Den bästa hälsoresan och maten vi njutit av i Florida

Birgitta Höglund i Florida

1 månad i solen

Hemma i kalla och mörka Sverige igen, efter en fantastisk månad i värmen och ljuset i Florida.

Jag och Lennart lever ju sen 13 vintrar ett långsemesterliv utomlands på vintern, eftersom vi båda mår så mycket bättre av att vistas i ett varmare klimat.

Vi åker oftast till Turkiet när höstmörkret kryper över oss, men den här gången blev det en betydligt längre resa, till Fort Lauderdale i USA.

Klimatet passade oss riktigt bra, mellan +25-30 dygnet runt. Det har blåst en hel del och det var skönt med lite vindar de varmaste dagarna.

Lauderdale Beach

Green Island Inn...

Green Island Inn…

Green Island Inn, Fort Lauderdale

Vi har bott på det lilla lägenhetshotellet Green Island Inn, som ägs av Michael Green och hans mamma Billie, som härstammar från Sverige och Norge.

Ett fantastiskt varmt och välkomnande par, de gör allt för att gästerna ska trivas, på ett väldigt okonstlat och naturligt sätt.

Hotellet är helt inbäddat i tropisk grönska och ligger bara 1-2 minuters promenad från Lauderdale Beach.

Kohäger

Det är ett enkelt och lite slitet hotell, men med bra kök som passade oss som lagar nästan all mat hemma.

Många gäster kommer åter år efter år, de har precis som vi charmats av både ägarna och grönskan, en lugn oas bland höghusen.

Det har blivit en månad med mycket tid för återhämtning efter en i mitt mått mätt stressig höst.

I september och oktober hann jag dels med att vara receptkonsult till Ecocaféet i Östersund och så har jag gjort en kokbok tillsammans med Wonderbag Sweden, som släpps i dagarna.

Ecocaféet har smygöppnat medan jag varit ute och rest, allt är inte riktigt färdigbyggt än, så jag återkommer med rapport och bilder därifrån när jag landat hemma och allt är klart.

Jag och Lennart i Florida, foto Åsa Holstein

Jag och Lennart i Florida. Foto Åsa Holstein…

Hur har vi då tillbringat dagarna på vår hälsoresa?

Vi har verkligen tagit vara på de ljusa timmarna på dygnet, laddat D-vitamin och motionerat mer än på länge.

Klev upp strax efter kl 5 nästan varje morgon, började dagen med ett glas vatten med havssalt och lite kokosvinäger. Härhemma blir det nu äppelcidervinäger istället.

Nötfrukost

Sen njöt vi för fullt av den ljumma morgonen med en kopp kaffe och min nötfrukost bland grönskan på vår uteplats.

Några torkade, ekologiska tranbär blev ett gott komplement till nötterna.

Sen blev det promenad till havet för att njuta av soluppgången och havets ständiga skiftningar.

Fiskgjuse...

Fiskgjuse…

Natur och djur är något som tilltalar både mig och Lennart, här fick vi stor utdelning, både fiskgjuse och havsörn höll oss sällskap på morgnarna.

På hotellet hade vi flera olika sorter av gecko på uteplatsen, förutom ett antal mygg…

Tidig morgon vid Atlanten...

Tidig morgon vid Atlanten…

Efter morgonstunden på stranden blev det mitt vanliga gymnastikprogram, för att mjuka upp leder och muskler.

Lennart har också hakat på eftersom han märker hur bra det är även för hans rygg och leder.

Kryddkaffe LCHF/Paleo

Kryddkaffe LCHF/Paleo…

Jag har aldrig varit så förtjust i att dricka fetkaffe/Magic Bullet Coffee, då jag hellre äter rejält med fett ihop med maten.

En del byter ju ut måltiderna mot kaffe med kokosolja/smör, men jag tror det är viktigt för kroppen att få i sig en större mängd än det ger av mineraler, vitaminer, antioxidanter och inte minst protein.

Så för oss har det istället blivit en kopp kryddkaffe på förmiddagen, en nykomponerad variant av fetkaffet som blev riktigt njutbar.

Vid 9 tog vi en kopp av kryddkaffet innan det blev dags för dagens första långpromenad.

Jag kombinerade en del av mina promenader med att gå och handla, oftast på Winn Dixie som låg ca 2 km från hotellet.

Ibland gick jag ännu längre för att köpa riktigt bra, ekologisk mat, till Whole Foods Market var det ca 4 km, enkel väg.

Ekologisk mat i USA...

Ekologisk mat i USA…

Vid 12-tiden blev det så dags för lunch. Vissa dagar gjorde jag i ordning en kött- eller kycklinggryta på morgonen, som sen fick lagas färdig i Wonderbag medan vi var ute.

Så skönt att komma hem, ta ett dopp och sen bara servera den rykande varma maten direkt från grytan som lagats klar utan att vi behövde lämna spisen på.

