Prickig bärtårta


 Tårtbotten
Till en form på ca 26 cm behövs:
6 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 1/2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk frystorkat Blåbärspulver

1. Vispa ägg och socker, ca 10 minuter.
2. Blanda mjöl, potatismjöl,blåbärspulver och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
3. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader.
5. Ta ut och låt svalna.

Persika-passionsmousse halv förpackning
Jordgubbsmousse halv förpackning
 
 
Strykes med:
Glasskräm:
2,5 dl vaniljkräm blandat med 2,5 dl vispad grädde
 
Kant:
150 gr vit modelleringschoklad blandat med
150 gr Bright White Sugarpaste
 
Prickar:
Modelleringschoklad
 
Jordgubbar, Blåbär och persikor
Charlotte Russe Skogsbär



 
Skogsbärssylt
125 gr jordgubbar
125 gr Blåbär
125 gr Hallon
125 gr Björnbär
2 msk Chiafrön
Valfri sötning
 
Dela evt bären i mindre bitar, koka mjuka. Mosa vid behov.
Tillsätt sötning och Chiafrön och koka någon minut till.
Ta bort från värmen.
Om sylten verkar väldigt lös kan mer Chiafrön tillsättas men sylten kommer bli tjockare ju mer den svalnar.
Förvara i kylskåp
 
Rulltårta från Sju sorters kakor:
 
Rulltårta
Ugnstemp. 250º
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
 
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten. Tillsätt vätskan.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30×40 cm.
Grädda mitt i ugnen ca 5 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat papper och dra bort pappret som kakan gräddats på. Det brukar gå lättare om man penslar pappret med kallt vatten.
 
Dela rulltårtan på längden.
Bred ut sylt och rulla ihop till 2 långa smala rullar.
Plasta in och lägg i frysen, de är lättare att skära då.
 
Välj en passande rund skål.
Fodra med plastfolie.
Skär rulltårtorna i ca 1 cm breda skivor.
Placera dessa tätt tillsammans i botten och upp på kanterna i skålen, spara några till bottenlagret.
 
Gör moussen enligt anvisningarna:
 
eller gör egen mousse.
 
Häll ner moussen i skålen och gör en fördjupning för glasskrämen.
 
Glasskräm:
 
Vaniljkräm på 2,5 dl mjölk
2,5 grädde, vispad
 
Bland ihop dessa och fyll fördjupningen.
 
Lägg på de sista rulltårtsbitarna, spelar ingen roll
om de inte räcker helt.
 
Låt stelna i kylen.
 
Vänd ut tårtan på ett passande fat eller bricka.
 
Bred ut Cold gel:
 
För att tårtan inte skall torka.
 
Dekorera med valfria bär.
 

Äkta Glass!

DSC_0648Inte lätt att hitta äkta glass i butikerna, men häromveckan i värmen ;) så fann vi riktig glass på ICA City i Knalleland-Borås!

Kolla in innehållsförteckningen!

56% Jordgubbar!!

När man får jordgubbsfrön mellan tänderna då ni!!

Man blir glad, visst innehåller den socker, men för en liberal lchf´are så funkar den superfint!

 

 

Sommartårta
Sommartårta
Källa: Piggapeggy
Portioner: 8

Ingredienser:
1 st botten
3 ägg
0,75 dl Sukrin eller sötströ
0,25 dl bakprotein
1,3 dl mandelmjöl
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver

Vispgrädde, jordgubbar och/eller andra bär samt 1 burk "bara bär"
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, Vispa ägg och sockerersättning luftigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och ner i smeten. Klipp till ett bakplåtspapper som täcker botten av en springform. Häll i smeten och grädda i nedre delen i ca 30 minuter. Jag gjorde två bottnar.
Tårtan fyllde jag sedan med vispad grädde och massvis med tunt skivade bär emellan bottnarna.
Dessutom tog jag en burk "bara bär" och hällde över bottnarna för att ge dem mer smak och göra dem lite "blötare"
Ett tips är att göra tårtan färdig redan på morgonen för den blir bara godare av att stå i kylen i flera timmar innan den serveras.
Rulltårts-tårta och Max som har fyllt år

rulltårtstårta_tårta_rulltårta
Den 14:e juli på självaste prinsessans födelsedag fyller även lillprinsen Max år! Hela 14år! HURRA HURRA!! :-P Vi uppvaktade honom med en lite snurrig tårta, en rulltårts-tårta med hallonsylt, grädde, strössel och jordgubbar och inte minst ett litet fyrverkeri i mitten!

