Fluor eller inte

10606343_694716813939136_8583252473178292802_nDetta kan vara något att överväga att sluta borsta tänderna med fluortandkräm.

Fluor nu klassificerat som ett nervgift.

Enligt en forskarrapport som i mars 2014 publicerades i The Lancet, världens ledande medicinska tidskrift, klassificeras nu fluor som ett utvecklingshämmade nervgift och har placerats i samma grupp som bly, arsenik och metylkvicksilver …

Låter inte speciellt kul å borsta tänderna med ett nervgift!

Jag har använt mig av KINGFISHER (speciellt fänkol, den gillar jag) i många år nu, kanske du med vill överväga att borsta med fluorfri tandkräm?
WELEDA är också ett bra märke, båda dessa finns oftast att få tag på i hälsokostaffären.

Margareta Lundström skriver om barntandkräm.

Här nedanför kopierar jag in ett kapitel ur Michael Håkanssons 3 bok Gluten & mjölk. kan förövrigt varmt rekommendera dessa tre böcker!
——————————————————————————–

Historien bakom fluoret och hur det hamnade i tandkräm – Det du inte visste…

Här återger ett kapitel hämtat ur ”övriga upplysningar” i min 3:e bok i serien ”Gluten och mjölk-de vita gifterna”:

 

Fluor är ett grundämne med nummer 9. Det tillhör halogenerna och har ett närbesläktat vanligare ämne i klor, och sålunda har de en del egenskaper gemensamt. Framförallt förmåga att fånga upp en extra elektron och därmed förekomma som en negativt laddad jon istället för den rena formen då det är en gulgrön gas med stickande lukt.

 

Fluor är ett relativt vanligt förekommande grundämne och finns med på 13:e plats i vår natur. Det är liksom de flesta grundämnen också av essentiell natur, det vill säga det behövs för vår hälsa och vi måste få det i oss med födan. Men det är bara i mycket små mängder det behövs. Överdoser, och här är gränsen snäv, ger upphov till förgiftningssymtomet fluoros. På mycket fluorrika jordar har man till och med noterat att det ger giftverkan på den boskap som betar där. Mest bekant har det blivit för alla fluorberikade tandkrämer och för fluorsköljningen i skolan.

 

 

Fluor och atombomben

 

Men den här artikeln ska mindre handla om grundämnets betydelse för oss, utan desto mer om hur vetenskapen fick offra sin heder när mycket större säkerhetspolitiska intressen stod på spel.

 

Under Andra världskriget hade USA´s regering samlat ihop dåtidens förnämsta atomforskare med bland andra Albert Einstein och Enrico Fermi för att utveckla atomvapen. Projektet gick under beteckningen Manhattanprojektet och det gällde att renframställa såpass mycket kärnbränsle ur antingen uran eller plutonium att man överskred den kritiska massan.

 

Första steget var att anrika uran och separera den mycket radioaktiva isotopen uran-235. För att separera uran-235 från uran-238 gällde det först att åstadkomma en gas som uppnåddes med den relativt reaktionsbenägna uranhexafluoriden, UFg.

 

Denna kunde senare genom upprepade procedurer i diffusionskammare separeras så att det något lättare uran-235 anrikades överstoden, det vill säga det mesta av uranet. U-238 betecknas idag som utarmat uran. Vid denna anrikningsprocess användes det sålunda stora mängder med fluor.

En av anläggningarna som försedde Manhattanprojektet med fluor var duPonts kemianläggning i Deepwater, New Jersey.

 

Sommaren 1943 skulle emellertid ett fluorutsläpp från fabriken inträffa som allvarligt drabbade de bönder som hade sina odlingar och husdjur i vindriktningen. Efter en natt med kraftigt åskväder var olyckan framme. Alla höns hade dött. Hästarna var stela och kunde inte arbeta. En del kor var så handikappade att de inte kunde stå på benen utan de låg och åt. Också de som arbetade på farmerna fick problem.

 

Hade de ätit av persikor eller tomater, som var traktens specialitet, så hade de kräkts hela natten efter. Efterföljande år upptäcktes också liknande skador. De införstådda förstod att det rörde sig om en förgiftning från fluor – men det fick inte komma ut eftersom det pågick ett krig.

 

Minsta misstanke om att fluor användes i så stor industriell utsträckning skulle kunna uppfattas av fienden som att man arbetade med uran – och därmed en atombomb.

