Lchf-tagliatelle med Carbonara

Källa: Bibbi
Portioner: 2

Ingredienser:
Detta pastarecept flyter omkring på olika bloggar och andra sidor. Vem källan är, verkar ingen veta. Carbonaran är mitt eget recept.

Lchf-tagliatelle
4 ägg
1,25 dl färskost (enligt 'experter' så är Lidls färskost bäst)
0,5 dl Fiberhusk.

Carbonara
140 g ca, bacon eller rimmat fläsk
3 äggulor
1-1,5 dl grädde

Gör så här:
Lchf-tagliatelle
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Olja ett annat bakplåtspapper.
Vispa äggen poröst. Tillsätt färskost och Fiberhusk och vispa ihop.
Bred ut på plåten. Lägg på det oljade pappret och tryck med handen ut smeten över hela plåten. Från mitten och ut.
In i ugnen, med det oljade pappret, i 5 minuter, dra sen av pappret och låt stå inne 5 minuter till. Kolla så det inte bränns.
När kakan svalnat, så skär den i tunna strimlor till tagliatelle.
Kan förvaras i kylen någon dag, eller frysas. Värm då den i micron.
Obs! Jag gjorde så, att jag bredde ut smeten på två plåtar, för att få tunnare pasta. Perfekt och enkelt!! Kan visst användas till lasanga och makaronpudding beroende på vilken form man skär kakan i.

Carbonara
Skär fläsket i småbitar. Fräs i olja. Blanda äggulorna med lite grädde i en skål.
Häll i resten av grädden i fläskfräset. Salta och rejält med svartpeppar.
Stäng värmen på spisen, häll i äggulesmeten och rör om ordentligt. Blanda ner pastan försiktigt. Toppa med riven ost av något slag
Ett av Coltings bästa inlägg?

Idag läser jag Coltings inlägg, han var ju på Kvällsöppet i går kväll och debatterade skolmaten och en köttfri måndag.

Han skriver:
“Den stora frågeställningen är ju dock vad man avser som ”bästa” maten. Lyssnar man på Livsmedelsverket så har man ju där inga problem med diverse halvfabrikat, margariner och lättprodukter. Där är det nämligen bara kalorierna som räknas. Kvalitet som begrepp är en dimension som man inte riktigt verkar kunna relatera till. Kalorisnålt och magert, är devisen man följer. Hur bisarrt och vedervärdigt det är att som riktmärke använda sig av sådana parametrar, behöver jag väl knappast påpeka?

Ni var säkert några som såg kvällens debatt på Kvällsöppet. Det var inte något så perifert som kvalitet eller omsorg som debatterades. Nej, det var stora globala världsfrågor. Frågor som knappast någon har enkla svar på. Frågor som knappast skolbarnen ska användas som slagträn för. Miljöpartiet och andra som älskar att svänga sig med begrepp som solidaritet, vill ha en rättvis värld fylld av nöjda, glada och tjocka grötätare som sitter som kompisar runt lägerelden sjungandes Hakuna Matata. Själv så tycker jag att solidaritet är ett ord vänstermänniskor använder som ett uttryck över hur andra bör leva. Och sanningen är den att väldigt få, om någon, på riktigt, är villig att på allvar kompromissa med sin levnadsstandard eller sin livsstil. Det är också därför manifestationer som Earth Hour är riktigt patetiska då det enda de åstadkommer är att mildra och döva ett dåligt i-landssamvete där man sedan trampar på i ullstrumporna med sin gamla vanliga livsstil, i tron att man ”gjort något” och att man ”spelat roll”.

Det är alldeles för abstrakt att prata om att rädda miljön eller att förändra världen. Men det är väldigt konkret att påverka sin omgivning, sin närmiljö och den community där man verkar och bor. Och det är där omsorgen om våra skolbarn och deras mat kommer in. Med att fokusera på kvalitet och inte på diffusa globala problem. Med att anlägga en syn av helhet, nytta och omhändertagande och inte med en ideologiskt färgad politik med undertoner av veganism.”

och kanske det bästa:
“Och om vi diskuterar skolmaten så handlar det i grund om botten inte om vegetarisk mat eller inte. Det handlar inte om kött eller inte. Vad det handlar om är kvalitet! Det handlar om hälsa! Det handlar om en investering i långsiktighet och att skolan också i matsalen ska utbilda barnen i vad som är bra och dåligt, om vad som är nyttigt och onyttigt.
 Och om man tror att en kost bestående av margariner, dåliga matoljor, halvfabrikat, spannmål, socker, mjöl och annan insulindrivande mat är svaret, har man en mycket dålig insikt i modern folkhälsoforskning. Antingen det eller så har man stuckit huvudet långt ned i sanden i Livsmedelsverkets rabatter.”