Max älskar födelsedagar och all förväntan, hemlisar och presenter, vem gör inte det? ;-)

Tårtan i sig är väldigt enkel att göra. En helt vanlig sockerkaksbotten som man brer sylt över. Skär i fyra ”remsor” och rullar ihop remsa efter remsa. Det här receptet har jag använt :

Ljus rulltårta grundrecept : 
3 ägg
1 ½ dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Fyllning : 
2 dl hallonsylt

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ägg och strösocker luftigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Häll ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Vänd upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med vatten och lossa försiktigt. Bred på sylt. Skär fyra lika breda remsor på längden. Börja rulla ihop en av remsorna och ”lappa” efter med resterande tre. Dekorera med grädde och jordgubbar.

max_öjkroken
Lycklig, liten kille!

max_nilsson
Måste spana in som finns i paketet noga, noga!

gräddtårta_jordgubbar_födelsedag

50 st tips på tillbehör till grillat!

grillat_tillbehr_tips.jpg
Jag lovade ju att sammanställa alla tips på grilltillbehör ni kom med för en tid sen och oj så många bra, enkla och framförallt GODA tips! Här är hela listan lång ;

tillbehr_grillat.jpg

  1. Inlagda jalapeno’s snittas upp lite och fylls m ädelost, vira lite bacon runt och grilla!
  2. Mitt bästa grilltillbehör är grillade Quesadillas med philadelphia och sambal oelek! Det är så fantastiskt gott och har gått hem hos alla jag bjudit dem på. (Och så många som frågar efter receptet, oj oj!) :)

    Det man behöver är :
    (Kör inte med exakta mått utan man får testa dig fram!)
    6 st tortillabröd
    2 förpackningar philadelphiaost
    Sambal Oelek
    1 påse riven ost (Gärna lagrad för bästa smak)
    Eventuellt lite riven hackad lök
    Olivolja

    Blanda ihop philadelphiaosten med sambal oeleken i en bunke (eventuellt den finhackade röda löken också om det önskas). Smaka dig fram efter lagom hetta och smak! Bred sedan på ett lager med färskostblandningen på tortillabröden, strö sedan över lite riven ost och vik ihop dom till halvmånar.
    Pensla bröden med olivolja och grilla ett par minuter så de fått fin färg och osten smält. Skär sedan bröden i hälften och servera! Mums :)

  3. Bacon inlindade champinjoner fyllda med krämig vitlöksost!

  4. Mitt bästa grilltillbehör, som jag ibland glömmer bort, måste vara världens enklaste sås!
    1 påse riven västerbottenost
    1 burk färdig aioli (eller så gör man egen)
    Blanda ihop och servera! Passar till allt, korv, kyckling kött… Mums!

  5. Det bästa tillbehör jag vet är nog dessa potatispaket med otroligt gott kryddsmör! jag har t.o.m skurit ner korv och lagt direkt i paketen när vi åkt ut i skogen för att grilla, så då är hela måltiden klar på en gång *mums* http://alltommat.se/recept/potatispaket-3/

  6. Din ”Picklade Rödlök” !!! :-D

  7. Min favorit är en söt stark salsa/sallad
    Romantica tomater, chili, persilja, koriander, mango/jordgubbar/ananas eller vad annat sött man känner för, salt och peppar
  8. Ett måste till grillat är spett gjorda på paprika varvat med lök som man också grillar förstås. Så gott! :-)
  9. Turkisk yoghurt, gräddfil el dyl, en gnutta majonäs som blandas med rivet äpple och hackad lök. Krydda med salt och svartpeppar. En oslagbar kombo, supergod till grillat kött, korv…
  10. Eget vitlöksbröd. Gör eget vitlökssmör (jag har vitlök och grillkrydda i mitt) bred på rostebröd lägg dem dubbla och skär i trekanter. Grilla dem några minuter. Super gott
  11. En av favoriterna här hemma är grillkryddesmör!
  12. Det måste bli min ”Ajvarröra”. Matlagningsyoghurt, ajvar samt mosad fetaost. Så vansinnigt gott och passar till det mesta.
  13. Min favorit är grillad Halloumi ost.
  14. Tzatziki!grillat_tillbehör
  15. En underbar sås.
    3 dl gräddfil
    1 pressad vitlöksklyfta
    Rejält med nymalen svartpeppar
    Örtsalt
    1 msk färsk timjan
    1 msk färsk oregano
    1 msk färsk basilika
    Blanda. Låt stå i kylen medans du trixar ihop det grillade. Mums med allt!