 

Bönderna som hade drabbats fick reda på att allt skulle ordnas upp efter krigsslutet. I mars 1946 skrev sålunda den ansvarige chefen för toxicitetsstudierna av fluor till sina överordnade att det finns fyra större problem med fluor:

 

1. En skada på persikoodlingarna från 1944.

2. En mätning av extra höga halter av fluor i de grönsaker som odlades i området.

3. En rapport om extra höga halter av fluormängden i blodet hos de som bodde i det aktuella området.

4. En rapport som tar upp allvarliga förgiftningar på hästar och kor i området.

 

Bönderna i området gick till domstol, efter det kriget var slut, för att stämma företaget duPont och Manhattanprojektet för de skador som fluorutsläppen åsamkat dem.

 

Böndernas protester utmanade makten

 

Trots att detta miljöbrott var begränsat och mycket lokalt så kom det att skaka om myndigheterna. Flera hemliga möten hölls i Washington mellan vetenskapsmän och höga tjänstemän från USA´s armé, Manhattanprojektet, FDA (USA´s Socialstyrelse), Jordbruks- och justitiedepartementen, ansvariga för USA´s kemiska vapenföring och duPonts advokater.

 

De anteckningar som gjordes vid mötena var hemligstämplade och har blivit frisläppta först på sent 1990-tal, men av dem framgår att här hade USA´s etablissemang slutit sig samman för att stå emot bönderna. Uppenbarligen var det så viktigt för dessa herrar att hemlighetsmakeriet bakom atombombsframställningen inte på något sätt fick komma ut.

 

En skadeståndsprocess i en lokal tingsrätt hade gett offentlighet – och därmed risk att andra nationer skulle notera det inträffade – åt USA´s fortsatta arbeten med atombomben. Ingen annan nation hade vid denna tidpunkten testat någon atombomb och amerikanarna själva ansåg att detta vapen var av största vikt för USA´s ledande roll i världen.

 

När FDA i diskussionerna framförde krav på duPont att grödorna från det område som var nedsmittat med fluor skulle beslagtas så bestred företaget detta; ”det skulle skapa en psykologisk reaktion”. Istället skulle nya provtagningar göras i området: men de skulle inte utföras av Jordbruksdepartementet utan av Arméns avdelning för kemiska vapen.

 

Lösningen genial: bevisa att fluor är nyttigt!

 

 

Befolkningen i den utsatta dalgången var inte nöjda utan de var mycket rädda för fluorskador. Men då kom man från myndigheterna på hur man skulle lösa problematiken. Man skulle helt enkelt åstadkomma och visa upp en sådan forskning, som tvärtom visade upp att fluor var bra för hälsan och speciellt för tänderna.

 

Då skulle en rättegång inte komma till stånd och lantbrukarfamiljernas farhågor lägga sig. Så länge fick dock de drabbade små penninggåvor å 200 dollar för att hålla sig lugna. En advokat Jacqueline Kittrell formulerade det hela som: ”Hade bönderna vunnit i sina framställanden, så hade det öppnat upp för flera processer om fluor vilket kunde ha försenat hela det fortsatta atombombsprogrammet”

 

Istället tilldelas Universitetet i Rochester stora summor pengar för att utröna hur säkert fluor är i små doser och också vilken välgörande effekt det kan ha på hälsan. Och likadant fick New York College fortsatta anslag i miljonklassen för att fortsätta att studera de toxiska effekterna av atombombsingredienserna: uran, plutonium, beryllium och fluor. Detta för att de som arbetade direkt med ämnena skulle kunna hantera dessa någorlunda säkert De som finansierade den forskningen var USA´s Försvarsdepartement och Atomenergikommissionen (AEC).

 

Så beställdes alltså forskning som skulle påvisa att fluor – åtminstone i låga doser – var hälsosamt, och det var inte med omtanke om barns tandhälsa utan helt för att tillfredsställa den nationella säkerheten hos vapenglada militärer.

 

Program F

 

Beteckningen på det nya forskningsområdet gick under program F och övervakades noga av militären. Ett led i detta var att tillsätta fluor i dricksvattnet för att få stora befolkningsgrupper indragna som försökskaniner.

 

Den första försöksorten var Newburgh i staten New York. Här leddes försöken av Dr. Harold C. Hodge och de hade inletts redan 1945. Man skickade in blodprover och moderkakor till Universitetslaboratoriet i Rochester. I den första officiella rapporten som kom i tryck 1956 påstods det att små mängder av fluor var säkra för medborgarna.

 

När dagens borgmästare Audrey Carey i Newburgh får höra talas om försöken så säger hon:

Jag är chockad – det går inte att uttrycka i ord. Det påminner mig om Tuskegeeförsöken som utfördes på svarta lantarbetare i Alabama”.

