Sockerfritt iste och bokerbjudande från tidningen Matkärlek
Iste från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Iste från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Sommardryck

Igår var det release för min kokbok LCHF Barbecue på engelska.

Det firade jag på min nya blogg LCHF Made in Sweden med att bjuda på ett läskande glas iste med mynta, naturligtvis helt utan socker eller sötningsmedel :)

Eftersom det receptet var på engelska får du här idag det svenska, jag fick en del kommentarer att det kan vara svårt för många att förstå engelskan.

Grillmat LCHF är den enda av mina tre kokböcker som idag finns kvar att köpa på svenska.

Just nu kan du som läser tidningen Matkärlek köpa den till riktigt bra pris, så här skriver chefredaktör Anne Aobadia om erbjudandet inne på Matkärleks hemsida:

Birgittas grillbok till kalaspris

Nyhet  24/06/2015

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

”Nu är det officiellt – Birgitta Höglunds fina grillkokbok Grillmat LCHF finns utgiven på engelska som Low Carb High Fat Barbecue,  den kommer även ut som E-bok på Kindle. Praktiskt för alla engelskspråkiga LCHF-vänner runt om i världen och alla som inte har möjlighet att köpa/hitta boken i butik.
Stort grattis Birgitta säger vi på Matkärleks redaktion! I nästa nummer av tidningen bjuder vi på fyra härliga recept från Grillmat LCHF och vi är även mycket glada över att kunna erbjuda er alla våra läsare och vänner  att få köpa svenska boken till kalaspris – endast 129 kronor, inkl porto (ord pris är 207 kr plus porto så du sparar hela 100 kr!) Beställ i dag här!

Birgitta har även fått fart på sin engelska blogg som börjar nå fler och fler över världen – så spana gärna in LCHF Made in Sweden. Hennes fullmatade svenska blogg hittar du på Birgitta Höglunds mat

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

LCHF Barbecue kan du köpa här på Amazon…

Tack till Anne och Matkärlek för de fina orden <3

Vill du provprenumerera på tidningen så får du den till specialpris just nu om du uppger rabattkoden Birgittasmat.

3 nr kostar då 99 kr eller 8 nr för 249 kr.

Citroner

Bjud på ett glas svalkande iste medan gästerna väntar på att grillen ska bli varm.

Men köp inte de färdiga på burk, de innehåller stora mängder socker.

Mitt iste får istället en frisk smak av citron och mynta.

Jag använder Earl Grey, men välj din favoritblandning. Tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar thé

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Njut av en härlig grillsommar...

Njut av en härlig grillsommar…


Sockerfritt iste och bokerbjudande från tidningen Matkärlek
Iste från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Iste från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Sommardryck

Igår var det release för min kokbok LCHF Barbecue på engelska.

Det firade jag på min nya blogg LCHF Made in Sweden med att bjuda på ett läskande glas iste med mynta, naturligtvis helt utan socker eller sötningsmedel :)

Eftersom det receptet var på engelska får du här idag det svenska, jag fick en del kommentarer att det kan vara svårt för många att förstå engelskan.

Grillmat LCHF är den enda av mina tre kokböcker som idag finns kvar att köpa på svenska.

Just nu kan du som läser tidningen Matkärlek köpa den till riktigt bra pris, så här skriver chefredaktör Anne Aobadia om erbjudandet inne på Matkärleks hemsida:

Birgittas grillbok till kalaspris

Nyhet  24/06/2015

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

”Nu är det officiellt – Birgitta Höglunds fina grillkokbok Grillmat LCHF finns utgiven på engelska som Low Carb High Fat Barbecue,  den kommer även ut som E-bok på Kindle. Praktiskt för alla engelskspråkiga LCHF-vänner runt om i världen och alla som inte har möjlighet att köpa/hitta boken i butik.
Stort grattis Birgitta säger vi på Matkärleks redaktion! I nästa nummer av tidningen bjuder vi på fyra härliga recept från Grillmat LCHF och vi är även mycket glada över att kunna erbjuda er alla våra läsare och vänner  att få köpa svenska boken till kalaspris – endast 129 kronor, inkl porto (ord pris är 207 kr plus porto så du sparar hela 100 kr!) Beställ i dag här!