  16. Grillad majs alla gånger
  17. Svårt att välja ett, men en grej som passar till nästan allt är grillade tomater. Jag delar dem i halvor och tar en liten tesked grön pesto och smörjer ovanpå, och sedan en skiva av någon smakrik ost överst, typ präst eller åt det hållet. Jag kör oftast dessa i ugnen, året om egentligen, men på grillen går också bra, men då gör jag som små foliebåtar att ställa dem i så att de inte rinner ner i grillen.
  18. Jag brukar göra en fetaoströra till det grillade köttet, fisken eller vad man nu har grillat. Det finns många varianter på röran men jag blandar en burk creme fraiche med 100 gram fetaost (smulas sönder med en gaffel), pressar i en klyfta vitlök, saltar och pepprar lite grann och rör ihop.
  19. Rimmat fläsk. SÅ gott att få en skiva till övrig mat på tallriken. Ingen sommar utan grillat fläsk. :)
  20. Kanongod röra; mixa en god äkta fetaost med creme fraiche. Den som vill kan ha hackade svarta oliver i.
  21. Grillade nypotatisar. Koka potatisar, låt kallna, pensla med olja och grilla potatisarna på gallret.
  22. Ta ett ark folie och lägg på fetaost, skivade tomater, chili och svartpeppar. Ringla sedan över olivolja och gör till ett paket och lägg på grillen. Mums
  23. En kall sås på mosad banan, krossade jordnötter, creme fraiche, curry, salt och peppar
  24. Baconlindade champinjoner fyllda med creme bonjour gräslök. Grillade då såklart :)
  25. Haricot verts i folie med kryddsmör. Mmm!
  26. Grillade majskolvar med Lindalhs nya aioli det är super gott :)
  27. Bacon inlindad halloumi som man grillar.
  28. Mitt tips är (fast nästan godare att äta bara dessa som tilltugg innan) fefferonis fyllda med grönmögelost och sen lindar man bacon runt och fäster med en tandpetare. Låter helknasigt men det blir en smakexplosion i munnen! Dock så måste man gilla lite hetta då fefferonisen ofta är lite starka. :)
    Sen ska de grillas så baconet blir lite krisp, alltså inte för fett ;)
  29. Späda morötter som grillas o får samsas med rucolasallad, fetaost o en skvätt olivolja. Ev lite rostade pinjenötter på toppen.
  30. Morotstzatziki
    Turkisk yoghurt
    Grovriven morot
    1 pressad vitlöksklyfta
    Flingsalt
    Svartpeppar
    En skvätt vitvinsvinäger
    Olivolja
    Oregano-torkad
    Blanda allt och ställ kallt minst 1 h innan servering.

    grilltillbehr.jpg

  31. Andra har säkert redan tipsat om dessa goda tillbehör, baconlindade dadlar. Absolut det godaste jag vet, mums!
  32. Baconlindad grön chili fylld med ost.
    Kapa ”botten” på chilin där kvisten sitter och töm fröhuset.
    Fyll med någon mild hårdost.
    Sätt för ploppen du skar bort med tandpetare.
    Linda runt bacon.
    Grilla ett par minuter tills osten smält.
    Ät & njut!

  33. Grön sparris i foliepaket med hela vitlöksklyftor. Ringla över olivolja. Strö på flingsalt och pressa över lite citron saft.
  34. Min grillsås!!!!!!!!!!!!!!!
    turkisk yoghurt
    massa pressade vitlökar
    och massor av GRILLKRYDDA !
  35. Mitt måste är getostfylld paprika. Dela paprikan i halvor fylld med getost som man smakar av med lite svartpeppar, salt och honung.
  36. Ett måste till kyckling! Salsa, gjord av avocado, färsk ananas, rödlök, tomat, mango, chili, lime och vitlök. Gillar man koriander kan man hacka i lite.
  37. Fetaost-creme!! Bara smula ner en god fetaost i creme fraiche, krydda med salt och peppar. Supergott!
  38. Avocado och jordgubbssallad med en vinegrettedressing med lite majonäs i.
  39. Just nu har jag snöat in på rabarberchutney.
  40. Grillad sötpotatis är helt klart min favvis!
    Förkoka de innan, halvera på längden, pensla med olivolja, strö över svartpeppar och flingsalt. Släng på grillen. Så underbart gött!