Några av de recepten kommer under vintern att dyka upp inne på Wonderbags receptsida.

Kycklinggryta i Wonderbag...

Kycklinggryta i Wonderbag…

Jag komponerade också en äppelkompott till Swedish Paleos medlemskväll på ekobutiken Paradiset, då Wonderbag Sweden var där och demonstrerade hur bagen fungerar.

Kompotten åt vi som en fräsch efterrätt några kvällar, men annars har vi hållit oss helt ifrån alla typer av desserter, glass och fikabröd den här månaden.

Lite frukt i maten har det däremot blivit, men max ½ per person och dag.

Äppelkompott i Wonderbag

Äppelkompott

Ofta blev det fisk eller skaldjur till lunch, med ägg, avocado eller stekta grönsaker, en krämig majonnässås, coleslaw och en rejäl skiva smör.

Räkor och avocado

Stekt torsk med currycoleslaw och grönsaksfräs...

Stekt torsk med currycoleslaw och grönsaksfräs…

Helstekt kycklingbröst med currycoleslaw och friterad sötpotatis

Ett par gånger gjorde jag också pommes frites av sötpotatis, friterad i kokosolja.

Att vila har också varit en stor del av vår hälsoresa, så efter maten blev det 1-1½ timmes tupplur, då var det ändå oftast för varmt att vara ute.

Sen vid 15 blev det en till kopp kryddkaffe, innan det var dags för nästa långpromenad.

Sammanlagt gick jag ca 8-10 km per dag, betydligt mer än vad jag gör när jag är hemma.

Det har verkligen gett resultat, har fått så mycket starkare ben och rygg, på bara en månad.

Jag har problem med mina fotleder efter ryggoperationen, foten viker sig ibland, så det är så värdefullt att kunna träna så här mycket.

Jag ramlade en gång för några veckor sen, men tack vare att jag stärkt muskler och leder så mycket, så blev det bara ett lite skrapsår på handen, foten blev inte ens blå.

Vår matdag avslutades sen vid 18-tiden med en enkel måltid.

Mini-pizza på ägg...

Mini-pizza på ägg…

En del dagar blev det två stekta ägg, täckta med salami, tomatsalsa och oregano och sen snabbt gratinerat i ugnen med getost, mozzarella eller lagrad cheddar.

Godare och enklare mini-pizza har jag aldrig gjort förut, rekommenderas varmt som snabbmat, närhelst du vill ha något enkelt och mättande.

Andra dagar blev det en skål sallad på små, gröna blad med tärningar av rökt skinka eller kalkon, tärnad eko-banan, någon av ovan nämnda ostar, tomat, paprika, pumpakärnor, örter och majonnäs.

Efter de här dagarna var vi oftast väldigt kvällströtta, så det blev inte så mycket till nattliv.

Vi slocknade tidigt, tog ett till glas vatten med kokosvinäger och salt innan, det var väldigt bra mot det krypningar jag har i mitt nervskadade ben.

Måltidsdrycken då, ja det har varit vatten för hela slanten, ca 2 liter per dag.

Naturlig träning, att bära hem 2 gallon vatten från affären...

Naturlig träning, att bära hem 2 gallon vatten från affären…

Dricker överhuvudtaget ingen alkohol på långresorna, kropp och själ mår båda gott av det.

Hoppas du hittar lite inspiration till en egen hälsoresa, antingen utomlands eller därhemma.

Här i min gästblogg hos Marie Norder Aspholm på Gävle Kost & Livsstil, kan du läsa mer om hur min hälsa förbättrats under de 6½ år som jag ätit LCHF, nu de senaste åren mer med dragning åt Paleo.

Sunrise


Pizzafavorit i kyldisken

pizza_italia
Brukar ni köpa pizza från frysdisken ibland? Det händer extremt sällan här hemma men ibland kan det vara smidigt och går fort när man är på jobbet o har en stressig lunch eller totalt inte hunnit med att fixa matlåda. Däremot är jag inget fan av Billy´s panpizzor eller Grandiosas eller andra märken heller för den delen. Men DESSA PIZZOR!! Färska, handgjorda kvalitetsspizzor. Provade en för ett par veckor sedan då jag glömt bort både frukost och lunch och var på väg hem från jobbet efter storhandling och såg då denna pizza på ICA. Den åkte med hem direkt och jösses amalia så god! Precis som färdig hämtpizza från pizzeria.

 

Bottnen är bara halvbakad och fyllningen ligger ovanpå, rikligt dessutom och den är väl packeterad och smakar helt ljuvligt gott! Vi har provat hawaii och kebab än så länge och bägge är fullt godkända. Bara skjuts in i ugnen i 225 grader tills de är lagom gyllenbruna. Jag som föredrar lite ljusare pizzor tycker detta är perfekt så jag gräddar inte min lika länge som övrigas. 😉

 

Pizzeria Italia som gör dessa pizzor ligger i Kalmar och levererar till både butiker, restauranger, caféer etc främst i södra och sydöstra Sverige så har du sett dom i butik nära dig – KÖP hem och prova! 😛 De kostar ca 69kr/st och är lika stora som vanlig hämtpizza och ligger i vanliga pizzakartonger. Sallad och vitlökssåser finns också att köpa till.