Birgitta har även fått fart på sin engelska blogg som börjar nå fler och fler över världen – så spana gärna in LCHF Made in Sweden. Hennes fullmatade svenska blogg hittar du på Birgitta Höglunds mat

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

LCHF Barbecue kan du köpa här på Amazon…

Tack till Anne och Matkärlek för de fina orden <3

Vill du provprenumerera på tidningen så får du den till specialpris just nu om du uppger rabattkoden Birgittasmat.

3 nr kostar då 99 kr eller 8 nr för 249 kr.

Citroner

Bjud på ett glas svalkande iste medan gästerna väntar på att grillen ska bli varm.

Men köp inte de färdiga på burk, de innehåller stora mängder socker.

Mitt iste får istället en frisk smak av citron och mynta.

Jag använder Earl Grey, men välj din favoritblandning. Tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Här kommer receptet på grillspett med marinerad fläskkarré och halloumi som du ser på bilden nedan.

Det var vid den stugan som tillhör min goda vän G, som bilderna i grillboken togs.

Mikael Eriksson, min fotograf, gjorde ett fantastiskt jobb i +5 grader och 25 sekundmeters storm. Grillglöden fick rejäl fart kan jag lova…

Njut av en härlig grillsommar...

Njut av en härlig grillsommar…


Sockerfritt iste och bokerbjudande från tidningen Matkärlek
Iste från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Iste från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Sommardryck

Igår var det release för min kokbok LCHF Barbecue på engelska.

Det firade jag på min nya blogg LCHF Made in Sweden med att bjuda på ett läskande glas iste med mynta, naturligtvis helt utan socker eller sötningsmedel :)

Eftersom det receptet var på engelska får du här idag det svenska, jag fick en del kommentarer att det kan vara svårt för många att förstå engelskan.

Grillmat LCHF är den enda av mina tre kokböcker som idag finns kvar att köpa på svenska.

Just nu kan du som läser tidningen Matkärlek köpa den till riktigt bra pris, så här skriver chefredaktör Anne Aobadia om erbjudandet inne på Matkärleks hemsida:

Birgittas grillbok till kalaspris

Nyhet  24/06/2015

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

”Nu är det officiellt – Birgitta Höglunds fina grillkokbok Grillmat LCHF finns utgiven på engelska som Low Carb High Fat Barbecue,  den kommer även ut som E-bok på Kindle. Praktiskt för alla engelskspråkiga LCHF-vänner runt om i världen och alla som inte har möjlighet att köpa/hitta boken i butik.
Stort grattis Birgitta säger vi på Matkärleks redaktion! I nästa nummer av tidningen bjuder vi på fyra härliga recept från Grillmat LCHF och vi är även mycket glada över att kunna erbjuda er alla våra läsare och vänner  att få köpa svenska boken till kalaspris – endast 129 kronor, inkl porto (ord pris är 207 kr plus porto så du sparar hela 100 kr!) Beställ i dag här!

Birgitta har även fått fart på sin engelska blogg som börjar nå fler och fler över världen – så spana gärna in LCHF Made in Sweden. Hennes fullmatade svenska blogg hittar du på Birgitta Höglunds mat

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

LCHF Barbecue kan du köpa här på Amazon…

Tack till Anne och Matkärlek för de fina orden <3

Vill du provprenumerera på tidningen så får du den till specialpris just nu om du uppger rabattkoden Birgittasmat.

3 nr kostar då 99 kr eller 8 nr för 249 kr.

Citroner

Bjud på ett glas svalkande iste medan gästerna väntar på att grillen ska bli varm.

Men köp inte de färdiga på burk, de innehåller stora mängder socker.

