Red Velvet White Chocolate Silk Cheesecake



Red velvet botten:
Har för mig att jag använde detta recept men det går ju bra med annat också.
Jag bakade kakan i en form och inte i tre och skar sedan den i två delar efter att ha skurit av toppen.
Toppen körde jag sen i en mixer till smulor för att använda till kanterna.



3,5 dl vit choklad
     225 gr färskost, rumstemperatur
     1 tsk vaniljextrakt
     2,5 dl vispgrädde

Instruktioner
 I en mikrovågsugn säker skål, placera vita choklad chips.  
Värm i 1 minut. Ta bort från mikrovågsugn och rör om tills chokladen är helt smält, hetta i ytterligare 15 sekunder vid behov. Låt svalna till rumstemperatur.
     I en stor skål, vispa grädde tills det bildas mjuka toppar.
Sätt åt sidan.
     Kombinera smält vit choklad, creamcheese och vaniljextrakt tills det är slätt. Vänd ner vispgrädden.  
När väl blandat, fördela sedan det mesta av fyllningen på en botten, lägg på sista botten och sist resterande fyllning. Gör evt ett mönster i cheesecaken redan nu.
     Låt stå i kylskåp
2-3 timmar, gärna över natten. Täck sidorna med kaksmulor. Klart.

Best ever Pecanbars
  
http://www.theslowroasteditalian.com/2013/01/the-best-ever-pecan-bars.html


Form ca 22x30 cm

  Botten
225 gr osaltat smör, rumstemperatur
6 msk strösocker
2 stora ägg
1 1/2 tsk ren vaniljextrakt
5,3 dl mjöl
1/4 tsk bakpulver
1/8 tesked kosher salt

Fyllning:
225 gr osaltat smör
1,2 dl ljus sirap
3,5 dl ljus farinsocker, packat
2 msk grädde
455 gr pekannötter, hackade


Värm ugnen till 350 grader F.För botten, vispa smör och strösocker i en bunke av en elvisp, tills ljust, ca 3 minuter. Tillsätt ägg och vanilj och blanda väl. 
 Sikta samman mjöl, bakpulver och salt. 
 Blanda de torra ingredienserna i smeten med mixer på låg hastighet tills bara kombinerat. T
Tryck ut degen jämnt i en osmord form, gör en kant runt sidan.  
Det kommer att bli mycket klibbigt; pudra degen och dina händer lätt med mjöl. Grädda i 15 minuter, tills skorpan är bakad, men inte brynt. Låt svalna.För fyllning, kombinera smör,sirap, och farinsocker i en kastrull. Koka på svag värme tills smöret smält, rör runt med träslev.  
Höj värmen och koka i 3 minuter. Avlägsna från värmen. Rör i grädde och pekannötter. Häll över botten, försök att inte få fyllningen mellan botten och pannan.  
Baka i 25 till 30 minuter, tills fyllningen är fast.  
Ta ut ur ugnen och låt svalna. Täck i plastfolie och låt stå kylskåp tills kallt. Skär i rutor och servera



No-Bake White Chocolate Velvet Pie
http://chocolatechocolateandmore.com/no-bake-white-chocolate-velvet-pie/

IngredienserBotten

250 g (ca 30 Oreo cookies), fyllning borttagen   
80 g osaltat smör, smält

Krossa oreo-cookies i en matberedare, blanda med det smälta smöret och tryck ner det i botten på en form med löstagbar kant.
 
3,5 dl vit choklad
     225 gr färskost, rumstemperatur
     1 tsk vaniljextrakt
     2,5 dl vispgrädde

Instruktioner
 

  I en mikrovågsugn säker skål, placera vita choklad chips.  
Värm i 1 minut. Ta bort från mikrovågsugn och rör om tills chokladen är helt smält, hetta i ytterligare 15 sekunder vid behov. Låt svalna till rumstemperatur.
     I en stor skål, vispa grädde tills det bildas mjuka toppar.
Sätt åt sidan.
     Kombinera smält vit choklad, cream cheese och vaniljextrakt tills det är slätt. Vänd ner vispgrädden.  
När väl blandat, skeda blandningen i över Oreobotten och jämna till.
     Låt stå i kylskåp 2-3 timmar före servering.