 

Själv var Audrey barn på det tidiga 50-talet och hon drar sig till minnes hur hon blev undersökt av läkarna som tillhörde projektet. De hade studerat tändernas utseende och också en konstig sammanväxt hos två fingerben på hennes vänsterhand. Det skulle bli de sammanställningar utförda av Harod Hodge som skulle bli vägledande för kommande tider. Penibelt i sammanhanget var också att de gränsvärden som han beräknade gjordes först för den amerikanska viktenheten pund. När de sedan översattes till internationell standard ändrade man inte de numeriska värdena utan de stod fast, fastän måttenheten nu var kilogram.

 

Undersökningarna friserades

 

 

Att militärens tunga hand vilade över forskarna kan idag konstateras sedan hemligstämpeln har tagits bort från handlingarna i ärendet, men en del dokument saknas fortfarande helt.

 

Men det finns i alla fall en sådan undersökning utförd på de anställda som arbetade med att renframställa fluor för atombomsprogrammet. Den ursprungliga versionen – som hölls hemlig tills för några år sedan – avviker i vissa viktiga delar från den friserade rapport som man publicerade i de Amerikanska Tandläkarnas tidskrift JADA redan 1947.

 

*I den hemliga rapporten kan man läsa att de flesta av arbetarna inte hade några tänder kvar. I den friserade versionen var det ändrat till att de inte hade några hål i tänderna.

*I den hemliga rapporten stod det att arbetarna var tvungna att bära gummistövlar eftersom fluorångorna löste upp deras tånaglar om de gick i vanliga skor. I den friserade versionen är denna passus borttagen.

*I den hemliga rapporten står det att fluor kunde ha haft samma menliga inverkan på deras tänder, och bidragit till deras tandlöshet. I den friserade versionen är detta borttaget.

*I den friserade versionen drar man som slutsats: ”männen var osedvanligt friska, sett ur både kroppslig och ur tandstatussynvinkel”.

 

Efter att ha jämfört den hemliga rapporten mot det som offentliggjordes så får toxikologen Phyllis Mullenix göra följande kommentar:

 

”Detta får mig att skämmas av att vara en vetenskapsman. Man kan bara undra om de andra säkerhetsstudierna utförda på fluor var gjorda på samma sätt”.

 

Denna sammanfattning bygger på en artikel skriven av medicin-journalisterna Joel Griffiths och Chris Bryson som skulle skrivas för Christian Science Monitor 1997, men som där refuserades.

 

Militär forskning vilseledande också i nutid

 

För eget nutida svenskt vidkommande så hade vi också en snarlik marknadsföring av fluor i vårt land när alla i skolans klassrum skulle skölja sina munnar. Det var också en följd av den amerikanska propagandan.

 

Och vi ser också nu att militären fingrar på forskningsrapporterna när de till och med negligerar riskerna med utarmat uran; Uran-238, som numera använts istället för bly på flera stridsspetsar vid angreppen i Irak, Bosnien, Serbien och Afghanistan.

 

Här har också de svenska FOA-experterna ett smutsigt finger med i spelet när de i massmedia går ut och förklarar att vi inte sett några men hos svenska Ufor-soldater.

 

Samma visa gäller också användandet av avlösningskemikalien Agent Orange som påverkat och fortfarande påverkar hälsan negativt för tiotusentals vietnameser. De amerikanska krigs- veteranerna har nu fått ett visst skadestånd om de drabbats – men de vietnamesiska innevånarna lär nog få vänta på skadestånd, sedan militären hyrt sina lydiga forskare.

 

Vill du läsa mer om fusk, mygel, korruption och hur förda bakom ljuset vi blivit rörande våra livsmedel, hälsa med mera kan de göra det i min boktrilogi ”Gluten och mjölk”.

 

Micke ”Skribent”

 

Mosley och köttdiet på tv i kväll…

kött o fettI kväll kl 20.00 sänds det i vetenskapensvärld om Mosley och hans köttätande.
Blir lite spännande att se måste jag säga.

Får kanske anledning att återkomma ;)

En del 2 kommer sändas den 25 augusti och då verkar det mer behandla miljön i anslutning köttproduktion, minst lika spännande det ;)

 

 

 

Ledig dag i dag!

DSC_0529Idag kommer dotter och (mina) katter på besök.

Det står en oxstek och puttrar i en gryta, kommer serveras med en god reducerad sås till den och kokta herrgårdsgrönsaker och till det pressgurka och den ligger just nu i press

 

Till kaffet fick det bli mazarinerna  och de är nyssens framtagna ur ugnen!