Stora visioner kan man ju alltid ha, men hur det än är börjar allt med dig själv och den närmaste omgivningen, sedan sprider sig en revolution alltid sakta eller fort uppåt och utåt!

ps. Så Paulun är kanske inte helt ute å cyklar med fokus på kvalitet (LCHQ) Vi inom lchf måste också lägga fokus på kvalitet, dvs gräsbetes…ds.

 

Bild före och efter


Nu trodde ni allt att ni skulle få se mig på bild före och efter viktnedgång va? Lurade  :P

Nej detta slår nästan sådana bilder! Detta är en före o efter gräsbetesdjur bild från Zimbabwe!

Tack till bilderna och intressant läsning om miljö av Per Wikholm på LCHF.se
Läs gärna han långa artikel om LCHF och miljö, den är viktig, om du behöver kött på benen ;)

 

Bloggar etiketter: , ,

BT och intervjun

 Idag hade jag jätte trevligt besök av Karin en journalist och hennes fotograf från Borås Tidning.

De blev bjudna på semlor och jag bakade semlor och fotografen fotade mig i baktagen!

Jag fick fantastiskt bra frågor om det mesta:

*LCHF och de superstrikta  (sekt/religösa uppfattning om dem) och min uppfattning om det.
* Möter jag mycket motstånd osv.

*Jag fick frågor om miljön och LCHF, vilket är väldigt viktigt för mig och där fick jag komma fram med min syn.

* jag fick berätta om hur jag upptäckte LCHF och hur jag upptäckte mjölet.
berätta om det rätta mjölet osv.

*Fick möjlighet att berätta om sötningarna och att de inte påverkar blodsockret.

* Berätta om att detta är bra för ALLA inta bara gamla, sjuka och överviktiga (min käpphäst).

Kort sagt, vi hade jätte trevligt och givande samtal.
Vad som  nu hamnar i BT återstår att se och om det också hamnar på BT´s webbsida om det vet jag inget.

Men roligt var det!

Ps, Semlan  gick hem hos den LCHF-ätande fotografen ;)

 

Omelett vs kaka

Nu ska vi roa oss med ett litet räkneexempel:

Omelett:
4 ägg
1 dl grädde
salt o peppar
50 smör
100g av antingen purjolök, svamp, eller paprika som smaksättning

lchf-kaka:

4 ägg
1 dl grädde
0,5 dl kokosnötsmjöl
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
50 gram smör
(ev sötning)

Om man nu då jämför dessa två med likartade ingredienser, vilken tror ni innehåller mest kolhydrater?
Vi räknar:

Ägg, smör och grädde i båda fallen ger en fördelning av 110 gram fett, protein 40,20 gram och  kolhydrater 3,20 gram.
Lägger vi då till kokosnötsmjölet för kakan blir det 6 gram protein, 3 gram fett  och 1,20 gram kolhydrater,   kakaon tillför 2,35 gram protein, 2,15 gram fett och 1,06 kolhydrat . Bakpulvret ger inte utslag på vågen.
Lägger vi istället till 100 g purjo blir det 1,50 protein, 0,20 gram fett och 5,20 gram kolhydrater för omeletten.

Då räknar vi samman:
Omelett: 41,70gram  protein, 110,50 gram fett, 8,40 gram kolhydrater. =
3% kolhydrater 14% protein och 83% fett

Kakan: 48,55 gram protein, 115,45 gram fett  och 5,46 kolhydrater. =
2% kolhydrater, 15% protein och 83% fett.

Detta gör alltså att en smaksatt omelett innehåller 3% kolhydrater och en smaksatt kaka innehåller 2% kolhydrater.

Då kikar vi också på vad säger LCHF- definitionen om fördelningen av kolhydrater för att få kallas LCHF?
Jag kopierar in texten från kolhydrater i Fokus:
Det enklaste är att utgå från kolhydratgränsen
Max 2 % av energiintaget i form av kolhydrater är strikt LCHF. Det blir max 10 gram kolhydrater om dagen för den som äter 2000 kcal.

Normal LCHF tillåter upp till 25 gram kolhydrater om dagen. Det motsvarar ungefär 5 % av energiintaget (5 E%). Övre gräns för LCHF är max 50 gram kolhydrater om dagen (ca 10 E%).