Mitt iste får istället en frisk smak av citron och mynta.

Jag använder Earl Grey, men välj din favoritblandning. Tepåsarna får dra i kallt vatten, då blir det inte beskt.

Iste med citron och mynta

1 liter kallt vatten

5 påsar te

4 kvistar mynta

Saft av 1 citron

Häll upp kallt vatten i en kanna, lägg i tepåsarna. Ställ kannan i kylen över natten.

En timme innan serveringen blandas myntakvistar och citronsaft ner.

Fyll på med is och servera i glas med en myntakvist, garnera med en smal citronklyfta på kanten.

Här kommer receptet på grillspett med marinerad fläskkarré och halloumi som du ser på bilden nedan.

Det var vid den stugan som tillhör min goda vän G, som bilderna i grillboken togs.

Mikael Eriksson, min fotograf, gjorde ett fantastiskt jobb i +5 grader och 25 sekundmeters storm. Grillglöden fick rejäl fart kan jag lova…

Njut av en härlig grillsommar...

Njut av en härlig grillsommar…


Ölandstips! Lammet & Grisen

lammet_grisen_restaurang
Ja, det är familjen Richert som driver detta kulinariska matställe på norra Öland. Att Nicke ser mer än nöjd ut är förstås ingen underdrift. Detta ställe är Ölands eget mat-mecka!
Vi brukar återkomma årligen med goda vänner då detta verkligen är ren njutning i större sällskap. Med rustika långbord, mysig atmosfär, trubadur och liveband är helkvällen med släkt och vänner given.

Jag har skrivit om Lammet & Grisen tidigare (inlägg HÄR med fler bilder) men det tål att upprepas. Stället har även renoverats för att behålla den genuina känslan. Det är verkligen vackert beläget ute i ”vildmarken” utanför Löttorp på norra Öland.

För 359 kr äter du hur mycket du vill av deras grillbuffé som förstås består av lamm och gris och allt trancheras upp direkt från grillen av skicklig personal. Tillbehören är oändliga. Potatissallader, gratänger, sparris och fräscha sommarprimörer, röror, chutneys, såser, kryddsmör, baguetter.. etc etc.

Ett hett tips till er som besöker Öland i sommar! 😛

lammet_grisen_restaurang_öland

öland_lammet_grisen

lammet_grisen_öland
På deras hemsida kan ni läsa om sommarens artister, menyer och andra nyheter.

Ölandstips! Lammet & Grisen

lammet_grisen_restaurang
Ja, det är familjen Richert som driver detta kulinariska matställe på norra Öland. Att Nicke ser mer än nöjd ut är förstås ingen underdrift. Detta ställe är Ölands eget mat-mecka!
Vi brukar återkomma årligen med goda vänner då detta verkligen är ren njutning i större sällskap. Med rustika långbord, mysig atmosfär, trubadur och liveband är helkvällen med släkt och vänner given.

Jag har skrivit om Lammet & Grisen tidigare (inlägg HÄR med fler bilder) men det tål att upprepas. Stället har även renoverats för att behålla den genuina känslan. Det är verkligen vackert beläget ute i ”vildmarken” utanför Löttorp på norra Öland.

För 359 kr äter du hur mycket du vill av deras grillbuffé som förstås består av lamm och gris och allt trancheras upp direkt från grillen av skicklig personal. Tillbehören är oändliga. Potatissallader, gratänger, sparris och fräscha sommarprimörer, röror, chutneys, såser, kryddsmör, baguetter.. etc etc.

Ett hett tips till er som besöker Öland i sommar! 😛

lammet_grisen_restaurang_öland

öland_lammet_grisen

lammet_grisen_öland
På deras hemsida kan ni läsa om sommarens artister, menyer och andra nyheter.