Fattas nu att de ska svalna å få lite puder av bakery+ sötning över sig.

 

Mellan middag och kaffet så ska här förtidsröstas!

Som jag tidigare berättat så har jag valt att låta – Nej till GMO! styra vart jag lägger min röst, tänkt lite så här:
Har man tänkt till om GMO så är man nog konsekvent för renare miljö dvs bort med många kemikalier, ekologiskt odlat, närproducerat och tom djurvänligt och sist men inte minst människo-vänligt!

Jag orkar och kan inte sätta mig in alla tusentals frågor och jag valde att gräva ner mig lite i GMO i förhoppningen om att mycket av det jag finner viktigt ang maten/näring och dess tillverkning också rimmar med hur jag ser på världen. Mailat valbara personer och fått svar och i vissa fall inte ett pip…

Så försjutton gå och rösta och gör vad du kan!

 

Våren i bilder i en rasande fart!

10
(Solnedgång vid Klinta strand, Köpingsvik. Foto: Joline Nilsson)

Känner inte riktigt att jag haft tid och heller inte energi till bloggen på sistone. Ibland kommer livet i kläm och tusen järn i elden på hemmaplan. Ni ska få en kort resumé av både, valborgsfirande, 50-års-kalas-fixande, några små roadtrips på ön och vad som hänt den sista tiden! Imorgon är det jobb o skola igen så jag hoppas hinna uppdatera dagens söndagsmiddag också lite senare. :-P

I år var det Köpings skola klass 5 som stod för Köpingsvik valborgsfirande. Vi ansvarade för arrangemanget med korvgrillning, kaffe o fika, lotteri inför kommande skolresa. Superroligt med engagerade barn och föräldrar och majfirandet blev en riktigt lyckad kväll med brasa och glada besökare och barn.
8
Majbrasan Köpingsvik, Klinta camping. 2014.

7

Våren har verkligen kommit till Öland, det är knott och flugor som vaknat till liv, göken har kommit, rapsen står i full blom, liksom gullvivorna. Bönder plöjer åkrar och barnen studsar studsmatta och går i shorts varma dagar. Det är härligt!

körsbärsblomma
En som verkligen njuter av värmen är Kean som solar sig stekhet på gräsmattan, och nu kom jag på (igen) att jag måste köpa fästinghalsband till honom. Det finns gott om dom små krypen i år och det är mindre trevligt.

kean_dobermann_solar

Nu i helgen har vi firat min morbror som fyllt 50 år. Vi har skramlat o samlat allihopa till en eu-moped och Nicke roddade med affär och upprustning. Fixade lite småfel och putsade upp den glänsande hallonröd. Jag tecknade en bild och ramade in, Joline likaså. En korg med drickbart, skumpa och 50 röda rosor blev det också. Jag tror han blev glad och nöjd! ;-)

moped

Röda faran! :-P

teckna

Blyertsteckningar från mig o Joline. Jag har använt blyerts + tusch och sen doppat den i kaffe, därefter fyllt o med svart tusch o lite skuggor. Samt rivit kanterna! ;-)
Joline har gjort tro – hopp & kärlek med kinesiska tecken.

9

En för året första sväng till norra Öland har det också blivit och givetvis ett stopp på vårt favoritställe Sandviks kvarn.

5
Veckan som gått har Nicke haft semester och blandat med sjuka barn har vi fortsatt förbereda inför gårdagens kalas. Ett par smörgåstårtor till leverans och en o annan rabarberpaj har också passerat…

6

rabarber_paj_rabarberpaj

1

Vi har även lunchat på tu man hand i Kårehamns fiskerestaurang.

kårehamn

3
Sååå gott, och stämningen, miljön vid havet är bara så mysig!

Nu ska jag snart börja förbereda söndagsmiddag, packa jobb o skolväskor sen börjar allvaret igen. Orkade du läsa ändå hit? Lämna gärna en kommentar o sänd mig lite energi… Senare i veckan ska jag också presentera vinnarna av D´Elidas chilisåser. :-P
Kramar till er mina finaste. ♥

Hemligheten bakom varför du ska äta ägg

ägg kylskåpSkriver Expressen

Man berättar att  amerikanska forskare utreda om det dessutom kan hålla skallen i form.

Under sex månader utreder de om ägg kan skydda mot dåligt minne och demens.

Hälften av deltagarna i studien som utförs på Tufts University får äta två ägg om dagen, kontrollgruppen får klara sig helt utan. Under de sex månaderna studien pågår ska båda grupperna testas vad gäller minneskapacitet, verbal förmåga, koncentrationsförmåga, och analytisk skärpa.

