Rotfruktspasta med krämig sås och överbliven kyckling
Rotfruktspasta med krämig sås och överbliven kyckling
Källa: Ann Elving
Portioner: 4

Ingredienser:
2 morötter
1 palsternacka
1 stor squash
färska champinjoner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 buljongtärning (OBS passa dåliga sorter med härdat fett)
1-2 dl Crème Fraiche (godast med 40%)
0,5-1 dl vatten samt kött av något slag, ex kycklingfiléerna från en överbliven grillad kyckling eller några skivor lövbiff.
Smör att steka i.
Gör så här:
Strimla rotfrukterna med osthyvel (skala först om de inte är ekologiska) till breda ?tagliatelle?. Halvera och skiva löken tunt. Skiva champinjonerna. Bryn sedan löken, palsternackan, champisen och morötterna tills allt blivit lite mjukt. Tillsätt därefter strimlad kyckling, squash och smula ner buljongtärningen samt pressa över vitlöksklyftan. I med Crème Fraiche+vatten, blanda runt och låt puttra några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Klart!
Kycklinggryta med curry och zucchini

En god och snabblagad kycklinggryta som passar perfekt som matlåda eller till middag.

Gör så här

  1. Skär kycklingen i mindre bitar och stek i stekpanna eller gryta.
  2. Stek lök, champinjoner och zucchini för sig under tiden.
  3. Lägg över grönsakerna i kycklingen. Häll på grädde och creme fraiche.
  4. Lägg i buljongtärningen, och krydda. Låt grytan puttra ihop ett tag, cirka 10-15 minuter.
  5. Servera med valfria grönsaker.

Recept från: Angelica på vardagslivmedlchf.se

Stekt kyckling i sky med ratatouille

kyckling_ratatouille
Ja de va väldigt va han tar i den där nordanvinden idag. Jag sa till Joline i morse när jag skulle skjutsa henne till skolan att de räckte med att hon ställde sig på farstubron med ett paraply så skulle hon segla ner på skolgården som värsta Mary Poppins! :-P Hon gillade dock inte min idé…

När snålblåsen viner är det gott med mustiga grönsaker med mycket smak, tomatigt och värmande kryddor, precis så som jag tycker en god ratatouille ska vara! Här kommer mitt recept.

4 port
Ratatouille :
1 aubergine
1 zucchini
2 tomater
1 röd paprika
5 små minimorötter
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär grönsterna i bitar. Skala och tärna minimorötterna. Finhacka vitlöken. Fräs på allt i het panna med olja, sänk värmen och låt puttra ca 30 min så då får en härlig mjuk röra. Krydda med salt & peppar. Jag brukar även ha lök i men bytte ut den idag mot morötter.

ratatouille_recept
Het panna från början. Fräs grönsakerna i olja. Sänk sedan värmen.

ratatouille
Låt småputtra ca 30 min. Jag brukar späda med lite vatten och när det kokat bort tycker jag ratatouillen blir perfekt.

kyckling_i_skysås
Kycklingen är delar från hel färsk kyckling. Dessa har jag brynt i het traktörpanna i smör på hög värme med lock tills dom var riktigt gyllenebruna och knapriga på varje sida och sedan tillsatt en skvätt buljong och lite maizenaredning för en god sky.

kyckling_ratatouille_recept
Smaklig måltid, servera kycklingen med bara rataouille eller också tillsammans med ris.

5 nyttiga matlådor

stekt_kyckling

Då kör vi igen! 5 nyttiga matlådor till veckans luncher. Den här veckan har mannen valt kyckling och jag kontrade med en rotfruktspytt till. Ja, det lät bra tyckte han! :-P Jag passade på att tillaga lite extra kyckling och styckade två hela. Det är alltid bra att ha till pålägg eller i sallad.

Nu kan nu hitta alla ”Nyttiga matlådor” under en egen kategori som ni finner till höger i menyn, eller klicka HÄR!