Här serverad med jordgubbskompott som består av frysta jordgubbar kokta med lite socker.
Choklad, jordgubb och citronmousse

mousse_choklad_vit_citronmousse_chokladmousse_dessert_lemoncurd_recept_tips
Nu jäklar har vi fått snö här alltså! Stora, fina flingor singlar ner hela tiden och det är så vitt och fint ute. Nu ska man inte klaga för det är precis lagom med snö och lagom kallt och et blåser inte… Ska memorera detta tills den riktiga snöstormen kommer…. 😛

 

Idag står det därför paltkok på menyn. Det hör till när vinterlandskapet lagt sig såhär fint. Potatisen är skalad och fläsket skuret och lättstekt. Stooora paltgrytan är framme och om nån timme ska jag röra ihop smeten. Eller Nicke rättare sagt för det är så förbenat tungt och slitit för axlarna om man gör en stor smet, men han fixar det lätt! 😉

 

Nu kommer här tre galet goda desserter i miniformat som är enkla att förbereda dagen innan. Jag letade upp små snapsglas och gjorde dessa mousser till nyårsafton. Perfekt små och lagom mycket för att orka alla tre. Enda lilla kruxet är att jordgubbarna som säljs nu från Spanien, (eller var det Belgien?!) är STENHÅRDA och inte alls så goda, men snygga är dom i alla fall! 😉 I den vita chokladmoussen hade jag tänkt använda de färska jordgubbarna men bytte ut mot jordgubbspuré på barnmatsburk istället – blev kanongott!

 

Mörk chokladmousse toppad med chokladgrädde
3 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
2 äggulor

 

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden fluffig. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller i micron. Rör ner äggulorna i chokladen, den bör fått svalna något så den inte är jättevarm. Rör sen ner chokladen försiktigt i den vispade grädden. Häll upp i glas och låt stelna i kylskåpet nån timme före servering. Kan med fördel förberedas dagen innan. Garnera före servering med lättvispad grädde blandat med lite chokladsås och riven choklad.

 

Vit chokladmousse med jordgubbar
1 dl vispgrädde
100 gram smält, vit choklad
1 dl turkisk yoghurt
1 dl jordgubbspuré

 

GÖR SÅHÄR : 
Vispa grädden fluffig. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller i micron. Rör sen ner choklad, yoghurt och purén i grädden. Häll upp i glas och låt stelna i kylskåpet nån timme före servering. Kan med fördel förberedas dagen innan. Garnera före servering med färska jordgubbar.

 

Citronmousse med lemon curd
2 äggvitor
3 dl vispgrädde
1 pressad citron + rivet skal
½ dl strösocker

 

GÖR SÅHÄR : 
Vispa äggvitorna i en skål till ett hårt skum. Vispa grädden i en annan skål och tillsätt pressad citron + ev. rivet skal av citronen samt sockret. Vänd ihop dom två smeterna försiktigt. Häll upp i glas och låt stelna i kylskåpet nån timme före servering. Kan med fördel förberedas dagen innan. Garnera före servering med lemon curd och citronmeliss.

 

 

mousse_choklad_vit_citronmousse_chokladmousse_dessert_lemoncurd_recept_tips_efterrätt

 

mousse_choklad_vit_citronmousse_chokladmousse_dessert_lemoncurd_recept_tips_nyårsdessert

 

mousse_choklad_vit_citronmousse_chokladmousse_dessert_lemoncurd_recept_tips_nyårsmat

Ris à la Malta-tårta

Kexbotten:
   200 gr digestivekex
50 gr smör, smält
1/2 tsk kanel

Kör digestivekexen i en matberedare tillsätt smält smör och kanel. Kör ihop.
Tryck ut i botten på en form med avtagbar kant ca 24 cm.
 
