Falsk Potatissallad på Zucchini

Krämig  Zucchinisallad

Potatissallad är en av de potatisrätter jag kan sakna ibland, sen jag gick över till lågkolhydratkost.

Annars är saknaden av den vita knölen knappt märkbar, det finns så många bra ersättningar bland alla goda grönsaker.

Späd zucchini som steks eller kokas lätt påminner både i smak och konsistens om potatis i en sallad.

Tillsammans med lök och kapris, blir den här salladen faktiskt ännu bättre.

Den ger en god mättnadskänsla utan den så vanliga tröttheten som kommer efter en måltid med potatis.

Vi åt den till en fin bit Lax, men den passar förstås lika bra till Rostbiff, Revbensspjäll eller som tillbehör på en Picknick eller Grillbuffé.

Smaksättningen kan då varieras med till exempel Persilja, Basilika eller Timjan.

Zucchinisallad

1 liten Zucchini

2 msk Smör

1 msk pressad Citron

Havssalt och Svartpeppar

½ dl Majonnäs

½ dl Grädde

½ dl finhackad Dill

1 finhackad liten, gul Lök

2 msk Kapris

Skär zucchinin i små bitar. Bryn dem lätt i smöret några minuter. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.

Låt svalna innan de övriga ingredienserna blandas ner. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.


Choklad – och hallonkaka

ca 8-10 bitar

Ingredienser:
150 gram smält osaltat smör
5 ägg
3 msk sötrix-flor och 1/2 krm stevia
2 dl creme fraiche eller smetana
1 msk kardemumma
1/4 tsk vaniljpulver
1 dl kokosnötmsjöl
1 dl hasselnötsmjöl ( kan bytas ut mot 0,5 dl kokosnötsmjöl)
2 tsk bakpulver

Topping:
100 gram hallon
50 gram grovt hackad 70% mörk choklad
lite flagad eller hackade hasselnötter ( kan uteslutas)

Gör så här:
1. Vispa ägg och sötning fluffigt och vispa ner Creme Fraiche eller smetana och vanilj och kardemumman, häll i det smälta smöret och vispa.
2. Blanda de övriga torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten.
3. Smöra och pofiberbröa en rund 22 cm diameter springform och häll i smeten, strö hallon och chokladen över och strössla till sist med hackad/flagade hasselnötter.
4. Grädda i 175 grader i ca 40 min. Låt svalna.
Ev pudra över lite sötrix-flor. Kan serveras med lite lättvispad grädde om man vill.

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: , , ,

Anna Skipper bloggar om mig och min bakbok!

Här kan man läsa lite om det inne på Anna Skippers Blogg!

Min dröm vore att Anna använder den i något program att de överviktiga kan känna att även livet kan innehålla nyttiga godsaker, till fest och högtid!!

Skulle gärna hjälpa de på traven att börja baka, visa hur man gör , vad man bör tänka på osv.

Vem vet vad livet kommer innehålla…

 

Bloggar etiketter: ,

Värmande vintersoppor

Varma soppor i kylan

Även här i Alanya gör sig vinterkylan påmind just nu, snöklädda berg runtom och just nu +5.

Snökaos råder runt hela Turkiet har vi sett på TV, med trafikproblem och inställda flygningar.

Solen lyste idag så i lä blev det rätt skönt ändå.

Är äntligen frisk från förkylningen, så det blev två långa promenader, väl påklädd.

Nu har jag just klivit upp ur ett varmt bad i jacuzzin, så livet känns fint trots vinter och kyla.

Min matkrönika i 100% Östersund har precis kommit ut därhemma, temat den här gången är plånboksvänliga soppor som passar i ett kallt klimat.

Här en snabblänk till mina recept på sidan 26.


Jag blev uttagen till tävlingen!

Tusen tack alla som nominerat mig och jag hoppas många av mina läsare vann vanilj!
Nu ska här tillverkas ett smarrigt recept och jag vet vad…
Tillverkningen blir i helgen och recept + bild publiceras här på bloggen runt den 6/2

och omröstningen på  alla8 recept/bloggar som deltar börjar den 13/2.
Så den 13/2-18/2 sker själva omröstningen av receptbidragen. Givetvis hoppas jag ni röstar på mitt recept då!
Vore ju kul om ett LCHF recept kunde vinna!

