LCHF kokosgröt
LCHF kokosgröt
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 1

Ingredienser:
1/2dl mjölk
2 ägg
2msk kokosmjöl
1/2tsk fiberhusk
3 droppar sweet drops vanilla
kanel & kardemumma
Gör så här:
Blanda allt i en kastrull och värm på medelvärme tills gröten blivit varm och fått bra konsistens.

Servera med sötströ/stevia strö och bär.
Smultron bakelse
Smultron bakelse
Källa: Ann-Mari
Portioner: 12 st

Ingredienser:
Muffins
3 ägg
1/2 dl stevia sweet krystal (sukrin)
2dl vispgrädde
3dl rivna morötter (ca 90g)
2dl mandelmjöl
50g smör
3msk riven kokos
1 1/2 msk bakpulver
1 msk fiberhusk
1/2 msk kardemumma

Frosting
50g rumsvarmt smör
1/2 dl stevia sweet krysal (sukrin)
100g Philadelphia
en näve smultron
färk mynta för dekoration
Gör så här:
Vad gör man med en näve smultron? Äter dem själv eller delar med sig? Jag valde denna gång att dela med mig och baka lite.
BOTTEN görs ju som vilken muffins som helst, denna blev dock mycket saftig.
FROSTINGEN, blandas bara ihop. Spara några smultron för dekoration.

Grädda i 20 minuter i 200 grader.
Seg och knäckig hallon & blåbärspaj

blåbärs_hallonpaj_knäckig_recept
Igårkväll bakade jag denna vansinnigt goda, sega, knäckiga paj med hallon och blåbär. Ja, jag har tjuvsmakat en sked på fredagsfikat redan, ville ju veta hur seg och knäckig den blev! Och den får verkligen med beröm godkänt. Det var visst nån annan här i huset som också provsmakade en BIT nyss och ”DEN var fruktansvärt goooood!!” Inspirationen till pajen fick jag från bloggen Frostrosor*.

Tanken är att det ska finnas kvar lite till eftermiddagskaffet då vi har ett byggjobbare som håller på i garaget. Men man vet ju aldrig… ;-)

Ha en finfin fredag allihopa och gör som jag, låt dig inspireras och prova denna paj! :-P

*Recept och inspiration från frostrostor.nu. Har dock gjort vissa ändringar. Jag ökade på mängden bär till ½ liter och ha till hallon. Ingen citron och ingen kardemumma. Originalrecept hittar ni HÄR.

Det här behöver du : 
250 gram hallon
250 gram blåbär
2 msk socker
2 tsk potatismjöl
100 gram smör
2 ½ dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 ägg

GÖR SÅHÄR : 
Smörj en pajform. Mät upp hallon och blåbär i en bunke. Tillsätt 2 msk socker och potatismjöl. Vänd runt så allt blandas. Häll därefter över i en pajformen.

Smält smöret och låt det svalna. Blanda socker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Vispa upp ägget. Rör ner det smälta smör tillsammans med det uppvispade ägget i mjölblandningen. Rör slät och bred över bären i formen.

Grädda på 200 grader i cirka 35 minuter. Pudra över florsocker, servera med vaniljsås och färska bär! ;-)

hallon_blåbärspaj_knäckig
Hallon och blåbär gottar till sig med potatismjöl och lite socker innan täcket läggs på.

knäckig_blåbärpaj_hallonpaj
Efter ca 35 min i ugnen är pajen härligt gyllene och och bären bubblar i kanterna. Låt den svalan något så blir den extra knäckig och seg.

hallon_färska_hallonpaj
Färska bär är alltid fint att dekorera med. :-P

hallonpaj_blåbärpaj_recept
F
redagsmys – dubbelmums! :-P

Bananmuffins med kardemumma

bananmuffins_kardemumma
Kan ni föreställa er doften av nybakade bananmuffins? Nyss uttagna ur ugnen, rykande heta och med en anings doft av nystött kardemumma! Ungefär som om man inte är säker på att det bakats banankaka eller kardemummabullar om man råkar komma in genom ytterdörren! Ja, ungefär SÅ… ;-)

Dessa muffins är galet goda! Med banan kan man dessutom experimentera hur mycket som helst, det är många smaker som gillar just banan! Som choklad, muskotnöt, kardemumma och citron bland annat passar ypperligt ihop.

ca 24 st
Det här behöver du : 

100 gram rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 mogna bananer
1 dl naturell yoghurt

4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop smör, socker, ägg, bananer och yoghurt  med en slev. Tillsätt de torra ingredienserna, sikta gärna för att undvika klumpar då smeten inte ska röras i så mycket. Blanda till en slät smet med slickepotten. Fyll 24 normalstora muffinsformar, använd med fördel muffinsplåt. Grädda i 200 grader ca 15-20 min.

banan_kardemumma_muffins

Min lovsång till äggmjölken

äggmjölkdags för att sjunga lovsång till äggmjölk igen…

Denna superuppfinning!