 

italai_pizza_kalmar_pizzeria
Såhär ljust gräddad vill jag ha min pizza så att få välja tiden i ugnen själv är perfekt! 😉

 

pizza_italia_kebabpizza
Kebabpizzan. Sallad + vitlökssås finns även att köpa till i burk.

Planti – krämigt och gott från växtriket!

soygurt_planti_soja
Vi har under en tid här hemma provat lite nyheter ur soygurt-sortimentet från Planti. Dom har en rad spännande smaker att välja på men mina favoriter föll till slut på dessa två rabarber och vanilj. Soygurten är galet krämig och len i smaken. Den är helt växtbaserad och utan gluten och laktos samt gjord på GMO-fri soja och berikad med kalcium.

 

Här blev den direkt populär både hos barnen och oss vuxna. Supergod till frukost eller mellanmål och toppad med härliga bär, nötter, kokosflingor mm. Känns som ett sunt alternativ att servera.

 

På Planti kan du läsa mer om dessa produkter och även havre och kaffedrycker, samt krämiga gräddprodukter till matlagning.

 

De första 5 som kommenterar detta inlägg skickar jag ut
4 st ”prova-på-kuponger” till så även ni får chansen att smaka! 😛

 

planit_soygurt
Extra plus för de snygga förpackningarna också! 😉

 

planti_soygurt_rabarber
Produkterna finns att köpa på ICA, Coop, Citygross, Hemköp, Bergendahls och axfood.

 

soygurt_planti
Inlägg i samarbete med Planti
Planti är ett nordiskt varumärke
Alla produkter är 100% från växtriket
Miljösmart val att äta växtbaserat
Överskottet från Planti går till välgörande ändamål – läs mer på www.planti.se

 

 

Kaffedrink LCHF och Paleo

Magic Bullett Coffee with spices

Kryddigt fetkaffe

Nu har jag äntligen hittat en variant av fetkaffe som jag riktigt njuter av :)

Testat kaffe med bara kokosolja och smör förut, men har inte tyckt det smakat gott.

Nu börjar vi dagen med vår vanliga nötfrukost och en kopp svart kaffe, sen blir det en fetkaffe med kokosolja, kanel och kardemumma innan morgonens långpromenad vid havet.

Gott, nyttigt och mättande. Här kan du läsa mer om kokosoljans effekter på Alzheimer hos Kostdoktorn.

Under vår månad i Florida kommer vi att dricka fetkaffe varje dag, just för att få i oss en daglig dos kokosolja.

Här hittar du originalet till alla fetkaffe-varianter, Magic Bullet Coffee.

På bilden nedan tog vi med kaffet i konservburkar till stranden i Wonderbag, ett riktigt bra alternativ när man inte har termos.

Är du nybörjare på kokosolja så börja med en mindre mängd, ca 1 tsk om dagen och öka på successivt, då den kan sätta väldig fart på magen.

Wonderbag in Florida

Kryddkaffe med kokosolja 1 port

1 kopp nybryggt eko-kaffe

1 msk kokosolja

½ tsk kanel

½ tsk kardemumma

Salt efter smak

Blanda lite kaffe med kokosoljan och kryddorna i en kopp, så kryddorna blandas väl.

Häll på kaffe och krydda med lite salt, det ger en riktigt god smak tycker vi. Det är också bra här i värmen att få i sig extra salt.

Det blir lite smak av kanelbulle på det här kaffet. Tycker du inte om salt i kaffet, så kan du ta lite vaniljpulver istället.

Vi äter som vanligt frukost, lunch och middag varje dag, men den här drinken har visat sig ge oss mer energi till träningen.

Här nedan hittar du några andra varianter av de energidrycker jag gjort tidigare, så det finns nåt för alla smaker.

Klicka på bilderna så kommer du till recepten.

Cappuccino LCHF…

Moccadryck med kakao och kardemumma…

Citron, ingefära, kanel och kokosolja till värmande LCHF-dryck

Värmande förkylningsdryck…

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron,kokosolja och kryddor

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron,kokosolja och kryddor…

Varm buljong med kokosolja och örter…

Fort Lauderdale vid Las Olas Boulevard...

Fort Lauderdale idag vid Las Olas Boulevard…


Kaffedrink LCHF och Paleo

Magic Bullett Coffee with spices

Kryddigt fetkaffe

Nu har jag äntligen hittat en variant av fetkaffe som jag riktigt njuter av :)

Testat kaffe med bara kokosolja och smör förut, men har inte tyckt det smakat gott.