500 gr risgrynsgröt
2,5 dl vaniljkräm
2,5 dl grädde
5 gelatinblad
 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 10 minuter.
Vispa grädden, blanda ner vaniljkrämen och sist gröten.
Smält geltainbladen med 1 dl av grötblandningen, blanda ned i resterande grötblandning.
Häll över kexbotten och ställ in i kylen.

Fruktlager
Jordgubbskompott gjord på 400 gr frysta jordgubbar och ca 1 dl socker som fått koka ihop några minuter.
Låt svalna.
Blanda sedan ca 1 dl fruktkompott med 3 st blötlagda gelatinblad och värm tills allt är smält.
Häll försiktigt över grötblandningen. Låt stå i kylskåp till allt stelnat, tar några timmar.
Jordgubbskompotten kan säkerligen byts ut mot saftsoppa.
 
Dekorera som behagar.
 

Nutella cheesecake
http://www.homecookingadventure.com/recipes/nutella-cheesecake

Ingrediensercirka 12-16 portioner
   
 Botten

    
250 g (ca 30 Oreo cookies), fyllning borttagen
   
80 g osaltat smör, smält
    
 Cream Cheese Fyllning
  
1 kg färskost, rumstemperatur
 
175g grädde + 2 msk kallt
 
190 g Nutella200 g socker
    
1 msk majsstärkelse
    
2 tsk vaniljextrakt
    
4 ägg, rumstemperatur
    
Nutella Topping
   
190 g Nutella
   
80 g grädde
Tillredning

    
Förbered botten. Värm ugnen till 180C.  
Ta bort fyllningen mellan Oreo kakorna och krossa dem i en matberedare. 
 Smält smöret och häll över de krossade cookies.  
Tryck ner blandningen i botten av en 26 cm springform pan (med en borttagbar botten).  
Grädda i 13-15 minuter.  
Ställ åt sidan att svalna helt.
    
Minska ugnstemperaturen till 150C.
    
 
Förbered cream cheesefyllningen.  
Kombinera socker med majsstärkelse i en skål.
    Vispa
färskosten med 1,8 dl vispgrädde tills väl kombinerat och blandningen verkar fluffig.
 (Detta är mycket viktigt)
 Tillsätt socker och blanda tills krämigt och slätt.  
Tillsätt vaniljextrakt och blanda igen tills väl kombinerat.  
Tillsätt äggen ett i taget.
    
Reserva ca 1/3 av gräddostblandningen i en separat skål. Tillsätt Nutella och 2 msk och blanda väl.
    
Häll den vita ostblandningen över den förberedda botten. Skeda försiktigt över Nutellablandning på toppen och använd en gummiskrapa för att sprida jämnt.
    
Grädda i 45-55 minuter på 150C.  
Stäng av värmen och låt det ytterligare en timme i ugnen.
    
Avlägsna och köra en vass kniv helt runt den inre kanten av formen.  
Låt det svalna helt vid rumstemperatur.
    
Förbered Nutella toppning.  
Koka upp grädde och häll över Nutella. Blanda väl och fördela det jämnt över cheesecaken.
   
Täck och låt stå i kylskåp över natten. Dekorera med några hackade hasselnötter före servering om så önskas
Makaronilåda med lök och rimmat fläsk – Leif Mannerströms

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_recept_gratäng_alltiett
Hej igen alla fina läsare! Nu är jag hemkommen från veckans långa jobbpass och ser fram emot fem dagars ledighet! 😛 Ska bli sååå skönt! Vill passa på att tacka för de kommentarerna ni lämnat om ”Norpan & Skorpan”. Inte alla som tycker dom är så hemska trots allt… 😉 Hehe!