Rotfruktspytt :
200 gram rotselleri
200 gram söt potatis
200 gram morötter
200 gram palsternacka
1 gul lök
2 vitlöksklyfta

rotfrukter
Rotfruktspytt på gång!

rotfruktspytt_rotfrukter
Här lät jag den steka på medelvärme under omrörning ca 25 min. Krydda med trocomare örtsalt & extra peppar.

kyckling_recept_hel_stycka
Kyckling som ska stekyckas och benas ur. Blir så mycket godare om man tillagar hel kyckling och låter alla ben sitta kvar.

hel_kyckling_stycka
Bröstfiléer, lår och vingar.

kycklingdelar_stekta_panna_traktörpanna
Kycklingdelarna fick plats i min stora traktörpanna allihopa. Jag lät den bryn i smör på hög värme med lock tills dom var riktigt gyllenebruna och knapriga på varje sida.

matlågor_nyttiga_lunchlådor
Lunchlådor, uppradade och klara!

nyttig_lunch_kyckling
Prova gärna recepten, detta var verkligen urgott.

Fullkornspasta i krämig sås med bacon och lök

pastasås_med_bacon_pasta
Vojne, vojne nästan en hel månad sen vi åt pasta! Den bubblan spräcker jag nu genast med ett supergott recept på fullkornspasta i en krämig sås med bacon, philadelphiasot, örter & tomater! Fasen va svårt det är att låta bli att länga efter pasta! :-P

Här har jag i alla fall en stekpanna och en kastrull med kokande pasta. I stekpannan fräser jag på bacon och lök knaprigt, kryddar rejält med svartpeppar, en klyfta vitlök, en skvätt vit balsamico, en massa tomatpuré, kycklingfond, vatten och philadelphiaost…

När pastan är al dente lyfter jag bara över den i såsen och späder med pastavatten som ger en naturlig redning och såsen blir krämig. Serverar med halverade små plommontomater och persilja! Sen kan man äta så det ryker ur öronen för detta är så förbaskat gott!

4 port
Det här behöver du : 
Fullkornspasta 3-4 port
250 gram bacon
1 gul lök
1 hel vitlöksklyfta
Nymalen svartpeppar
2 tsk torkade örtkryddor
2 msk vit balsamico vinäger
3 msk tomatpuré
4 dl kycklingfond (2 msk fond/tärning + vatten)
100 gram philadelphiaost
2-3 dl pastavatten
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Koka upp vatten till pastan och hetta upp en stekpanna till baconet. Skär bacon i bitar, finhacka den gula löken samt vitlök. Fräs på bacon och lök samtidigt. Krydda med svartpeppar och torkade örter redan nu så smaken får hänga med och riktigt svettas ihop.

Koka pastan enligt förpackning men dra bort en-två minuter från koktiden så du får den knappt al dente, den kommer fortsätta tillagas i såsen sen.

Rör ner vit balsamico i bacon & löksåsen, tillsätt tomatpuré och kycklingfond, låt koka upp. Rör sist ner philadelphiaosten och låt såsen puttra på svag värme.

Lyft över pastan i såsen och några slevar av pastavattnet. Stäng av plattan, rör om. Smaka av med salt & peppar. Toppa med halverade små plommontomater och persilja.

fullkornspasta_pastasås_bacon
Pasta i sås!!! ;-)

pasta_allt_i_ett_bacon_pastasås
J
a, pasta, bacon och ost… Det blir liksom aldrig fel!

pasta_fullkornspasta_baconsås
Smaklig måltid!

Veckans nyttiga matlådor

lax_matkorn_stekt_fisk
Här kommer veckans nyttiga matlådor som maken äter till lunch på jobbet. Fisk blev det denna vecka. Stekt lax, svart matkorn med kokta morötter, ärtor och kall citron & chilisås.

Det svarta matkornet är nytt för mig, har aldrig provat det innan. Det är i alla fall en fullkornsprodukt och ett gott alternativ till ris, bulgur och andra gryn. Och GOTT var det verkligen, fyllig och nötig smak och lite lagom tuggmotstånd! Det finns vitt också men jag chansade och provade det svarta.