Nu börjar vi dagen med vår vanliga nötfrukost och en kopp svart kaffe, sen blir det en fetkaffe med kokosolja, kanel och kardemumma innan morgonens långpromenad vid havet.

Gott, nyttigt och mättande. Här kan du läsa mer om kokosoljans effekter på Alzheimer hos Kostdoktorn.

Under vår månad i Florida kommer vi att dricka fetkaffe varje dag, just för att få i oss en daglig dos kokosolja.

Här hittar du originalet till alla fetkaffe-varianter, Magic Bullet Coffee.

På bilden nedan tog vi med kaffet i konservburkar till stranden i Wonderbag, ett riktigt bra alternativ när man inte har termos.

Är du nybörjare på kokosolja så börja med en mindre mängd, ca 1 tsk om dagen och öka på successivt, då den kan sätta väldig fart på magen.

Wonderbag in Florida

Kryddkaffe med kokosolja 1 port

1 kopp nybryggt eko-kaffe

1 msk kokosolja

½ tsk kanel

½ tsk kardemumma

Salt efter smak

Blanda lite kaffe med kokosoljan och kryddorna i en kopp, så kryddorna blandas väl.

Häll på kaffe och krydda med lite salt, det ger en riktigt god smak tycker vi. Det är också bra här i värmen att få i sig extra salt.

Det blir lite smak av kanelbulle på det här kaffet. Tycker du inte om salt i kaffet, så kan du ta lite vaniljpulver istället.

Vi äter som vanligt frukost, lunch och middag varje dag, men den här drinken har visat sig ge oss mer energi till träningen.

Här nedan hittar du några andra varianter av de energidrycker jag gjort tidigare, så det finns nåt för alla smaker.

Klicka på bilderna så kommer du till recepten.

Cappuccino LCHF…

Moccadryck med kakao och kardemumma…

Citron, ingefära, kanel och kokosolja till värmande LCHF-dryck

Värmande förkylningsdryck…

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron,kokosolja och kryddor

Energidryck med granatäpple,grapefrukt,citron,kokosolja och kryddor…

Varm buljong med kokosolja och örter…

Fort Lauderdale vid Las Olas Boulevard...

Fort Lauderdale idag vid Las Olas Boulevard…


Äppel-krabbelurer

äppelkrabbelurer
Hej på er! Då var vi i mitten på veckan igen och i morse fick jag en skööön sovmorgon då barnen har höstlov och jag inte börjar jobba förrän 14.00. Joline följde med Nicke tidigt då hon ska hjälpa till att vara flyttgubbe idag medan Max och jag har grejar här hemma och stekt äppel-krabbelurer till frukost. Inte fy skam. Det är så galet goda ju! 😛

 

Jag kokade äppelmos till söndagssteken i helgen och använde det i krabbelur-smeten. I vanliga fall brukar jag ha banan i men eftersom vi har så mycket äpplen så får man ta vara på dom på alla möjliga sätt nu. Nästa gång ska jag riva ner äpple i smeten men här blev det som sagt äppelmos. Prova er fram vilket ni gillar bäst. Nu ska jag fixa månadens räkning sen iväg o jobba… Och SEN – ledig till måndag eftermiddag. 😉  Ha en fin dag allihopa.

 

ca 20 st
Det här behöver du :
4 ägg
1½ dl strösocker
2,5 dl mjölk
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1½ dl äppelmos alt. rivet äpple

 

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker för hand till en jämn smet. Blanda ner övriga ingredienser. Rör om tills smeten är jämn och slät. Klicka ut små plättar i stekpannan &  stek i smör  på medelvärme. Vänd i socker blandat med kanel. Servera.

 

mellanmål_krabbelurer_skrabbelucker_äppelkrabbelurer_recept

 

krabbelurer_recept_äpple_äppelmos

 

krabbelurer_äpple_skrabbelucker_plättar_mellanmål_äppelmos_recept

 

Smörgåstårta kryddburkens special

kryddburken_smörgåstårta_rund_special_bacon
Igår åt smörgåstårta här hemma. 18:e oktober… The day I was born! 😉
Jag blev uppvaktad från morgon till kväll av familjen med sång och paket på sängen och en lång härlig söndagsfrukost. Fler överraskningar vid lunch och på eftermiddagen kom även min mamma o syster. Vi åt smörgåstårta och rundade av med kaffe, glass, päron och chokladsås. En toppenfin dag på alla sätt och så fina presenter.