Ryggbiff med rödvinssås

ryggbiff_rödvinssås_recept
Melodifestivalen ja! Det är ju ikväll det börjar! Har faktiskt inte hängt med riktigt, det brukar ju vara så mycket reklam och ståhej före det börjar men tycker det varit väldigt tyst i år!?!
Hur som så blir det lite festligt att följa tills finalen är igång. Jag har vigt mig till barnens skara, tillika förtjusning. Har faktiskt inte uppskattat det här med melodifestival tidigare, men allt kan ju förändras och växa fram med tiden. ;-)
Vad äter man till melodifestivalen då??
Plockmat brukar vi oftast ha till mello-lördagar här hemma men varför inte en god tre-rätters och dessert framför TV:n? Lördagsgodiset åt vi upp igårkväll så det går bort. Fruktsallad och glass kanske de får bli…
Förrätt ja, detta tycker jag är så gott och passar till denna kväll! ;-)

Idag har jag mest plockat lite här hemma, dammsugit och fixat med tvätt, svarat på mail och varit ute med Kean. Nicke pysslar på sitt håll i garaget med bilarna och har varit och handlat och gjort lite ärenden. Joline blev kvar hos en kompis i Borgholm men kommer hem ikväll så här sitter jag ensam, i lugnan ro med TV:n på i bakgrunden… Kan verkligen inte skriva eller koppla av om jag inte har TV eller radio på… Blir så himla tyst och ensamt… De första jag gör på morgnarna när jag går upp är att tända lampor och värmeljus och sätta på TV:n med nyhetsmorgon. SEN väcker jag barnen. Klarar inte av den där tomma, kalla tystnaden, måste ha liv och ljud omkring mig. Fler som är som jag kanske?? :-P

Dagens recept då. En vansinnigt god rätt som jag ibland kan längta ihjäl mig efter. Ett fint stekt nötkött, gärna ryggbiff eller entrecote med en rödvinssås till… Det är lyxmat tycker jag och inget vi äter så ofta men gott är det! Jag serverade med en krämig potatisgratäng och en krispig sallad med ädelost. Rödvinssåsen är en skapelse ”to die for” så jag uppdaterar er med receptet här;

Rödvinssås 6 – 8 port Recept STEG-FÖR-STEG med bilder hittar du HÄR!
Det här behöver du  :

1 stor gul lök i tunna skivor
120 gram knaperstekt bacon
1 knippe färsk timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad

4 dl rött vin

3 dl kalvfond (egen eller 3-4 msk kalvfond/tärning + vatten)

Salt, peppar
ev. en nypa socker

1 klick smör

GÖR SÅHÄR : 
Skär bacon i mindre bitar och fräs på hastigt i het stekpanna. Skala och skiva löken tunt. Vänd ner allt i en kastrull och rör tills löken mjuknat. Slå sedan på rödvinet och sänk värmen till strax under medel, låt såsen reducera (koka ner) till hälften, utan lock.

Sila såsen och slå den i kastrullen igen. Tillsätt kalvfonden och och låt reducera ner igen till hälften så såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar, ev en nypa socker. Blanka såsen med en klick smör som du vispar ner. Färdig att serveras.

Tips; konsistens & färg : 
Vill du ha såsen mörkare i färgen, droppa ner lite soya colorit. Vill du ha den tjockare i konsistensen kan du röra ut maizenamjöl med lite vatten och vispa ner före du smakar av med salt och peppar.

sallad_ädelost_ost
Smarik sallad med ädelost och en god vinegrette. :-P
Recept på krämig potatisgratäng;

4 port
Potatisgratäng :
6 medelstora potatisar
100 gram riven ost
5 – 6 dl grädde
2 – 3 vitlöksklyftor
Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skiva potatisen. Häll grädden i en rymlig bunke. Riv ner osten i grädden och tillsätt 2 finhackade vitlök. Salta & peppra. Lägg ner skivorna med potatis och blanda runt. Smörj en ugnsfast form. Häll i potatisen. Grädda i 200 grader ca 60 min.

rödvinssås_ryggbiff
Önskar er alla en härlig lördagskväll!