 

Idag gick jag av jobbet 12.00 men innan dess hann jag fixa en god lunch som stod färdig till nästa personal tog vid. En galet god makaronilåda, recept från Leif Mannerström. En kock som jag både avgudar och beundrar som håller samma ideologi kring mat som jag. En riktigt god makaronilåda eller pudding ska tillagas på stuvade makaroner och äggstanningen ska inte bara innehålla mjölk utan även grädde och massor av ost – där är vi i hamn! Det blir så gott!! 😛

 

Får man nån gång mycket stuvade makaroner över brukar jag ofta slänga ihop en pudding på resterna och fylla med vad som finns i kylskåpet. Antingen korv, fläsk, bacon, lök, etc etc. Detta recept är med rimmat stekfläsk och istället för gul lök + salladslök så tog jag en hel purjolök och finhackade. Allt blandas i ugnsform och efter en trekvart så står middagen på bordet.

 

Sen undrar jag lite HUR äter ni makaronipudding??
Med lingonsylt eller med ketchup??
Själv måste jag ha ketchup men på jobbet föredras det lingonsylt. Är det generationen äldre/yngre? Eller är det vad man är van/uppväxt med? Vad vill DU ha till din?? 😛

 

6 port
Det här behöver du : 
4 dl gammaldags idealmakaroner
6 dl mjölk
2 dl vatten
1 tsk socker
riven muskotnöt
Fyllning : 
300 gram rimmat stekfläsk el. bacon
1 gul lök alt. purjolök
Salt & svartpeppar
3 dl riven prästost
Äggstanning : 
4 ägg
5 dl gräddmjölk
Svartpeppar

 

GÖR SÅHÄR :
Koka upp makaronerna med mjölk och vatten. Låt sjuda tills de är al dente. Tillsätt socker och riv över lite muskotnöt.

Fräs på fläsk eller bacon i mindre bitar tillsammans med finhackad lök salt och svartpeppar.

Varva makaroner och fläsk/lökblandningen samt ost i en ugnsfast form. Slå på äggstanningen och toppa med ost. Grädda i ca 40 – 45 min i 175 grader. Använd aluminiumfolié över formen den första halvtimmen, ta sen bort foliét så gratängen får fin färg på slutet, då behåller den sin krämighet. Dekorera med halverade tomater, persilja och svartpeppar. Servera med lingonsylt eller ketchup samt rivna morötter.

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_recept

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_recept_makaroner

 

makaronilåda_leif_mannerström_makaronipudding_husmanskost_recept

 

 

Lucka 16 – Ischoklad med hjortron och julklappstips
Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel med hjortron
Foto Mikael Eriksson

Godsaker till jul

Idag får du tips på en av mina chokladfavoriter och några fina julklappstips så här i slutspurten innan jul.

Böcker är alltid trevligt att både ge och få, så satsa på hårda klappar i år :)

De här chokladtryfflarna med kokosolja och hjortron passar förstås utmärkt att ge bort som en läcker julklapp av det mjukare slaget.

För fler tips på ätbara julklappar, ta en titt på mina tips från förra året.

En bok jag varmt vill rekommendera är Ann Fernholms nyutkomna Smakäventyret: att lära små barn äta mat, en perfekt julklapp till alla nyblivna föräldrar.

Smakäventyret

För dig som hellre skänker julklappspengarna till ett välgörande ändamål, så finns Kostfonden som satsar alla sina medel på forskning kring matens påverkan på hälsan.

Nu senast en studie på Diabetes Typ 1, med draghjälp av sportreportern Peter Jihde som i veckan gick ut med att han har diabetes.

En annan mjuk klapp som både skänker glädje till den som får den och till en fattig familj i Sydafrika är en icke-elektrisk långkokningspåse från Wonderbag.

Wonderbags kokbok

Jag har under hösten tagit fram en liten kokbok tillsammans med Wonderbag, så det finns gott om tips på läckra, långkokta rätter till den klimatsmarta bagen.

Beställ din Wonderbag före den 20 december för att hinna få den innan jul.

De kostar 699 kr för de större modellerna och 399 för mini-varianten Lunchwarmer.