 

Tusen tack till er alla som gratulerat mig på facebook och instagram. ♥

 

Ni ska givetvis få receptet på min egen specialare ”Smörgåstårta Kryddburken special”. Efter alla år med dessa tårtor vid verket har jag en egen absolut storfavorit numera. Ost, skinka. Kokta ägg, mjukost och knaperstekt bacon med en blandning av saftig grundröra och lite fruktiga smaker av ananas och mandarin är detta den tårta jag gilla bäst! Varsågoda! 😛

 

10 bitar
Det här behöver du :
2 förp hönökaka (8 st halvmånar)

 

1 sats grundröra : 
4 dl grädde (vispas lös)
1 dl majonäs
Herbamare örtsalt

 

Lager 1 : 
3 pkt bacon
1 burk ca 200 gram krossad ananas

 

Lager 2 :
1 tub naturell mjukost
4 kokta, hackade ägg

 

Lager 3 :
1 burk  strimlad rökt skinka
1 burk ca 300 gram konserverade mandariner

 

GÖR SÅHÄR :
Vispa grädden till grundröran löst. Blanda med majonäs och smaka av med herbamare örtsalt. Lägg ut hönökakorna till en cirkel. Bred bregott på varje lager bröd. Fyll med första fyllningen av knaperstekt, finhackad bacon, en burk krossad ananas och lite av grundröran för att få det saftigt. Nästa lager med bregott, en tub mjukost och fyra kokta, hackade ägg. Sista lagret med bregott, strimlad rökt skinka, konserverade mandariner och ytterligare lite av grundröran. Lägg på sista lagret bröd och täck tårtan med grundröran runtom hela. Använd nu din fantasi och garnera efter konsten alla regler. 😛 Ät och njut!

 

Garnering : 
1 kruksallad
250 gram rökt skivad skinka
16 skivor goudaost
4 kokta ägg
Tomater
Vindruvor

 

smörgstårta_godaste_rund_special_ost_skinka_bacon

 

 

födelsedag_smörgåstårta_festmat

 

Billig och lättlagat mat för studenter!

studentmat_billig_mat_lättlagat
När jag studerade var inte budgeten speciellt stor. Jag gick på internatskola och bodde kollektivt med sex andra. Vi delade kök. TV-rum, badrum och dusch. Den ”månadspeng” vi hade i form av studiebidrag räckte inte långt och prioriterades inte alla gånger till mat… 😉 Vi sprang till Konsum efter skoltid och köpte snabbnudlar, chips och lättöl som de flesta andra men då och då lyxade vi till det med snabbmakaroner som vi blandande med pulverbearnaise eller dränkte dom i ketchup. 😛 Hade vi råd liftade vi med någon på skolan som hade bil och åt på McDonalds, men det var inte ofta!
Kulinariskt var det med andra ord inte och inte speciellt nyttigt heller.

Jag får ofta frågor om jag inte kan lägga upp ett inlägg med billig och god mat till er som studerar eller är ensamstående eller kort och gott bara väldigt budgetsmart mat, och visst kan jag det. 😛

 

För att kunna äta både gott, nyttigt och billigt måste man planera och även om man är ensam kan det vara klokt att då och då göra storkok av någon middag som går att frysas ner i matlådor eller varieras med olika tillbehör. Passa på att handla när det är erbjudande, röda prislappar och undvik hämtmat och färdigrätter.

Potatis, lök, ägg, pasta och konserver kan man komma väldigt långt med och det är billiga ingredienser som jag tycker man alltid ska ha hemma. Bakad potatis på nån god röra, minipajer, en matig smörgås i grilljärnet, en snabb wok med favoritgrönsakerna, smakrika omeletter, tortillapizza, färsk pasta med hemkokt tomatsås etc etc.

 

Sallad och grönt är oftast lite dyrare men välj grönsaker som håller sig ett tag som tex. vitkål, broccoli, frysta ärtor, morötter mm. Med väldigt få medel kan du också odla egen krasse eller groddar som både är nyttiga och goda.

Det var många år sen jag la upp den här matlistan men jag tycker den kan komma väl till pass här. Den visar kort och gott hur planering kan både förenkla och få pengarna att räcka.

 

Måndag
Köttgryta från söndagens storkok. Här behöver vi bara koka potatis eller ris och fixa en sallad.
Tisdag
(Kokar några extra ägg till frukosten så det finns till middan)
Det finns kokt potatis över från måndagens middag. Det blir med andra ord stekt potatis, korv, kokta ägg, och spenatsås.
Onsdag
Överbliven stekt korv, funkar fint i en makaronipudding idag. Bara koka pasta. Blanda tillsammans med korv i en form och grönsaker ur kylen. Ta vad som finns. På med en bechamelsås eller äggstanning.
Torsdag
Soppa! Vi gör en vegetarisk potatis och purjolökssoppa.
Fredag
Idag blir det biffar med rostade rotfrukter i ugn och vitlöksyoghurt. Potatis & purjolökssoppan mixas med stavmixer och används i smeten till biffarna.
Lördag
Överblivna biffar används till lunchbaguetter med rödbetssallad idag.
Två hela kycklingar åker in i ugnen. Kyckling fajitas i tortillabröd ikväll!
Söndag
Kycklingomelett till lunch.
Ugnspannkaka med äpple & fläsk till middag. Det finns säkert lite rotfrukter kvar såsom morötter, eller potatis som du också kan riva ner i ugnspannkakan.