Vad har man den till undrar kanske de nya, här ska jag rabbla det jag använder äggmjölken till eller anser den kan användas till:
1. Frukost eller lunch
2. På resande fot i termos
3. Som flytande föda efter operation
4. Att baka med som alternativ vätska
5. Välling till barnen
6. I kaffe eller te

Det man absolut måste lägga på minnet är denna är tusentals gånger bättre som flytande NÄRINGSRIK föda efter operation än den blaskiga, äckliga och näringsfattiga välling som bjuds alla nyopererade på sjukhusen.

GLÖM INTE DENNA ÄGGMJÖLK TILL DETTA ÄNDAMÅL!
Dock behöver man ju snälla anhöriga som kan tillreda äggmjölk hälla på termos och komma till en på sjukhuset…

Mitt recept på äggmjölk som jag finner godast:
1 helt ägg och 2 gulor, mixar dem med kakao säkert 2 tsk eller mer.
Kokar upp 2 dl vatten och runt 40-50 gram osaltat smör och/eller annat gott fett som kokosfett med eller utan smak.

Jag låter smörvattnet koka upp flera gånger och häller i lite i taget och mixar ca 3 gg, allt för att vara säker på att äggmjölken kommer upp i över 70 grader. Rå äggvita innehåller avidin och är ohälsosamt i stora mängder och ofta.

Givetvis går den att smaksätta med  annat, ex vaniljpulver, kanel eller  kardemumma mm bara att prova ut sina egna smaklökar vad som är godast.

 

 

 

Bloggar etiketter:

Sockret har tagit kryddornas plats

chokladcupcake hallontoppingskriver Svd.
”Kryddor var länge en statussymbol och innan sockret gjorde entré bland adel och kungar på 1600-talet så definierades god smak av bakverkens kryddighet. Ju mer kardemumma, peppar och nejlika man använde desto högre status fick man”

Martin Ingvar har fått uttala sig också:
”–Att äta salt- och sockerfritt under en tid gör att smaksinnet återfår sin känslighet och att man får samma smakupplevelse av mindre mängder. Sedan kan vi låta olika smaker styra oss till riktig mat som är bra och nyttig för oss.”

Det är ju detta som många LCHF´are känner igen, att man plötsligt får smaksinnet tillbaka. Sedan att man drar in saltet i detta kanske är trist, för enligt andra så äter vi kanske för lite salt…

När det kommer till lchf-bakning så är det så att allt detta sötas minimalt ( i alla fall mina) och det gör att riktiga sockergrisar och sötnosar har svårt att ta smaken på lchf-bakverken, de smakar ju vad de ska smaka och inte bara sött. ;)

Så söta lagom även om det är ”tillåtna” sötningsmedel, vi måste inte ha allt så sött!

 

Nutellalängd – LCHF

IMAG05551 längd

Ingredienser
4 ägg + 1 gula
30 gram smält osaltat smör
1 msk bakery+
1 dl kokosnötsmjöl
0,5 tsk kardemumma
1 tsk bakpluver

Fyllning:
0,5 dl grädde eller creme fraiche
30 gram smör
2 rutor lindt 90% choklad
1 dl rostat hasselnötsmjöl
ev. 1 msk bakery+

Lite hackade hasselnötter

Gör så här:
Flyllningen: Värm upp grädde och smör, låt chokladrutorna sedan smälta i den. Blanda ner hasselnötsmjölet och ev sötningen. Ställ åt sidan.

Längden: Vispa ägg + gula fluffigt i några minuter. Häll i det svala smälta smöret och blanda väl.
Blanda de torra ingrediensrna väl och blanda sist ner dem i smeten.
Häll/bred ut degen på en plåt klädd med  bakplåtspapper, bred ut den lite med blöt slickepott, ca 15-20 lång 10-15 cm bred. Lägg ut nutellan i en bred rand över längden och vik över kanterna lite, du kan också imitera en fläta lite genom att vika in lite ojämt. Se till att den blir ”lite hög”, puffa upp den lite.
Pensla med uppvispad äggvita och strö över hackade nötter.
Grädda i 175 grader i ca 20-25 minuter. Känn på den så den känns torr och färdiggräddad.