Kaka=strikt lchf
Omelett= normal lchf

KUL!

ps.För att förtydliga, jag säger inte att vi ska äta kaka varje dag, jag bara visar att en kaka kan tillhöra en strikt lchf…ds.

 

 

 

 

 

Artikel om mig i Året Runt

Medverkan i veckotidning

Häromveckan var jag med i en artikel om hälsa i Året Runt. Här ovan en bild på den något skrynkliga artikeln, som kom med post genom Europa.

Jag blev i december intervjuad av journalisten Lotta Mellberg om mina hälsovinster sen jag ändrade min kosthållning.

Hon äter själv LCHF, så det blev ett mycket intressant samtal.

För nytillkomna läsare, så har jag blivit av med en besvärlig Fibromyalgi, sen jag för 3 år sen började äta en glutenfri lågkolhydratkost.

Värken i leder och muskler och den stundom förlamande tröttheten, försvann mer och mer när jag drog ner på kolhydraterna och la till mer fett i min mat.

När jag sen slutade helt med gluten, efter att jag fått konstaterat att jag är glutenintolerant, så blev jag i stort sett bra från min mångåriga värk.

Idag kan jag känna av extra trötthet och värk vid hastiga väderomslag eller om jag ansträngt mig för mycket.

Men den allra största delen av tiden, känner jag inte alls av några symptom på Fibromyalgin längre.

Det här är så fantastiskt skönt och jag vill dela med mig av min historia, så att många fler kan få chansen att bli bättre.

Året Runt fokuserade mest på att jag gått ner 20 kilo, sen jag vägde över 95 i början av min sjukskrivningsperiod efter ryggskadan.

Visst är det härligt att vikten gått ner, men det allra viktigaste för mig är att värken försvunnit.

Här kan Du läsa lite mer om mitt tillfrisknande i Fibromyalgi och LCHF.

Nedan lite bilder från ett Alanya som börjar bli vårgrönt och varmt, trots snöklädda berg runt stan. Såg de första svalorna häromdagen.


Har du rätt mjöl i påsen?

Detta är helt avgörande för om din framtida bakning ur boken kommer lyckas, att du har rätt mjöl i din påse.

Vad är då rätt mjöl?

Jo ett kokosnötsmjöl med endast 4 gram kolhydrater per 100 gram. Har ditt mjöl mer eller kanske till och med ingen deklaration alls, då kan du vara 100% säker på att du har fel mjöl i din påse.

Fel mjöl innebär att dina kakor kommer bli snustorra och smaka apa, enligt dem som provat “fel” mjöl.

 

 

Med rätt mjöl får du kakor som påminner om vetemjölsbakverk fast helt utan vetemjölets alla mörka sidor.

Så lägg ner din tid att hitta och pengar på rätt mjöl, ett mjöl som är rätt är AmanPrana och den kommer i en brun påse och är rättvisemärkt och ekologisk! Finns inget billigt “rätt” kokosnötsmjöl…

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

LCHF knäckebröd

Källa: Dzena
Portioner:

Ingredienser:
2 dl mandelmjöl (för icke LCHF går bra med majsmjöl eller potatismjöl)
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl krossade linfrön
1 tsk salt (flingsalt)

Tillsätt:
½ dl rapsolja
2 ½ dl kokande vatten

Gör så här:
Dela degen i två delar och lägg på plåtar med bakplåtspapper under.
Lägg ett bakplåtspapper över och platta till degen.
Ställ båda plåtarna i ugnen, efter ca 20 min byt plats på plåtarna.
Strö ev lite flingsalt över brödet.
Rensa i kyl och skafferi

från icke LCHF varor.

Om detta skriver Expressen idag och de har fått hjälp av Anna Hallén.

Vilket är tur…

Jag skulle bara vilja lägga till stevia vid sukrinet. Så man verkligen kan dra ner på sötningen ordentligt ;)

Bilden visar mitt kylskåp.Som  vi säger i familjen -

Utan ägg försmäktar vi på denna Ö

ps. man kan gott lägga till smör också…ds.

 

 

 

 

 

 

Bloggar etiketter: , ,

14 dagar kvar av boken till rabatterat pris

10/2 så är det sista dagen att köpa boken för 129 kr!

Jag har lovat att påminna här kommer nu första påminnelsen.

De som missat att köpa boken bör nu passa på!

Glöm inte att skriva in kampanjkoden bakalchf  i kassan  på Bokus.

Bokus skriver idag att den skickas mellan 2-5 dagar! Vi kan hoppas på två då!

GOTT BAKNÖJE NÄR BOKEN VÄL KOMMER!

 

Bloggar etiketter: ,