Jag kokade det i buljong och det blev riktigt bra! Det enda jag kan tycka är att det inte ser så aptitligt ut. Inte alls som på bilden på förpackningen liksom. Nicke sa att det såg ut som små gråsuggor sen tog han en tugga och smakade. Haha! Skönt med en matglad familj som äter allt! :-P

Laxen är bara stekt i bitar i olja, kryddad med trocomare örtsalt. Matkornet blandade jag med kokta morötter. Gröna ärtor och en kall sås på creme fraiche med färsk röd chili, citron och lite kryddor!

svart_matkorn
Det svarta matkornet.

kall_sås_fisk_fisksås_chili
Den kalla såsen rörde jag ihop med en burk creme fraiche, pressad citron, färsk hackad chili, persilja, lite olivolja, salt och peppar och en gnutta honung.

nyttiga_matlådor
Det är alltså fjärde veckan nu som gubben äter ”nyttiga lunchlådor”, undviker bröd, pasta men äter fullkornsprodukter såsom knäckebröd och grovt bröd i väldigt små mängder och han är glad då vågen visar minus 8 kg! ;-)

Det här är alltså min mans plan; 
Han vill äta samma lunch varje dag på jobbet, bara det är nyttigt, inte så mycket kolhydrater och det lilla han vill ha av det så ska det helst vara grövre som fullkornspasta/fullkornsris etc. Sunt och gott för en flyttgubbe springandes i trappor upp & ner och inte alltför mastigt heller. Personligen skulle jag dock tröttna på att äta samma lunch varje dag och bli less redan andra dan, men han är bra envis och får ju såklart som han vill. 

Första veckan; Truckers meal med kryddig korv, stekt fläsk, ägg, gröna ärtor och tomat. Recept HÄR >>

Andra veckan; Kycklingsallad med rotfrukter, broccoli, gröna ärtor & vitlöksdressing.

Tredje veckan; Färskostfyllda biffar, fullkornsris med kokt broccoli, gröna ärtor och stekt lök. Recept HÄR >>

Fjärde veckan; Stekt lax, svart matkorn med kokta morötter, gröna ärtor och kall citron & chilisås.

Färskostfyllda biffar

fyllda_biffar_lchf
Då kör vi mannens favorit idag – färs och biffar förstås! I ett par veckor har jag nu lagat lite nyttigare matlådor varje söndag som han äter till lunch på jobbet. Han väljer själv vad han vill ha, typ färs, kyckling, ägg och bacon mm…

Han vill äta samma lunch varje dag på jobbet, bara det är nyttigt, inte så mycket kolhydrater och det lilla han vill ha av det så ska det helst vara grövre som fullkornspasta/fullkornsris etc. Sunt och gott för en flyttgubbe springades i trappor upp & ner och inte alltför mastigt heller. Personligen skulle jag dock tröttna på att äta samma lunch varje dag och bli less redan andra dan, men han är bra envis och får ju såklart som han vill.

Här har jag lagat till nötfärsbiffar fyllda med färskost och fördelat i alla hans matlådor. Nöjd gubbe, glads gubbe! :-P

ca 12 biffar
Det här behöver du : 
800 gram nötfärs
1 dl vatten
½ dl grädde
2 ägg
Tony´s krydda
Vitpeppar
1 förp Cantadou fyra peppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop ingredienserna till färsen. Forma 12 biffar, lägg ca 1 tsk färskost på varje och nyp ihop. Stek i het panna så de får fin färg. Lägg i en ugnsfast form, täck med bakplåtspapper och efterstek i ugnen 175 grader ca 15 min.

biffar_fyllda_köttfärsbiffar_färskost
Biffar på G!

lchf_biffar_fyllda_ostfyllda_färskost
Tillsammans med fullkornsris/broccoli/gröna ärtor och stekt lök.

matlådor_biffar_lchf
Matlådor på rad och en nöjd älskling! :-P Första veckan åt han ”Truckers meal”. Andra veckan kycklingsallad med rotfrukter/grönt & vitlöksdressing och denna veckan biffar alltså. Återstår att se vad han vill ha till nästa vecka så mer om det senare!

LCHF recept för Ädelostfyllda kycklingfileér med kokt broccoli

En enkel och god kycklingrätt! Serveras med broccoli.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Tina filéerna om de är frysta och skär ett djupt snitt i dom.
3. Pensla dem soja och fördela ädelosten i skårorna. Salta och peppra både med svart peppar och krossad rosépeppar.
4. Lägg dem o ugnfast form och häll grädden runt om. Grädda i ugn till en innertemperatur till 72 grader.
5. Dela broccolin i buketter, koka dem och skölj sedan i kallt vatten. Lägg i en skål och häll olja och vinäger på. Strö över lote salt och peppar.