Denna goda ”bulle i skivor” till barna och ett glas mjölk…

 

 

Bloggar etiketter:

Marianns lite kryddiga långpannekaka

Marianns långpannekakaHärlig lite kryddig kaka med kaffetopping!

Kakan:
6 ägg
150 gram smält osaltat smör
1,5-2 msk Bakery+ sötning
0,5 dl kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
2 msk kakaopulver
1 msk mald kardemumma
1 msk mald kanel
2 tsk bakpulver

Topping:
100 gram mycket mjukt smör
100 gram rumsvarm cream cheese
1,5 msk Bakery+
1 msk snabbkaffepulver
(eller 150 g smör och 50 g cream cheese för smörigare topping)

Riv över lite mörkchoklad eller pudra med kakao

Gör så här:
Vispa äggen fluffigt i flera minuter, ta i det smälta smöret och blanda väl. blanda alla torra ingredienser väl och blanda sedan ner dem i smeten.
Häll upp smeten i en liten smord och pofiberbröad liten långpanna 15×20 cm. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Låt kakan svalna.
Blanda samman alla  ingredienser till fyllningen väl. Bred den över den svala kakan och riv choklad över eller pudra med kakao och förvara den sedan svalt.

©MariannAndersson

 

Bloggar etiketter: , , ,

LCHF vaniljbullar med vaniljkräm!
LCHF vaniljbullar med vaniljkräm!
Källa: Evelinas värld
Portioner:

Ingredienser:
Bullar
4 ägg
3/4 dl sukrin och ½ krm stevia
50 g smält smör
1dl grädde
0,75 dl kokosnötsmjöl
0,75 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma

Vaniljkräm
2 dl grädde
3 äggulor
2 st gelatinblad, som du blötlägger 5 minuter i kallt vatten
3 msk sukrin flor
1 tsk vaniljpulver


Gör så här:
Börja med vaniljkrämen då den ska stå och tjockna i kylen.

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Värm tills det börjar sjuda och vispa under tiden.
Låt sjuda en stund under vispning, lägg i gelatinbladen rör om.
Ta ifrån kastrullen och ställ i kylskåpet.

Under tiden det står i kylen gör du bullarna.

Vispa ägg och sötning med elvisp.
Tillsätt smält smör och grädde, vispa. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål
och häll i smeten, blanda.
Låt svälla 10 minuter. Klicka ut 8 st bullar på ett bakplåtspapper med hjälp av 2 skedar.
Forma till bullarna med blöta fingrar.
Gör ett rätt så stort hål med ett finger i mitten på bullarna.
Fyll hålet med vaniljkräm.
Grädda i mitten av ugnen, 175 grader i ca 20-25 min.
Låt bullarna svalna innan servering.
Pudra över med lite sukrin flor ät och njut!

Du hittar massor med fler smarriga LCHF recept på min blogg:http://www.finest.se/evelinasv%C3%A4rld
Ost & chilisnittar med honungsdip

chili_ost_snittar
Tjoho vilket jädrans gott fredagsmys det bidde ikväll! :-P
Jag fick inspirationen från en bild som Nette (Kardemummagumman) la upp på facebook häromdan. Jag har dock gjort en egen version med lite knaprigare, ostigare snittar med dip till. Årets första fredagsmys känns det som och detta var gudagott så ni är nog tvungna att prova tycker jag!

1 plåt med snittar
Det här behöver du : 
1 stor baguette eller två små
1 dl creme fraiche
5 cm purjolök
6-7 skivor salami
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & peppar

Topping : 
2 nävar riven ost
Persilja
Chiliflakes

Dip (bara att röra ihop) : 
1 dl creme fraiche
½ dl gräddfil
1 msk honung
En gnutta malen vitpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR : 
Skär baguetterna i skivor ca 1½ cm, lägg på plåt med bakplåtspapper. Rör ihop röran med creme fraiche, finhackad purjolök, salami och vitlök. Krydda med chilisåsen, salt & peppar. Bred ut/fördela röran på snittarna. Toppa med riven ost och chiliflakes. Gratinera i 225 grader ca 10-15 min.

Toppa med persilja och servera med en mild dip.

vitlöksbröd_ostsnittar_snittar_chili
Baguetteskivor med en röra på creme fraiche, salami, purjolök och chilisås.

ostsnittar_chili_baguette_vitlöksbröd
Toppad med riven ost och chiliflakes. Gratinera ca 10 – 15 min i 225 grader.

vitlöksbröd_röra_snittar_ost_chili
Strössla över persilja och servera med en mild honungsdip.

The post Ost & chilisnittar med honungsdip appeared first on Kryddburken.se.