♥♥♥
Lämna gärna en kommentar så blir jag glad! ;-) Jag svarar på frågor och önskemål så fort jag hinner, skulle jag missa något så hojta till igen!

Kryddburken hittar ni även på Instagram (@Kryddburken) och Facebook,
följ mig gärna där! :-P
♥♥♥

Grillad lammsadel med örtig potatissallad

grillad_lammsadel_potatissallad_örter
Scan har en fin styckdetalj bland deras nyheter av grillsortimentet; lammsadel i skivor, kryddade med timjan och rosmarin. Jag serverade dom grillade tillsammans med en örtig potatissallad med creme fraiche, vitlök och purjolök. Har du mycket örter hemma så prova denna sallad då, den är otroligt god och passar fint att serveras kall i denna värmebölja.

6 – 8 port
Det här behöver du : 
ca 2 kilo nypotatis
5 dl creme fraiche
2 msk majonäs
1 finhackad purjolök el. 2-3 salladslök
1 finhackad liten gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 knippe blandade färska örter
Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :
Koka nypotatisen i saltat vatten. Ställ undan o låt svalna. Rör ihop resten av ingredienserna i en stor skål. Krydda och smaka av. Skär potatisen i lagom stora bitar och vänd ner försiktigt i krämen. Smaka av med örtsalt. Potatissalladen blir ännu godare om den får stå till sig några timmar före servering.

lammsadel_skivor_scan
Skivorna av lammsadel behöver bara grillas nån minut på varje sida på hög värme.

örter_potatissallad
Jag plockade in lite blandade örter såsom timjan, oregano, persilja, rosmarin och mynta.

potatissallad
Vänd ner örterna i potatissalladen och låt den gärna stå kallt några timmar före servering.

tomatsallad
En enkelt tomatsallad med sockerärtor, salt, cayennepeppar och persilja.

Vem kom först hönan eller ägget?

DSC_0215Ja ibland grunnar man ju över det… och ofta får jag den tanken när man får höra/läsa att :

”Sedan år 2000 har fallen av malignt melanom, den allvarligaste typen av hudcancer, fördubblats i Sverige. En bidragande orsak är att många glömmer att skydda sig mot solen i vardagen”

Tänk om det är så att vi får för lite sol?
Tänk om vi inte kan äta oss till hälsosamma nivåer av D vitamin i vårt blod?
Tänk om allt smörjande med kemiska medel på kroppens största organ huden gör att cancern ökar?
Tänk om det är brist på D vitamin som är en av bovarna i cancerdramat?

Nyheterna igår, visade barn spelandes fotboll i skugga, man hade klippt ut alla linjer på på en fotbollsplan i ett tak och under detta tak fick barnen spela fotboll…

Har folk suttit så mycket inne framför skärmar och skrivbord förut?
Har folk arbetat inomhus så mycket som nu?
Har folk smörjt in sig med kemiska medel förut?
Har man varit så rädd för solen förut?

Jag personligen har mycket svårt att se att våra förfäder levde sina liv under samma omständigheter som vi, jag inbillar mig att man var väldigt mkt mer ute och arbetade och man kanske hade en keps och sjal som skydd för solen, tunna sommarkläder, skjortor odyl. Minns min farfar som ju var både bonde och fiskare, alltid brunbränd.

Kan svårligen se vår sol – livgivaren som den största fienden på jorden för vår hälsa.

Därmed inte sagt att vi i tid och otid ska steka oss i solen, utan givetvis ska solning ske med måtta och i lagoma doser.
20 minuter i solen med bar hud då tillverkar man 10.000IE en helt lagom och perfekt dos för de flesta!

Använd sedan tunna kläder och solhattar eller dra dig in i skuggan när du känner att det har blivit lagomt med sol.

Kort sagt använd huvudet (insidan) när du solar och är ute mitt på dagen, på stranden eller på havet!

 

 

 

Fågelinfluensa i farten igen?