 

Förutom att maten ska vara budgetsmart så kanske den borde vara lättlagad också när man kommer hem efter skolan och har studierna som hänger över en.
Soppor! Soppor tycker jag är perfekt mat när man sitter med skolböckerna, man kan krypa upp i ett soffhörn med en bok i handen och soppmuggen i den andra. I en god soppa krävs inte många ingredienser. Som t ex potatis och purjolökssoppan. Potatis + purjolök + buljongtärning + vatten. Enkelt att köpa med sig hem från skolan.
Morotssoppan är också en lätt favorit.

 

potatissoppa halloumi_soppa_ost_morotssoppa
Recept på potatis och purjolökssoppa HÄR & HÄR
Morotssoppa, recept HÄR

 

Rätter med allt-i-ett är också förträffligt och man har ont om tid och maten sköter sig näst intill själv i ugnen med några få förberedelser. Här kommer några tips!
lättlagat_middagstips_korv_bacon kyckling_rotsaker_i_ugn
Allt-i-ett med majskolvar, korv, bacon och tomat. Recept HÄR
Höstkyckling, allt-i-ett. Recept HÄR

 
Och den älskade pastan förstås, den tillhör såklart en students vardag. 😛
pastasås_med_bacon_pasta italiensk_buffe_pastasallad_pesto_soltorkade_tomater
Fullkornspasta i krämig sås med bacon och lök. Recept HÄR
Italiensk pastasallad med röd pest och soltorkade tomater. Recept HÄR

 

Gratängerna ska vi heller inte glömma bort. Som lasagne, sheherds pie, skinklåda, makaronipudding mm.

skördegratäng_skördelåda_gratäng_låda_kassler_potatis_purjolök recept_shepherds_pie
Kasslergratäng, allt-i-ett direkt ur matberedaren. Recept HÄR
Shepeherds pie med potatismos och köttfärs. Recept HÄR

 

Och sist men inte minst storkoken som kan frysas i matlådor och sedan värmas upp. Se till att handla till bra priser och gör rejäla mängder så räcker det länge. En köttfärssås kan ju som ni vet användas på 21 olika sätt!

ytterfile_gryta_recept texas_chili_köttgryta_chiligryta_recept
Köttgryta av fläskytterfilé. Recept HÄR
Texas chiligryta. Recept HÄR

 

Medverkan i tidningar, födelsedagsfirande i Åre och lite annat smått och gott
Jag på Creperiet i Åre

Jag på Creperiet i Åre

Senaste veckan i bild

Tiden har bara rusat iväg senaste tiden, den har inte alls räckt till att vara aktiv med bloggandet.

Jag har ju dels mitt konsultjobb för Ecocaféet i Östersund och så har jag gjort klart det sista kring den kokbok jag gör tillsammans med Wonderbag.

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag...

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag…

På mediafronten har det också hänt mycket senaste dagarna.

I torsdags kom senaste numret av Året Runt ut i butikerna, de har en special om Fibromyalgi där jag berättar hur jag blivit bättre i värk och ork tack vare min kostomläggning.

Birgitta Höglund i Året Runt

Jag har också fått mail från Lose It Magazine i Sydafrika, med intervjufrågor inför en artikel där i nästa nummer, då de även kommer att skriva om Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging.

Så roligt att mina engelska böcker börjar få spridning nu, i fredags fick jag mitt första recept från dem publicerat på världens största Lowcarb-blogg, DietDoctor.

Inte nog med det, idag kom även senaste numret av Low Carb LCHF från LCHF Deutschland.

Intresset för LCHF växer sig nu större även i de tysktalande länderna, extra roligt tycker jag eftersom mina böcker översätts till tyska nästa år.

Jag är sen 1½ år matskribent i tidningen och den här gången bjuder jag på recept från Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking.

Mina engelska böcker finns att köpa på Bokus för 198 kr via länkarna ovan, kanske ett bra julklappstips till släkt och vänner utomlands :)

Birgitta Höglund LCHF Deutschland

Lindha Vikström LCHF Deutschland

Sverige är stort representerat i senaste numret av den tyska tidningen:

Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha​ berättar om sin fascinerande vikt/hälsoresa.

Anne Aobadia på Tidningen Matkärlek intervjuas och Mats Lindgren på bloggen Fet hälsa och skön musik​ skriver om hur man kan bli frisk från kroniska sjukdomar med hjälp av maten.

De båda har också fått sina böcker översatta till tyska, riktigt roligt att vår svenska kostmodell får sån uppmärksamhet.

Lindha och jag är, som jag skrivit tidigare, engagerade i Ecocaféet som snart öppnar i Östersund.