Orsaken till att de väljer att genomföra studien är att tidigare forskning visat att antioxidanterna lutein och zeaxanthin, som finns i ägg i hög mängd, kan förbättra minnesförmågor.

Nu vill forskarna ta reda på om äggätande kan skydda mot minnestapp och demens, skriver Daily mail.

Men tills dess de har säkra slutsatser kring den frågan, finns det minst sju andra skäl att äta ägg.

1. Ägg är rena rama vitaminpillret. Innehåller alla vitaminer utom C-vitamin.
2. Innehåller både mättande proteiner och alla viktiga aminosyror kroppen behöver.
3. Antioxidantrikt: Innehåller bland annat antioxidanterna E-vitamin, selen, lutein och ß-karoten. De hjälper kroppen att bekämpa de fria syreradikaler som angriper våra celler.
4. För varje ägg du äter får du i dig en tredjedel av dagsbehovet av selen, Vitamin E och B 125.
5. Miljövänligt. En nästan komplett måltid serverad i en miljö­­vänlig förpackning som går att återvinna. Välj gärna ett ekologiskt framtaget på hönserier där man är extra snäll mot djuren.
6. Gulan är rikast. De flesta vitaminer och antioxidanter finns där.
7. Den som har ägg har mat. Laga en omelett, pannkaka, sufflé, äggröra eller koka och garnera med nåt gott.

Bilden visar vårt kylskåp ;) vi äter nog 4-8 ägg om dagen

Kemiska ägg!?

Ramlade här tidigare på ett inlägg av kostdoktorn om den kemiska innehållsförteckningen i naturlig mat. Många jagar ju E-ämnen och när man använder ordet ”kemisk” så blir det så gott som alltid liktydigt med farligt och ohälsosamt. Används numera också flitigt för att skrämma bort människor från naturliga produkter.

Men allt är kemi…
”Kemi handlar om spelreglerna för hur tillvarons grundläggande byggstenar, molekylerna fungerar. Molekyler kan te sig små och obetydliga, men i praktiken bär de upp universum. Allt som finns i vår tillvaro, inklusive vi själva, är uppbyggt av molekyler. Alla skeenden omkring oss styrs av reaktioner som i grund och botten handlar om hur molekylerna beter sig i olika situationer.”

Givetvis finns produkter som är konstgjort framställda (artificiella) och på så vis inte är naturliga, men allt är kemi… därmed inte sagt att allt är hälsosamt för oss och vår planet eller miljö. Troligtvis är detta det allra farligaste för oss att vi omger oss med så mycket icke naturliga-kemikalier som blandas hej vilt att man  oroar sig för den sk ”cocktail effekten”.
En amerikansk studie från 2005 visade att nyfödda bebisar har i genomsnitt 200 icke-naturliga kemikalier i sitt blod, bland dem bekämpningsmedel, dioxiner, industrikemikalier och flamskyddsmedel

Så givetvis ska vi vara oerhört vaksamma med allt vad vi nu använder, men också faktiskt förstå att allt är kemi så även ägg. Om ägg hade haft en innehållsförteckning som denna hade du köpt ägg då? Lite tankeväckande ändå, eller hur?

egg4

 

 

10 läkare i en debattartikel i DN gör mig besviken

originalBäst man tror världen rör sig framåt så läser man i DN återigen dessa så fastgrodda myter…

Enligt Jordbruksverkets statistik utgörs 84 procent av vårt genomsnittliga kaloriintag av livsmedel som kött, grädde, ost, smör, ägg, vitt mjöl, socker, raffinerade fetter, godis, läsk, chips och glass – livsmedel som återkommande lyfts fram som problematiska ur hälsoperspektiv. Bara 16 procent utgörs av livsmedel med hälsobringande effekt som grönsaker, frukter, baljväxter, fullkornsprodukter, bär, nötter och frön.

Varför i herrans namn nämna kött, grädde, ost, ägg, smör i samma mening!?
Inser inte dessa läkare att om vi alla endast åt ”grönsaker, frukter, baljväxter, fullkornsprodukter, bär, nötter och frön” så skulle vi bli sjuka också…

Dessa 10 läkare  skriver: Vi som skriver det här har bildat den nya läkarföreningen Läkare för framtiden med syfte att sprida kunskap om kostens betydelse för hälsan. Vi vill uppmana våra politiker att ta beslut som avseende våra kostval kan skapa motkrafter till den påverkan som i dag sköljer över oss. ”

GIVETVIS menar jag inte att dagens industriproducerade kött är bra, utan det kött vi alla ska äta är gräsbetes, detta kött är tom bra klimatmässigt och HÄLSOMÄSSIGT! Detta kött bör ätas varje dag tom ;) på tiden att vi får en köttproduktion som är hållbara både för jorden och människorna!