  41. En grillsås som alla gäster vill ha receptet på :-)
    3 dl turkisk yoghurt
    2 msk sweet chilisås
    2 pressade vitlöksklyftor
    1/2 tsk spiskummin
    Lite salt o svartpeppar
    Gör den gärna ett bra tag innan så smakerna får gifta sig ordentligt

  42. Blanda creme fraiche, sweet chili sås och pressad vitlök.. det godaste som finns till grillat :)
  43. 1 burk creme fraiche (med hög fett halt)
    1 burk philadephiaost
    1 kruka färsk basilika

    Mixa allt med stavmixer, mycket godare än vad man kan tänka sig :)

    Annat tips: panera fetaost med mjöl, ägg o ströbröd lägg i grillfolie ringla över olivolja på båda sidor. Lägg paketet med fetaost på grillen (eller stekpanna) en stund tills osten är genom varm o servera med ringlad honung ovan på, servera som förrätt.

  44. Mitt bästa tips är att blanda phiadelphiaost och rökig BBQ sås till kött och hamburgare.
  45. En sås som vi gör väldigt ofta när det ska grillas är en barnförbjuden vitlökssås, barnförbjuden eftersom det är vitt vin i den.

    2 dl matlagningsyoghurt
    ½ dl majonnäs
    2 msk vitt vin
    1 stor vitlöksklyfta, riven
    1 msk olivolja
    hackad dill efter behag
    salt och peppar
    Blanda samman alla ingredienser och låt såsen stå kallt tills den ska serveras.

    http://martenssonskok.blogspot.se/2010/09/i-gar-och-idag.html

  46. Mitt bästa tips är fyllda paprikor som blir färdiga på grillen medan man grillar sitt kött eller kyckling.
    Stek färska champinjoner, bacon och lök.
    Blanda ner creme fraiche – chili och paprikasmak
    blanda ner riven ost i röran och fyll paprikahalvor.
    Grilla gärna med stängt lock.

  47. Färska champinjoner med pressad vitlök, en skvätt olivolja, salt & peppar I ett foliepaket.och så lägger man det på grillen I 15-20 min. Så himla gott!
  48. Grillad MAJSBURK!
    Riv av etiketten på en burk majs. Häll av spadet. Salta. Lägg i en klick smör eller margarin. Stäng till burken med aluminiumfolie. Ställ på grillen en stund tills det blir varmt inuti. Öppna sen och rör runt lite och servera som tillbehör. Gott! Alla barn gillar garanterat :)

    PS. Tänk på att burken blir jättevarm. Grytvante på!

  49. Mitt bästa tillbehör är baconlindade bananer :D Dela en banan i 3 och linda en skiva bacon runt och grilla!
    Sedan är marinadkokt lök också gott! Man gör som en skål med folie, hackar ner gul lök i stora klyftor och häller på en påse färdig marinad, typ allround eller vitlök :)
    Sedan får det puttra på lite så löken mjuknar och blir söt :D
  50. Avokado salsa! :)

    3-4 avokados
    ett äpple
    färsk chili soera enligt enligt smak/hetta
    olivolja
    en ask coctail tomater
    salt peppar
    röd lök
    citronsaft

grillat.jpg

Pavlova med smultron,jordgubbar & nutella.
 
Jag gjorde 2 st bottnar efter detta recept:
 
 
Bredde på Nutella, 5 dl vispad grädde och de jordgubbar och smultron jag hittade i trädgården (kunde dock vara lite mer av bären)
Snabb smörgåstårta på rund hällakaka

rund_smörgåstårta
Nu ska ni få ett supergott tips på en enkel och väldigt snabb smörgåstårta. Med hällakaka blir det riktigt gott och saftigt. En liten rund tårta som passar lagom till 2 pers.

