1,8 dl strösocker
2 teskedar bakpulver
2 tsk pepparkakskrydda eller 1 påse saffran eller
1 tsk salt
1,8 dl mjölk
2 ägg vispade
1 tsk vaniljextrakt
1 msk smält smör
Blanda ihop de torra ingredienserna för sig i en skål och de våta för sig, rör sen samman.
http://kakmonstren.blogspot.se/2012/04/minidonuts.html
har fått veta att man har sålt 9042 st av Baka med LCHF och 7338 st av Baka matbröd med LCHF!!
Alla dessa är väl antagligen inte LCHF´are utan några är väl troligtvis ”bara” glutenintoleranta… sedan kan man också notera att brödboken snart kommer ifatt kakboken… inte så konstigt då bröd är nog det man saknar redan dagen efter man börjat LCHF.
Men helt otroligt att så många ändå är intresserade av hälsosam bakning! GLÄDJANDE!
Har du inte böckerna och känner att NU är det allt dags så kika till höger här på bloggen där finner du köpknappar in till de mest vanliga internetbokhandlarna och just nu är BOKIA billigast på Matbrödsboken med 175 kr och även BOKIA med 167 kr för Kakboken.
Kan ju också vara ett fint julklappstips!
Nu tänker jag vara rak och ärlig igen, den som inte uppskattar det kan sluta läsa nu.
Nu ska jag visa er några recept som ”säljs” med LCHF stämpel och där också falsk marknadsföring sker
Eftersom de finns i Expressen så förstår nog många av oss att här gäller inte ”äkta vara” och rubriker sätts som de vill och informationen är inte alltid genomtänkt… men vi förväntar väl oss inget annat av Expressen heller väl…
Så nu ska vi gå igenom denna artikel om ”Läckert julgodis utan socker – på LCHF-vis”
man börjar artikeln med:
”Alla som någon gång lagat julgodis vet hur mycket socker som går åt till all knäck och kola.
Att göra godis på LCHF-vis är därför en utmaning, ännu mer om man inte är så himla förtjust i ”låtsassocker” som stevia och sukrin.
Här har jag gjort åtta recept på riktigt smarrigt julgodis – helt utan socker! Du väljer självklart om du vill tillsätta någon form av sötning. Själv väljer jag helst honung eftersom jag gillar naturlig mat med naturlig sötma.”
Redan här i ingressen både insinuerar man och ljuger friskt!?
Dels vill man få läsaren att tro att stevia och erytritol (sukrin) är ”låtsassocker” dvs artificiella och hittepåsocker, vilket är helt osant. De båda är naturliga och lika naturlig som vanligt socker som också måste processas fram ur sockerbetan. Skillnaden mellan dem är att sockerbetans socker påverkar blodsockret negativt och det gör INTE stevia och erytritol.
Sedan hävdar man att recepten inehåller INGET socker, FRUKTANSVÄRT ILLA om man inte vet och förstår att ”god mörk choklad” ofta innehåller massa socker (från sockerbetan). Recepten innehåller ofta 200 gram och tom upp till 300 gram ”god mörk choklad”, ett recept förordar 200 gram mörk och 200 gram vit choklad , vit choklad som innehåller 54 gram kolhydrater per 100 gram!!
Vi ska kika lite på ”god mörk choklad”. Mörk choklad är oftast allt från 70%-90% dvs ända upp till ca 36 gram kolhydrater i 100 gram. De allra flesta väljer sällan eller aldrig 90% utan 70% eller 85% är det man läser på recept .
Jag skulle vilja säga att använder man ”god mörk choklad” behövs inget extra sötning alls. Så inte nog med att julgodiset innehåller massor av socker man rekommenderar tom att man sötar mer med honung!? Sedan när är honung LCHF?
Sedan hävdar man att det är en utmaning om man vill göra godis utan socker och utan låtsassocker, jag vill påstå tvärtom att göra godis med naturliga sötningar som stevia och erytritol är en utmaning, då all choklad som säljs är så sockerstinn. Man har ju faktiskt inte ens lyckats i dessa recept man antog inte utmaningen att gör ÄKTA LCHF godis utan tog genvägen och blundade för den stora sockerhalten i all mörk choklad.
Jag hade däremot använt mig av Lindt 90% choklad (eller råchoklad) och om man sedan ska bjuda sötnosar (eller diabetiker) som inte är rejält avsötade på julgodiset så bör man nog söta lite extra med ex Bakery+. För recepten kan vara användbara OM man gör på rätt sätt
sedan är ju de sista raderna lite fåniga i sammanhanget…
”jag gillar naturlig mat med naturlig sötma”
och då betyder det att man lätt som en plätt häver ner 200 gram mörk choklad och 200 gram vit choklad = massa socker, ca 200 gram kolhydrater i ett enda recept och får det till ”naturlig mat med naturlig sötma” och framförallt också till ett LCHF recept.
och så är folk rädda för lite ketchup!?
