port
Det här behöver du :
3 kycklingfiléer
Salt & peppar
3 msk red curry pasta
1 tärning kycklingbuljong
4 dl vatten
½ röd paprika
½ grön paprika
½ gul paprika
1 burk minimajs
1 burk vattenkastanjer
1 burk kokosmjölk
Maizenamjöl + vatten till redning
Cashewnötter

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn i het panna. Tillsätt red curry pastan, 3 matskedar blir ganska stark så justera mängden efter eget tycke och smak. Tillsätt en tärning kycklingbuljong och slå på vatten. Låt koka upp på medelvärme. Tillsätt grönsaker och kokosmjölk. Jag valde att reda av såsen för att få den att gå ihop lite bättre. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och toppa med cashewnötter.

thailändsk_kycklinggryta_red_curry

kyckling_red_curry_thai_recept

thailändsk_kyckling_gryta_red_curry

thai_gryta_kyckling_red_curry

thai_red_curry_cashewnötter

thai_red_curry_chicken

thai_red_curry