Vi håller på packa resväska här hemma för en liten roadtrip imorgon bara jag och Joline. Vi kör ner till Karlshamn till Östersjöfestivalen och ska även se konsert med hennes stora idoler – The Fooo! :-P Ska bli superkul! Sen blir det övernattning på Best Western hotell och vi ska riktigt mysa i sköna sängar och äta gooood hotellfrukost. Så ovet and out, skönhetssömnen kallar. Jag återkommer imorgon med lägesrapport och bildregn. ;-)

Det här behöver du : 
3 runda hällakakor (Polarbröd)
1 tub mjukost räkor
3 kokta ägg
2 hg rökt skinka
1 burk konserverade mandariner
3 msk creme fraiche
1 msk majonäs
Salt och peppar

Garnering : 
Salladsblad
Ostskivor
Rökt skinka
Räkor
Citron
Gurka
Jordgubbar
Röda druvor

GÖR SÅHÄR : 
Bred mjukost på de tre hällakakorna. Finhacka äggen och lägg på första lagret. Finhacka rökt skinka och lägg på andra lagret tillsammans med konserverade mandariner. Lägg på översta lagret och rör ihop creme fraiche med majonäs och smaka av med salt och peppar. Bred runtom hela tårtan. Garnera.

samörgåstårta_rund

Vit vinbärspaj med crème fraîchefyllning

vinbärspaj_creme_fraiche
Har ni plockat mycket bär i sommar ännu? Blåbären i skogen är på god väg och det sägs bli riktigt mycket i år med allt regn som kommit tidigare. Jordgubbar och andra trädgårdsbär finns det också gott om ännu. Här hemma har vi en gammal buske med vita vinbär som bara dignar av söta bär så den går snabbt att plocka av om man vill ha några deciliter till en paj.

Denna paj är väldigt krämig och saftig och bör stå till sig och gärna svalna något före servering. När du tar ut den är den väldigt lös då den är varm men låt den med fördel stå i kylskåpet en dag så blir den extra god. Servera den som den är, lite syrlig eller tillsammans med glass eller vaniljsås. En perfekt sommarpaj! :-P

Det här behöver du : 
125 gram smält smör
3½ dl vetemjöl
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Fyllning : 
4-5 dl vita vinbär (alt. röda)
½ dl strösocker
3 dl creme fraiche

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret. Blanda ihop vetemjöl med socker, vaniljsocker och bakpulver. Rör ihop med det smälta smöret och tryck ut smeten i en pajform. Jag använde en form ca 23 cm i diam. Ställ formen kallt under tiden du gör i ordning fyllningen.

Rör ihop vinbär med socker och creme fraiche. Häll i pajskalet. Grädda ca 35 – 40 min i 200 grader.

vinbärspaj_vita_vinbär

vita_vinbär_paj_recept

vita_vinbär_recept_paj_vinbärspaj

Jordgubb/rabarber rutor
 
http://www.afarmgirlsdabbles.com/2012/04/17/strawberry-rhubarb-crumb-bars/

Strawberry rabarber Crumb Bars 16-20 st

Ingredienser
Strösslet:
115 gr saltat smör, smält, plus rumstemperatur smör för formen
1,8 dl packat farinsocker
3 dl mjöl

Fyllning:
225 gr rabarber, skuren i bitar
225 gr jordgubbar, skalade och skivade
2 msk.socker
0,6 dl mjöl plus 3 dl mjöl
3/4 tsk. bakpulver
175 gr smör, rumstemperatur
3,5 dl strösocker
3 stora ägg
1 tsk vaniljextrakt

Värm ugnen till 175 °. Smör en 23 cm kvadratisk bakform och fodra med bakplåtspapper. Smöra och mjöla, knacka ut överflödigt mjöl. Ställ åt sidan.

Strösslet:
Vispa ihop smör och farinsocker.Tillsätt mjöl och blanda med en gaffel tills stora smulor bildar. Ställ i kylskåp tills den ska användas.

Fyllning:
I en medelstor skål, kombinera rabarber, jordgubbar, farinsocker och 0,6 dl mjöl.

I en annan skålblanda ihop 3 dl mjöl, bakpulver.
I en stor skål, med hjälp av en elvisp, vispa smör och socker tills ljust och fluffigt.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Blanda i vanilj, sedan mjölblandningen.
Bred smeten i formen.
Toppa med rabarber-och jordgubbsblandningen, sedan toppa med strösslet.


Grädda tills gyllene i ca 50-55 minuter. Låt svalna helt i pannan.
Skär i rutor och pudra evt med florsocker.
Servera som den är eller med lite vispad och sötad grädde.