Rättikagratäng LCHF

Falsk Potatisgratäng

Rättika är en grönsak jag inte använt mycket av, annat än som skivad eller riven i sallad.

Rättika och olika typer av rädisor används mycket i det Turkiska köket.

Har sett på olika lågkolhydratsidor att den fungerar utmärkt som ersättning för potatis i gratänger.

Rättikan innehåller bara 2,3 %  kolhydrater mot potatisens 16,1.

Var lite tveksam till hur den rädissmakande rotfrukten skulle smaka i gratinerad form, men det blev verkligen gott.

Eftersom rättikan inte innehåller stärkelse, så binder den inte vätska lika bra som i en gratäng på potatis.

Det problemet löste jag genom att smula ner fårost mellan lagren. Det gav både mycket smak till den milda rättikan och gjorde den riktigt krämig.

Jag använde mig annars av samma recept som jag hade på restaurang i forna tiders potatisgratänger.

Vi åt gratängen till kryddiga Lammfärsbiffar, men den passar förstås fint till grillat kött och fisk, rostbiff, kyckling eller som komplement till en vegetarisk rätt också.

Rättikagratäng

1 stor Rättika à ca 400 gr

1 liten, gul Lök

2 Vitlöksklyftor

2 dl Grädde

100 gr Fårost

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skala och skiva rättikan, löken och vitlöken.

Lägg ett lager skivad rättika i botten på en smord gratängform. Krydda med salt och peppar och strö över lök och vitlök.

Smula över fårosten. Täck med ett lager rättika, krydda med salt och peppar igen. Slå över grädden.

Grädda på 175 ° i ca 45 minuter, känn efter om rättikan är lagom mjuk.

Nedan några bilder från grönsaksmarknaderna här i Alanya.

Tyvärr har vädret varit riktigt grått, kallt och regnigt i januari, så det har inte blivit så många turer med kameran.

Hoppas på bättring nu under vår andra månad här, enligt almanackan så går vi ju mot våren.


Prästostfyllda biffar i gräddsås

Källa: lisasgodbitar.se
Portioner: 4

Ingredienser:
Cirkamått

Biffar
500 g färs
1 ägg
1/2 dl grädde
1 msk pofiber
1/2 riven gullök
salt
peppar
1 msk dijonsenap
vällagrad präsost, en rejäl bit

Såsen
grädde
nån enstaka droppe soya

Topping: Friterad kapris (se beskrivning nedan)
Gör så här:
Blanda allt till biffarna, inte osten. Skär bitar av ost och forma färsen runt om till biffar. Stek så dom blir precis genomstekta. Häll på grädde och soya.

Toppa med friterad kapris som ni hittar här:

Friterad kapris
Lammfärsbiffar med Chili, Vitlök och Sesamfrön

Pannbiffar på Turkiska

Tänk att ha en Saluhall, med flera olika slakteributiker, där man kan välja och vraka bland fint naturbeteskött.

Att där be sin favoritslaktare om ett kilo lammfärs och få det nymalt från en fin bit från låret, som han skurit till medan man väntar.

Verkligen ett härligt sätt att handla mat som jag sen får bära med mig hem i ett vaxat papper, till ett pris av ca 75 kronor.

På köpet får jag ett varmt leende, eftersom jag alltid försöker köpa min mat på Turkiska, även om jag tyvärr inte kan mycket mer än vad råvarorna heter.

Det är min vardag här i Alanya. Vilken ynnest det är att få handla på samma sätt som hemma i Sverige, i en inte alltför avlägsen dåtid.

Jag hoppas och tror att vi konsumenter även därhemma snart kan få börja köpa mat på det här viset igen.

Vi är fler och fler som uppskattar böndernas hårda arbete och gärna betalar lite mer för kött från djur som fått växa upp på det sätt djuret är avsett för.

Att det fått gå ute och äta gräs och blivit behandlat på ett värdigt sätt, är mer värt än att köpa ett paket köttfärs i skyddande atmosfär för 39.90.

Hälften av lammfärsen blev till smakrika biffar, som jag gjorde helt utan ägg och ströbröd.

Ett recept som alltså passar både alla glutenintoleranta och äggallergiker.

Tillbehöret blev en smakrik gratäng på Rättika, recept på den kommer i nästa inlägg.

Fick nyss veta att första upplagan av min kokbok LCHF för seniorer är slutsåld, så nu trycks det upp fler.

Gillar Du vår traditionella Svenska Husmanskost, eller känner någon som skulle bli glad åt en sån kokbok, så kan Du lägga in en beställning här på Bokus.com.

Lammfärsbiffar

500 gr Lammfärs

½ dl Sesamfrön

½ dl hackad Persilja

1 dl Grädde

1 msk Chiliflingor

2 tsk torkad Mynta

3 rivna Vitlöksklyftor

Havssalt

Blanda snabbt ihop färsen med övriga ingredienser. Stek ett prov och se om Du vill ha mer kryddning.