 

Utlottning av min bakbok under feb månad

Nu kommer jag ha utlottning av min bakbok Baka med LCHF

Jag hoppas ni som redan har bakboken önskar att kunna få ge bort en bok till bättre behövande eller behöver två!

Så för att delta i min utlottning av 5 böcker (signerade förstås) önskar jag av er att ni recenserar min bakbok Baka med LCHFBokus och/eller Adlibris mellan den 1/2-29/2.

Hur lång respektive kort ni väljer att göra recensionen spelar ingen roll.  Väljer ni att göra det på både Bokus och Adlibris så deltar man med två lotter, annars en. När ni gjort recensionen så mailar ni mig på kontakt@mariannslchf.se med kopia av recensionen+ namn och berättar vart ni lagt den.

Jag gör små lappar med ert recensionsnamn och en eller två lotter beroende på om ni recenserat boken på en eller två ställen. Den 1/3 drar jag lott och kommer redovisa här på bloggen vilka 5 som haft lyckan att bli dragna. Foto på dragningen kommer visas. Mail skickas också ut till de fem lyckliga.

Jag kommer inte ta hänsyn till vad som skrivs, så var ärliga ;) Men får ni snabbt en favoritkaka i boken är ju det kul att få veta.

Ps. man kan se detta som en gåva till alla som bokat boken så tidigt och fått vänta länge och nu då får denna möjlighet under de kommande veckorna. Blir det många som deltar kanske jag ökar till 8-10 böcker. ds

 

Bloggar etiketter: ,

LCHF recept för Chili con carne

En lättlagad chili con carne där vi byter ut böner mot stekt svamp.

LCHF Chili con carne
Portioner: 4

Ingredienser
500 g köttfärs
2 st lök, gul
2 st vitlöksklyftor
2 st paprika, röd
2 st tomater, stora
1 burk svamp
2 msk smör
0.5 dl tomatpuré
500 g krossade tomater
1-3 krm salt
2 krm peppar
1 tsk starkt paprikapulver eller chilipulver

Gör så här

Börja med att skala och finhacka vitlöken och löken. Kärna och tärna sedan paprikan och tomaterna.

Börja sedan med att steka svampen, så den är klar. Medans du steker svampen fräster du löken, vitlöken, kättfärsen och tomatpurén i smör.

Tillsätt sedan krossade tomater, tärnade tomater, svampen, salt, peppar och chilipulvret (alt paprikapulvret). Låt detta puttra i ca 10 min.

När du har smakat av och du är nöjd så serverar du detta med en redig klick créme fraiche och en fin sallad.

Lchf-tagliatelle med Carbonara

Källa: Bibbi
Portioner: 2

Ingredienser:
Detta pastarecept flyter omkring på olika bloggar och andra sidor. Vem källan är, verkar ingen veta. Carbonaran är mitt eget recept.

Lchf-tagliatelle
4 ägg
1,25 dl färskost (enligt 'experter' så är Lidls färskost bäst)
0,5 dl Fiberhusk.

Carbonara
140 g ca, bacon eller rimmat fläsk
3 äggulor
1-1,5 dl grädde

Gör så här:
Lchf-tagliatelle
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Olja ett annat bakplåtspapper.
Vispa äggen poröst. Tillsätt färskost och Fiberhusk och vispa ihop.
Bred ut på plåten. Lägg på det oljade pappret och tryck med handen ut smeten över hela plåten. Från mitten och ut.
In i ugnen, med det oljade pappret, i 5 minuter, dra sen av pappret och låt stå inne 5 minuter till. Kolla så det inte bränns.
När kakan svalnat, så skär den i tunna strimlor till tagliatelle.
Kan förvaras i kylen någon dag, eller frysas. Värm då den i micron.
Obs! Jag gjorde så, att jag bredde ut smeten på två plåtar, för att få tunnare pasta. Perfekt och enkelt!! Kan visst användas till lasanga och makaronpudding beroende på vilken form man skär kakan i.