IMAG0672På nyheterna idag berättade man om en man som varit i Kina i december och inte varit i kontakt med fåglar ändå kommit hem till Kanada och nu avlidit i denna H5N1 variant.

Utan att vara varken läkare eller expert så grunnar jag över om inte återigen D vitaminet är det bästa skyddet mot all influensa?

Om man läser här på greenhealth så kan det verka så.

Vitamin D council är en sajt som alla som är lite intresserade av D vitamin och hälsa borde bokmärka och vid tillfällen studera, skriver just om Influensa generellt och D vitamin.

Så det kan finnas skäl att tro att höga nivåer av vitamin D i blodet är ett skydd mot alla sorters influensor även de här lite svårare så som svininfluensa och fågelinfluensa.

Även här kan man läsa om just detta att D vitamin är effektivare än influensavaccin.

Så är du en av alla dem som ska åka till Kina så se till att ha dina D vitamin nivåer där dom ska vara.
Jag föredrar HOLISTICS 5000IE

 

Ris och ros till Citygross!

salladsbar_sallad_citygross
Det är inte varje dag jag handlar mat i Kalmar eftersom det ligger på andra sidan bron och efter att Hemköp slagit igen i Borgholm handlar jag mest på ICA nu för tiden. Har jag dock nåt ärende till Kalmar så brukar jag passa på att handla kött på Citygross, just med tanke på kvalitén. Jag gillar deras utbud och jag hittar alltid vad jag söker men denna gången blev jag grymt besviken på just köttet. En annan nyhet blev jag glatt överraskad av, och det var deras nya salladsbar!

Salladsbaren var fylld med precis allt man kan önska i en sallad både frukt, grönt, bönor, ärtor, kikärter, pasta, kyckling, räkor, olika ostar, nudlar, såser etc. 10,95kr/hg har jag för mig det kostade och man fick fylla sin egen burk valfritt från salladsbaren. (landade på ca 35kr/burk) Den var fräscht uppställd, rent och prydligt och inte en massa spill och klet som jag brukar bli allergisk mot i vanliga fall.

Jag och barnen fyllde varsin burkar och åt som lunch efter att vi hade handlat. Ett alldeles ypperligt tips till alla som har barn som tjatar om Mc Donalds eller annan snabbmatskedja… Haha! :-P Detta var riktigt gott! Kallt, fräscht, snyggt och prydligt och barnen älskade det! Så den salladsbaren kommer jag nog återkomma till.

citygross_kött
Till min stora besvikelse
dock så köpte jag med mig en stor förpackning färska kamben hem. (klicka på bilden för förstoring, om du vill.) Förpackat samma dag jag köpte det och jag hade förberett med kylväska och kylklampar i bilen för att hålla kylan till de färskvaror jag handlat.

Jag läste på ”bäst-före-datumet” och det stod 11 augusti. Alltså i söndags. JUST i söndags hade jag då planerat att grilla dessa kamben så det fanns färdiga i kylen till övriga familjen när jag jobbade hela måndagen men NEJ… Så blev det inte! :(

Jag såg nästan innan jag öppnade förpackningen i söndags att det var lite konstigt färg… För att inte tala om lukten när jag öppnade…!!!
Ner i en påse och ut i soptunnan fort som bara den. Det var inte en behaglig lukt, det var en enorm STANK av härsket kött. Ytan var hal och slemmig och färgen som synens nästan grön. Urk….

I vanliga fall brukar jag sällan stirra mig blind på bäst-före-datum utan lita på min egen förmåga att lukta och se. Är det nu så att detta uppenbarat sig pga. rötmånad så borde väl kötthandlare om NÅGRA vara väl medvetna och det och kanske sätta ut kortare datum?!

Nåja, dom åkte i soporna och jag blev besviken. Salladen var god och fräsch… Man kanske inte kan få allt. Jag ska dock kontakta citygross angående detta för det ska ju inte behöva hända och tråkigt om fler blir drabbade.