Forma till små biffar och stek några minuter på var sida i smör. Krydda med salt och lite peppar.

Lägg i en ugnsform och låt eftersteka på 175° i 10 minuter.


Fläskfilé med vitlök och shahi jeera

Källa: Monicas Mat
Portioner: 1-4

Ingredienser:
Fläskfilé, ca 107 kcal per 100 g

1 dl Oatly Imat havregrädde ca 150 kcal

vitlöksklyftor, olja, smör eller ghee, shahi jeera
Gör så här:
" Shahi Jeera, Indian name = Caraway, English name, also known as meridian fennel, or Persian cumin "

Stek hel fläskfilé i het panna med smör, olja eller ghee, salt och peppar, så det blir stekyta på alla sidor. Sen lägger du i några skalade vitlöksklyftor och en tesked shahi jeera och vänder runt köttet en stund till.

Ta upp köttet, lägg i en ugnsform och stek färdigt i ugnen.

Häll i lite havregrädde, el. grädde i fettet, vitlöken och kryddorna i stekpannan och låt koka ner till gräddig sås. Smaka av med salt och peppar.
LCHF recept för Kycklinggratäng med ädelosttäcke

En god men ändå snabblagad kycklinggratäng!

LCHF Kycklinggratäng med ädelosttäcke
Portioner: 2

Ingredienser
1 grillad kyckling
2 dl grädde (7 g kolhydrater)
100 g kvibille gräddädel (0.2 g kolhydrater)
5 g tomatpuré (0.7 g kolhydrat)

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Bena ur kycklingen och lägg den i en gratängform. Slå upp 2 dl grädde i en bunke och blanda ner tomatpurén, vispa runt så tomatpurén löser sig. Krydda upp med lite vitlök,vitpeppar,salt och chiliflingor. Häll grädden över kycklingen, smula över ädelosten. Skjuss in i ugnen i ca 10 minuter tills osten fått färg. Ät. NJUT!

4 g kolhydrater per portion

Kokos- och svartvinbär tarteletter

 ALLA som röstar på mitt tävlingsbidrag i vaniljimportens tävling
deltar också i min utlottning av en Bakbok - 
Baka med LCHF

Här är mitt tävlingsrecept

Kokos-och svartvinbär tarteletter 12-14 st
(Kan också bakas som ett enda helt pajskal och fyllas och garneras.)

Börja med kokosfyllningen:
2 dl grädde
2 dl kokosflingor
1  madagaskar vaniljstång
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1 äggula
50 gram mjukt osaltat smör
Gör så här:
Koka upp grädde och sötning och vaniljfrön från den urgröpta vaniljstången, låt gärna stången också koka med. Låt dra i 5 minuter.  Fiska upp vaniljstången. Lägg i 2 dl kokosflingor  och rör runt. Rör sedan ner en äggula  och sedan smöret i omgångar. Vispa kraftigt till en jämn kräm. Ställ krämen svalt i kylskåp.

Baka kakorna:
125 gram osaltat smält smör
2 ägg
2 smk erythritol och 1/4 krm stevia
1,5 dl kokosnötsmjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 madagaskar vaniljstång
Gör så här:
Smält smöret och vispa ägg, fröna från en halv urgröpt vaniljstång  och sötning fluffigt. Blanda de torra ingredienserna väl och blanda ner dem i smeten.
Klä en mazarinform med degen, ganska tunt och upp högt på kanterna. Vill du snygga till kanterna som här med en penna och trycka till en spetskant så går det utmärkt då kakorna behåller formen under gräddningen. Grädda i ugnen 175 grader i ca 8 minuter. man behöver inte stödja upp några kanter  när man bakar med kokosnötsmjöl. ta ut dem när de känns lite torra och fasta. Låt svalna helt.
Gräddar du en paj låt den stå i ugnen i ca 15 minuter.
Lägg sedan lagom mängd kokoskräm i varje form och ställ svalt igen.

Gör vinbärsgelen (svartvinbärsjuice):
1,5 dl svarta vinbär ( eller 2 dl frysta jordgubbar)
0,5 dl vatten
2 msk erythritol och 1/4 krm stevia
1,5 gelantinblad
Gör så här:
Koka upp bär, sötning och vatten. Låt de safta sig ordentligt (inte koka torrt) och ev skumma bären. Sila av i silduk. Låt saften silas ner i en liten kastrull. Värm ev saften igen.
Lägg gelantinet i kallt vatten i 5 minuter.
Krama ur bladen och rör ner den i den varma saften. Låt det svalna och halvstelna, går fortare i kylskåp/frys.
Bred den halvstelnade gelen över kokoskrämen och ställ kallt i kylskåp.