Den passar förutom till varmhållning eller kylning av lunchmaten även för små kastruller för 2, använt den till goda grytor på höstens resor.

Här har Halva Lindha använt Wonderbag till ett av mina glöggrecept.

Wonderbag som kylväska till stranden...

Wonderbag som kylväska till stranden…

På vägen hit till Turkiet använde jag en stor Wonderbag som kylbag till den julmat vi tog med.

Jag svepte in rökt och gravad lax, kallrökt nötkött och julskinka i en tidning och la in tillsammans med en kylklamp i bagen.

Resan tog med övernattning på Arlanda 36 timmar från Östersund till Alanya.

Maten var kylskåpskall när jag packade upp den, så bagen håller verkligen kyla lika bra som värme.

Wonderbag har haft en julklappsrim-tävling kring långkokningsbagen.

Här är det vinnande bidraget från Sofia Wärlinge i Kolmården, som du säkert får låna om du inte hittar på nåt bättre att skriva på paketet.

Wonderbag
En magisk påse får du av mig i gåva.
I köket den kommer göra underverk vill jag lova.

Förbättrar din matlagning ur både hälso- och miljöperspektiv.
Utan kablar som trasslar är den riktigt effektiv.

Det blir en kulinarisk resa som heter duga.
Känner redan nu hur det i magen börjar suga.

Maten blir godare och tänk så mycket energi du sparar på färden.
Det är inte svårare än så att rädda världen.

Foto Gunno Rask

Här på min engelska blogg LCHF Made in Sweden kan du läsa de fina kokboksrecensioner jag fick inne på Amazon häromdagen av Jimmy Moore på Livin’ La Vida Low-Carb.

Här hittar du alla mina 3 engelska kokböcker på Adlibris, en nyttig och god julklapp till släkt och vänner utomlands. Här finns de på Amazon.

Mina kokböcker på engelska

Ischokladtryffel med hjortron

100 g mörk choklad 85-90%

40 g kallpressad kokosolja

2 ekologiska äggulor

1 dl hjortron

Lite smulat flingsalt

Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.

Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.

Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.

Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.

Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen. Då blir tryffelsmeten jämn och fin.

Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.

Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar. Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.

Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.

Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.

Det här receptet kommer från Grillmat LCHF, den enda av mina kokböcker som just nu finns att köpa på svenska.

Tomten njuter av några soliga dagar vid Medelhavet innan det är dags att dela ut alla julklappar :)

Tomten vid Medelhavet


Enkla kroppkakor på 30 minuter!

enkla_vita_kroppkakor_överbliven_potatis_kokt_recept
Hallå i stugorna! Jag hoppas ni mår bra och är laddade inför spökhelgen… 😛 Jag har i alla fall redan tagit helg med början av en lång sovmorgon och god brunch med barnen. Vi har bara tagit det lugnt hittills idag. Kollat nyhetsmorgon med tända ljus, varit ute med Kean, kört en tvättmaskin och plockat lite med de vanliga. Joline åkte nyss iväg med sin moster till Köpstan och skulle shoppa och jag strax iväg på ett möte och sen till affären för att helghandla. Efter det blir det lugna gatan för hela slanten. Lång vecka och långa jobbpass men skönt att äntligen vara ledig. 😉

 

Kroppkakor ja! Det är ju så gott. Och om man nu inbillar sig att det är omständigt och svårt och tar lång tid så är det helt fel. Inte dom här vita kroppkakorna alla fall. Däremot öländska är det lite mer procedur kring.