Vegetarisk pasta med sparris i krämig sås

sparris_pasta_krämig_sås

För länge sen jobbade jag tillsammans med en kvinna från Holland. Det var himla intressant för vi pratade såklart en hel del mat och recept i och med att vi lunchade ihop då och då och hon hade den ena roliga matlådan med sig efter den andra. Alltid spännande!

Man tänker annorlunda i Holland när man planerar mat berättade hon.

Man tänker GRÖNSAK först och sen resten… Till exempel kunde hon bli jättesugen på endiver bara sådär?! Eller typ spetskål och så planerade hon maträtten efter den grönsaken, eller salladen och allt lät faktiskt ruskigt gott när hon beskrev det, men ganska svårt…?! Man kanske bara är ovan? Eller hur tänker ni?

Här i Sverige tänker vi oftast pasta, potatis, kött, korv, fisk, kyckling etc och sist av allt grönsaker! (Japp, jag är en av alla som tänker så!) Så hennes tankegångar tyckte jag såklart var både grymt intressant och imponerande och kunde inte för min värld förstå hur hon lyckades att komponera ihop veckans alla middagar och matlådor om man tänkte så… Det kan jag inte än idag!

Jag tänker ofta på henne och ”hur hade hon tänkt nu liksom??!” Sen FÖRSÖKER jag i alla fall göra det bästa av det… Så, här kommer en sån tanke fast i slutänden blev det liksom att jag hade tänkt på svenska ändå… Ja, godaste pastarätten på länge i alla fall…. :-P

Det här behöver du :
Kokt pasta till 4 port
1 dl nötter (hasselnötter + valnötter
1 msk smör
250 gram grön sparris
200 gram sockerärtor
1 bukett broccoli
1 vitlöksklyfta
2 msk balsamvinäger
2 dl creme fraiche
Salt & peppar
½ kruka persilja
Lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Rosta hasselnötterna i torr, het stekpanna. Hacka fint med vass kniv. Koka pastan al dente. Koka/förväll sparris, sugarsnaps och broccoli i en annan kastrull i saltat vatten ca 2 min. Smält smör i stekpannan och fräs sedan på sparris, sugarsnaps och broccoli. Finhacka vitlöken och tillsätt. Slå på balsamvinäger och creme fraiche. Salta och peppra. Låt koka upp. Tillsätt pastan, nötterna och finhackad persilja. Rör om. Servera med en god lagrad ost.

veg_pasta_sparris
Förberett!

vegetarisk_pasta_sås
Efter att sparris, broccoli och sockerärtor har fått koka lätt i saltat vatten får dom fräsa på i stekpannan med vitlök, balsamvinäger, salt och peppar.

pasta_krämig_sås_sparris_nötter_vegetarisk
Creme fraiche och nötter åker i… Är man nötallergiker kan man byta ut dom mot solrosfrön som man rostar lätt i torr panna.

pasta_sås_krämig_godaste_sparris
Finhackad persilja strax före servering.

pasta_pastasås_broccoli_sparris_nötter
Smaklig måltid!

vegetarisk_pasta_sås
Riven chiliost på toppen för den som vill ha de. Prova detta recept, det är verkligen vansinnigt gott!!!! ;-)

The post Vegetarisk pasta med sparris i krämig sås appeared first on Kryddburken.se.

6 recept på bakad potatis med goda röror

bakpotatis
Efter önskemål om fler tips till bakad potatis kommer här ett par olika recept med röror och fyllningar. Perfekt sportlovs-mat som är enkel att förbereda med  antingen varm eller kall röra, men också otroligt gott till sommarens grillkvällar med vitlökssmör till en fin grillad köttbit… :-P

Vilken är din  favorit?
Ska det vara med röra eller bara med vitlökssmör till det grillade köttet… Det är frågan?!


Med kycklingröra och knaperstekt bacon >>


Med tonfiskröra >>


Med färsk lax >>


Med bacon & philadelphiaost >>


Med varmrökt lax >>

kycklingröra_bakad_potatis_grillad_paprika
Med Kycklingröra & rostad paprikacreme >>

The post 6 recept på bakad potatis med goda röror appeared first on Kryddburken.se.