![matbloggspriset_logo_text_004](https://kryddburken.se/wp-content/uploads/2013/10/matbloggspriset_logo_text_004.jpg)
Jag börjar med att säga stort, varmt tack till alla er som nominerat Kryddburken i ”Folkets val”.
Nu är jag en av de 10 finalisterna man kan rösta på och i år tycker jag personligen att hela upplägget med matbloggspriset fått ett rejält godhjärtat lyft då röstningen även bidrar till att hjälpa människor i nöd.
Varje sms som kostar 10kr går till Stockholms stadsmission vilket jag tycker är är en riktigt bra anledning att lägga sin röst och skicka iväg ett sms på den blogg man gillar bäst. ♥
Jag har sagt det förr och säger det igen. Det arbete och det engagemang som ligger bakom Matbloggspriset är värd en stor hyllning och arbetet blir bara finare och mer utvecklat från år till år. Stort tack till er som står bakom arrangemanget.
Rösta på din favorit!
Skicka ett SMS till 72980. Skriv MAT1 för att rösta på blogg nr 1, MAT2 för att rösta på blogg nr 2 osv. Varje SMS kostar 10 kronor (+ ev. operatörsavgift) och går till Stockholms Stadsmission. Det går att rösta flera gånger. Omröstningen stängs kl 00.00 den 3:e november 2013. Den blogg som fått in flest röster, och därmed dragit in mest pengar till Stadsmissionen står då som vinnare.
De 10 finalisterna i Folkets val 2013 har nominerats av er matbloggläsare. Vi har fått in över 700st nomineringar, och de 10 finalister som gått till final har tagits ut av juryn samt kategorisponsorn Findus.
Här följer de 10 stycken bloggar som gått till final.
-
DET GRÖNA SKAFFERIET (SMS 72980 MAT1)
-
KRYDDBURKEN (SMS 72980 MAT2)
-
MONIKAS AHLBERGS MAT (SMS 72980 MAT3)
-
MITT NORDISKA KÖK (SMS 72980 MAT4)
-
MATGEEK (SMS 72980 MAT5)
-
RECEPTEN.SE (SMS 72980 MAT6)
-
VEGOTEKET (SMS 72980 MAT7)
-
IN THE KTCHN (SMS 72980 MAT8)
-
SOCKERRUS (SMS 72980 MAT9)
-
M.ADE B.Y M.ARY (SMS 72980 MAT10)
Om Stockholms Stadsmission och Matbloggspriset
Pengarna som samlas in under omröstningen i Matbloggspriset går till Stockholms Stadsmission och arbetet för barnfamiljer i svåra ekonomiska situationer. Tidigare sökte många familjer stöd till barnens fritidsaktiviteter, nya glasögon, vinterkläder osv. Nu söker de flesta för de nödvändigaste utgifterna – mat, hyra, el. Julhelgen är för många av de här familjerna väldigt tuff då de inte ens får vardagen att gå ihop. Därför delar Stockholms Stadsmission varje år ut presentkort på mat, så att familjerna kan klara sig över julhelgen och kanske unna sig något extra. Presentkorten är på 250 eller 500 kronor beroende på familjens storlek och på hur länge de ska klara sig innan nästa möjlighet till matinköp.
Pengarna från omröstningen kommer att gå till just detta – mat. Tack för ditt bidrag, det ger en godare jul!
För att ge SMS-gåvor behöver du vara ansluten till WyWallet. Det blir du automatiskt om du har ett privat mobilabonnemang. Om du har kontaktkort eller företagsabonnemang behöver du i de flesta fall registrera dig först på wywallet.se.
Har du frågor om Stockholms Stadsmission eller om din gåva? Kontakta Sofia Lemnert på 08-68 42 3063 eller sofia.lemnert@stadsmissionen.se.
Vill du ge en större gåva? Gör det här: http://stadsmissionen.se/gava eller SMS:a HEM100 till 72980 så ger du 100 kronor.
Stockholms Stadsmission har ett 90-konto, och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll, vilket ställer krav på att minst 75 % av intäkterna går till ändamålet. Under 2012 gick 90 % av Stockholms Stadsmissions intäkter till ändamålet.
(Text från www.matbloggspriset.se)
Det var igår till söndagsmiddag som tanken slog mig. En fin stek är ju så vansinnigt gott till just söndagsmiddag med kokt potatis, skysås och diverse tillbehör. Vare sig det är tjälknöl, en rådjursstek, lammfiol eller en skinkstek, så är det inte mycket som slår en middag med kött och potatis. Ha, ni känner mig!
Att mina små hjärnceller inte har tänkt denna tanke tidigare är skam på torra land rent ut sagt. Det är nu slut med stektermometrar och exakta innertemperaturer, nu kör jag på känsla och långlagat ALL IN! Ja, tamejtusan, de ska jag göra med julskinkan i år också!
Det blir liksom inte ens en millimeter bättre än såhär så varför göra sig onödigt besvär.