 

Dessa gör jag på enbart överbliven, kall, kokt potatis. Fram med rotfrukts-stöten och stompa ihop med mjöl och några ägg. Fyll med fläsk eller bacon och rulla ihop. Dom ska endast koka ca 10 – 15 min sen är middagen klar. Jag gör dom ofta på jobbet eller efter söndagsmiddagar då jag brukar koka lite extra potatis. Allt som allt tar det inte mycket längre än 30 minuter. Vill man kan man bryna fläsk eller bacon tillsammans med finhackad gul lök och kryddpeppar så får dom lite mer smak, men dessa naturella är också kalasgoda! Nähä, på kläder och iväg. Ha en fin dag allihopa. ♥

 

ca 20 st
Du behöver :
Ca 1,5 kilo kokt potatis
5 dl vetemjöl
3 ägg
2 tsk salt
3 pkt bacon

 

GÖR SÅHÄR :
Skär bacon och bryn lätt i stekpanna, ställ åt sidan och låt svalna något. Pressa, riv eller ”stompa” den kalla kokta potatisen, blanda med vetemjöl, ägg och salt. Arbeta ihop degen så den blir smidig och lätt att jobba med. Blöt händerna och forma små bollar i tennisbolls-storlek och lägg bacon inuti. Nyp ihop och släta till. Lägg i kokande vatten, låt sjuda ca 10-15 min. När dom flutit upp till ytan är dom klara. Servera med lingon och smör och eventuellt grädde.

 

stekta_kroppkakor_vita_kokta
Godaste brunchen när det finns kroppkakor i kylskåpet. Dela dom på mitten och stek dom knapriga. Servera med lingon och smör.

 

 

Kentucky fried chicken

ktf_kentucky_fried_chicken_friterad_kyckling_recepi
Har ni nån gång suktat efter dom där härligt krispiga, nyfriterade kycklingbenen man ofta ser på film? Serveras i små hinkar och äts med fingrarna. Kentucky fried chicken!! 😛

 

Det är busenkelt att göra dom hemma själv och så vansinnigt goda, både kalla som varma. Dom blir dessutom otroligt möra och saftiga tack vare att de har legat i gräddfilsmarinad ett dygn. Prova gärna detta receptet, det är farligt gott och inget man får missa!! K.T.F – hemmagjord snabbmat! 😉

 

Det här behöver du : 
1 kg kycklingben
3 dl gräddfil

3 uppvispade äggvitor
1 dl gräddfil

4 dl panko ströbröd
1 msk malen paprika
1 msk Lawry kryddsalt
1 twk cayennepeppar
1 tsk salt

 

GÖR SÅHÄR :
Marinera kycklingbenen i gräddfil, i kylskåpet över natten i tättslutande plastpåse.
Koka upp en kastrull med saltat vatten och lägg i kycklingben. Koka ca 15 – 20 minuter.
Ta upp och torka av dom lätt. Vispa äggvitorna till ett skum och rör ihop med 1 dl gräddfilm. Doppa kycklingbenen där i och sedan vänd runt i panko och kryddblandningen.
Fritera tills de är härligt gyllenbruna.

 

marinad_gräddfil_kyckling_kentucky_fried_chicken
Kycklingbenen lät jag ligga i gräddfil och marineras över natten. Dom blir härligt saftiga och möra då.

 

kryddor_kentucky_fried_chicken
Panko är mitt favorit-ströbröd och här har jag blandat ihop med goda kryddor som kycklingbenen ska vändas runt i sen.

 

kycklingben_kentucky_fried_chicken_friterad_kyckling
När kycklingbenen har kokat ca 15 – 20 minuter. Ta upp och torka av dom lätt.

 

kentucky_fried_chicken
Vänd sedan runt dom i äggvita/gräddfilsröran.

 

friterad_kyckling_ktf_kentucky_fried_chicken
Och panera.

 

panko_ströbröd_frityrsmet_panering_friterd_kyckling_ktf_kentucky_fried_chicken
Redo att friteras! 😛

 

friterad_kyckling_frityrsmet_panko_kentucky_fried_chicken
När dom är härligt gyllenbruna…

 

ktf_kentucky_fried_chicken_friterad_kyckling_
Lägg upp och låt rinna av på hushållspapper.

 

kentucky_fried_chicken_friterad_kyckling
Färdiga att avnjutas!