Tyvärr blir premiären lite försenad, men snart så hoppas vi att allt är klart för öppning. Här kan du läsa mer om allt förberedande jobb inne hos Lindha.

I onsdags fyllde jag år och bjöd personalen på lite gott fika, de andra hade också med provsmak av det vi kommer att ha på menyn.

Gräddtårta LCHF

Gräddtårta LCHF…

 

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet…

 

Spröda frökex med fårsalami

Spröda frökex med fårsalami, crème fraiche med pepparrot och torkade havtorn…

Jag tycker mycket om gräddtårta, så det blev en bakad på min nykomponerade björksockerkaka.

Recepten som jag skapat till Ecocaféet kommer jag att hålla inne med, dem sparar jag till en kommande bakbok :)

Men jag bjuder förstås inte bara på sötsaker när jag har kalas, det blev även en del Jämtländska delikatesser.

Spröda frökex från Huså Bröd, en helt makalöst god fårsalami från Gårdscharken i Fågelberget och torkade havtorn från Örtagård Öst, allt inköpt på Glada Lådan.

Här nedan kommer några bilder från min födelsedag som jag firade med Mamma i Åre.

Hotell Åregården

Vi bodde riktigt fint på Hotell Åregården med utsikt över sjö och fjäll, vi fick till och med uppleva ett spektakulärt norrsken.

Rekommenderar verkligen ett besök för dig som tycker om gammaldags hotell med sin själ bevarad, det finns det gott om här.

Det är Åres äldsta hotell med bästa läge alldeles vid Åre torg. Rummen är renoverade och mycket bekväma.

Tyvärr var restaurangen stängd, de har bara öppet torsdag till söndag under sommarhalvåret.

Men det löste sig bra ändå, vi åt middag på Creperie & Logi alldeles i närheten. Crepes passar ju då förstås inte oss som äter glutenfritt och LCHF.

Galette på Creperie och Logi i Åre...

Galette på Creperie och Logi i Åre…

Men, de har även mycket läckra och glutenfria bovetepannkakor, franska galetter, med massor av god fyllning.

Vi delade på en galette med kyckling, chèvre och mandlar, mycket gott och så mättande.

Vi åt mest bara av pålägget, så det blev ett riktigt bra LCHF-alternativ i slutändan.

Frukosten fick vi tyvärr inte heller äta på hotellet pga den stängda restaurangen, utan fick bege oss ner till Åre Bageri när vi checkat ut på morgonen.

Frukostbuffé på Åre Bageri...

Frukostbuffé på Åre Bageri…

Det blev ändå riktigt bra eftersom de har en stor och välfylld frukostbuffé, med massor av gott som passade oss.

Vi hade också riktig tur med vädret. Solen sken från en klarblå himmel båda dagarna, så vi fick njuta av de vackra höstfärger som börjat komma.

Nu blir det lite paus från bloggandet igen, är på väg utomlands på en månad. Vart får du se nästa gång jag tittar in…

Under tiden kan du passa på att botanisera bland mina över 1000 recept härinne, på min Paleo-blogg eller på LCHF Made in Sweden.

Tror säkert att du hittar nåt gott som passar till frukost, lunch och middag hemma hos dig under kommande dagar :)

Åresjön

Åre på hösten

 

Utsikt från rum 402 på Åregården...

Utsikt från rum 402 på Åregården…

Norrsken i Åre

Norrsken över Åresjön

Norrsken över Åresjön


Medverkan i tidningar, födelsedagsfirande i Åre och lite annat smått och gott
Jag på Creperiet i Åre

Jag på Creperiet i Åre

Senaste veckan i bild

Tiden har bara rusat iväg senaste tiden, den har inte alls räckt till att vara aktiv med bloggandet.

Jag har ju dels mitt konsultjobb för Ecocaféet i Östersund och så har jag gjort klart det sista kring den kokbok jag gör tillsammans med Wonderbag.

Här en bild på blåbärsglögg som jag gjorde nu i helgen och en bild från Gårdsbutiken på Frösön, där omslagsbilden togs till boken häromveckan.

Där kan du som bor i närheten titta närmare på och köpa Wonderbag, det finns både små och stora på butikshyllorna.

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag...

Blåbärsglögg tillagad i Wonderbag…

Grönsakssoppa i Wonderbag på Gårdsbutiken på Frösön...

Grönsakssoppa i Wonderbag på Gårdsbutiken på Frösön…

På mediafronten har det också hänt mycket senaste dagarna.

I torsdags kom senaste numret av Året Runt ut i butikerna, de har en special om Fibromyalgi där jag berättar hur jag blivit bättre i värk och ork tack vare min kostomläggning.

Birgitta Höglund i Året Runt

Jag har också fått mail från Lose It Magazine i Sydafrika, med intervjufrågor inför en artikel där i nästa nummer, då de även kommer att skriva om Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging.