Jag tycker ju jag brukar få till saftiga stekar men detta är höjdarnas höjdare. Det är liksom ett mellanting mellan saftig stek och pulled pork. Det vet väl alla vad det är vid det här laget fast den här jag har inte ”gafflat” isär köttet utan skurit det i skivor så gott de gick, den blev nämligen lite väääääl mör efter 4 timmar!
Allt är tillagat på spisen i en stor gryta. Buljong som täcker halva köttet och lite goda smaksättningar runtom såsom lök, morot och kryddor.
Skyn som blir kvar när köttet är färdigt kokar jag ner lite och reder av till en skysås med en skvätt grädde. Det är NU ni ska börja dregla när ni läser!
Den saftigaste och möraste söndagssteken är alltså här för att stanna.
Ingen termometer eller stektid att rätta sig efter bara vända steken i grytan nån gång då och då. Sen känner man på köttet när det är tillräckligt mört. För en köttbit som jag använt här, en karréstek på 1,5 kg tog det 4 timmar i grytan, men nästa gång ska jag dra ner tiden en liiiiiten aning för att lättare få finare skivor för det blev så mört nu så dom föll sönder lite för lätt. Så 3 timmar och sen kolla köttet noga sista stunden.
Man känner på stekens yta att köttet mjuknat avsevärt. När det först är brynt och fått ligga i grytan kanske 1 timme så är det hårt och stumt men efter 2-3 timmar så märker man att det blir mjukt och ”sönderfallande”. Ta upp det när du tycker konsistens är lagom. Man kan ju såklart sätta en gaffel i steken och ”rucka” lite så känner man hur mört det är också.
TIPS :
När du har skurit upp köttet o ska lägga det på fat eller i form, varva skivorna med lite smulad flingsalt. Det som blir över blir ett salt pålägg till smörgås, knäckebröd baguette etc.
4-6 port
Det här behöver du :
Smör
1,5 kg karréstek
Salt & peppar
3 morötter
1 purjolök
Köttbuljong
GÖR SÅHÄR :
Bryn steken i smör i en het stekpanna runtom. Lägg över i en större gryta med lock. Skär morötter och purjolök grovt och låt svettas runt i stekpannan du brynte steken i, i ca 3-4 min. Häll över i grytan. Slå på så mycket köttbuljong så det täcker köttet till hälften. Lägg på locket och låt ”småkoka” på låg värme ca 3 timmar. Vänd steken ca 2-3 gånger.
Ta upp steken och slå in i folie eller bakplåtspapper och låt vila/svalna ca 30 min före servering, eller om du vill servera köttet kallskuret, ställt in det i kylen så länge.
Såsen :
Sila skyn från morötter och lök och koka ner (reducera) till knappt hälften. Slå i en skvätt grädde, valfri mängd, nån tesked vinbärsgelé, lite soja, salt och peppar… Smaka av. Är såsen för ”blaskig” kan du reda av den med maizenamjöl utrört i lite vatten och hälla ner i en fin stråle samtidigt som du vispar. Låt gärna såsen koka ca 15-20 minuter.
Karrésteken är brynt och ligger nu i en större gryta med purjolök och morötter.
Buljongen slås på tills halva steken är täckt. Hur mycket buljong som krävs beror helt och hållet på storlek på grytan och stekens form och vikt. På den här bilden har steken kokat ca 2 timmar.
Efter fyra timmar tog jag upp den… Sönderfallande mör så räkna 3 timmar plus lite känsla.
Sila skyn som steken kokat i. Koka upp den i kastrull och reducera till knappt hälften. Slå i en skvätt grädde, valfri mängd, nån tesked vinbärsgelé, lite soja, salt och peppar… Smaka av. Är såsen för ”blaskig” kan du reda av den med maizenamjöl utrört i lite vatten och hälla ner i en fin stråle samtidigt som du vispar. Låt gärna såsen koka ca 15-20 minuter.
Skär upp steken efter att den fått vila. Lägg i en form.
Lägg kokt potatis, ärtor och morötter vid sidan om. Servera med tillbehör som saltgurka och svartvinbärsgelé.
Ojojoj, så många tjusiga tårtbilder ni mailat in, det är inte utan att man blir lite tårtsugen. Nu kör vi igång röstningen om årets finaste midsommartårta!
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD – DU KAN INTE RÖSTA LÄNGRE!
En röst per person, och du kan rösta tom. lördag 6:e juli.
Röstning sker endast här på kryddburken.se – inte på facebook.
Lämna din röst i kommentarsfältet till detta inlägg med den siffra på tårta du tycker är finast!
(din kommentaren/röst syns först efter att jag godkänt)Siffrorna är placerade UNDER respektive bild.Översta bilden i detta inlägg är min egen tårta och ingår inte i tävlingen.
Flest röster får ett hemlig paket hemskickat…
LYCKA TILL nu alla duktiga tårtbakare!
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57