Sedan kan man givetvis gärna  ta bort momsen på äkta hälsosam mat! I synnerhet då gräsbetes så vi äntligen kunde äta näringstät mat och som tom är miljöförbättrande!

 

 

 

Fluor – behövs det verkligen?

imagesoch framförallt är det verkligen bra för oss, på riktigt?
Jag har säkert under 5 år undvikit fluortandkräm, använt bikarbonat, salt och/eller köpt saltpastatankräm eller Weleda och Kingfishers tandkrämer.

Det vi alla verka tro eller fås att tro är det ger starka tänder och färre tandläkarbesök eller i alla fall lägre kostnad då tänderna ska vara bra och starka.

Denna bok (engelska) The Fluoride Deception är väl den bok som mest ingående  berättar om köpt vetenskap, om hur det medicinska etablissemanget låter sig bedras, om fullständig likgiltighet för mänskligt lidande, om den råa makten och om dolda agendor vad gäller flour.
Boken verkar vara i klass med Ralf Sundbergs bok om Forskningsfusket, helt otroligt att att det förekommer sådant mygel och ljugerier och allt detta för att den stora girigheten.

Margareta Lundström på Kostdemokrati har skrivit om denna engelska bok  The Fluoride Deception, där får vi veta saker som vi alla borde känna till innan vi köper flourtandkräm. Jag väljer här att klippa in lite valda delar, men för den som vill och vågar veta mer bör läsa länken till Kostdemokrati.

Fluor används för att producera högoktanig bensin; för att smälta viktiga metaller som aluminium, stål och beryllium; för att anrika uran; för att tillverka kretskort; för tillverkning växtbesprutningsmedel, skidvalla; kylskåpsgas; teflon; plaster; mattor; vattentäta kläder; etsat glas, tegel och kakel och ett antal läkemedel, som Prozac och Cipro. ”

Fluor är en sådan potent kemikalie att den utgör en allvarlig miljörisk och en potentiell förgiftningsrisk för dem som arbetar med den. De av industrin sponsrade forskarna marknadsförde först fluor som en tandvårdsprodukt genom att relatera fluor till tandhälsa.

I kraft av sin ställning kunde de hävda att det i låga doser inte hade några negativa hälsoeffekter.

Så bidrog man till att ändra människors föreställning om fluor, från att vara ett gift till något hälsosamt. På så sätt avleddes uppmärksamheten från de skador som fluor förorsakat dem som arbetar i fabrikerna, de omkringboende och naturen.

Denna försköning av fluor har i mer än femtio år fört oss bakom ljuset. I stället för att framkalla synen av invalidiserade arbetare eller förgiftad skog ser vi leende barn. Den giftiga sidan har nästan helt försvunnit ur vårt medvetande.

 

Vid en i stor officiell genomgång, genomförd på initiativ av Brittiska regeringen år 2000, fann man att de flesta studier på effektiviteten av fluor av vattnet var av måttligt effekt. Fluoridering kan vara ansvarigt för 15 % färre hål i tänderna. Det är långt ifrån de 65 % som utlovades av de tidiga förespråkarna för fluor.

Är den eventuella nyttan av en handfull bättre tänder värt risken, om man är medveten om de hälsoproblem som fluor orsakar (rubbningar i centrala nervsystemet, artrit, risk för skelettcancer) Tillstånd som tidigare blivit trivialiserade eller doldes för allmänheten av de tidiga fluorförespråkarna.

”Hur många hål måste räddas för att rättfärdiga ett dödsfall i skelettcancer?” frågade den framlidne Dr. John Colquhoun, Chief Dental Officer i Auckland, New Zeeland – en fluor- kritiker som tidigare varit fluorförespråkare.”

 

Så vill jag komma med min slutkläm ;) som jag tror ändå många LCHF´are kanske känner till och faktiskt också kanske märkt själva…
När man helt upphör med stärkelse och socker så blir det knappt beläggning på tänderna och därmed heller ingen grogrund för tandlossning och hål i tänderna!
Detta var faktiskt också något som Weston Price noterade och var det han ursprungligen undersökta, tandhälsan hos naturfolk i jämförelse med folk som åt ”västerländs kost” dvs massa stärkelse och socker.

Hoppas att alla mina läsare orkar gå in på dessa sista 3 informationslänkar och läser och begrundar och fattar beslut sedan efter man läst om vad man anser gynnar kroppshälsan och tandhälsan bäst.