Så roligt att mina engelska böcker börjar få spridning nu, i fredags fick jag mitt första recept från dem publicerat på världens största Lowcarb-blogg, DietDoctor.

Inte nog med det, idag kom även senaste numret av Low Carb LCHF från LCHF Deutschland.

Intresset för LCHF växer sig nu större även i de tysktalande länderna, extra roligt tycker jag eftersom mina böcker översätts till tyska nästa år.

Jag är sen 1½ år matskribent i tidningen och den här gången bjuder jag på recept från Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking.

Mina engelska böcker finns att köpa på Bokus för 198 kr via länkarna ovan, kanske ett bra julklappstips till släkt och vänner utomlands :)

Birgitta Höglund LCHF Deutschland

Lindha Vikström LCHF Deutschland

Sverige är stort representerat i senaste numret av den tyska tidningen:

Lindha Vikström på bloggen Halva Lindha​ berättar om sin fascinerande vikt/hälsoresa.

Anne Aobadia på Tidningen Matkärlek intervjuas och Mats Lindgren på bloggen Fet hälsa och skön musik​ skriver om hur man kan bli frisk från kroniska sjukdomar med hjälp av maten.

De båda har också fått sina böcker översatta till tyska, riktigt roligt att vår svenska kostmodell får sån uppmärksamhet.

Lindha och jag är, som jag skrivit tidigare, engagerade i Ecocaféet som snart öppnar i Östersund.

Tyvärr blir premiären lite försenad, men snart så hoppas vi att allt är klart för öppning. Här kan du läsa mer om allt förberedande jobb inne hos Lindha.

I onsdags fyllde jag år och bjöd personalen på lite gott fika, de andra hade också med provsmak av det vi kommer att ha på menyn.

Gräddtårta LCHF

Gräddtårta LCHF…

 

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet

Eva Magnusson, Börje Karlsson och Lindha Vikström på Ecocaféet…

 

Spröda frökex med fårsalami

Spröda frökex med fårsalami, crème fraiche med pepparrot och torkade havtorn…

Jag tycker mycket om gräddtårta, så det blev en bakad på min nykomponerade björksockerkaka.

Recepten som jag skapat till Ecocaféet kommer jag att hålla inne med, dem sparar jag till en kommande bakbok :)

Men jag bjuder förstås inte bara på sötsaker när jag har kalas, det blev även en del Jämtländska delikatesser.

Spröda frökex från Huså Bröd, en helt makalöst god fårsalami från Gårdscharken i Fågelberget och torkade havtorn från Örtagård Öst, allt inköpt på Glada Lådan.

Här nedan kommer några bilder från min födelsedag som jag firade med Mamma i Åre.

Hotell Åregården

Vi bodde riktigt fint på Hotell Åregården med utsikt över sjö och fjäll, vi fick till och med uppleva ett spektakulärt norrsken.

Rekommenderar verkligen ett besök för dig som tycker om gammaldags hotell med sin själ bevarad, det finns det gott om här.

Det är Åres äldsta hotell med bästa läge alldeles vid Åre torg. Rummen är renoverade och mycket bekväma.

Tyvärr var restaurangen stängd, de har bara öppet torsdag till söndag under sommarhalvåret.

Men det löste sig bra ändå, vi åt middag på Creperie & Logi alldeles i närheten. Crepes passar ju då förstås inte oss som äter glutenfritt och LCHF.

Galette på Creperie och Logi i Åre...

Galette på Creperie och Logi i Åre…

Men, de har även mycket läckra och glutenfria bovetepannkakor, franska galetter, med massor av god fyllning.

Vi delade på en galette med kyckling, chèvre och mandlar, mycket gott och så mättande.

Vi åt mest bara av pålägget, så det blev ett riktigt bra LCHF-alternativ i slutändan.

Frukosten fick vi tyvärr inte heller äta på hotellet pga den stängda restaurangen, utan fick bege oss ner till Åre Bageri när vi checkat ut på morgonen.

Frukostbuffé på Åre Bageri...

Frukostbuffé på Åre Bageri…

Det blev ändå riktigt bra eftersom de har en stor och välfylld frukostbuffé, med massor av gott som passade oss.

Vi hade också riktig tur med vädret. Solen sken från en klarblå himmel båda dagarna, så vi fick njuta av de vackra höstfärger som börjat komma.

Nu blir det lite paus från bloggandet igen, är på väg utomlands på en månad. Vart får du se nästa gång jag tittar in…

Under tiden kan du passa på att botanisera bland mina över 1000 recept härinne, på min Paleo-blogg eller på LCHF Made in Sweden.

Tror säkert att du hittar nåt gott som passar till frukost, lunch och middag hemma hos dig under kommande dagar :)

Åresjön

Åre på hösten

Utsikt från rum 402 på Åregården...

Utsikt från rum 402 på Åregården…

Norrsken i Åre

Norrsken över Åresjön

Norrsken över Åresjön