Carbonara
Skär fläsket i småbitar. Fräs i olja. Blanda äggulorna med lite grädde i en skål.
Häll i resten av grädden i fläskfräset. Salta och rejält med svartpeppar.
Stäng värmen på spisen, häll i äggulesmeten och rör om ordentligt. Blanda ner pastan försiktigt. Toppa med riven ost av något slag
Ett av Coltings bästa inlägg?

Idag läser jag Coltings inlägg, han var ju på Kvällsöppet i går kväll och debatterade skolmaten och en köttfri måndag.

Han skriver:
“Den stora frågeställningen är ju dock vad man avser som ”bästa” maten. Lyssnar man på Livsmedelsverket så har man ju där inga problem med diverse halvfabrikat, margariner och lättprodukter. Där är det nämligen bara kalorierna som räknas. Kvalitet som begrepp är en dimension som man inte riktigt verkar kunna relatera till. Kalorisnålt och magert, är devisen man följer. Hur bisarrt och vedervärdigt det är att som riktmärke använda sig av sådana parametrar, behöver jag väl knappast påpeka?

Ni var säkert några som såg kvällens debatt på Kvällsöppet. Det var inte något så perifert som kvalitet eller omsorg som debatterades. Nej, det var stora globala världsfrågor. Frågor som knappast någon har enkla svar på. Frågor som knappast skolbarnen ska användas som slagträn för. Miljöpartiet och andra som älskar att svänga sig med begrepp som solidaritet, vill ha en rättvis värld fylld av nöjda, glada och tjocka grötätare som sitter som kompisar runt lägerelden sjungandes Hakuna Matata. Själv så tycker jag att solidaritet är ett ord vänstermänniskor använder som ett uttryck över hur andra bör leva. Och sanningen är den att väldigt få, om någon, på riktigt, är villig att på allvar kompromissa med sin levnadsstandard eller sin livsstil. Det är också därför manifestationer som Earth Hour är riktigt patetiska då det enda de åstadkommer är att mildra och döva ett dåligt i-landssamvete där man sedan trampar på i ullstrumporna med sin gamla vanliga livsstil, i tron att man ”gjort något” och att man ”spelat roll”.

Det är alldeles för abstrakt att prata om att rädda miljön eller att förändra världen. Men det är väldigt konkret att påverka sin omgivning, sin närmiljö och den community där man verkar och bor. Och det är där omsorgen om våra skolbarn och deras mat kommer in. Med att fokusera på kvalitet och inte på diffusa globala problem. Med att anlägga en syn av helhet, nytta och omhändertagande och inte med en ideologiskt färgad politik med undertoner av veganism.”

och kanske det bästa:
“Och om vi diskuterar skolmaten så handlar det i grund om botten inte om vegetarisk mat eller inte. Det handlar inte om kött eller inte. Vad det handlar om är kvalitet! Det handlar om hälsa! Det handlar om en investering i långsiktighet och att skolan också i matsalen ska utbilda barnen i vad som är bra och dåligt, om vad som är nyttigt och onyttigt.
 Och om man tror att en kost bestående av margariner, dåliga matoljor, halvfabrikat, spannmål, socker, mjöl och annan insulindrivande mat är svaret, har man en mycket dålig insikt i modern folkhälsoforskning. Antingen det eller så har man stuckit huvudet långt ned i sanden i Livsmedelsverkets rabatter.”

Stora visioner kan man ju alltid ha, men hur det än är börjar allt med dig själv och den närmaste omgivningen, sedan sprider sig en revolution alltid sakta eller fort uppåt och utåt!

ps. Så Paulun är kanske inte helt ute å cyklar med fokus på kvalitet (LCHQ) Vi inom lchf måste också lägga fokus på kvalitet, dvs gräsbetes…ds.

 

Bild före och efter


Nu trodde ni allt att ni skulle få se mig på bild före och efter viktnedgång va? Lurade  :P

Nej detta slår nästan sådana bilder! Detta är en före o efter gräsbetesdjur bild från Zimbabwe!

Tack till bilderna och intressant läsning om miljö av Per Wikholm på LCHF.se
Läs gärna han långa artikel om LCHF och miljö, den är viktig, om du behöver kött på benen ;)

 

Bloggar etiketter: , ,