 

Stevia Vital svarar på myter och felaktiga påståenden om Stevia

steviavital_weblogoPåstående: ”Men det är inte stevia vi köper utan steviolglykosider.

SteviaVital: – Det är klart det är Stevia. Är inte te längre Te för att tebladen lösts upp i vatten? Är socker inte längre socker för att man raffinerat det? Är ett steviablad inte längre Stevia för att det plockats från plantan? Är pulver av torkade blad inte längre Stevia för att det är bara en del av bladet? Var går gränsen?

Tekniskt kallas det utvunna för steviolglykosider, inte minst för att man skall särskilja det från själva plantan och dess blad som i helhet aldrig genomgått samma kontrollerande som just steviolglykosiderna. Det är ju det enda som tillåtits som livsmedel just där finns det en laglig aspekt på vad innehållet skall vara, dvs samma som det som godkänts, över 95% steviolglykosider. Det är för övrigt inte många livsmedel som ens gått igenom så rigorös forskning som just Stevia.

pase_ bakery+_mariannHela världen har benämnt blad, pulver, avkok, extraktion etc, av Stevia som just ”Stevia” i många decennier och det är underligt att människor (som t ex som Evelyn från livsmedelsverket eller Sund.nu) som aldrig tidigare känt till produkten nu plötsligt är specialister och skall dra någon slags linje mellan vad som är vad. Hårt kanske men tänkvärt.

Livsmedelsverket gör stort väsen av detta i en artikel och därifrån kommer många av de missriktade texterna. Livsmedelsverket sysslar med en konstig desinformation/förvirringskampanj mot Stevia. 

Påstående: ”Den art som används för sin sötma är Stevia rebaudiana.”

– Nej, det är arten ”Stevia Rebaudiana Bertoni” för att vara exakt.

Påstående: ”Naturliga steviablad ger en sötma på 30-40 gånger mer än socker medan de steviaprodukter med steviolglykosider som nu finns på marknaden ger ungefär 300 gånger mer sötma än motsvarande mängd socker.”

– Styrkan används ofta i negativa ordalag som något onaturligt men betänk att det inte är något onaturligt i sötheten. Det finns så liten gramvikt söta ämnen i plantan att det krävs massor av blad för att få fram lika mycket vikt som ett t ex blad. Klart feltänk här. Tittar man på hur söt en (1) glykosid är (om det nu skulle gå) så är den lika söt i ett litet blad som när den hoppat ur därifrån. Det är också 400 ggr sötare än socker (och inte 300 som texten säger).

Påstående: ”I Japan består stevia-produkten av 80-88% steviolglykosider och resten är vatten och sackarider.

– Steviaprodukten? Stevia består inte av sackarider… Dessutom är det en gigantisk marknad med alla sorters stevia i olika grader av renhet.

Påstående: ”- De steviatillsatser som finns på den svenska marknaden har mycket lite med den ursprungliga växten att göra. De har gått igenom så många kemiska processer att de knappast kan kallas naturliga längre, säger Evelyn Jansson Elfberg på Livsmedelsverkets regelutvecklingsavdelning till tidskriften Fokus.”

– Ja vi har tidigare nämnt livsmedelsverkets konstiga inställning till Stevia/steviolglykosider. Stevia har genomgått en liknande process som socker med det tycker man inte är kemiskt på något sätt? Socker t ex har många kända problem redan vid låg överdosering, steviolglykosider har långt ifrån samma riskfaktor som socker.
Naturlig är också i benämningen att glykosiden finns naturligt i plantan, men jämför då aspartam och sukralos m fl artificiella sötningsmedel där det inte finns i den formen i naturen.

steviavital_steviasocker_fam2_300Påstående: ”Tillverkningsmetoderna kan skifta något mellan olika länder och tillverkare. Men gemensamt för alla tillverkare är att utvinningen sker genom kemisk raffinering och att det finns gränsvärden för hur mycket giftiga restprodukter den färdiga produkten får innehålla. Maxinnehåll för till exempel arsenik och bly är satt till 1 mg per kilo kroppsvikt.”

– Vi häpnar över okunskapen hos de som skall hjälpa oss att äta nyttigt. Stevia är en jordbruksprodukt och i jorden finns vissa orenheter som vi skall vara försiktiga med precis som alla andra jordbruksprodukter. Men själva raffinerings processen skapar inga sådana restprodukter!!!
Produkterna kontrolleras alltid för saker som kan finnas i jorden/miljön, även bakterier, svamp etc. Detta för att vi ska veta att det INTE finns något i våra produkter, och OM det skulle finnas är det långt under gränsvärdena som i sin tur brukar vara 100-fallt lägre än vid någon möjligt skadlig nivå. Vi har alltid labbrapporter från varje batch som tillverkas.