Vid serveringen garnerar man med några få svartavinbär och kokos, eller bara kokos. ( eller om du valt jordgubbar, en skiva färsk jordgubbe)

Tips:
Koka svartvinbärsjuice och frys in, styckfrys lite bär också att ha över vintern.  Kakorna kan frysas tomma och bara ta fram och fyllas med kräm och garnera.
Kan också bakas som ett enda helt pajskal och fyllas och garneras.
*Hur man förvarar vaniljstänger

 

Bloggar etiketter: , , ,

Kåldolmar

Källa: Patrik Nilsson
Portioner: 4

Ingredienser:
1 st vitkålshuvud
400 g nötfärs
1 dl grädde
1 gul lök
2 msk kalvfond
1 msk tabasco
1 dl rödvin
1 dl permesanost (eller någon annan ost)
3 krm salt
2 krm nymalen peppar
2 msk smör


Gör så här:
1.Sätt på en stor kastrull med vatten (som rymmer ett vitkålshuvud som täcker ca 80 % av huvudet)
2. Medans vattnet börjar koka så börjar du med kåldolmsfyllningen. Fräs ihop nötfärs med och lök, tillsätt rödvin, fond och grädde. Krydda! Tillsätt några droppar tabasco och låt puttra i ca 15-20 min. (Se till att mycket av vätskan dunstar) men låt inte färsen bränna fast.
3. Skär ur roten på kålet och lägg den i det kokande vattnet.
3. Koka bladen mjuka och plocka bort allteftersom de lossnar. Låt inte koka för länge så de blir mjuka.
4. Se till att få 8-10 blad.
5. Lägg ut vitkålsbladen och fördela färsen jämnt. Vik in kanterna och rulla till en dolme. Bryn ovansidan i smör.
6. Lägg dem med skarven ner i en smörad ugnsform.
7. Strö på lite permesanost och stek i ugnen 225 grader ca 25 min.

Servera gärna med gräddsås och lite blomkålsris :)
Evelinas chokladkaka med touch av apelsin

Källa: Evelina - En - Till - Svensson
Portioner: ca 10-12

Ingredienser:
5 ägg
1,5 dl sukrin
1 dl Kokosnötsmjöl
1 dl mandelmjöl
150 g smält smör
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
ca 0.5 dl mandel
ca 1 dl hasselnötter
ca 50 g hackad mörk choklad med apelsinsmak 70%


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Hacka chokladen i mindre bitar.
Mixa hasselnötterna och mandeln till grova bitar med stavmixer/matberedare
Vispa äggen och sukrinet till de blir nästa vita.
Blanda alla torra varor (kokosnötsmjöl, mandelmjöl, kakao, bakpulver, mandel och hasselnötter och hackade chokladen) i en egen bunke.
Vänd försiktigt ned de torra varorna i smeten.
Vänd ned det smälta smöret och rör försiktigt om.
Smörj en form och häll i smeten.
Grädda i cirka 30-35 minuter.
Servera med vispad grädde och hallon eller lite rivet apelsinskal.
Thai Curry med räkor

Källa:
Portioner: 2

Ingredienser:
500 gram tigerräkor
1 lök
1 Vitlöksklyfta
1 gul paprika
1/2 burk böngroddar
1 stor burk kokosmjölk
1,5 dl grädde
1 Citrongräs pinne
Thai Krydda, salt, peppar
Gör så här:
Skala räkorna. Skär lök, vitlök och citrongräs och fräs dem i en massa smör. Lägg räkorna i mixen, men endast i ca 3 minuter. Ta bort räkorna, lägg dem på en separat tallrik för tillfället. Lägg till gul paprika och böngroddar till mixen och låt dem steka tills paprikorna är lite mjuka. Tillsätt kokosmjölk, grädde och kryddor efter smak. Låt det hela koka och låt curryn vara tills den är mycket krämig. Lägg räkorna i curryn och låt det koka ihop i ca 5 minuter. Servera som den är eller tillsammans med ytterligare några grönsaker. Mycket god och rekommenderas varmt!
Falsk Potatissallad på Zucchini

Krämig  Zucchinisallad

Potatissallad är en av de potatisrätter jag kan sakna ibland, sen jag gick över till lågkolhydratkost.

Annars är saknaden av den vita knölen knappt märkbar, det finns så många bra ersättningar bland alla goda grönsaker.

Späd zucchini som steks eller kokas lätt påminner både i smak och konsistens om potatis i en sallad.

Tillsammans med lök och kapris, blir den här salladen faktiskt ännu bättre.

Den ger en god mättnadskänsla utan den så vanliga tröttheten som kommer efter en måltid med potatis.

Vi åt den till en fin bit Lax, men den passar förstås lika bra till Rostbiff, Revbensspjäll eller som tillbehör på en Picknick eller Grillbuffé.

Smaksättningen kan då varieras med till exempel Persilja, Basilika eller Timjan.

Zucchinisallad

1 liten Zucchini

2 msk Smör

1 msk pressad Citron

Havssalt och Svartpeppar

½ dl Majonnäs

½ dl Grädde

½ dl finhackad Dill

1 finhackad liten, gul Lök

2 msk Kapris

Skär zucchinin i små bitar. Bryn dem lätt i smöret några minuter. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.

Låt svalna innan de övriga ingredienserna blandas ner. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.