Påstående: ”Det går inte att få de gröna steviabladen till ett vitt sockerliknande pulver eller vätska på ett skonsamt och naturligt sätt även om det är det som reklambudskapen vill få oss att tro.”

– Det är nog ingen i branschen som försöker lura någon om att det skulle vara skonsamt mot bladen? Vi äter ju produkterna dagligen själva! Det är en extraktion med alkohol och en torkningsprocess till pulver. Evelyn kan prova själv att låta bladen torka, lösas upp i alkohol och kokas. Klorofyllen (det gröna) försvinner för varje steg.

Påstående: ”Det finns många studier gjorda på stevia och de flesta motsäger varandra. Till exempel publicerade tidskriften Science en studie 1968 med anledning av rykten om att Paraguays ursprungsbefolkning använde stevia som preventivmedel.”

– Mycket riktig finns det många studier, över 250 st, men det är en lögn att de flesta är motsägande. Tvärtom är de allra flesta eniga om stevians säkerhet, och några är inte rätt utförda. Ryktet om preventivmedel har förekommit, men källan har aldrig hittats och bevisligen är det inte sant. Det är tråkigt att Evelyn skall smutskasta industrin genom att ta upp lösa rykten. Hon glömmer att artificiella sötningsmedel som verkligen har motsägande forskning, är helt uppbackade av livsmedelsverket.

steviaPåstående: ”Detsamma gäller studier kring toxicitet och förändringar i DNA. Det finns studier som visat att det kan förekomma (Ja studier där man givit råttor motsvarande 19 kilo socker per dag för en människa! En mängd som skulle göra vanligt vatten giftigt för kroppen!!! SteviaVitals anm.) och andra studier som visar att det inte alls finns sådana risker. Innan EFSA, europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, godkände steviolglykosider som tillsats gjorde de en grundlig utvärdering av flera hundra studier.

– Här är det extremt viktigt att se den sista raden. ”Innan EFSA, europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, godkände steviolglykosider som tillsats gjorde de en grundlig utvärdering av flera hundra studier.”

Påstående: ”Stevia kan vara farligt om man intar stora mängder. Man tror att ett intag på 15-20 gram steviolglykosider per kilo kroppsvikt är dödande. Eftersom steviasocker är så sött är det inte rimligt att man ska kunna komma upp i dessa mängder.

– Återigen får man läsa sista raden i det i övrigt absurda påståendet för att se att det inte finns någon fara. Det motsvarar nämligen upp till 640 (!!!) kilo socker i ett svep (räknar på en person på 80 kilo). Ni får ursäkta att vi är irriterade på detta påstående som kommer från livsmedelsverket.

 

Intervju på Radio JMG i morgon med mig bla

IMG_2653 [1024x768]Då har man precis blivit intervjuad av Jonathan på Radio JMG. Man ville prata med någon som äter LCHF och man bedömde mig som lämplig att kunna nyansera saker och ting angående Lismedelsverket som kom ut med en rapport om ”kött och ost frestar miljön”.

Mailet från Jonathan löd:

Hej Mariann! Du kanske vet om att livsmedelsverket i dagarna kom ut med en (nåja) ny rapport om att kött, men även sådant som ost förefaller fresta på miljön. Jag gör ett reportage för JMG Göteborg kring just detta, och ville väl ha en åsikt från någon som praktiserar en lära där dessa livsmedel konsumeras ganska frekvent. Det verkar som om du har kunskap i ämnet, och hade kunnat nyansera saker och ting. Hade du möjligtvis velat ställa upp på en kort telefonintervju imorgon där du ger din syn på saken?

Givetvis svarade jag- JA, gärna!

Jag ser ju på saken så som Per Wikholm på LCHF.se ser det hela och i länken kan ni läsa hans eminenta kommentar till denna rapport och Livsmedelsverket.

Nu kan jag bara hoppas på att jag nyanserade det mesta ;) för det finns så många fördomar om LCHF och oftast beror det på okunskap och kanske tom ovilja att sätta sig in i vad det innebär.

Denna intervju tillsammans med intervjuer av andra (vet ej vilka) kommer sändas i morgon (hoppas jag) på 94.9 MHz eller gå in här gnf.nu och välj frekvens 94.9 MHz. Sändningen verkar börja 14.30 och slutar 15.00.